ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang33/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   29   30   31   32   33   34   35   36   ...   46

PRACTICE TEST 14

Identify the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

Question 1:   A. good B. cool C. look D. wool

Question 2:   A. missed B. laughed C. stopped D. closed
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other

three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. environmental B. conservatively C. approximately D. considerable

Question 4: A. disappear B. arrangement C. opponent D. contractual

Question 5: A. respectable B. affectionate C. occasional D. kindergarten


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the

following questions.

Question 6: Too many factories dispose _______their waste by pumping it into rivers and the sea.

A. out B. of C. away D. off

Question 7: Research has shown that there is no difference at all between the brain of the average woman and _______of the average man.

A. what B. which C. one D. that

Question 8: Unfortunately, your letter arrived after the final date for application. _______, we cannot consider you for the post.

A. As result B. That is because C. Consequently D. To this

Question 9: He ran ____ fast ____ I couldn’t catch him.

A. such/that B. very/that C. too/to D. so/that

Question 10: We took many pictures ___________ the cloudy sky.

A. despite of B. even though C. despite D. because

Question 11: A number of students ____ volunteered to the job.

A. have B. has C. to have D. having

Question 12 : Mike is playing chess. How long ____ he ____?

A. did/play B. is/playing C. has/play D. has/been playing

Question 13: She’s angry about…………….to the farewell party last night.

A. not having invited B. not to have invited

C. not having been invited D. not to have been invited

Question 14: The last student ____ was John.

A. for interviewed B. who was interviewed

C. to be interviewed D. B and C are correct

Question 15: The _______north we go, the less likely we are to meet high temperatures.

A. far B. furthest C. farther D. farthest

Question 16: I regret going to the cinema. I wish I ____________ there.

A. didn't go B. haven't gone C. hadn't gone D. would not go

Question 17: The judge ________the pedestrian for the accident.

A. blamed B. accused C. charged D. sued

Question 18: The sports event was _______and successfully organized.

A. good preparation B. good job C. well-done D. well-prepared

Question 19: The _______polluted atmosphere in some industrial regions is called "smog".

A. much B. largely C. fully D. heavily

Question 20: Scientists and engineers have invented devices to remove_____from industrial wastes.

A. pollutions B. pollute C. polluting D. pollutants

Question 21: The child who was caught ______ was made to stand in the corner of the classroom.

A. behaving B. misbehave C. misbehavior D. misbehaving

Question 22: After her illness, Lam had to work hard to _______ his classmates.

A. catch sight of B. keep pace with C. get in touch with D. make allowance for

Question 23: Michael could hardly wait to _______his new motorbike.

A. sit down B. turn back C. try out D. put on

Question 24: Although the patient's condition is serious, she seems to be out of ______.

A. place B. control C. danger D. order

Question 25: They are conducting a wide ______ of surveys throughout Vietnam.

A. collection B. range C. selection D. group
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 26: After five days on trial, the court found him innocent of the crime and he was released.

A. guilty B. naive C. innovative D. benevolent

Question 27: Vietnam’s admission to the World Trade Organisation (WTO) has promoted its trade

relations with other countries.

A. boosted B. expanded C. restricted D. balanced


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 28: The life boat was launched at once to rescue the four fishermen.

A. quickly B. immediately C. carefully D. excitedly

Question 29: These were the people who advocated using force to stop school violence

A. openly criticised B. publicly said C. publicly supported D. strongly condemned

Question 30: The President expressed his deep sorrow over the bombing deaths.

A. sadness B. anxiety C. disappointment D. interest
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the

following questions.

Question 31: -Teacher: "Jon, you've written a much better essay this time."

- Jon: " _______"

A. Writing? Why? B. Thank you. It's really encouraging.

C. You're welcome. D. What did you say? I'm so shy.

Question 32: -John: "Do you feel like going to the stadium this afternoon?"

- Mary: “ ______ ______”

A. I don't agree. I'm afraid. B. I feel very bored.

C. You're welcomed. D. That would be great.

Question 33: - Tom: "Make yourself at home."

- Jane: “___________”

A. Not at all. Don't mention it. B. Thanks. Same to you.

C. That's very nice. Thank you. D. Yes, can I help you?

Question 34: - Mary: "That's a very nice skirt you're wearing."

- Cindy: “ ___________”

A. How a compliment! B. That's all right.

C. It's nice of you to say so. D. I like you said so.

Question 35: - Jack: " ____________"

- Peter: "Yes, of course."

A. You won't help me this time B. You'd better give me one hand.

C. I don't think I'll need your help. D. Could you give me a hand?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer for each of the blanks from 36 to 45.

Many parents believe that they should begin to teach their children to read when they are __(36)_more than toddlers. This is fine if the child shows a real interest but forcing a child could be counter-productive if she

isn't ready. Wise parents will have a __(37)_attitude and take the lead from their child. What they should provide is a selection of __(38)_toys, books and other activities. Nowadays there is plenty of good __(39)_available for young children, and of course, seeing plenty of books in use about the house will also __(40)_them to read.

Of course, books are no longer the only source of stories and information. There is also a huge range of videos, which can reinforce and extend the pleasure a child finds in a book and are __(41)_valuable in helping to increase vocabulary and concentration. Television gets a bad review as far as children are concerned, mainly because too many spend too much time watching programmes not intended for their age __(42)_. Too many television programmes induce an incurious, uncritical attitude that is going to make learning much more difficult. However, __(43)_ viewing of programmes designed for young children can be useful. Just as adults enjoy reading a book after seeing it serialised on television, so children will pounce on books which __(44)_their favourite television characters, and videos can add a new __(45)_to a story known from a book.




Question 36:

A. scarcely

B. rarely

C. slightly

D. really

Question 37:

A. cheerful

B. contented

C. relaxed

D. hopeful

Question 38:

A. bright

B. thrilling

C. energetic

D. stimulating

Question 39:

A. material

B. sense

C. produce

D. amusement

Question 40:

A. provoke

B. encourage

C. provide

D. attract

Question 41:

A. properly

B. worthily

C. perfectly

D. equally

Question 42:

A. set

B. band

C. group

D. limit

Question 43:

A. cautious

B. choice

C. approved

D. discriminating

Question 44:

A. illustrate

B. extend

C. feature

D. possess

Question 45:

A. revival

B. dimension

C. option

D. existence


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55.

Herman Melville, an American author best known today for his novel Moby Dick, was actually more popular during his lifetime for some of his other works. He traveled extensively and used the knowledge gained during his travels as the basis for his early novels. In 1837, at the age of eighteen, Melville signed as a cabin boy on a merchant ship that was to sail from his Massachusetts home to Liverpool, England. His experiences on this trip served as a basis for the novel Redburn (1849). In 1841, Melville set out on a whaling ship headed for the South Seas. After jumping ship in Tahiti, he wandered around the islands of Tahiti and Moorea. This South Sea island sojourn was a backdrop to the novel Omoo (1847). After three years away from home, Melville joined up with a U.S. naval frigate that was returning to the eastern United States around Cape Horn. The novel White Jacket (1850) describes this lengthy voyage as a navy seaman.

With the publication of these early adventure novels, Melville developed a strong and loyal following among readers eager for his tales of exotic places and situations. However, in 1851, with the publication of Moby Dick, Melville's popularity started to diminish. Moby Dick, on one level the saga of the hunt for the great white whale, was also a heavily symbolic allegory of the heroic struggle of humanity against the universe. The public was not ready for Melville's literary metamorphosis from romantic adventure to philosophical symbolism. It is ironic that the novel that served to diminish Melville's popularity during his lifetime is the one for which he is best known today.

Question 46: The main subject of the passage is ____________.

A. Melville's travels B. the popularity of Melville's novels

C. Melville's personal background D. Moby Dick

Question 47: According to the passage, Melville's early novels were ____________.

A. published while he was traveling B. completely fictional

C. all about his work on whaling ships D. based on his travel experience

Question 48: In what year did Melville's book about his experiences as a cabin boy appear?

A. 1837 B. 1841 C. 1847 D. 1849

Question 49: The word "basis" in paragraph 1 is closest in meaning to ______

A. background B. message C. bottom D. dissertation

Question 50: The passage implies that Melville stayed in Tahiti because ______

A. he had unofficially left his ship B. he was on leave while his ship was in port

C. he had finished his term of duty D. he had received permission to take a vacation in Tahiti

Question 51: A "frigate" in paragraph 1 is probably_ ___________.

A. an office B. a ship C. a troop D. a fishing boat

Question 52: How did the publication of Moby Dick affect Melville's popularity?

A. His popularity increased immediately. B. It had no effect on his popularity.

C. It caused his popularity to decrease. D. His popularity remained as strong as ever.

Question 53: According to the passage, Moby Dick is _______.

A. a romantic adventure B. a single-faceted work

C. a short story about a whale D. symbolic of humanity fighting the universe

Question 54: The word "metamorphosis" in paragraph 2 is closest in meaning to ____________.

A. circle B. change C. mysticism D. descent

Question 55: The passage would most likely be assigned reading in a course on ____________.

A. nineteenth-century novels B. American history

C. oceanography D. modem American literature
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.

A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world's largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth's core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface.

The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.

The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands upon thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this.

Question 56: The word "hidden" in paragraph 1 is closest in meaning to

A. undrinkable B. untouched C. unexploitable D. undiscovered

Question 57: What is true of Lake Vostok?

A. It is completely frozen. B. It is a saltwater lake.

C. It is beneath a thick slab of ice. D. It is heated by the sun.

Question 58: Which of the following is closest in meaning to "frigid" in paragraph 1?

A. Extremely cold B. Easily broken C. Quite harsh D. Lukewarm

Question 59: All of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it ______

A. was conducted by air B. made use of radio waves

C. could not determine the lake's exact size D. was controlled by a satellite

Question 60: It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if _______.

A. there were no lake underneath B. the lake were not so big

C. Antarctica were not so cold D. radio waves were not used

Question 61: The word "microbes" in paragraph 3 could best be replaced by which of the following?

A. Pieces of dust B. Tiny bubbles C. Tiny organisms D. Rays of light

Question 62: Lake Vostok is potentially important to scientists because it

A. can be studied using radio waves B. may contain uncontaminated microbes

C. may have elevated levels of ultraviolet light D. has already been contaminated

Question 63: The word "downside" in paragraph 3 is closest in meaning to ______

A. bottom level B. negative aspect C. underside D. buried section

Question 64: The last paragraph suggests that scientists should be aware of

A. further discoveries on the surface of Antarctica B. problems with satellite-borne radar equipment

C. ways to study Lake Vostok without contaminating it D. the harsh climate of Antarctica

Question 65: The purpose of the passage is to______

A. explain how Lake Vostok was discovered B. provide satellite data concerning Antarctica

C. discuss future plans for Lake Vostok D. present an unexpected aspect of Antarctica's geography



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs

correction in each of the following questions.

Question 66: Not until he got home he realised he had forgotten to give her the present.

A B C D

Question 67: A lot of people stop smoking because they are afraid their health will be affected and

A B C

early death.

D

68: The road used to be narrow in the past but now it has widened.



A B C D

69: She kept the children amusing for hours by telling them funny stories.

A B C D

70: It is time the government helped the unemploy to find some jobs.

A B C D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

71: The cyclist _______he crossed the main street.

A. looked with caution after B. had looked with caution before

C. was looked with caution when D. looks with caution when

72: The facilities of the older hospital are as good______.

A. or better than the new hospital B. as or better that the new hospital

C. as or better than those of the new hospital D. as or better than the new hospital

73: A study has been done to determine how the recent change in government policies_ ______.

A. has affected the small business sector B. have affected the small business sector

C. the small business sector was affected D. affecting the small business sector

Question 74: _______, we would be rich by now.

A. If we invest in the telecommunications industry

B. Unless we had investment in the telecommunications industry

C. Had we invested in the telecommunications industry

D. Did we invest in the telecommunications industry

Question 75: When the personnel director realized______, he immediately added two more staff to the project.

A. what a formidable task it was B. what it was a formidable task

C. it was what a formidable task D. how formidable was it a task



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct and natural combination of each pair of sentences given.

Question 76: The student next to me kept chewing gum. That bothered me a lot.

A. The student next to me kept chewing gum, that bothered me a lot.

B. The student next to me kept chewing gum, which bothered me a lot.

C. The student next to me kept chewing gum bothering me a lot.

D. The student next to me kept chewing gum bothered me a lot.

Question 77: Transportation has been made much easier thanks to the invention of cars. However, cars are the greatest contributor of air pollution.

A. The invention of cars has made transportation much easier, but cars are among the greatest contributors of air pollution.

B. Although the invention of cars has made transportation much easier, people use cars to contribute to the pollution of air.

C. Although the invention of cars has made transportation much easier, cars are the greatest contributor of air pollution.

D. However easier the invention of cars has made transportation, it is cars that are among the greatest contributors of air pollution.

Question 78: He was suspected to have stolen credit cards. The police have investigated him for days.

A. He has been investigated for days, suspected to have stolen credit cards.

B. Suspecting to have stolen credit cards, he has been investigated for days.

C. Having suspected to have stolen credit cards, he has been investigated for days.

D. Suspected to have stolen credit cards, he has been investigated for days.

Question 79: The man wanted to get some fresh air in the room. He opened the window.

A. The man wanted to get some fresh air in the room because he opened the window.

B. The man opened the window in order to get some fresh air in the room.

C. The man got some fresh air in the room, even though he opened the window.

D. Having opened the window, the room could get some fresh air.

Question 80: The plan may be ingenious. It will never work in practice.

A. Ingenious as it may be, the plan will never work in practice.

B. Ingenious as may the plan, it will never work in practice.

C. The plan may be too ingenious to work in practice.

D. The plan is as impractical as it is ingenious.


_____________ THE END_____________
KEYS FOR PRACTICE 14

1

B

21

D

41

D

61

C

2

D

22

B

42

C

62

B

3

A

23

C

43

D

63

B

4

A

24

C

44

C

64

C

5

D

25

B

45

B

65

D

6

B

26

A

46

B

66

B

7

D

27

C

47

D

67

D

8

C

28

B

48

D

68

D

9

D

29

C

49

A

69

B

10

C

30

A

50

A

70

C

11

A

31

B

51

B

71

B

12

D

32

D

52

C

72

C

13

C

33

C

53

D

73

A

14

D

34

C

54

B

74

C

15

C

35

D

55

A

75

A

16

C

36

C

56

B

76

B

17

A

37

D

57

C

77

C

18

D

38

D

58

A

78

D

19

D

39

A

59

D

79

B

20

D

40

B

60

A

80

A


1   ...   29   30   31   32   33   34   35   36   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương