ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang31/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   27   28   29   30   31   32   33   34   ...   46

PRACTICE TEST 12

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. sugar B. stumble C. cushion D. butcher

Question 2: A. war B. water C. warm D. bank
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 3: A. distribute B. infiltrate C. dehydrate D. persecute

Question 4: A. efficient B. attendance C. independence D. librarian

Question 5: A. economics B. consolidate C. economise D. imaginary


Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6: It is advisable that _________ a career objective at the start of his/her resume.

A. every applicants write B. an applicant writes

C. an applicant must be writing D. every applicant write

Question 7: __________ with being so busy both at work and at home, she became increasingly tired and bad-tempered.

A. How B. Which C. Where D. What

Question 8: _______ they are not fully booked up, we can stay at the campsite on the island.

A. Unless B. Providing C. In case D. Whether

Question 9: The collision occurred about two miles __________ the Spanish coast and the rescue operation was mounted by helicopters of the Spanish coastguard.

A. out of B. off C. from D. of

Question 10: We need a meeting to clear _________ and get these issues down on paper.

A. the issues B. the air C. the earth D. the problem

Question 11: I suggest adopting Mark’s proposal as it seems to be the _________ risky of the two.

A. least B. most C. less D. fewest

Question 12: The gangsters avoided arrest for several weeks because they __________ the state.

A. thought about leaving B. were thought to have left

C. were thinking to leave D. were thought to be leaving

Question 13: I always wear a seat-belt ________ I have an accident.

A. in case B. if C. unless D. when

Question 14: __________ the newspapers have revealed so far can justify the action taken by the army.

A. Nothing as B. Nothing what C. Nothing that D. Nothing of that

Question 15: The two trains collided with ________ loud a crash that it woke everyone in the station hotel.

A. such B. very C. so D. too

Question 16: I do wish Mr. Swan __________ so aggressive in discussions. Every time we have a meeting, he tries to pick an argument with someone.

A. couldn’t be B. isn’t C. might not be D. weren’t

Question 17: You'll become an alcoholic if you don't ___________.

A. watch off B. watch over C. watch on D. watch out

Question 18: He kept shifting awkwardly from one foot to _________.

A. others B. the other C. other D. the others

Question 19: __________, I was still able to get to the top of the mountain.

A. Unfit as I was B. Much as I’m unfit

C. Even though unfit D. while ever out of condition

Question 20: By next week, they ___________ resurfacing the road.

A. will finish B. will have finished C. will be finishing D. are finishing

Question 21: Which shirt do you want? ~ I am not sure I can ___________ a choice. I like all of them.

A. do B. make C. get D. take

Question 22: The professor instructed the students __________ the essay without preparing an outline first.

A. to no write B. not to write C. to not write D. do not write

Question 23: In Michigan, _________ over 600 feet deep.

A. salt deposits B. there are salt deposits

C. where salt deposits are D. having salt deposits

Question 24: Scientists are predicting that the volcano might erupt so people have been ___________ from the area.

A. evacuated B. emigrated C. exported D. escaped

Question 25: They are ____________ some fascinating research into the language of dolphins.

A. doing B. carrying C. solving D. making
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 26: New evidence proving Evans was innocent was uncovered at the eleventh hour.

A. just in time B. too late

C. at eleven o’clock D. at the eleventh hour of the day

Question 27: Now, for the time being, she is living with her father in Tijuana.

A. for the present B. in the near future C. up to now D. up to date

Question 28: She's always moaning. It really gets on my nerves.

A. stretches my nerves B. makes my nerve stressful

C. annoys me D. make me angry
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 29: Thousands of years ago the surface was barren desert.

A. unleveled B. fertile C. marshy D. uncultivated

Question 30: The body was found hidden in dense undergrowth.

A. crowed B. transparent C. dark D. sparse
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 31: “Thank you for showing around the city.” ~ “ ___________.”

A. Any time B. That’s right C. No problem D. My excitement

Question 32: “He is such a nice man.” ~ “__________.”

A. You are telling lie. B. Can you say that again

C. I can’t agree with you more D. Total

Question 33: “Andrew won’t like it, you know.” – “_____________. I don’t care what Andrew thinks."

A. So what? B. Come what may.

C. What is the damage? D. What’s cooking?

Question 34: “How about a trip to the beach?” _ “_______________.”

A. Rather you than me C. Rather

B. I begin to see your true colours D. Long time no see

Question 35: “Does he eat a lot?” _ “ _____________”

A. Don’t say boo. C. A bitter pill for him to swallow

B. I’ll say. D. What’s with you?
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase for each of the blank.
COCOA MIGHT PREVENT MEMORY DECLINE
Drinking cocoa every day may help older people keep their brains healthy, research suggests. A study of 60 elderly people with no dementia found two cups of cocoa a day ___________ (36) blood flow to the brain in those who had problems to start with. Those participants whose blood flow improved also did better on memory tests at the end of the study, the journal Neurology reported. Experts said more research was needed before conclusions could be _____________ (37). It is not the first time cocoa has been linked with vascular health and researchers believe that this is in part __________ (38) its being rich in flavanols, which are thought to have an important role. In the latest study, researchers asked 60 people with an average age of 73 to drink two cups of cocoa a day - one group given high-flavanol cocoa and another a low-flavanol cocoa - and consume no other chocolate.
Ultrasound tests at the start of the study showed 17 of them had impaired blood flow to the brain. There was no difference between _________ (39) who drank flavanol-rich cocoa and those who had flavanol-poor cocoa. But whichever drink they were given, 88% of those with impaired blood flow at the start of the study saw improvements in blood flow and some _________ (40) tests, compared with 37% of people whose blood flow was normal at the beginning of the study. MRI scans in 24 participants found that people with impaired blood flow were also more likely to have tiny areas of brain ____________ (41). The researchers said the lack of difference between the flavanol-rich and flavanol-poor cocoa could be because another component of the drink was having an __________ (42) or because only small __________ (43) were needed. Dr Simon Ridley, head of research at Alzheimer's Research UK, said this was a small study but that it added to a wealth __________ (44) evidence. "A cocoa-based treatment would likely be very popular, but it's too soon to draw any conclusions about its effects. One drawback of this study is the lack of a control group for comparison, and we can't tell whether the results would have been different if the participants drank no cocoa at all.". But he added: "Poor vascular health is a known risk factor for dementia, and understanding more about the links between vascular problems and declining brain health could help the search for new treatments and _______ (45)."
Question 36: A. made B. improved C. rose D. supported

Question 37: A. drawn B. jumped C. leapt D. made

Question 38: A. however B. due to C. in spite of D. in addition to

Question 39: A. that B. the researchers C. those D. researchers

Question 40: A. understanding B. concern C. cognitive D. relating

Question 41: A. damage B. tissue C. activity D. function

Question 42: A. effects B. effect C. affects D. affect

Question 43: A. quantity B. quality C. amounts D. numbers

Question 44: A. of B. in C. on D. at

Question 45: A. protection B. defence C. cure D. prevention


Read the following passage on commuting and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

As Philadelphia grew from a small town into a city in the first half of the eighteenth century, it became an increasingly important marketing center for a vast and growing agricultural hinterland. Market days saw the crowded city even more crowded, as farmers from within a radius of 24 or more kilometers brought their sheep, cows, pigs, vegetables, cider, and other products for direct sale to the townspeople. The High Street Market was continuously enlarged throughout the period until 1736, when it reached from Front street to Third. By 1745 New Market was opened on Second Street between Pine and Cedar. The next year the Callowhill Market began operation. Along with market days, the institution of twice-yearly fairs persisted in Philadelphia even after similar trading days had been discontinued in other colonial cities. The fairs provided a means of bringing handmade goods from outlying places to would-be buyers in the city. Linens and stockings from Germantown, for example, were popular items.


Auctions were another popular form of occasional trade. Because of the competition, retail merchants opposed these as well as the fairs. Although governmental attempts to eradicate fairs and auctions were less than successful, the ordinary course of economic development was on the merchants' side, as increasing business specialization became the order of the day. Export merchants became differentiated from their importing counterparts, and specialty shops began to appear in addition to general stores selling a variety of goods.
One of the reasons Philadelphia's merchants generally prospered was because the surrounding area was undergoing tremendous economic and demographic growth. They did their business, after all, in the capital city of the province. Not only did they cater to the governor and his circle, but citizens from all over the colony came to the capital for legislative sessions of the assembly and council and meetings of the courts of justice.
Question 46: What does the passage mainly discuss?

A. Philadelphia's agriculture importance

B. Philadelphia's development as a marketing center

C. The administration of the city of Philadelphia

D. The sale of imported goods in Philadelphia

Question 47: It can be inferred from the passage that new markets opened in Philadelphia because ______________.

A. existing markets were unable to serve the growing population.

B. farmers wanted markets that were closer to the farmers.

C. they provided more modern facilities than older markets.

D. the High Street Market was forced to close .

Question 48: The word "hinterland" is closest in meaning to ____________.

A. region B. association C. produce D. tradition

Question 49: The word "it" refers to __________.

A. a radius B. the period

C. the High Street Market D. the crowded city

Question 50: The word "persisted" is closest in meaning to ____________.

A. declined B. started C. returned D. continued

Question 51: According to the passage, fairs in Philadelphia were held ___________.

A. as often as possible B. a couple of times a year

C. on the same day as market says D. whenever the government allowed it

Question 52: It can be inferred that the author mentions "Linens and stockings" to show that they were items that ____________.

A. retail merchants were not willing to sell

B. were not available in the stores in Philadelphia

C. were more popular in Germantown than in Philadelphia

D. could easily be transported

Question 53: The word "eradicate" is closest in meaning to ____________.

A. exploit B. organize C. operate D. eliminate

Question 54: What does the author mean by stating that "economic development was on the merchants' side"?

A. Merchants had to work together to achieve economic independence.

B. Merchants had a strong impact on economic expansion.

C. Specialty shops near large markets were more likely to be economically successful.

D. Economic forces allowed merchants to prosper.

Question 55: The word "undergoing" is closest in meaning to _____________.

A. requesting B. including C. experiencing D. repeating


Read the following passage on commuting and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Nineteenth-century writers in the United States, whether they wrote novels, short stories, poems, or plays, were powerfully drawn to the railroad in its golden year. In fact, writers responded to the railroads as soon as the first were built in the 1830's. By the 1850's, the railroad was a major presence in the life of the nation. Writers such as Ralph Waldo Emerson and Henry David Thoreau saw the railroad both as a boon to democracy and as an object of suspicion. The railroad could be and was a despoiler of nature; furthermore, in its manifestation of speed and noise, it might be a despoiler of human nature as well. By the 1850's and 1860's, there was a great distrust among writer and intellectuals of the rapid industrialization of which the railroad was a leading force. Deeply philosophical historians such as Henry Adams lamented the role that the new frenzy for business was playing in eroding traditional values. A distrust of industry and business continued among writers throughout the rest of the nineteenth century and into the twentieth.
For the most part, the literature in which the railroad plays an important role belong to popular culture rather than to the realm of serious art. One thinks of melodramas, boys' books, thrillers, romances, and the like rather than novels of the first rank. In the railroads' prime years, between 1890 and 1920, there were a few individuals in the United States, most of them with solid railroading experience behind them, who made a profession of writing about railroading-works offering the ambience of stations, yards, and locomotive cabs. These writers, who can genuinely be said to have created a genre, the "railroad novel." are now mostly forgotten, their names having faded from memory. But anyone who takes the time to consult their fertile writings will still find a treasure trove of information about the place of the railroad in the lift of the United States.
Question 56: With which of the following topics is the passage mainly concerned?

A. The role of the railroad in the economy of the United States.

B. Major nineteenth-century writers.

C. The conflict between expanding industry and preserving nature.

D. The railroad as a subject for literature.

Question 57: The word "it" refers to ___________.

A. manifestation B. nature C. railroad D. speed

Question 58: In the first paragraph, the author implies that writers' reactions to the development of railroads were ___________.

A. unchanging B. both positive and negative

C. highly enthusiastic D. disinterested

Question 59: The word "lamented" is closest in meaning to ____________.

A. analyzed B. complained about C. explained D. reflected on

Question 60: According to the passage, the railroad played a significant role in literature in all of the following kinds of books EXCEPT ___________.

A. romances B. important novels C. boys' books D. thrillers

Question 61: The phrase "first rank" is closest in meaning to ___________.

A. highest quality B. earliest writers

C. most difficult language D. largest category

Question 62: The word "them" refers to _____________.

A. novels B. individuals C. works D. years

Question 63: The author mentions all of the following as being true about the literature of railroads EXCEPT that _____________.

A. quite a few of the books are still popular today.

B. the books were well known during the railroads' prime years.

C. many of the books were set in railroad stations and yards

D. many of its writers had experience working on railroads

Question 64: The words "faded from" are closest in meaning to ___________.

A. disappeared from B. grew in

C. remained in D. developed from

Question 65: What is the author's attitude toward the "railroad novels" and other books about railroads written between 1890 and 1920?

A. They have as much literary importance as the books written by Emerson, Thoreau, and Adams.

B. They contributed to the weakening of traditional values.

C. They are good examples of the effects industry and business had on the literature of the United States.

D. They are worth reading as sources of knowledge about the impact of railroads on life in the United States.


Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 66: (A) Until the 1840s,(B) practically the only pioneers who had (C) ventured to the western United States were trappers and (D) a little explorers.

Question 67: The progress (A) done in the (B) field of urban planning (C) over recent years has resulted in a different view taken of (D) downtown areas.

Question 68: He impressed (A) the audience (B) by the (C) profound of his (D) knowledge.

Question 69: (A) Among Thomas Jefferson's many (B) accomplishment was (C) his work (D) to establish the University of Virginia.

Question 70: (A) Sodium, usually a metal, and chlorine, usually a gas, (B) they react (C) to form the solid sodium chloride, or (D) table salt.


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best joins each of the following pairs of sentences in each of the questions.

Question 71: It was an interesting novel. I, therefore, stayed up all night to finish it.

A. So interesting was the novel that I stayed up all night to finish it.

B. Unless it was an interesting novel, I would stay up all night to finish it.

C. I stayed up all night to finish the novel, therefore, it was interesting.

D. Though it was an interesting novel, I stayed up all night to finish it.

Question 72: How lucky! You called me, because I tried to call you a few minutes ago and got a busy signal.

A. I was not lucky enough to call you a few minutes ago because I was busy.

B. The busy signal prevented me from calling you a few minutes ago, so please call me back.

C. You luckily called me, so I didn’t have to call you for a few minutes because the signal was busy.

D. Luckily, you called me in time, for I failed to call you a few minutes ago.

Question 73: We stayed out all night. We wanted to watch a meteor storm.

A. We stayed out all night in order to watching a meteor storm.

B. We stayed out all night because we had been able to watch a meteor storm.

C. We stayed out all night in order for watching a meteor storm.

D. We stayed out all night so that we could watch a meteor storm.

Question 74: They are my two sisters. They aren’t teachers like me.

A. Like me, neither of my two sisters aren’t teachers.

B. They are my two sisters, neither of whom are teachers like me.

C. They are my two sisters both of those are teachers like me.

D. They are my two sisters who neither are teachers like me.

Question 75: Anne and Alex are very graceful dancers.  Also, they have years of experience dancing together.

A. Not only are Anne and Alex very graceful dancers but they also have years of experience dancing together.

B. Not only Anne and Alex are very graceful dancers and they also have years of experience dancing together.

C. Not only Anne and Alex are very graceful dancers but they also have years of experience dancing together.

D. Not only are Anne and Alex very graceful dancers but they also have years of experience dancing together as well.


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to the sentence given in each of the following questions.

Question 76: This supermarket sells products at prices suitable for people from all walks of life.

A. Those from the lower class, in particular, shop at this supermarket because of its reasonable prices.

B. Only those who can't afford the prices elsewhere prefer to shop at this supermarket.

C. The products sold at this supermarket are desired by people of all social classes.

D. People from any social class can afford the prices at this supermarket.

Question 77: As I didn’t want to disappoint my parents, I agreed to go to medical school.

A. Not wanting to let down my parents, I agreed to go to medical school.

B. To my disappointment, my parents made me go to medical school.

C. My parents are no longer disappointed in me now that I have agreed to go to medical school.

D. If I didn’t agree to go to medical school, my parents would be disappointed.

Question 78: Seeing that the bad weather had set in, we decided to find somewhere to spend the night.

A. The bad weather prevented us from driving any further.

B. Because the climate was so severe, we were worried about what we’d do at night.

C. Bad weather was approaching, so we started to look for a place to stay.

D. We chose to find a place for the night once the bad weather had really begun.

Question 79: It was a mistake for you to insult Mike.

A. You shouldn’t have insulted Mike.

B. You couldn’t have insulted Mike.

C. You wouldn’t have insulted Mike.

D. You mightn’t have insulted Mike.

Question 80: Of the people interviewed, all were in favour of the government’s proposal.

A. Everyone who was interviewed thought that the government’s proposal was a good idea.

B. Only the people who weren’t interviewed were against the government’s proposal.

C. No one was interviewed unless they thought the government’s proposal was advantageous.

D. They only interviewed people who were positive about the government’s proposal.


------- THE END ------
KEY TO PRACTICE 12


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

B

21

B

41

A

61

A

2

D

22

B

42

B

62

B

3

D

23

B

43

C

63

A

4

C

24

A

44

A

64

A

5

A

25

A

45

D

65

D

6

D

26

A

46

B

66

D

7

D

27

A

47

A

67

A

8

B

28

C

48

A

68

C

9

B

29

B

49

C

69

B

10

B

30

D

50

D

70

B

11

C

31

C

51

B

71

A

12

B

32

C

52

B

72

D

13

A

33

A

53

D

73

D

14

C

34

C

54

D

74

B

15

C

35

B

55

C

75

A

16

D

36

B

56

D

76

D

17

D

37

A

57

C

77

A

18

B

38

B

58

B

78

D

19

A

39

C

59

B

79

A

20

B

40

C

60

B

80

A

1   ...   27   28   29   30   31   32   33   34   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương