ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang25/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   21   22   23   24   25   26   27   28   ...   46

PRACTICE TEST 4

Mark the letter A, B,C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest

1: A. position B. consider C. visit D. president

2: A. curriculum B. character C. careful D. cease

Mark the letter A, B,C or D on your answer sheet to indicate the word whose stress is different from that of the rest

3: A. collect B. relate C. origin D. preserve

4: A. industrial B. recommend C. involvement D. community

5: A. furniture B. instrument C. equipment D. production



Mark the letter A, B,C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

6: - John: "This dish is really nice!" - Mary: "________ It's called yakitori, and it's made with chicken livers."

A. It's my pleasure. B. I'm glad you like it. C. I guess you're right. D. Sure, I'll be glad to.

7: - "Where have you been?" - "I was caught in the traffic, ________ I would have been here sooner."

A. however B. although C. anyway D. otherwise

8: His father left New York. The doctor suggested he ________there.

A. not stayed B. won't stay C. not stay D. not to stay

9: We talked for hours of things and persons ________ we remembered in the school.

A. which B. that C. who D. whom

10: Only when the ground is kept moist ________ germinate.

A. grass seeds will B. grass seeds does C. does grass seeds D. will grass seeds

11: - Nancy: "Excuse me. Is it the math class?" - Jenny: "________."

A. Yes, they are your math teachers B. Yes, it is. And I’m your teacher

C. Not really, he's the man over there D. No, he isn’t here

12: The room was noisy and not very ________ for studying.

A. suited B. fitted C. proper D. suitable

13: No one died in the accident, ________?

A. didn’t they B. did he C. didn’t he D. did they

14: ________ she entered the house than the phone started to ring.

A. Hardly had B. No sooner had C. No longer had D. Scarcely had

15: He worked hard ________ everything would be ready by 5 o'clock.

A. because B. so that C. when D. until

16: The child hurt himself badly when he fell ________ the bedroom window.

A. out from B. out of C. down D. over

17: Tom: "What a lovely house you have!" - Jack: " ________."

A. I think so B. Of course C. Thank you D. You're welcome

18: Those books deal mainly ________ tropical plants.

A. with B. in C. for D. up

19: ________ Daisy didn't like to swim, she played on the beach with her sister.

A. Since B. After C. However D. When

20: My new glasses cost me ________ the last pair that I bought last month.

A. more than three times

A. I don't hope B. I don't hope so C. I hope not D. It's hopeless B. three times as much as

C. more three times than D. as much three times as

21: The motorbike was badly smashed up but the rider escaped without any________

A. injury B. wound C. destruction D. damage

22: I'm feeling sick. I ________ so much chocolate last night.

A. needn't to eat B. did not eat

C. mustn't eat D. shouldn't have eaten

23: My girlfriend arrived after I ________ for her about half an hour.

A. was waiting B. had been waiting C. have been waiting D. have waited

24: By the end of this year, Tom ________ English for three years.

A. will be studying B. has studied C. will have studied D. has been studying

25: Mary: "Do you think it will rain?" - Jenny: "Oh! ________."

26: The rotten oranges should be ________ so as not to affect the others in the basket.

A. thrown out B. thrown over C. thrown back D. thrown in

27: Nowadays almost no one speaks Latin, __________ is the reason why it is called a dead language.

A. so B. that C. which D. what

28: If you _________ that job, would you have to move to another city.

A. offer B. offered C. are offered D. were offered

29: I applied for the job that I saw _________ in the paper.

A. advertised B. advertising C. being advertising D. be advertised

30: - "Oh no! I completely forgot we were supposed to pick Jenny up at the airport this morning." - "She _______ there waiting for us."

A. needn't sit B. might still sit C. must still be sitting D. should have sat



Read the following passage and mark the letter A, B,C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

If there is a building which symbolizes a country, such as the Eiffel Tower for France and Sydney Opera House for Australia, then it has to be the Taj Mahal for India.

It was set up by Emperor Shah Jahan in 1653 in memory of his wife, Mumtaz Mahal. From the time they got married, they wouldn’t be separated. She followed him to wars, advised him on affairs of state, and was loved by his people for her good work. But she died in 1631 during her childbirth. The emperor was heartbroken and had the Taj Mahal built as a sign of his love.

It took more than 20 years for the Taj Mahal to be built. Workers were brought in, not only from all over India, but from central Asia too. A total of 20,000 people worked on the building.

In 1657, Shah Jahan fell ill and in 1658 his son, Aurangzeb, imprisoned his father and seized power. Shah Jahan stayed in prison until his death in 1666. He was finally buried there with his wife, who he could never forget.

The Taj Mahal is definitely worth more than a single visit. As it is built with white marble stones, its character changes in different lights. It looks more beautiful at sunrise and sunset. At sunset, for example, the color of the Taj Mahal changes from white to yellow, then to pink. As the moon rises, it turns a silvery white.

To show respect to the Taj Mahal, tourists are asked to take off their shoes during their visit.

31: Which of the following about the Taj Mahal is not true?

A. All workers building the Tai Mahal came from central Asia.

B. As being told, it is a symbol of India. C. It took over 20 years to set up the Taj Mahal.

D. The Taj Mahal was built with white marble stones.

32: Why did Emperpor Shah Jahan build the Taj Mahal?

A. To show his great power. B. To memorize his wife.

C. To give his wife great honour. D. To make more world wonders.

33: What does the underlined word "definitely" here probably mean?

A. certainly B. uncertainly C. wrongly D. doubtedly

34: Which of the following sentences is true?

A. Shah Jahan lived a hard life in his last years. B. Shah Jahan lost his life just because of old age.

C. Shah Jahan was not popular with his people at that time.

D. Shah Jahan treated his son badly when he was young.

35: Which of the following is true about the writer of the passage?

A. He doesn't think the Taj Mahal worth a visit.

B. He thinks the Taj Mahal is the grandest building in the world.

C. He thinks highly of the Taj Mahal. D. He has never visited the Taj Mahal.

36: How long did it take them to build the Taj Mahal?

A. over 20 years B. 20 years C. less than 20 years D. 20 months

37: What kind of stones is used to build the Taj Mahal?

A. yellow marble stones B. red marble stones

C. marble stones D. white marble stones

38: Where is the Taj Mahal situated?

A. in India B. in Paris C. in Australia D. in Cambodia

39: How long did Emperor Shah Jahan stay in prison?

A. 7 years B. 8 years C. 10 years D. 9 years

40: What should tourists do show respect to the Taj Mahal?

A. each person visits it at a time B. put on their shoes during their visit.

C. take off their shoes during their visit. D. take off their hats during their visit.



Read the following passage and mark the letter A, B,C or D on your answer sheet to indicate the correct word (s) for each of the blanks

In the United it is not customary to telephone someone very early in the morning. If you telephone him early in the day, while he is shaving or having breakfast, the time of the (11) _______ shows that the matter is very important and requires immediate attention. The same meaning is (12) _______ to telephone call (13) _______ after 11:00 p.m. If someone receives a call during (14) _______ hours, he assumes it is a matter of life and death. The time chosen for the call communicates (15) _______ importance.

In social life, time plays a very important part. In the USA guests tend to feel they are not highly regarded if the invitation (16) _______ a dinner party is extended only three or four days before the party date. But it is not true in all countries. In other areas of the world, (17) _______ may be considered foolish to make an appointment too far in advance (18) _______ plans which are made for a date more than a week tend to be forgotten. The meaning of time differs in different parts of the world. (19) _______, misunderstandings arise between people from cultures that treat time (20) _______.

41: A. talk B. phone C. call D. conversation

42: A. attached B. taken C. shown D. drawn

43: A. made B. done C. sent D. dialed

44: A. sleep B. sleepy C. slept D. sleeping

45: A. the B. its C. it's D. it

46: A. for B. about C. of D. to

47: A. he B. that C. they D. it

48: A. though B. except C. even D. because

49: A. In contrast B. Thus C. Otherwise D. However

50: A. variously B. opposite C. alike D. differently

Mark the letter A, B,C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correcting


51: Having punished twice this week, Kate feels ashamed of her bad behaviour.

A B C D


52: So extensive the lakes are that they are viewed as the largest bodies of fresh water in the world.

A B C D


53: Many disabled children cannot derive full enjoyment from toys make for non-disabled children.

A B C D


54: He has done a valuable contribution to the independence of the country.

A B C D


55: The air that surrounds our planet is both odourless, colourless, and invisible.

A B C D


Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

When the first white men came to America, they found vast amounts of natural resources of tremendous value. Forests covered a large part of the nation; later gas, oil and minerals were found in unbelievable amounts. There was a great abundance of very fertile soil. Forests, prairies, streams and rivers abounded with wildlife. So vast were these resources that it seemed that they could never be used up. So forests were destroyed to make way for farmland. Grass lands and prairies were plowed and harrowed. Minerals and oil were used in great quantities to supply a young industrial nation. Almost every river became the scene of factories, mills and power companies. Mammals and birds were slaughtered for food and sport.

Within a short time, the results were obvious. Floods caused millions of dollars worth of damage yearly. The very fertile soil was washed away or blown up in great clouds. The seemingly inexhaustible oil and minerals showed signs of depletion. Rivers were filled with silt from eroding farms and wastes from factories. Many of the rivers were made unfit for fish. Several species of birds disappeared, and some mammals seemed on the verge of going. Future timber shortages were predicted. In short, Americans soon became to realize that some sort of conservation program must be set up, if future as well as present Americans were to share in the resources that are the heritage of every American.

56: The title that best expresses the main theme or subject of this selection is ________.

A. The loss of topsoil B. The cause of timber shortage

C. The story of America's natural resources D. What the first white men found in America

57: It seemed to the early American settlers that ________.

A. there was a shortage of minerals. B. fertile soil was scarce

C. the natural resources were inexhaustible D. forests should not be cut

58: The use of America's natural resources by the early settlers was ________.

A. careless B. predicted C. scientific D. unbelievable

59: Much of the fertile soil of America has ________.

A. been covered by lakes B. been eroded by wind and water

C. sunk deep into the earth D. become the scene of factories

60: According to the passage, the false sentence is that _________.

A. they killed animals for food and sport. B. the early American settlers used a lot of minerals and oil.

C. they plowed and harrowed grasslands and prairies.

D. they grew different kinds of plants in prairies.

61: The word "abounded with" could best replaced by ________.

A. were plentiful of B. were abundant in C. were rich with D. were a lot of

62: The word "silt" in paragraph 2 is closest in meaning to ________.

A. dust B. soil C. land D. mud

63: One reason why many of our rivers are no longer suitable living places for fish is that ________.

A. too many fish have been caught B. floods have caused much damage

C. a conservation program has been set up D. factories have dumped waste into the rivers

64: Some species of birds and mammals seemed ________.

A. to become extinct B. to be killed C. to be slaughtered D. to die

65: Americans soon came to realize that ________.

A. They should stop killing animals for food. B. They must establish a conservation program

C. They shouldn't reclaim the land D. They must give up exploiting minerals

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is closest in meaning to the underlined part in each of the following questions

66: Most of the school-leavers are sanguine about the idea of going to work and earning money.

A. fearsome B. expected C. excited D. optimistic

67: The situation seems to be changing minute by minute.

A. from time to time B. time after time C. again and again D. very rapidly

68: It was great to see monkeys in their natural habitat.

sky B. land C. forest D. home

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is opposite in meaning to the underlined part in each of the following questions

69: Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus.

A. sufficiency B. large quantity

C. small quantity D. excess

70: There is growing concern about the way man has destroyed the environment.

A. attraction B. consideration

C. speculation D. ease

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

71: "Let's go to the cinema tonight," he suggested.

A. He suggested that let's them to go to the cinema that night.

B. He suggested them to go to the cinema that night.

C. He suggested their going to the cinema that night.

D. He suggested they went to the cinema that night.

72: I was surprised at how easy he was to talk to.

A. He hadn't expected it was so easy to talk to me.

B. I hadn't expected him to be such an easy person to talk to.

C. I hadn't expected him be so easy to talk to.

D. I hadn't expected talk to him would be so easy.

73: It is acknowledged that Vietnam had a complete control over SARS from a very early stage of the epidemic.

A. Vietnam is acknowledged to have controlled SARS from a very early stage of the epidemic.

B. Vietnam was acknowledged to have had a complete control over SARS from a very early stage of the epidemic.

C. Vietnam is acknowledged to have completely controlled SARS from a very early stage of the epidemic.

D. Vietnam is acknowledged to have made a complete control over SARS from a very early stage of the epidemic.

74: "Don’t come home late, Jenny, it is dangerous!" her father said.

A. Jenny's father advised her to come home early.

B. Jenny's father told her not to come home late because it was dangerous.

C. Jenny's father asked her against being home late because it may be dangerous.

D. Jenny's father told her not to come home late and it was dangerous.

75: Sam is twenty-two years old, and his sister is eleven.

A. He is two times as older as his sister. B. His sister is twice as young as him.

C. Sam is older than his sister two times. D. He is twice as old as his sister.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best way to complete each of the following questions

76: ___________ daily promotes physical as well as emotional well-being in people of all age.

A. Having exercised B. For exercising

C. Those who exercise D. Exercising

77: It is a fact that________________ form of energy.

A. electricity being the most useful B. electricity is the most useful

C. electricity the most useful D. the most useful in electricity

78: When ________ is not known.

A. was the wheel invented B. the invention of the wheel

C. the wheel was invented D. it was invented the wheel

79: Especially important to many people ____________ .

A. is legislation against pollution B. it is legislation against pollution

C. there is legislation against pollution D. legislation against pollution is

80: Once known as the “Golden State” because of its gold mines, _________ .

A. today in North Carolina few metallic minerals are mined

B. there are few metallic minerals mined in North Carolina today

C. few metallic minerals are mined in North Carolina today

D. North Carolina today mines few metallic minerals



KEY TO PRACTICE 4


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

B

21

A

41

C

61

B

2

D

22

D

42

A

62

D

3

C

23

B

43

A

63

D

4

B

24

C

44

D

64

A

5

C

25

C

45

B

65

B

6

B

26

A

46

D

66

D

7

D

27

C

47

D

67

D

8

C

28

D

48

D

68

D

9

B

29

A

49

B

69

C

10

D

30

C

50

D

70

D

11

B

31

A

51

A

71

C

12

D

32

B

52

A

72

B

13

D

33

A

53

D

73

C

14

B

34

A

54

A

74

B

15

B

35

C

55

B

75

D

16

B

36

A

56

C

76

D

17

C

37

D

57

C

77

B

18

A

38

A

58

A

78

C

19

A

39

B

59

B

79

A

20

B

40

C

60

D

80

D


1   ...   21   22   23   24   25   26   27   28   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương