ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang29/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   25   26   27   28   29   30   31   32   ...   46

PRACTICE TEST 9

Choose the word or phrase which best completes each sentence or has the closest meaning

Question 1: I was angry when you saw me because I________ with my sister.

Have been arguing B. Argued C. had been arguing D. would argue

Question 2: Frankly, I’d rather you________ anything about it for the time being.

Don’t do B. hadn’t do C. didn’t do D. haven’t done

Question 3: Luckily, I________ a new a pair of sunglasses as I found mine at the bottom of a bag.

Needn’t have bought B. needed not to buy C. didn’t need to buy D. hadn’t to buy

Question 4: She has just bought ____________.

A. an old interesting painting French B. a French interesting old painting

C. a French old interesting painting D. an interesting old French painting

Question 5: The letter to the Prime Minister needs________.

Rewording B. to reword C. reword D. be reworded

Question 6: The speed of light is_______the speed of sound.

Faster B. much faster than C. the fastest D. as fast

Question 7: An earlier typewriter produced letters quickly and neatly, the typist,_______ couldn’t see his work on this machine.

Therefore B. however C. yet D. although

Question 8: Not until late 1960s ____________on the Moon.

A. did Americans walk B. Americans walked

C. when Americans walked D. when did Americans walked

Question 9: She couldn't decide ____________to dive ____________ jump into water.

A. both/ or B. not only/ but also C. neither/ or D. whether/ or

Question 10:    ____________ he was kidnapped by the Iraqi guerrillas yesterday has been confirmed.

A. If B. That C. Unless D. What

Question 11:  Many lists of “Wonders of the World” ___________ during the Middle Ages.

A. are said to have existed B. said to be existed C. are said to existing D. said to exist

Question 12: The book would have been perfect_________ the ending.

Had it not been for B. It hadn’t been for C. it had not been for D. hadn’t it been for

Question 13: I heard that your father runs an_______ company.

industrial B. industrialized C. industry D. industrious

Question 14: Do you think English is a________ easy language to learn?

Comparable B. comparably C. comparative D. comparatively

Question 15: Nowadays it is not easy to find a________ job.

good-pay B. well-paid C. good-paid D. well-pay

Question 16: The judge _______the truck driver for the accident.

charged B. sued C. accused D. blamed

Question 17: When he realized the police had spotted him, the man _______ the exit as quickly as possible.

A. made for B. made up C. made out D. made off

Question 18: :    ________ of the financial crisis, all they could do was hold on and hope that things would improve.

A. In the end B. On the top C. At the height D. At the bottom

Question 19:    The new manager laid down very strict rules as soon as he had ____________ the position.

A. taken up B. taken over C. taken off D. come over

Question 20:  It is difficult to ___________ identical twins ___________.

A. speak/ over B. speak/ out C. tell/ apart D. tell/ on

Question 21:    "Would you like to order now?" -"____________."

A. Yes, a table for five B. Yes, not now C. Yes, I like beef salad D. It's excellent

Question 22:    "Wow! What a nice coat you are wearing!" -"____________."

A. Thanks. My mother bought it for me. B. Certainly. Do you like it, too?

C. I like you to say that D. Yes, of course. It's expensive.

Question 23: “I’m sorry to be so difficult”. – “______________”

A. Yes, you’re OK B. That’s quite alright C. Thank you very much D. No, thank you

Question 24: “Enjoy your weekend, John. ” – “_________, Jane.”

A. Yes B. You too C. Me too D. you do

Question 25: “Thank you for your valuable assistance.” – “______________”

A. It’s my pleasure B. Nice meeting you C. It’s quite OK D. No mentioning it



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 26: He was asked to account for his presence at the scene of crime.

A.  explain B.  complain C.  exchange D.  arrange

Question 27: The teacher gave some suggestions on what could come out for the examination.

A.  symptoms B. effects C. demonstrations D.  hints

Question 28: Many plant and animal species will be in danger if we don't take any actions to protect them.

A. at ease B. in advance C. on purpose D. at stake

Question 29:  As a government official, Benjamin Franklin often traveled abroad.

A.  secretly B.  overseas C.  widely D.  alone

Question 30: My mom is always bad-tempered when I leave my room untidy.

A.  easily annoyed or irritated B.  very happy and satisfied

C.  talking too much D.   feeling embarrassed

Choose the word whose main stress is placed differently from the others in each group

Question 31: A. proficiency B. importance C. afternoon D. Canadian

Question 32: A. return B. subscribe C. student D. attend

Question 33: A. economy B. phonetics C. geometry D. politics



Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest

Question 34: A. experiment B. precious C. respect D. definitely

Question 35: A. language B. attraction C. aviation D. applicant

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Smallpox was the first widespread disease to be eliminated by human intervention. In May, 1966, the World Health Organization (WHO), an agency of the United Nations was authorized to initiate a global campaign to eradicate smallpox. The goal was to eliminate the disease in one decade. At the time, the disease posed a serious threat to people in more than thirty nations. Because similar projects for malaria and yellow fever had failed, few believed that smallpox could actually be eradicated but eleven years after the initial organization of the campaign no cases were reported in the field.

The strategy was not only to provide mass vaccinations but also to isolate patients with active smallpox in order to contain the spread of the disease and to break the chain of human transmission. Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers. One by one each smallpox victim was sought out, removed from contact with others and treated. At the same time, the entire village where the victim had lived was vaccinated.

By April of 1978 WHO officials announced that they had isolated the last known case of the disease but health workers continued to search for new cases for additional years to be completely sure. In May, 1980, a formal statement was made to the global community. Today, smallpox is no longer a threat to humanity. Routine vaccinations have been stopped worldwide.

Question 36:  Which of the following is the best title for the passage?

A. Infectious Disease B. The World Health Organization

C. Smallpox Vaccination D. The Eradication of smallpox

Question 37:  The word “ threat”" in bold in paragraph 1 could best be replaced by________. .

A. humiliation B. danger C. debate D. bother

Question 38:   What was the goal of the campaign against smallpox?

A. to eliminate smallpox worldwide in ten years.

B. to decrease the spread of smallpox worldwide.

C. to provide mass vaccinations against smallpox worldwide.

D. to initiate worldwide projects for smallpox, malaria and yellow fever at the same time

Question 39:  According to the passage, what was the strategy used to eliminate the smallpox?

A. Isolation of victims and mass vaccinations. B. Vaccinations of entire villages.

C. Treatment of individual victims. D. Extensive reporting of outbreak.

Question 40:  The word “isolated” in bold in the last paragraph is closest in meaning to ______

A. separated B. attended C. restored D. located

Question 41:  How was the public motivated to help the health workers?

A. by rewarding them for reporting cases B. by isolating them from others

C. by educating them D. by giving them vaccinations

Question 42:  The word ‘they” in bold in the last paragraph refers to ______

A. cases B. health workers C. victims D. officials

Question 43:  Which statement does not refer to smallpox ?

A. The WHO mounted a worldwide campaign to eradicate the disease. B. Previous projects had failed.

C. People are no longer vaccinated for it. D. It was serious threat.

Question 44:   It can be inferred that ________.

A. small victims no long die when they contract the disease

B. no new cases of smallpox have been reported this year

C. malaria and yellow fever have been eliminated

D. smallpox is not transmitted from one person to another

Question 45:  When was the former announcement made that smallpox had been eradicated ?

A. 1978 B. 1966 C. 1980 D. 1976

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

In 776 B.C., the first Olympic Games were held at the foot of Mount Olympus to honor the Greek’s chief god, Zeus. The warm climate for outdoor activities, the need for preparedness in war, and their lifestyle caused the Greeks to create competitive sports. Only the elite and military could participate at first, but later the games were opened to all free Greek males who had no criminal record. The Greeks emphasized physical fitness and strength in their education of youth. Therefore, contests in running, jumping, javelin throwing, boxing, and horse and chariot racing were held in individual cities, and the winners competed every four years at Mount Olympus. Winners were greatly honored by having olive wreaths placed on their heads and having poems sung about their deeds. Originally these contests were held as games of friendship and any wars in progress were halted to allow the games to take place. They also helped to strengthen bonds among competitors and the different cities presented.

The Greeks attached so much importance to the games that they calculated time in four-year cycles called “Olympiads”, dating from 776 B.C. The contest coincided with religious festivities and constituted an all-out effort on the part of participants to please the gods. Any who disobeyed the rules were dismissed and seriously punished. These athletes brought shame not only to themselves but also to the cities they represented.

Question 46:  Which of the following is NOT true?

A. Battles were interrupted to participate in the games.

B. The games were held in Greek every four years.

C. Winners placed olive wreaths on their own heads.

D. Poems glorified the winners in songs.

Question 47:   The word “elite” is closest in meaning to _______.

A. brave B. intellectual C. aristocracy D. muscular

Question 48:   Why were the Olympic Games held?

A. To stop wars. B. To honor Zeus. C. To crown the best athletes. D. To sing songs about the athletes.

Question 49:   Approximately how many years ago did these games originate?

A. 800 years. B. 2,300 years. C. 1,200 years. D. 2,800 years.

Question 50:   What conclusion can we draw about the ancient Greeks?

A. They were very simple. B. They couldn’t count so they used “Olympiads” for dates.

C. They believed athletic events were important. D. They were pacifists.

Question 51:   What is the main idea of this passage?

A. The Greeks severely punished those who didn’t participate in physical fitness programs.

B. The Greeks had the games coincide with religious festivities so that they could go back to war when the games were over.

C. The Greeks had always encouraged everyone to participate in the games.

D. Physical fitness was an integral part of the life of ancient Greeks.

Question 52:   The word “deeds” is closest in meaning to _________.

A. documents B. accomplishments C. ancestors D. properties

Question 53:   Which of the following was ultimately required of all athletes competing in the Olympics?

A. They had to be very religious. B. They had to be Greek males with no criminal record.

C. They must have completed military service. D. They had to attend special training sessions.

Question 54:   The word “halted”  means mostly nearly the same as ________.

A. fixed B. started C. curtailed D. encouraged

Question 55:   What is an “Olympiad”?

A. The time between games. B. The time it took to finish a war.

C. The time it took the athletes to train. D. The time it took to finish the games.

Choose the best answer for each blank in the passage

Earth Day is on April 22nd every year. Earth Day is a day to (56) …………to take care of our planet, Earth. We can take care of our planet by keeping it clean. We can keep Earth clean by (57) …………..the rule of "reduce, reuse, recycle". Reduce means use (58)……….. . We can reduce our use of resources like water or gasoline. Reuse means use again, rather than (59)………….. things away. We can reuse many things, such as jars, plastic bags, and boxes. Recycle means make something (60) …………..from something old. We can keep Earth clean by recycling materials such as aluminum, paper, and plastic. If we (61) …………..these materials to a recycling center, they can be used again in a(n) (62)………… way. On Earth Day, we remind (63)……….. and everyone on Earth that we must do these things. We must do these things every day, not just on Earth Day. We (64)……….. all do our part, and we can make a (65)………. . On April 2200, remind everyone you know that Earth Day is every day!

Question 56: A. miss B. remember C. imagine D. memorize

Question 57: A. following B. saying C. understanding D. breaking

Question 58: A. least B. most C. more D. less

Question 59: A. discard B. blow C. throw D. get

Question 60: A. beautiful B. new C. fashionable D. complete

Question 61: A. leave B. throw C. take D. move

Question 62: A. different B. difficult C. immediate D. quick

Question 63: A. us B. ourselves C. ourself D. ours

Question 64: A. ought B. may C. might D. must

Question 65: A. day B. world C. difference D. heart

Choose the sentence that is closest in meaning to the original one

Question 66:  She asked Janet to repeat what she had said.

A. “Please repeat what you said, Janet.” , she said B. “Will you please repeat what Janet said?”, she asked.

C. “Please repeat what Janet had said.”, she asked. D. “Please repeat what you say, Janet.”, she said.

Question 67: Jenny denied breaking the window.

A. Jenny was determined not to break the window. B. Jenny refused to break the window.

C. Jenny didn’t break the window. D. Jenny said that she hadn’t broken the window.

Question 68:  I hardly know the truth about Jean’s success in the institute.

A. Jean’s success in the institute was not to be known.

B. It is difficult for Jean to be successful in the institute.

C. I do not know much about Jean’s success in the institute.

D. Jean hardly become known and successful in the institute.

Question 69:  After Louie had written his composition, he handed it to his teacher.

A. Handed the composition to his teacher, Louie wrote it.

B. Handing the composition, Louie had written his composition.

C. Writing the composition, Louie handed it to his teacher.

D. Having written his composition, Louie handed it to his teacher.

Question 70:  It is certain that the suspect committed the crime.

A. The suspect might have committed the crime. B. The suspect must have committed the crime.

C. Certain commitment of the crime was that of the suspect. D. The suspect was certain to commit the crime.

Question 71:  David drove so fast; it was very dangerous.

A. David drove so fast, then was very dangerous. B. David drove so fast that was very dangerous.

C. David drove so fast and was very dangerous. D. David drove so fast, which was very dangerous.

Question 72:  People believed that the boys started the fire.

A. It is believed that the boys started the fire. B. The boys were believed to have started the fire.

C. That the boys started the fire was believed. D. It is believed that the fire was started by the boys.

Question 73:  I had no problems at all during my trip to France.

A. My trip to France was not at all went as planned.

B. No problems were there during my trip to Franc eat all.

C. Everything went according to plan during my trip to France.

D. No problems during my trip had I at all in France.

Question 74:  He felt very tired. However, he was determined to continue to climb up the mountain.

A. As the result of his tiredness, he was determined to continue to climb up the mountain.

B. Feeling very tired, he was determined to continue to climb up the mountain.

C. Tired as he might feel, he was determined to continue to climb up the mountain.

D. He felt so tired that he was determined to continue to climb up the mountain.

Question 75:  She heard the news of the death of her mother. She fainted.

A. On hearing the news of her mother’s death, she fainted.

B. She fainted so she heard the news of the death of her mother.

C. She fainted and then she heard the news of the death of her mother.

D. On hearing the news of her dead mother, she fainted.

From the four underlined words or phrases (A, B, C, D), identify the one that is not correct

Question 76: The Spanish introduced not only horses and also cattle to the North American continent.

A B C D

Question 77: After writing it, the essay must be duplicated by the student himself and handed in to the



A B C

department secretary before the end of the month.

D

Question 78:  Could you tell me how can I get to the arts gallery, please?



A B C D

Question 79:  Before the invention of the printing press, books have been all printed by hand.

A B C D

Question 80:  There were too many books on the shelves that I did not know which one to choose.



A B C D
---------- THE END ---------
ANSWER KEY

D

C

A



D

A

B



B

A

D



B

A

A



A

D

B



D

D

C



A

C

A



A

B

B



A

A

D



D

B

A



C

C

D



C

C

D



B

A

A



A

A

D



B

B

C



C

C

B



D

C

D



B

B

C



A

B

A



D

C

B



C

A

B



D

C

D



D

C

D



B

D

B



C

C

A



B

A

C



C

B


PRACTICE TEST 10

Choose the best answer.

Question 1. Two players __ off the field during last Sunday match.

a. were being sent b. were sent c. were sending d. had been sent

Question 2. Don’t __ to conclusion; we don’t yet know all the relevant facts.

a. run b. rush c. jump d. hurry

Question 3. “Would you like me to get you a taxi?” “___.”

a. That would be delightful. Thanks. b. Well, let’s see c. Yes, please, if it’s no bother. d. Yes, I see.

Question 4. James: “What’s the matter?”

Anne: “___”

a. Nothing. b. Not at all. c. That’s all right. d. It’s no trouble.

Question 5. Psychologists have found that the number of social contacts we have__ only reason for loneliness

a. are not the b. is not the c. are not an d. is not an

Question 6. __ pack can have as big an impact on your holiday as your destination.

a. How do you b. How you c. However you d. How did you

Question 7. It is often said that knowledge is the __ power, and I can not disagree with this.

a. way to b. key to c. success of d. aim at

Question 8. __ the young woman was visibly very happy after the birth of her child.

a. Despite tired b. Though tired c. Tired although she was d. She was tired

Question 9. Jim’s father agreed to buy him a new bike __ he took lessons.

a. in case b. supposing that c. as long as d. unless

Question 10. __ of the two restaurants provides facilities for the handicapped.

a. Both b. Neither c. None d. Not either

Question 11. Tom __ things round the house, which is annoying.

a. always leaves b. has always left c. Is always leaving d. is leaving

Question 12. __ had he finished his dinner when he realized he had forgotten his wallet.

a. No sooner b. Not until c. No longer d. Scarcely

Question 13. Only three of the students in my class are girls; __ are all boys.

a. others b. other students c. the others d. the other

Question 14. Laurence was born in Australia, but she has spent __ of her life there.

a. a little b. very little c. only a few d. a few

Question 15. You may find doing this job very __. Try it!

a. relaxed b. relaxing c. relax d. relaxation

Question 16. The concert didn’t come__ our expectations.

a. up against b. up with c. up to d. round

Question 17. Any opposition to the rules is __ .

a. tolerable b. tolerant c. intolerable d. intolerant

Question 18. So difficult __ it to live in an English- speaking country that I was determined to learn English well.

a. I felt b. did I feel c. I did feel d. I felt

Question 19. Please move the chairs __ the aisle. They’re __ my way.

a. out of – in b. under – of c. from – of d. away from – on

Question 20. __ you feel thirsty, please help yourself to the drinks over there.

a. Do b. Shall c. Should d. Would

Question 21. “Sorry, I’m late, Mike.” - “___”

a. Well, it’s worth a try. b. Not on my account. c. No, I wouldn’t mind it at all. d. That’s all right.

Question 22. It’s too late now that the holiday’s over, but I wish we __ somewhere else.

a. went b. have gone c. were going d. had gone

Question 23. After visiting several areas, he realized that __ hunger was not __ only problem in that country.

a. the – the b. the – a c. x – the d. x – x

Question 24. I would advise you __ this young man despite his charming manner.

a. to trust b. not trust c. not to trust d. don’t trust

Question 25. As far as I know, as a student of English you must study regularly. The more you review__

a. the more meaningful the content will be b. the more the content will be meaningful

c. the content will be meaningful d. the more meaning will be the content

Find the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 26. The photochemical reactions transform the light into electrical impulses.

a. conserve b. conflict c. converse d. convert

Question 27. You ought to send two hours as a minimum in the fresh air every day .

a. at most b. at all c. at least d. at ease

Question 28. He seems to make the same mistake over and over again .

a. for good b. in vain c. by the way d. repeatedly

Find the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 29. Nancy concurred with her boss about the new direction the company was taking.

a. disagreed b. agreed c. surrendered d. confessed

Question 30."We strongly believe that he's innocent of the crime. We do not think that he did it."

a. clean b. guilty c. faultless d. crimeless

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

Question 31. a. hope b. stop c. slope d. cope

Question 32. a. conserve b. preserve c. reserve d. observe

Question 33. a. associate b. section c. can d. clean



Choose the word which is stressed differently from the rest.

Question 34. a. tremendous b. enormous c. serious d. describe

Question 35. a. technique b. absolute c. requirement d. accomplish

Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting.

Question 36. The effects of wind and water in rock surfaces can often cause erosion.

a b c d

Question 37. Neither of the men arresting as terrorists would reveal information about his group



a b c d

Question 38. In order to do a profit the new leisure centre needs at least 2,000 visitors a month

a b c d

Question 39. The police have been looking for a man of medium high for three days.



a b c d

Question 40. Some people prefer classical music, because others prefer rock music.

a b c d

Read the passage and then decide which word (A, B, C or D) best fits each space.

Everybody has heard about the Internet, but do you know what an “intranet” is? It is this: just as the Internet connects people around the world, intranets connect people within a (41) __ company. In fact, intranets make use of the same software programs as the Internet to (42) __ computers and people. This (43) __ that you do not have to buy a lot of additional programs to set up an intranet service. If your intranets is working properly, it can link together a huge amount of (44) __which is stored in different places in the company. In this way, people can get the information they need, regardless (45) __ where it comes from. A company intranet can, of course, be used for unimportant information like office memos and canteen menus. But an intranet should (46) __ important information which people need to make decision about new products, costs and so on. The intranet is (47) __ to share their information with other people. (48) __ , many departments don’t want to share their specialists knowledge with others. Another problem which often occurs is (49) __ top managers like to use the intranet to “communicate down” rather than to “communicate across”. That is, they use the intranet to give orders, not to (50) __ information between themselves and others working in the same organization.

Question 41. a. large b. jointed c. single d. branch

Question 42. a. contact b. introduce c. distinguish d. compare

Question 43. a. is b. is said c. indicates d. means

Question 44. a. parts b. information c. elements d. properties

Question 45. a. on b. with c. of d. to

Question 46. a. bring b. provide c. give d. take

Question 47. a. likely b. willing c. going d. happened

Question 48. a. Luckily b. Consequently c. Therefore d. Unfortunately

Question 49. a. that b. which c. what d. it

Question 50.a. change b. exchange c. transform d. transit



Choose the item among A, B, C or D that best answers the question about the passage.

According to the best evidence gathered by space probes and astronomers, Mars is an inhospitable planet, more similar to Earth’s Moon than to Earth itself – a dry, stark, seemingly lifeless world. Mars’air pressure is equal to Earth’s at an altitude of 100,000 feet. The air there is 95 percent carbon dioxide.

Mars has no ozone layer to screen out the sun’s lethal radiation. Daytime temperatures may reach above freezing, but because the planet is blanketed by the mere wisp of an atmosphere, the heat radiates back into space. Even at the equato, the temperature drops to -50C (-60F) at night. Today there is no liquid water, although valleys and channels on the surface show evidence of having been carved by running water. The polar ice caps are made of frozen water and carbon dioxide, and water may be frozen in the ground as permafrost.

Despite these difficult conditions, certain scientists believe that there is a possibility of transforming Mars into a more Earth-like planet. Nuclear reactors might be used to melt frozen gases and eventually build up the atmosphere. This in turn could create a “greenhouse effect” that would stop heat from radiating back into space. Liquid water could be thawed to form a polar ocean. Once enough ice has melted, suitable plants could be introduced to build up the level of oxygen in the atmosphere so that, in time, the planet would support animal life from Earth and even permanent human colonies. “This was once thought to be so far in the future as to be irrelevant,” said Christopher McKay, a reseach scientist at NASA. “But now it’s starting to look practical. We could begin work in four or five decades.”

The idea of “terra-forming” Mars, as enthusiasts call it, has its roots in science fiction. But as reseachers develop a more profound understanding of how Earth’s ecology supports life, they have begun to see how it may be possible to create similar conditions on Mars. Don’t plan on homesteading on Mars any time soon, though. The process could take hundreds or even thousands of years to complete and the cost would be staggering.

Question 51. With which of the following is the passage primarily concerned?

a. The possibility of changing the Martian environment. b. The challenge of interplanetary travel.

c. The advantages of establishing colonies on Mars. d. The need to study the Martian ecology.

Question 52. The word “stark” in paragraph 2 is closest in meaning to

a. harsh b. unknown c. dark d. distant

Question 53. The word “there” in paragraph 2 refers to

a. a point 100 miles above the Earth b. the Earth’s Moon

c. Mars d. outer space

Question 54. Which of the following does the author NOT list as a characteristic of the planet Mars that would make colonization difficult?

a. The is little liquid water. b. Daytime temperatures are dangerously high.

c. The sun’s rays are deadly. d. Night time temperatures are extremely low.

Question 55. According to the passage, the Martian atmosphere today consists mainly of

a. carbon dioxide b. oxygen c. ozone d. water vapour

Question 56. It can be inferred from the passage that the “greenhouse effect” mentioned in paragraph 3 is

a. the direct result of nuclear reactions b. the cause of low temperatures on Mars.

c. caused by the introduction of green plants. d. a possible means of warming Mars.

Question 57. The word “suitable” in paragraph 3 is closest in meaning to

a. resistant b. altered c. appropriate d. native.

Question 58. According to Christopher McKay, the possibility of transforming Mars

a. could only occur in science fiction stories. b. is completely impractical.

c. will not begin for hundreds, even thousands of years. d. could be started in forty to fifty years

Question 59. The phrase “more profound” in paragraph 4 is closed in meaning to

a. deeper b. more practical c. brighter d. more up-to-date

Question 60. According to the article, the basic knowledge needed to transform Mars comes from

a. the science of astronomy b. a knowledge of Earth’s ecology

c. data from space probes d. science fiction stories

Choose the item among A, B, C or D that best answers the question about the passage.

Green land is the largest island in the world. It covers more than two million square kilometers. Imagine that a map of Greenland is on top of a map of Europe and Africa. Greenland would stretch from London to the middle of the Sahara Desert. Most of the island lies in the Artic Circle, and a huge sheet of ice covers 85 percent of it.

The ice sheet is more than 1,500 meters thick, and it never melts. Probably only rock lies under this ice, but no one knows for sure. Along the coast, mountains rise from the sea. Huge pieces of ice, called glaciers, float in the sea between the mountains. Some of them are as tall as ten – storey buildings.

Because Greenland is so cold, it is not very green. There are a few low trees in the southwest, but no real forests. In the winter, snow covers everything. In the summer, very low plants cover the ground between the sea and the ice sheet.

The first people to live in Greenland were probably Eskimos who came from Canada anout 3,000 years ago. Norwegian Vikings were the first Europeans to see the island. They came in 875, but they did not build towns and live there until 982. At the same time. Another group of Eskimos came to Greenland from Alaska. In 1261, the people in Greenland decided to join the country of Norway. Then, in 1380, Norway united with Denmark. This union ended in 1814, and Greenland stayed with Denmark. Today this huge island is part of the kingdom of Denmark. Greenland is about fifty times as large as Denmark, but Denmark has about ninety times as many people.

About 62,000 people live in Greenland. Most of them are part Eskimo and part Danish. They call themselves Greelanders and speak Greenlandic language (which has many Danish words). Almost all of them live in towns and villages along the southwestern coast because that is the wamest part of the island. Life in Green land is difficult because the weather is very cold. Temperatures average -29.5 degrees Celsius in January, -10 degrees Celsius in July. It is dark 24 hours a day in the winter, but in the summer the Sun shines all day and night. This is the time of the midnight Sun.

The island has very few natural resources. The people raise a few kinds of vegetables and sheep. The most important industry is fishing. In southwest Greenland there are many fish staions and processing plants where fish are cleaned, dried, salted, or frozen. Much of the processing fish is exported to other countries.

Life in Greenland is changing fast. For ceturies, people there had no communication with the rest of the world. They had very traditional lives. Today Greenland is much more modern. Many changes are taking place, and some of them difficult for the Greenlanders. It is not easy to move from a traditional life to a mordern life.

Today Greenland is important to the world because scientists study the weather there. They can tell when storms are developing over the North Atlantic Ocean. This weather information is important because the North Atlantic is a busy shipping area. Greenland welcomes scientists from many countries of the world. Together these scientists are making important discoveries about how the weather on our planet is changing. Because of the work that scientists do in Greenland, people all over the world are learning more about the weather and the environment.

Question 61. Most of Greenland lies in…

a. north of the Arctic Circle b. Europe c. Denmark d. the Sahara Desert.

Question 62. The huge ice sheet covers……..

a. almost all of the area of Greenland b. more than two- thirds of Greenland

c. from London to the northern part of the Sahara Desert. d. Approximately 1.7 million square kilometers

Question 63. The ice sheet……….

a. melts in the summer b. is three kilometers thick

c. is always there d. has a few green plants under it

Question 64. What is the population of Denmark?

a. 6.2 million b. About 5.6 million

c. It is fifty times the population of Greenland d. Denmark has fifty times as many people as Norway does

Question 65. When did the Norwegian Vikings first settle in Greenland?

a. In the ninth century. b. In the tenth century

c. In 1261, when Greenland joined the country of Norway. d. 3000 years ago.

Question 66. Greenland ……….

a. is flat b. has warm winter

c. is rich in natural resources d. has mountain near the sea.

Question 67. the first people to live in Greenland were….

a. Danes b. Norwegians c. Eskimos d. scientists

Question 68. When the union of Norway and Denmark ended, Greenland ………….

a. joined the country of Norway. b. choose to stay with the kingdom of Denmark

c. united with the Vikings d. became independent.

Question 69. Greenland is important to the world because ……..

a. scientists study the weather there b. a huge sheet of ice covers it

c. it is part if of Denmark d. It has many trees and natural resources

Question 70. Which of the following is true of the people of Greenland?

a. All of them are in favor of a more modern Greenland.

b. They still don’t have much communication with the rest of the world.

c. All of them resist the changes that are taking place there.

d. Some of them find it difficult to adapt to mordern life

Choose the correct sentence among A, B, C or D which has the same meaning as the given one.

Question 71. An aspirin may help you feel better.

a. Try to take an aspirin; it may help you feel better.

b. Try taking an aspirin; you’ll feel better.

c. You will feel better after you take an aspirin.

d. You should try an aspirin when you feel better.

Question72. Tom couldn’t say a word as he was so shocked at what he heard.

a. Tom who was so shocked at what he heard couldn’t say a word.

b. Tom was so shocked at what he heard to say a word.

c. Tom so shocked at what he heard couldn’t say a word.

d. So shocked at what he heard, Tom couldn’t say a word.

Question 73. Paul fell ill, so he didn’t attend the conference.

a. Paul was supposed to have gone to the conference, but he fell ill.

b. Although Paul fell ill, he didn’t attend the conference.

c. Because of he was ill, Paul didn’t attend the conference.

d. Paul didn’t attend the conference as a result of his ill.

Question 74. The news surprised everyone in the family.

a. Everyone was surprised by the news in the family.

b. The news made everyone surprised in the family.

c. The news made everyone in the family surprise.

d. Everyone in the family found the news surprising.

Question 75. "You stole my best cassette, Bob!" said Willy.

a. Willy accused Bob for having stolen his best cassette.

b. Willy accused Bob of having stolen his best cassette.

c. Willy accused Bob on having stolen his best cassette.

d. Willy accused Bob to have stolen his best cassette.



Choose A,B,C or D to complete the sentence.

Question 76 _____________ did Jane accept the job .

a. Only because it was interesting work b. The work was interesting

c. Only because it was interested work d. Because it was interesting work

Question 77 Harry would certainly have attended the proceedings _________ .

a. if he didn’t get a flat tyre b. had he not had a flat tyre

c. had the tyre not flattened itself d. if the flat tyre didn’t happen

Question 78. We’d better start early _____.

a. in case there is less traffic b. so that there is a lot of traffic.

c. in order to avoid heavy traffic d. therefore there is less traffic

Question 79. _____ learn foreign language very fast.

a. It is young children who b. Young children that

c. It is young that people d. It is young age that

Question 80. _____, Sir Isaac Newton described the law of gravitation.

a. Was a seventeenth-century scientist b. Who was a seventeenth-century scientist

c. When was a seventeenth-century scientist d. A seventeenth-century scientist


THE END.
KEYS TO PRACTICE TEST 10


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

B

21

D

41

C

61

A

2

C

22

D

42

A

62

D

3

C

23

C

43

D

63

C

4

A

24

C

44

B

64

B

5

B

25

A

45

C

65

A

6

B

26

D

46

B

66

D

7

B

27

C

47

B

67

C

8

B

28

D

48

D

68

B

9

C

29

A

49

A

69

A

10

B

30

B

50

B

70

D

11

D

31

B

51

A

71

B

12

D

32

A

52

A

72

D

13

C

33

A

53

C

73

A

14

B

34

C

54

B

74

D

15

B

35

B

55

A

75

B

16

C

36

B

56

D

76

A

17

C

37

B

57

C

77

B

18

B

38

A

58

D

78

C

19

A

39

C

59

A

79

A

20

C

40

C

60

B

80

D

1   ...   25   26   27   28   29   30   31   32   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương