ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang30/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   26   27   28   29   30   31   32   33   ...   46

PRACTICE TEST 11

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. a. firm b. term c. purpose d. familiar

2. a. tongue b. young c. monkey d. tone

Choose the word which is stressed differently from the rest.

3. a. justify b. enquiry c. argument d. medicine

4. a. particular b. distinction c. material d. specialize

5. a. innocent b. criminal c. reaction d. specialist



Choose the best answer.

6. __, which had been brought to Europe from China in the 15th century, helped seamen to navigate.

a. The compass b. It is the compass c. With the compass d. That the compass

7. I __ my best suit ;everyone else was very casually dressed.

a. needn’t wear b. needn’t have worn c. mustn’t wear d. mustn’t have worn

8. Everyone thought he was asleep, but when they looked closely at him, he was __

a. widely awake b. wide-awake c. wide open d. full awake

9. Fossil fuels like coal, oil and gas produce carbon dioxide when __.

a. are burned b. they burned c. burned d. are they burned

10. Dinosaurs are thought to __ millions of years ago.

a. die out b. have died out c. having died out d. dying out

11. It costs about sixty dollars to have a tooth __ .

a. filling b. to fill c. filled d. fill

12. The report would have been accepted __ in checking its accuracy.

a. if more care b. more care had been taken c. had more care been taken d. had taken more care

13. How do you speak the fraction 2/5?

a. two-five b. two-fifths c. second-fifths d. two-fifth

14. Experiments __ represent a giant step into the medicine of the future.

a. using gene therapy b. they use c. use gene therapy d. gene therapy uses

15. I met __ at Julia’s birthday party.

a. some of Joe’s friend b. some of Joe friends c. some friends of Joe d. some of Joe’s friends

16. __ we drove the horses into the stable.

a. Aware that a tornado was brewing b. Because a tornado brewing

c. Although a tornado was brewing d. A tornado was brewing

17. __ single person can be said to have invented the automobile.

a. There was not a b. Nor a c. Not one of d. No

18. Tom had a lucky escape. He __ killed.

a. could have been b. must have been c. should have been d. had been

19. It was __ he had gone to bed that he remembered he had some homework to do.

a. not until b. only before c. until d. not after

20. I’d rather you __ too much time surfing the Internet.

a. not spend b. not to spend c. didn’t spend d. don’t spend

21. Marie Curie was the first woman __ two Nobel prizes.

a. who awarded b. to be awarded c. awarding d. that was awarding

22. The house was __ badly damaged in the fire to be repaired.

a. very b. extremely c. so d. too

23. Tony pretended __ me when I waved to him.

a. not seeing b. not to see c. not see d. to not see

24. __ advised on what and how to prepare for the interview, he might have got the job.

a. If he had b. Had he been c. Were he to be d. Unless he had been

25. By the time Sam got home from school, his brother __ all the cake.

a. had eaten b. has been eating c. was eating d. have eaten

26. I’ve got an idea! I __ that tree trunk to make logs for the fire.

a. am going to use b. am using c. will use d. am used to

27. The manager asked his secretary to put all the contracts in different folders and order all the bills __ date.

a. to b. up c. by d. in

28. The boundary between Canada and the United States has been unfortified for over one hundred years.

a. border b. bride c. diplomatic relation d. water

29. “Is it very hot in summer here?” - “______”

a. Yes, we have high rainfall. b. Well, it’s too late for the weather forecast.

c. I’m sorry. I missed the weather forecast. d. Well, it depends on rainfall.

30. __ we’ve been having.

a. What a dreadful weather b. What dreadful weather c. How dreadful is the weather d. How dreadful the weather

31. “Do you like rock music?” - “______”

a. Not quite so b. It’s not quite well c. That’s understandable d. I am not interested in them

32. __ water in this glass is not good.

a. An b. A c. __ d. The

33. It is imperative that they arrive on time for the lecture.

a. necessary b. suggested c. hoped d. intended

34. Don’t make up your mind at once; __ it over with your lawyer first.

a. discuss b. debate c. argue d. talk

35. I don’t like the look of the men __ around outside my gate.

a. going b. hanging c. wandering d. running

Choose the underlined word or phrase that needs correcting.

36. Among the world’s 44 richest countries, there has been not war since 1945.

a b c d

37. All data in computer are changed into electronic pulses by an input unit.

a b c d

38. Despite of the pills which are available, many people still have trouble sleeping.



a b c d

39. The more I got to know Tom, the fewer I liked him.

a b c d

40. I was sad when I sold my car. I have been running it for a very long time.



a b c d

Choose the most suitable option to complete the passage.

Meeting old school friends again can be a strange experience. Some have changed so much that you can hardly recognize them; they speak with a different (41) __, are interested in different things, and all you can do is to make (42)__ talk and hope they’ll go soon. Others, though you might have been out of (43)__ with them for years, are just the same as they always were – it’s (44) __ if you last saw them yesterday.

Before you know it, you’re exchanging (45) __ about your families and friends, and setting out the (46)__ for another game of chess. A few change for the better. There’s one person that I get (47)__ with very well now, though we weren’t on speaking (48)__ for out last two years at school. One day, we met at a party and made it (49) __ and (50) __ engaged the same evening.

41. a. language b. accent c. way d. tongue

42. a. small b. little c. silly d. gossip

43. a. sight b. touch c. sound d. feel

44. a. just b. like c. so d. as

45. a. words b. speech c. talk d. gossip

46. a. counters b. draughts c. squares d. pieces

47. a. on b. off c. up d. down

48. a. relations b. terms c. situation d. condition

49. a. on b. off c. up d. down

50. a. came b. went c. got d. made

Choose the item among A, B, C or D that best answers the question about the passage.

Lake Baikal, the world’s largest lake, is located in southern Siberia, in Russia. It measures 395 miles of coastline. The lake’s rocky basin consists of three depressions, which hold a total volume of 14,656 cubic miles of water, 20 percent of the freshwater in the world. The lake is also very deep, with its deepest point at over 1 mile and an average depth of 2,066 feet. Furthermore, scientists have determined that Lake Baikal is the oldest lake in the world. From sediment obtained by drilling deep down below the lake, researchers estimate it to be at least 25 million years old.

To scientists, Lake Baikal is of particular interest because of its unique and isolated ecosystem. More than 1,000 species of plants and animals found at Lake Baikal exist nowhere else on earth and some can be dated to prehistoric times. Among its unique fauna is the Baikal freshwater seal. This creature, which local people call nerpa, is the only mammal which inhabits the lake. Researchers speculate that these seals, which have been breeding at Lake Baikal for 22 million years, are the descendents of ocean-dwelling seals which migrated inland in search of food, when the lake was still connected to the sea. Another creature that is unique to this Siberian Lake is the omu, a fish, which is caught by local fisherman and is considered a great delicacy.

For centuries, the water in Lake Baikal was so clear that it was possible to see down to depths of 40 to 60 feet. First, the lake contained certain small zooplankton and small crustaceans that consumed waterweeds, bacteria, and other material that would otherwise cloud the water. Furthermore, the water in the lake consisted of rainwater and melted snow that flowed down from a mountain range in about 300 streams and through uninhabited forest. Finally, most of the watershed has a rocky surface, so the water flowing into the lake did not accumulate mud or organic matter and had little mineral or chemical content.

51. The word “which” in line 2 of the first paragraph refers to __ .

a. three depressions b. the lake c. the rocky basin d. the total water volume

52. All of the following is mentioned EXCEPT that __

a. Lake Baikal is the oldest lake in the world b. Lake Baikal is the deepest lake in the world

c. Lake Baikal is the world’s largest lake d. Lake Baikal is located in Russia

53. All of the following are true about Lake Baikal EXCEPT that __

a. it is near the sea b. it has the biggest amount of freshwater in the world

c. it is about 25 million years old d. it has a great variety of fish

54. Scientists are particularly interested in Lake Baikal because __

a. its ecosystem is special b. it has more species of plants than anywhere else

c. it is isolated d. the animals there are similar to elsewhere

55. Baikal fresh seal is __

a. has been breeding at the lake for 32 million years b. a species of plant

c. the only habitants of the lake Baikal d. only found in the lake Baikal

56. Omu is mentioned in the passage as __.

a. descendents of ocean-dwelling seals b. an animal unique to the lake

c. an animal migrating inland from the sea d. a local fisherman

57. The water of the lake Baikal is __

a. transparent b. made of crystal c. toxic d. used to make crystal

58. According to the passage, there are __ factors contributing to the clarity of the water in Lake Baikal.

a. 1 b. 2 c. 3 d. 4

59. The word cloud in the final paragraph can be best replaced by __

a. cold b. muddy c. clean d. dirty

60. The water in the lake is from all of the following EXCEPT __

a. rainwater b. snow c. streams d. forests

Choose from A, B, C or D which shows the best way of building the sentence from the words or phrases given.

61. I / regret / inform / you / your application / be / refused.

a. I regret to inform you that your application has been refused.

b. I regret informing you that your application has been refused.

c. I regret to inform you that your application had been refused.

d. I regret to inform you that your application was refused.

62. He / wondered / teaching methods / vary / considerably / not.

a. He wondered teaching methods vary considerably or not.

b. He wondered whether teaching methods varies considerably or not.

c. He wondered whether teaching methods vary considerably not.

d. He wondered whether teaching methods vary considerably or not.

63. I / advised / him / ask / bus conductor / tell / him / where / get off.

a. I advise him to ask a bus conductor to tell him where he gets off.

b. I advised him to ask bus conductor to tell him where he gets off.

c. I advised him to ask the bus conductor to tell him where to get off.

d. I advised him to ask the bus conductor to tell about him where to get off.

64. He / help / his friend / get / good marks / telling him / more careful.

a. He helps his friend to get good marks telling him more careful.

b. He helps his friend getting good marks telling him more careful.

c. He helps his friend get good marks by telling him more careful.

d. He helps his friend get good marks by telling him to be more careful.

65. Constant worries / his secret / be / reveal / take / heavy / toll / his health.

a. Constant worries about his secret being revealed have taken a heavy toll on his health.

b. Constant worries by his secret is revealed to taken a heavy toll on his health.

c. Constant worries about his secret to revealed to taken a heavy toll on his health.

d. Constant worries about his secret being revealed has taken a heavy toll on his health.



Choose the sentence that has the same meaning with the given one.

66. It was such a big meal that we couldn’t finish it.

a. The meal was too very big for us to finish. bThe meal was too big for us to finish it.

c. The meal was too big for us to finish. d. The meal was such big that we couldn’t finish it.

67. Keeping calm is the secret of passing your driving test.

a. Only by keeping calm you can pass your driving test.

b. As long as you don’t get nervous, you won’t fail your driving test.

c. What you simply needn’t do to pass your driving test is to keep calm.

d. Just remain nervous, or you’ll pass your driving test.

68. They needn’t have got up so early.

a. They did not have to get up early so they did not. b. They needed to get up very early.

c. They got up early because they had to. d. They didn’t have to get up early but they did.

69. Nothing has ever embarrassed me this much.

a. I’ve never been embarrassed before. b. I’ve never been so embarrassed before.

c. Many things have embarrassed me this much. d. I have felt embarrassed this much many times.

70. I’m sure it wasn’t Mr Pike you saw because he is in London.

a. It couldn’t be Mr Pike you saw because he is in London.

b. It can’t have been Mr Pike you saw because he is in London.

c. It mustn’t have been Mr Pike you saw because he is in London.

d. It mightn’t be Mr Pike you saw because he is in London.



Choose the item among A, B, C or D that best answers the question about the passage.

Although noise, commonly defined as unwanted sound, is a widely recognized form of pollution, it is very difficult to measure because the discomfort experienced by different individuals is highly subjective and, therefore, variable. Exposure to lower levels of noise may be slightly irritating, whereas exposure to higher levels may actually cause hearing loss. Particularly in congested urban areas, the noise produced as a by-product of our advancing technology causes physical and psychological harm, and detracts from the quality of life for those who are exposed to it.

Unlike the eyes, which can be covered by the eyelids against strong light, the ear has no lid, and is, therefore, always open and vulnerable; noise penetrates without protection. Noise causes effects that the hearer cannot control and to which the body never becomes accustomed. Loud noises instinctively signal danger to any organism with a hearing mechanism, including human beings. In response, heartbeat and respiration accelerate, blood vessels constrict, the skin pales, and muscles tense. In fact, there is a general increase in functioning brought about by the flow of adrenaline released in response to fear, and some of these responses persist even longer than the noise, occasionally as long as thirty minutes after the sound has ceased.

Because noise is unavoidable in a complex, industrial society, we are constantly responding in the same way that we would respond to danger. Recently, researchers have concluded that noise and our response may be more than an annoyance. It may be a serious threat to physical and psychological health and well-being, causing damage not only to the ear and brain but also to the heart and stomach. We have long known that hearing loss is America’s number one nonfatal health problem, but now we are learning that some of us with heart disease and ulcers may be victims of noise as well. Fetuses exposed to noise tend to be overactive, they cry easily, and they are more sensitive to gastrointestinal problems after birth. In addition, the psychic effect of noise is very important. Nervousness, irritability, tension, and anxiety increase, affecting the quality of rest during sleep, and the efficiency of activities during waking hours, as well as the way that we interact with each other.

71. Which of the following is the author’s main point?

a. Noise may pose a serious threat to our physical and psychological health.

b. Loud noises signal danger.

c. Hearing loss is America’s number one nonfatal health problem.

d. The ear is not like the eye.

72. According to the passage, what is noise?

a. Unwanted sound b. A by-product of technology

c. Physical and psychological harm d. Congestion

73. Why is noise difficult to measure?

a. It causes hearing loss b. All people do not respond to it in the same way

c. It is unwanted d. People become accustomed to it

74. The word congested in paragraph 1 could best be replaced by

a. hazardous b. crowded c. rushed d. polluted

75. It can be inferred from the passage that the eye

a. responds to fear b. enjoys greater protection than the ear

c. increases functions d. is damaged by noise

76. According to the passage, people respond to loud noise in the same way that they respond to

a. annoyance b. disease c. danger d. damage

77. The word accelerate in paragraph 2 is closest in meaning to

a. decrease b. increase c. alter d. release

78. The word it in the first paragraph refers to

a. the noise b. the quality of life c. advancing technology d. a by-product

79. With which of the following statements would the author most probably agree?

a. Noise is not a serious problem today b. Noise is America’s number one problem

c. Noise is an unavoidable problem in an industrial society d. Noise is a complex problem

80. The phrase as well in paragraph 4 is closest in meaning to

a. after all b. also c. instead d. regardless

The end.
KEY TO PRACTICE 11



QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

D

21

B

41

B

61

A

2

D

22

D

42

A

62

D

3

B

23

B

43

B

63

C

4

D

24

B

44

D

64

D

5

C

25

A

45

A

65

A

6

A

26

C

46

D

66

C

7

B

27

C

47

A

67

B

8

B

28

A

48

B

68

D

9

C

29

D

49

C

69

B

10

B

30

B

50

C

70

B

11

C

31

A

51

A

71

A

12

C

32

D

52

B

72

A

13

B

33

A

53

D

73

B

14

A

34

D

54

A

74

B

15

D

35

B

55

D

75

B

16

A

36

D

56

B

76

C

17

D

37

A

57

A

77

B

18

A

38

A

58

C

78

A

19

A

39

C

59

D

79

C

20

C

40

B

60

D

80

B

1   ...   26   27   28   29   30   31   32   33   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương