ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang37/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   33   34   35   36   37   38   39   40   ...   46

PRACTICE TEST 18

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following groups.

1. A. authority B. particular C. mathematics D. community

2. A. receive B. factor C. process D. proper

3. A. refusal B. decision C. politics D. possession

4. A. illegally B. contaminate C. rhinoceros D. apparatus

5. A. introduce B. committee C. interfere D. referee



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

6. My father used to giving me some good advice whenever I had a problem.

A. giving B. whenever C. a problem D. some good

7. The better you are at English, more chance you have to get a job with international organizations.

A. better B. more chance C. are at D. a job

8. The woman of whom the red car is parked in front of the bank is a famous pop star.

A. is park B. of whom C. a famous pop star D. front of

9. It was a six-hours journey; we were completely exhausted when we arrived.

A. a six-hours B. exhausted C. we arrived D. completely

10 . Turn on the light, I was surprised at what I saw.

A. Turn on B. was C. what D. at
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to each of the following questions:

11. You should wash your shirt right now before that stain dries.



A. Your shirt needs washing right now before that stain dries.

B. Before that stain dry, don't wash your shirt right now.

C. No sooner does the stain dry so you should wash the shirt before it dry.

D. You should wash your shirt in order for the stain to dry right now.

12. " No, I didn't tell Jim our plan," said Tom.

A. Tom denied to tell Jim their plan. B. Tom didn't agree to tell Jim their plan.

C. Tom refused to tell Jim their plan. D. Tom denied having told Jim their plan.

13. Thieves stole all her priceless jewels.

A. She was stolen all her priceless jewels.

B. All her priceless jewels were stolen by thieves

C. All her priceless jewels are stolen by thieves.

D. She was robbed of all her priceless jewels.

14. "Sorry madam, looking after the garden is not my duty."

A. He promised to look after the garden.

B. He said that he was not responsible for looking after the garden.

C. He asked me if looking after the garden was his duty.

D. He apologized for not looking after the garden.

15. You're not to blame for what happened.

A. What happened is not your fault. B. You're not accused for what happened.

C. We blame you for what happened. D. You're responsible for what happened.

16. Unless someone has a key, we cannot get into the house.

A. If someone does not have a key, we can only get into the house.

B. We could not get into the house if someone had a key.

C. We can only get into the house if someone has a key.

D. If someone did not have a key, we could not get into the house.

17. She knows a lot more about it than I do.

A. I do not know as much about it as she does. B. I know as much about it as she does.

C. I know much more about it than she does. D. She does not know so much about it as I do.

18. We were all surprised when she suddenly came back.

A. All of us found it surprising that she suddenly came back.

B. She was surprised, coming back suddenly.

C. All of us were amazing to see her come back.

D. The fact that we were surprised made her come back.

19. She usually drinks a glass of milk before going to bed every night.

A. She gets accustomed to a glass of milk before going to bed every night.

B. She is used to drinking a glass of milk before going to bed every night.

C. She is used to going to bed before drinking a glass of milk every night.

D. She used to drink a glass of milk before going to bed every night.

20. Because she was irritated by her husband’s lack of punctuality, she left him.

A. Being irritating by her husband’s lack of punctuality, she left him.

B. Irritating with her husband’s lack of punctuality, she left him.

C. She left her husband because of her irritation with his lack of punctuality

D. Irritated by her husband, she punctually left him.
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part:

21. Mr. Smith's new neighbors appear to be very friendly.

A. mean B. pleasant C. hostile D. easy-going

22. China has become the third country in the world which can independently carry out the manned space activities.

A. put up B. put in C. put on D. put off
. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part:

23. The sale of drugs is controlled by law in most countries.

A. permitted B. restricted C. illegal D. binding

24. We are very anxious about the result of the exam.

A. careful B. excited C. careless D. worried

25. I take my hat off to all those people who worked hard to get the contract.

A. respect B. discourage C. detest D. dislike
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions:

26. She won the award for _______ her whole life to looking after the poor.

A. spending B. paying C. using D. devoting

27. I ………very well with my roommate now; we never have any arguments

A. go on B. carry on C. get on D. put on

28. "No Parking." This sign means _______

A. You are not allowed to park your car here. B. There's not enough space for parking here.

C. You can't go to the park here. D. There is no park here.

29. Minh and Cuong were badly injured in the last match, so _______ can play in this match.

A. either of them B. none of them C. both of them D. neither of them

30. I ……………. Much of you lately. We ………three months ago

A. have’t seen – last met B. didn’t see –met

C. haven’t seen – have met D. didn’t see- have met

31. The climate of China is similar in many ways to _______.

A. the United States B. that of the United States

C. which of the United States D. this of the United States

32. Laura: "What a great hair cut, Maria!" Maria: "_______ "

A. Thanks. It's very kind of you to do this. B. It's my pleasure.

C. You think so? I think it's a bit too short. D. Oh, yes. That's right.

33. There's plenty of time for you to _______ your mind. You needn't decide now.

A. bear in B. keep in C. make up D. give up

34. She is a _______ girl with _______.

A. clear-eye/ a black hair B. clear-eyes/ black hair

C. clear-eyed/ black hairs D. clear-eyed/ black hair

35. _______ did I realize that the burglar was still in the house.

A. Only after B. Only then

C. Under no circumstances D. Seldom

36.Twenty workers are reported……….in the explosion

A. to injure B. to have injured C. to have been injured D. to be injure

37. Chemistry is my ______ subject at school.

A. popular B. favourite C. wanted D. liking

38. Preparing for a job interview can be very ______.

A. stressing B. stress C. stressful D. stressed

39. Don’t worry. He’ll do the job as _______ as possible.

A. economically B. uneconomically C. economizing D. economic

40. The doctor said that he ……me in twenty minutes

A. will see B. would see C. saw D. could see

41. - "Would you like to join our volunteer group this summer?" - "______"

A. Yes, you're a good friend. B. Yes, I'd love to. Thanks. C. Do you think I would? D. I wouldn't. Thank you.

42. The window was so high up that ______ I could see was the sky.

A. just B. all C. thus D. only

43. You are going to come to the party_____?

A. will you B. aren’t you C. do you D. won’t you

44. - "Wow! What a nice coat you are wearing!" - "______"

A. I like you to say that. B. Certainly. Do you like it, too?

C. Thanks. My mother bought it for me. D. Yes, of course. It's expensive.

45. He runs a business, ______ he proves to have managerial skills.

A. otherwise B. despite C. however D. and

46. From the hotel there is a good _____ of the mountains.

A. view B. vision C. sight D. picture

47. ______ entering the hall, he found everyone waiting for him.

A. On B. During C. At D. With

48. Whenever he had an important decision to make, he ______ a cigar to calm his nerves.

A. would light B. would have lit C. had lit D. would be lighting

49. My supervisor is angry with me. I didn't do all the work I ______ last week.

A. must have done B. should have done C. need to have done D. may have done

50. He arrived late, ______ was annoying.

A. what B. it C. that D. which


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 51 to 60.

ENVIRONMENTAL ACTIVISTS

Paul Watson is an environmental activist. He is a man who believes that he must do something, not just talk about doing something. Paul believes in protecting endangered animals, and he protects them in controversial ways. Some people think that Watson is a hero and admire him very much. Other people think that he is a criminal.

On July 16th, 1979, Paul Watson and his crew were on his ship, which is called the Sea Shepherd. Watson and the people who work on the Sea Shepherd were hunting on the Atlantic Ocean near Portugal. However, they had a strange prey; instead of hunting for animals, their prey was a ship, the Sierra. The Sea Shepherd found the Sierra, ran into it and sank it. As a result, the Sierra never returned to the sea. The Sea Shepherd, on the other hand, returned to its home in Canada. Paul Watson and his workers thought that they had been successful.

The Sierra had been a whaling ship, which had operated illegally. The captain and the crew of the Sierra did not obey any of the international laws that restrict whaling. Instead, they killed as many whales as they could, quickly cut off the meat, and froze it. Later, they sold the whale meat in countries where it is eaten.

Paul Watson tried to persuade the international whaling commission to stop the Sierra. However, the commission did very little, and Paul became impatient. He decided to stop the Sierra and other whaling ships in any way that he could. He offered to pay $25,000 to anyone who sank any illegal whaling ship, and he sank the Sierra. He acted because he believes that the whales must be protected. Still, he acted without the approval of the government; therefore, his actions were controversial.

Paul Watson is not the only environmental activist. Other men and women are also fighting to protect the Earth. Like Watson, they do not always have the approval of their governments, and like Watson, they have become impatient. Yet, because of their concern for the environment, they will act to protect it.

Question 51: According to the reading, an environmental activist is someone who ____

A. runs into whaling ship B. does something to protect the Earth

C. talks about protecting endangered species D. is a hero, like Paul Watson

Question 52: When something is controversial , ____

A. everyone agrees with it B. everyone disagrees with it

C. people have different ideas about it D. people protect it

Question 53: The members of a ship’s crew are ____.

A. the men and women who work on the ship B. the people who work on the airplanes

C. all of the people on a ship, including the passengers D. the people who own the ship

Question 54: The main idea of paragraph one is that ____

A. Paul Watson is a hero to some people B. activists are people who do something

C. Paul Watson is a controversial environmental activist D. Paul Watson does not believe in talking

Question 55: The Sea Shepherd was hunting ____

A. the Atlantic Ocean B. whales C. the Sierra D. Portugal

Question 56: The author implies that Paul Watson lives in ____

A. Portugal B. a ship on the Atlantic C. the Sierra D. Canada

Question 57: The captain and the crew of the Sierra were acting illegally because ____.

A. they were not obeying international laws B. they were whaling

C. they were killing and selling whales D. All of the above are correct

Question 58: In paragraph 3 the phrase “and froze it” refers to ____ .

A. whale meat B. the Sierra C. whales D. the Sierra crew

Question 59: The main idea of paragraph 3 is that ____ .

A. the Sierra sold whale meat in some countries

B. the people on the Sierra didn’t obey international laws.

C. the people on the Sierra killed as many whales as they could.

D. whaling is illegal according to international law.

Question 60: Watson ran into the Sierra because ____ .

A. he wanted to stop the ship’s crew from whaling

B. he was impatient with the government’s actions

C. he wanted to protect the whales from the whalers

D. All of the above are correct


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 61 to 70.

It’s often said that we learn things at the wrong time. University students frequently do the minimum of work because they’re crazy about a good social life instead. Children often scream before their piano practice because it’s so boring. They have to be given gold stars and medals to be persuaded to swim, or have to be bribed to take exams. But the story is different when you’re older.

Over the years, I’ve done my share of adult learning. At 30, I went to a college and did courses in History and English. It was an amazing experience. For starters, I was paying, so there was no reason to be late – I was the one frowning and drumming my fingers if the tutor was late, not the other way round. Indeed, if I could persuade him to linger for an extra five minutes, it was a bonus, not a nuisance. I wasn’t frightened to ask questions, and homework was a pleasure not a pain. When I passed an exam, I had passed it for me and me alone, not for my parents or my teachers. The satisfaction I got was entirely personal.

Some people fear going back to school because they worry that their brain shave got rusty. But the joy is that, although some parts have rusted up, your brain has learnt all kinds of other things since you were young. It has learnt to think independently and flexibly and is much better at relating one thing to another. What you lose in the rust department, you gain in the maturity department.

In some ways, age is a positive plus. For instance, when you’re older, you get less frustrated. Experience has told you that, if you’re calm and simply do something carefully again and again, eventually you’ll get the hang of it. The confidence you have in other areas – from being able to drive a car, perhaps – means that if you can’t, say, build a chair instantly, you don’t, like a child, want to destroy your first pathetic attempts. Maturity tells you that you will, with application, eventually get there.

I hated piano lessons at school, but I was good at music. And coming back to it, with a teacher who could explain why certain exercises were useful and with musical concepts that, at the age often, I could never grasp, was magical. Initially, I did feel a bit strange, thumping out a piece that I’d played for my school exams, with just as little comprehension of what the composer intended as I’d had all those years before. But soon, complex emotions that I never knew poured out from my fingers, and suddenly I could understand why practice makes perfect.

Question 61: It is implied in paragraph 1 that ______.

A. young learners are usually lazy in their class

B. teachers should give young learners less homework

C. young learners often lack a good motivation for learning

D. parents should encourage young learners to study more

Question 62: The writer’s main point in paragraph 2 is to show that as people grow up, ______.

A. they cannot learn as well as younger learners

B. they have a more positive attitude towards learning

C. they tend to learn less as they are discouraged

D. they get more impatient with their teachers

Question 63: The phrase “For starters” in paragraph 2 could best be replaced by “______”.

A. For beginners B. First and foremost

C. At the starting point D. At the beginning

Question 64: While doing some adult learning courses at a college, the writer was surprised ______.

A. to have more time to learn B. to be able to learn more quickly

C. to feel learning more enjoyable D. to get on better with the tutor

Question 65: In paragraph 3, the word “rusty” means ______.

A. not as good as it used to be through lack of practice

B. impatient because of having nothing to do

C. covered with rust and not as good as it used to be

D. staying alive and becoming more active

Question 66: The phrase “get there” in paragraph 4 is closest in meaning to “______”.

A. have the things you have long desired B. achieve your aim with hard work

C. arrive at an intended place with difficulty D. receive a school or college degree

Question 67: All of the following are true about adult learning EXCEPT ______.

A. experience in doing other things can help one’s learning

B. young people usually feel less patient than adults

C. adults think more independently and flexibly than young people

D. adult learners have fewer advantages than young learners

Question 68: It can be inferred from paragraph 4 that maturity is a positive plus in the learning process because adult learners ______.

A. pay more attention to detail than younger learners

B. have become more patient than younger learners

C. are less worried about learning than younger learners

D. are able to organize themselves better than younger learners

Question 69: It is implied in the last paragraph that when you learn later in life, you ______.

A. should expect to take longer to learn than when you were younger

B. find that you can recall a lot of things you learnt when younger

C. can sometimes understand more than when you were younger

D. are not able to concentrate as well as when you were younger

Question 70: What is the writer’s main purpose in the passage?

A. To show how fast adult learning is. B. To describe adult learning methods.

C. To encourage adult learning. D. To explain reasons for learning.


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 71 to 80.

Face-to-face conversation is two-way process: You speak to me, I reply to you and so on. Two-way (71)______depends on having a coding system that is understood by both (72)______ and receiver, and an agreed convention about (73)______ the beginning and end of the (74) ______. In speech, the coding system is the language like English or Spanish; the convention that one person speaks at a time may seem too obvious to (75)______. In fact, the (76)______ that people use in conversations and meetings are often non-verbal. For example, lowering the pitch of the voice may mean the end of a sentence; a sharp intake of breath may signal the desire to (77)______, catching the chairman’s (78)______may indicate the desire to speak in a formal setting like a (79)______, a clenched fist may indicate anger. When these (80)______ signals are not possible, more formal signals may be needed.

Question 71: A. interchange B. exchange C. correspondence D. communication

Question 72: A. announcer B. transmitter C. messenger D. sender

Question 73: A. signing B. symbolizing C. signalling D. showing

Question 74: A. message B. topic C. idea D. theme

Question 75: A. judge B. mention C. recognize D. notice

Question 76: A. signals B. symptoms C. symbols D. signs

Question 77: A. interchange B. interfere C. interrupt D. intercept

Question 78: A. elbow B. eye C. shoulder D. hand

Question 79: A. chat B. debate C. broadcast D. lecture

Question 80: A. visual B. auditory C. verbal D. sensory

KEYS TO PRACTICE 18

1C 2. A 3. C 4. D 5. B 6. A 7. B 8. B 9. A 10. A 11. A 12. D 13. B 14. B 15. A 16. C 17. A 18. A 19. B 20. C 21. C 22. D 23. A 24. D 25. A 26. D 27. C 28. A 29. D 30. A 31. B 32. A 33. C 34. D 35. A 36.C 37. B 38. C 39. A 40. B 41. B 42.B 43.B 44. C 45. D 46.A 47. A 48. A 49. B 50. D 51.B 52.C 53.A 54.C 55.C 56.D 57.D 58.A 59.B 60.D 61.C 62.B 63.B 64.C 65.A 66.B 67.D 68.B 69.C 70.C 71.D 72.D 73.C 74.A 75.B 76.A 77.C 78.B 79.B 80.A



PRACTICE TEST 19

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words.



Question 1

A. salt

B. slope

C. water

D. short

Question 2

A. school

B. ooze

C. raccoon

D. cooking

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that has different stress from the rest.

Question 3

A. polite

B. struggle

C. visual

D. physics

Question 4

A. comprehend

B. religion

C. understand

D. engineer

Question 5

A. suppose

B. attract

C. forecast

D. prefer

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer in each of the following questions.

Question 6. “Why wasn’t your boyfriend at the party last night?”



“ He _________________ the lecture at Show Hall . I know he very much wanted to hear the speaker”.

A. should have attended

B. can have attend

C. was to attend

D. may have attended

Question 7 . It was not until she had arrived home _____________ remembered her appointment with the doctor.

A. that she

B. and she

C. she

D. when she had

Question 8. By Christmas, I _______________ for the BBC for five years.

A. was working

B. would work

C. have been working

D. worked

Question 9. The order must be delivered by Tuesday; ___________we will have to look for another supplier

A. unless

B. excepting

C. maybe

D. otherwise

Question 10. The ____________ carefully you write, the fewer mistakes you will make.

A . much

B. most

C. more

D.many

Question 11. They sat down to a __________meal.

A. five-coursed

B. five courses

C. five-course

D. five course’s

Question12. A species that faces ________ is one that may become severely endangered or even extinct.

A. exploit

B. exploitation

C. exploiter

D. overexploitation

Question 13. We talked about __________books. Charles had just finished _________ last volume of Proust.

A. the-the

B.  - the

C. 

D. the - a

Question 14. Only when we heard the good news of Patrick _________ relieved

A. we felt

B. that we felt

C. had we felt

D. did we feel

Question 15. They didn’t find __________ in a foreign country.

A. it easy to live

B. it easy live

C. it to live easy

D. easy to live

Question 16. _________ about the company’s future meant that few people wanted to invest money in it.

A. Certainly

B. Uncertainly

C. Uncertain

D. Certain

Question 17. Hemingway used the experience and knowledge ________ during World War I as the material for his best-known novel For Whom the Bell Tolls

A gain B. gaining C. gained D. to gain



Question 18. I lost the keys to my house and had to climb in __________ the window.

A. by

B. to

C. through

D. with

Question 19. There were a few small villages____________, but no major city for miles around.

A. on and off

B. here and there

C. back and forth

D. up and down

Question 20. Her training in accountancy provided a sound ___________ for work in the financial world.

A. footing

B. base

C. ground

d. basis.

Question 21. If a match has extra time, a single goal decides the result – this is called a _____goal.

A. gold

B. golden

C. silver

D. bronze

Question 22. I’ m not going to take the car to a garage because I think I can ________ it myself.

A. renew

B. repair

C. do up

d. renovate

Question 23. When both parents went to prison, social workers took the children ________ care.

A. into

B. for

C. with

D. to

Question 24. Some people don’t like curry from India or Thailand; they say it’s too _____________ - but I love it.

A. sweet and sour

B. spicy and hot

C. hot and spicy

D. sour and sweet.

Question 25. I need an assistant – I’m up to my _______with work.

A. my eyes

B. my ears

C. here

D. All are correct.

Question 26. When Mr. Spendthrift ran out of money, he ________ his mother for help.

A. fell behind B. fell back on C. fell upon D. fell in with

Question 27. We ___ _____ a lovely three weeks holiday in the south of Spain last year

A. passed

B. took

C. did

D. spent

Question 28. She ___________ with her brother when he broke her favorite toy

A. got out

B. fell in

C. got on

D. fell out

Question 29. ___________ you tell me the truth, I ______________- to help you.

A. When / can’t be able

B. In case/ should be able






C. Unless/ won’t be able

D. If/ will be able.






Question 30. This is the man________________ paintings are being talked about.

A. whoever

B. whom

C. which

D. whose

Question 31. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions

He had never experienced such discourtesy towards the president as it occurred at the annual meeting in May.

A. rudeness B. measurement C. encouragement D. politeness

Question 32. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions

Whenever problems come up, we discuss them frankly and find solutions quickly.

A. clean B. happen C. arrive D. encounter

Question 33. Each time I sneezed, everyone said: “ ________-you!”

A. Cough

B. Bless

C. Cold

D. Thank

Question 34. A: Will you come to our party tonight?

B: __________, but I’ll have an important meeting.



A. I’ll come

B. I’d like coming

C. I’d love to

D. I like it.

Question 35. “Excuse me, is anybody sitting here?” _ “ _____________.”

A. Yes, I am so glad B. Yes, yes. You can sit here

C. Sorry, the seat is taken D. No, thanks
Read the text below and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to decide which answer best fits each space from 36 to 45.

You have heard people say, “It makes my mouth water”. They mean, of course, that the sight, taste, or smell of food (36)____ ___the mouth to have something like water in it. This pleasant feeling is brought (37) _______ by thousands of tiny glands in your mouth. These glands

(38) _______ a liquid into your mouth when you are hungry and see, taste or smell good food. The liquid is called saliva. The glands are called the salivary glands.

In an older person these glands (39) ______ ___ about a quart of saliva daily. The amount for children is a little (40) _______ ___, depending upon the age.

The saliva is valuable in helping people digest their meals. It helps (41) ____ ___ two ways. It contains ( 42) ______ ___ having the power to destroy certain germs and to change starch into sugar. It also ( 43) _____ ___ to keep the lining of the mouth and throat wet and to reduce the friction which chewing dry food could create. This liquid softens the food taken into the mouth, by getting it (44) ______ ___. You can help your digestion if you chew your food well, keeping it in the mouth and chewing it long enough (45) ______ ___the saliva can reach all parts of it.

Question 36:     A. makes                   B. causes                    C. encourages             D. urges

Question 37:     A. out                         B. up                          C. about                      D. over

Question 38:     A. flow                       B. give                        C. fill                          D. pour

Question 39:     A. make                     B. create                     C. contain                   D. consist

Question 40:     A.. fewer                     B less                        C. bit                           D. smaller

Question 41:     A. with                       B. by                          C. in                            D. from

Question 42:     A. elements                B. mixtures                 C. matters                   D. substances

Question 43:     A. serves                    B. tries                        C. tends                      D. acts

Question 44:      A. tender                    B. soft                        C. moist                      D. wet

Question 45:     A. so that                    B. as if                        C. when                      D. even if

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55

Psychologist have debated a long time about whether a child’s upbringing can give it the ability to do outstandingly well. Some think that it is impossible to develop genius and say that it is simply something a person is born with. Others, however, argue that the potential for great achievement can be develop. The truth lies somewhere between these two extremes.

It seems very obvious that being born with the right qualities from gifted parents will increase a child’s ability to do well. However, this ability will be fully realized only with the right upbringing and opportunities. As one psychologist says, “To have a fast car, you need both a good engine and fuel.”

Scientists have recently assessed intelligence, achievement, and ability in 50 sets of identical twins that were separated shortly birth and brought up by different parents. They found that achievement was based on intelligence, and later influenced by the child’s environment.

One case involving very intelligent twins was quoted. One of the twins received a normal upbringing, and performed well. The other twin, however, was brought up by extremely supportive parents and given every possible opportunity to develop its abilities. That twin, though starting out with the same degree of intelligence as the other, performed even better.

This case reflects the general principle of intelligence and ability. The more favorable the environment, the more a child’s intelligence and ability are developed. However, there is no link between intelligence and socioeconomic level of a child’s family. In other words, it does not matter how poor or how rich a family is, as this does not affect the intelligence.

Gifted people cannot be created by supportive parents, but they can be developed by them. One professor of music said that outstanding musicians usually started two or three years earlier than ordinary performers, often because their parents had recognized their ability. These musicians then needed at least ten years’ hard work and training in order to reach the level they were capable of attaining.

People who want to have very gifted children are given the following advice:

Marry an intelligent person.

Allow children to follow their own interests rather than the interests of the parents.

Start a child’s education early but avoid pushing the child too hard.

Encourage children to play; for example, playing with musical instrument is essential for a child who wants to become an outstanding musician.

Question 46: When scientists studied intelligence and ability in twins, they found that ______.

A. ability depends both on intelligence and environment

B. different twins generally have different levels of ability

C. intelligence and development are irrelevant to ability

D. ability depends mainly on intelligence and achievement

Question 47: Scientists chose twins for their study because ______.

A. each twin has the same environment as his/ her twin

B. they have the same genetic background, usually with similar intelligence

C. they have the same economic background and hence the same opportunities

D. they are born into the same family, hence the same upbringing

Question 48: How were great musicians different from ordinary musicians in their development?

A. They concentrated on music to the exclusion of other areas

B. They were exceptionally intelligent and artistic

C. Their ability was realized at an early stage and then nurtured

D. They practice playing their instruments for many years

Question 49: The writer advises that gifted children should be allowed to follow ______.

A. their own interests B. only their interests in musical instruments

C. only their interests in computer games D. their parents’ interests

Question 50: When encouraging their gifted children, parents should avoid ______.

A. starting their education at an early age B. letting them play their own way

C. permitting them to follow their own interests D. pushing their children too hard

Question 51: The remark: “To have a fast car, you need both a good engine and fuel.” in the passage means that in order to become a genius, ______.

A. you need to have good health and good nourishment

B. you should try to move quickly and efficiently.

C. you must nourish your brain and train your muscles hard

D. you need intelligence and you need to develop it

Question 52: The word “favorable” in the passage mostly mean ______.

A. “helping somebody to be more intelligent compared to the other people”

B. “good for someone and making him/ her likely to be successful”

C. “of high quality or an acceptable standard”

D. “under the control or in the power of somebody else”

Question 53: All of the following statements are true EXCEPT ______.

A. educational development depends completely on economic well-being

B. studying different twins is useful scientific procedure

C. to become successful, a child need both native intelligence and development

D. a child’s intelligence is influenced by that of his/ her parents

Question 54: The upbringing of highly intelligent children requires ______.

A. parental support and encouragement B. wealthy and loving parents

C. good musical instruments D. an expensive education

Question 55: The word “others” used in the first paragraph refers to ______.

A. other people B. other geniuses C. other children D. other scientists

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.

Since water is the basis of life, composing the greater part of the tissues of all living things, the crucial problem of  desert animals is to survive in a world where sources of flowing water are rare. And since man’s inexorable necessity is to absorb large quantities of water at frequent intervals, he can scarcely comprehend that many creatures of the desert pass their entire lives without a single drop.

Uncompromising as it is, the desert has not eliminated life but only those forms unable to withstand its desiccating effects. No moist- skinned, water-loving animals can exist there. Few large animals are found. The giants of the North American desert are the deer, the coyote, and the bobcat. Since desert country is open, it holds more swift-footed running and leaping creatures than the tangled forest. Its population is largely nocturnal, silent, filled with reticence, and ruled by stealth. Yet they are not emaciated.

Having adapted to their austere environment, they are as healthy as animals anywhere else in the word. The secret of their adjustment lies in the combination of behavior and physiology. None could survive if, like mad dogs and Englishmen, they went out in the midday sun; many would die in a matter of minutes. So most of them pass the burning hours asleep in cool, humid burrows underneath the ground, emerging to hunt only by night. The surface  of  the  sun-baked  desert  averages  around  150  degrees,  but  18  inches  down  the temperature is only 60 degrees.

Question 56: The title for this passage could be             .

A. “Desert Plants”                                                                B. “Life Underground”

C. “Animal Life in a Desert Environment”                     D. “Man’s Life in a Desert Environment”

Question 57: The word “tissues” in the passage mostly means              .

A. “the smallest units of living matter that can exist on their own”

B. “collections of cells that form the different parts of humans, animals and  plants”

C. “very small living things that cause infectious disease in people, animals and plants”

D. “the simplest forms of life that exist in air, water, living and dead creatures and plants”

Question 58: Man can hardly understand why many animals live their whole life in the desert, as             .

A. sources of flowing water are rare in a desert

B. water is an essential part of his existence

C. water composes the greater part of  the tissues of living things

D. very few lager animals are found in the desert

Question 59: The phrase “those forms” in the passage refers to all of the following EXCEPT

A. water-loving animals                                                     B. the coyote and the bobcat

C. moist-skinned animals                                                  D. many large animals

Question 60: According to the passage, creatures in the desert                  .

A. run and leap faster than those in the tangled forest

B. run and leap more slowly than those in the tangled forest

C. are more active during the day than those in the tangled forest

D. are not as healthy as those anywhere else in the world

Question 61: The author mentions all the following as examples of the behavior of desert animals EXCEPT             .

A. they sleep during the day                                              B. they dig home underground

C. they are noisy and aggressive                                      D. they are watchful and quiet

Question 62: The word “emaciated” in the passage mostly means             .

A. “living or growing in natural conditions, not kept in a house or on a farm”

B. “able to get what one wants in a clever way, especially by tricking or  cheating”

C. “large and strong, difficult to control or deal with ”

D. “thin and weak because of lack of food and water”

Question 63: According to the passage, one characteristic of animals living in the desert is that

A. they are smaller and fleeter than forest animals

B. they are less healthy than animals living in other places

C. they can hunt in temperature of 150 degrees

D. they live in an accommodating environment

Question 64: The word “burrows” in the passage mostly means             .

A. “places where insects or other small creatures live and produce their young”

B. “holes or tunnels in the ground made by animals for them to live in”

C. “structures made of metal bars in which animals or birds are kept”

D. “places where a particular type of animal or plant is normally found”

Question 65: We can infer from the passage that             .

A. living things adjust to their environment                    B. water is the basis of desert life

C. desert life is colorful and diverse                                 D. healthy animals live longer lives

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to identify the underlined part that is not correct.

Question 66. Buying clothes are often a very time-consuming practice because those clothes

A B C

that a person likes are rarely the ones that fit him or her.



D

Question 67. The next important question we have to decide is when do we have to submit the

A B C D

proposal.



Question 68. A five-thousand-dollars reward was offered for the capture of the escaped criminal

  A B C D

Question 69. My parents were always busy on the farming, so we didn’t get the help with school work

A B C


any things like that that children get today

. D


Question 70. The amount of books in the Library of Congress is more than 58 million volumes.

A B C D


Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closet in meaning to each of the following questions.

Question 71. The box was too heavy for John to carry on his back.

A. John didn’t carry the box on his back due to its heavy.

B. John was strong enough to carry the box on his back

C. Because of the weight, John couldn’t carry the box on his back.

D. Despite of the box’s weight, John carried it on his back.

Question 72. I can’t find my shoes.

A. My shoes can’t have been found. B. If I could have my shoes found.

C. I hope someone will know the place of my shoes. D. I wish I knew where my shoes were

Question 73: Tom told his girlfriend, “Let me tell him if you can’t”.

A. Tom volunteered to tell him if his girlfriend couldn’t.

B. Tom advised his girlfriend to tell him if you couldn’t.

C. Tom suggested that I should tell him if his girlfriend couldn’t.

D. Tom asked his girlfriend to tell him if you couldn’t.

Question 74: To be quite honest, I can’t stand the taste of cigarettes.

A. Honestly, cigarettes make me ill.

B. In fact, I strongly dislike the taste of cigarettes.

C. Frankly, the taste of cigarettes doesn’t bother me.

D. As a matter of fact, I prefer to be seated while smoking.

Question 75. The error on my taxes was made by my accountant.

A. My tax accountant found the mistake that I make.

B. I made an error because I did not have a tax accountant.

C. Tax accountants always make errors.

D. My accountant made a mistake.

Question 76. I wish I had gone there with her.

A. I hadn’t gone there with her which makes me feel bad.

B. If only I went there with her.

C. I regret not having gone there with her.

D. If I had gone there with her, I wouldn’t have felt bad now.

Choose one option A, B, C or D corresponding to the best sentence which is made up from the given words

Question 77: imagine/ who/ happen/ run into/ yesterday/ just.

A. Just imagine who I happened to run into yesterday!

B. Could you imagine who just happened to run into us yesterday?

C. You imagine just who happened to run into us yesterday!

D. Have you just imagined who happened to run into me yesterday?

Question 78: students/ deserve/ severe/ punish/ riotous behavior.

A. The students deserve to be severely punishing for their riotous behavior.

B. The students were deserved severe punishment for their riotous behavior.

C. The students deserved to be severely punishment for their riotous behavior.

D. The students deserved severe punishment for their riotous behavior.

Question 79: switches/ turn off/ leave/ workshop.

A. All the switches must be turned off before leaving the workshop.

B. All the switches have got to be turned off before we leave the workshop.

C. We should be turned off all the switches before we leave the workshop.

D. All the switches have to be turned off before leaving the workshop.

Question 80: It/ until/ father/ home/ children/ dinner.

A. It was not until when the father got home that the children had had dinner.

B. It was not until the father got home that the children had dinner.

C. It is not until the father gets home than the children had dinner.

D. It was until the father got home that the children have dinner.



............ THE END...........


KEY TO PRACTICE 19


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

B

21

A

41

C

61

C

2

D

22

B

42

D

62

D

3

A

23

A

43

A

63

A

4

B

24

C

44

D

64

B

5

C

25

D

45

A

65

A

6

D

26

B

46

A

66

A

7

A

27

D

47

B

67

C

8

C

28

D

48

C

68

B

9

D

29

C

49

A

69

A

10

C

30

D

50

D

70

A

11

C

31

D

51

D

71

C

12

D

32

B

52

B

72

D

13

B

33

B

53

A

73

A

14

D

34

C

54

A

74

B

15

A

35

C

55

D

75

D

16

C

36

B

56

C

76

C

17

C

37

C

57

B

77

A

18

C

38

D

58

B

78

D

19

B

39

A

59

D

79

B

20

D

40

B

60

A

80

B

1   ...   33   34   35   36   37   38   39   40   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương