ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang32/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   28   29   30   31   32   33   34   35   ...   46

PRACTICE TEST 13

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of others in each group.

Question 1: A.thumb B. supply  C. fungus D. suppose

Question 2: A.own B. bone C. groan D. shone
Choose the word that has the main stress placed differently from that of the others.

Question 3: A.circumstances B. environment C. advertisement D. particular 

Question 4: A.commitment B. museum  C. position D. recommend

Question 5: A.electric B. contagious C. periodic D. suspicious


Choose the word or phrase -A, B, C or D- that best completes the sentence.

Question 6: His brother refuses to even listen to anyone else's point of view. He is very _______.

A.kind-hearted B. open-minded

C. narrow-minded D. absent-minded

Question 7: Please cut my hair __________ the style in this magazine.

A.the same length as B. the same long like

C. the same long as D. the same length like

Question 8: The temperature_____ takes place varies widely from material to material.

A.which melting and freezing B. at which melting and freezing

C. which they melt and freeze D. at which they melt and freeze

Question 9: Stop _________ about the bush, James! Just tell me exactly what the problem is.

A.hiding B. rushing C. beating D. moving

Question 10: We thought we might have trouble finding your house but it was ___________, thanks to your directions.

A.a cake B. a piece of bread

C. a piece of chalk D. a piece of cake

Question 11: He’s ___________ work and cannot possibly see you now.

A.very interested in B. concerned with

C. not involved with D. up to his ears in

Question 12: It suddenly _______ on me that he was deceiving me.

A.dawned B. struck C. occurred D. seemed

Question 13: Such  ___________ the play that the theater is likely to be full every night.

A.is the popularity of  B. is popular

C. the popularity is     D. popular is

Question 14: Good medicine ____________ to the mouth.

A.often tastes bitter B. often tastes bitterly

C. is often tastes bitter D. is often tastes bitterly

Question 15: It was with a ______ heart that she said goodbye to all her classmates.

A.heavy B. grim C. dismal D. solemn

Question 16: These are my ________ three children.

A.brother Tim  B. brother is Tim C. brother Tim's  D. Tim's brother 

Question 17: We propose that he __________ early.

A.will start B. starts C. started D. start

Question 18: Neither of them will be treated preferentially,__________?

A.will they B. will them C. won’t them D. won’t they

Question 19: In bacteria and other organisms,_______ .

A. it is the DNA that provides the genetic information

B. which is the DNA that provides the genes

C. the DNA providing the genetic information

D. the DNA that provides the genetic information

Question 20: By 2050, medical technology _________ many diseases.

A.will conquer B. is conquering

C. has conquered D. will have conquered

Question 21: In the United States ________ is the most concentrated is New Orleans.

A.French influence the city B. the city where French influence

C. where the city influences French D. where the city influences French

Question 22: Having read the passage three times, _______.

A.the main idea of it was not clear to me

B. it was difficult for me to understand

C. I still couldn’t understand its main idea

D. it made me confused about its main idea

Question 23: Civil rights are the freedoms and rights ________________ as a member of a community, state, or nation.

A.a person may have B. may have a person who

C. and a person may have D. may have a person

Question 24: Declared an endangered species in the United States, ___________.

A.gathering the ginseng root almost to the point of extinction

B. people have gathered the ginseng root almost to the point of extinction

C. the ginseng root has been gathered almost to the point of extinction

D. the near extinction of the ginseng root is due to excessive gathering

Question 25: Ancient mountains have worn away by rain, wind, and _______.

A.for agents of erosion B. to other agents of erosion

C. other agents of erosion D. with agents of erosion
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 26: As children we were very close, but as we grew up we just drifted apart.

A.not as childlike as before B. not as sympathetic as before

C. not as serious as before D. not as friendly as before

Question 27: During the recession, many small companies were eradicated.

A.wiped out B. run on C. set up D. taken over

Question 28: The wind was beginning to pick up and we decided to come back home.

A. become stronger B. blow

C. blow the leaves away D. become heavy
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 29: My cousin tends to look on the bright side in any circumstance.

A.be confident B. be pessimistic C. be smart D. be optimistic

Question 30: My first impression of her was her impassive face

A.emotional   B. fractious C. respectful   D. solid 
Choose the word or phrase -A, B, C or D- that best suitable for each of the following situation.

Question 31: "What do you think of football?" - "_________."

A.I am crazy about it

B. It's none of my business

C. Well, it's beyond my expectation

D. Of course, football players are excellent

Question 32: “I will write a letter for you.” “___________.”

A.Let me post it B. That will be fine

C. I haven’t got it D. It hasn’t come yet

Question 33: “Be careful” “__________.”

A.Thank you B. Yes, I am C. What a pity! D. I will

Question 34: “Would you like a pizza?” ~ “___________.”

No, I would like B. Yes, I’m full.

C. I wouldn’t say no D. I would say yes.

Question 35: ‘‘They left without us.’’ ~ ‘__________.’

A. You’re welcome B. Quite

C. You don’t say C. Let’s discuss about it
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase for each of the blanks.

In an age when technology is developing faster than ever before, many people are being ….(36).…. to the idea of looking back into the past. One way they can do this is by investigating their own family history. They can try to find out more about where their family came from and what they did. This is now a fast-growing hobby, especial in countries with a ….(37).…. short history, like Australia and the United States.

It is one thing to spend some time ….(38).…. through a book on family history and to take the ….(39).…. to investigate your own family’s past. It is ….(40).…. another to carry out the research work successfully. It is easy to set about it in a disorganized way and ….(41).…. yourself many problems which could have been ….(42).…. with a little forward planning.

If your own family stories tell you that you are connected with a famous character, whether hero or criminal, do not let this idea take over your research. Just ….(43).…. it as an interesting possibility. A simple system for collecting and storing your way . The most important thing, though, is to ….(44).…. started. Who knows what you ….(45).…. find?


Question 36: A.attracted B. brought C. fetched D. pushed

Question 37: A.widely B. mostly C. greatly D. fairly

Question 38: A.living B. seeing C. going D. moving

Question 39: A.purpose B. decision C. idea D. plan

Question 40: A.even B. quite C. just D. more

Question 41: A.cause B. build C. produce D. create

Question 42: A.missed B. escaped C. lost D. avoided

Question 43: A.direct B. contract C. treat D. control

Question 44: A.get B. be C. appear D. feel

Question 45: A.should B. ought C. must D. might


Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

It takes a long time to raise a family of owlets, so the great horned owl begins early in the year. In January and February, or as late as March in the North, the male calls to the female with a resonant hoot. The female is larger than the male. She sometimes reaches a 5 body length of twenty-two to twenty-four inches, with a wingspread up to fifty inches. To impress her, the male does a strange courtship dance. He bobs. He bows. He ruffles his feathers and hops around with an important air. He flutters from limb to limb and makes flying sorties into the air. Sometimes he returns with an offering of food. They share the repast, after which she joins the dance, hopping and bobbing about as though keeping time to the beat of an inner drum.

Owls are poor home builders. They prefer to nest in a large hollow in a tree or even to occupy the deserted nest of a hawk or crow. These structures are large and rough, built of sticks and bark and lined with leaves and feathers. Sometimes owls nest 20 on a rocky ledge, or even on the bare ground. The mother lays two or three round, dull white eggs. Then she stoically settles herself on the nest and spreads her feather skirts about her to protect her precious charges from snow and cold.

It is five weeks before the first downy white owlet pecks its way out of the shell. As the young birds feather out, they look like wise old men with their wide eyes and quizzical expressions. They clamor for food and keep the parents busy supplying mice, squirrels, rabbits, crayfish, and beetles. Later in the season baby crows are taken. Migrating songsters, waterfowl, and game birds all fall prey to the hungry family. It is nearly ten weeks before fledglings leave the nest to search for their own food. The parent birds weary of  family life by November and drive the young owls away to establish hunting ranges of their own.

Question 46: It can be inferred from the passage that the courtship of great horned owls ______.

A.takes place on the ground B. is an active process

C. involves the male alone D. happens in the fall

Question 47: The phrase precious charges” refers to ____________.

A.the nest B. the eggs

C. the hawks and crows D. other nesting owls

Question 48: The phrase weary of” in line 19 is closest in meaning to________________.

A.become sad about B. tire of

C. are attracted to D. support

Question 49: According to the passage, which of the following is the mother owl's job?

A.To feed the young B. To sit on the nest

C. To initiate the courtship ritual D. To build the nest

Question 50: According to the passage, great horned owls ______.

A.are discriminate nest builders B. may inhabit a previously used nest

C. need big nests for their numerous eggs D. build nests on tree limbs

Question 51: What can be inferred from the passage about the adult parents of the young great horned owls?

A.They are lazy and careless about feeding the small owlets.

B. They are sorry to see their young leave home.

C. They probably don't see their young after November.

D. They don't eat while they are feeding their young.

Question 52: According to the passage, young owlets eat everything EXCEPT ____________.

A.small mammals B. nuts and seeds C. insects D. other small birds

Question 53: What is the topic of this passage?

A.Nest building of great horned owls.

B. Habits of young great horned owls.

C. Mating rituals of great horned owls.

D. Raising a family of great horned owls.

Question 54: The word they” refers to _______________.

A.the prey B. the adult birds C. the young birds D. the wise old men

Question 55: The phrase a resonant hoot” is closest in meaning to__________.

A. a sound B. a movement

C. an instrument D. an offering of food



Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Insects' lives are very short and they have many enemies, but they must survive long enough to breed and perpetuate their kind. The less insect-like they look, the better their chance of survival. To look "inedible" by resembling or imitating plants is a deception widely practiced by insects. Mammals rarely use this type of camouflage, but many fish and invertebrates do.

The stick caterpillar is well named. It is hardly distinguishable from a brown or green twig. This caterpillar is quite common and can be found almost anywhere in North America. It is also called "measuring worm" or "inchworm." It walks by arching its body, than stretching out and grasping the branch with its front feet then looping its body again to bring the hind feet forward. When danger threatens, the stick caterpillar stretches its body away from the branch at an angle and remains rigid and still, like a twig, until the danger has passed.

Walking sticks, or stick insects, do not have to assume a rigid, twig-like pose to find protection; they look like inedible twigs in any position. There are many kinds of walking sticks, ranging in size form the few inches of the North American variety to some tropical species that may be over a foot long. When at rest their front legs are stretched out. Heightening their camouflage. Some of the tropical species are adorned with spines or ridges. Imitating the thorny bushes or trees in which they live.

Leaves also seem to be a favorite object for insects to imitate. Many butterflies can suddenly disappear from view by folding their wings and sitting quietly among the foliage that they resemble.

Question 56: What is the main idea of the passage?

A.How some insects imitates plants to survive . B. The feeding habits of insects. 

C. Insects that are threatened with extinction . D. Caterpillars that live in trees .

Question 57: Which of the following does the word "enemies"  refer to? 

A.creatures that eat insects  B. plants looking like insects 

C. extreme weather conditions  D.  insects looking like plants

Question 58: According to the passage, how does the stick caterpillar make itself look like a twig? 

A.By changing the color of its skin . B. By looping itself around a stick .

C. By laying its body flat against a branch. D. By holding its body stiff and motionless. 

Question 59: Which of the following is true of stick insects? 

A.They resemble their surroundings all the time.  B. They make themselves look like other insects. 

C. They change color to make themselves in visible. D. They are camouflaged only when walking. 

Question60, Which of the following are NOT mentioned in the passage as objects that are imitated as a means of protection? 

A.Flowers B. Thorns C. Leaves D. Stick

Question 61: In which paragraph does the author describe the way in which stick caterpillars move? 

A.Paragraph one            B. Paragraph four

C. Paragraph three         D. Paragraph two  

Question 62: Which of the following is the antonym of the word "inedible" in paragraph 3? 

A.moving B. beautiful C. eatable  D. colourful  

Question 63: According to the passage, which of the following is NOT True about the stick caterpillar? 

A.It is not popular in North America. 

B. The tropical stick caterpillars can have parts of their body looking like thorns.

C. It changes its colour to avoid danger D. It can have different sizes. 

Question 64: How can butterflies make themselves invisible? 

A.By hiding under the leaves.  B. By disappearing from the view. 

C. By folding wings and sitting still among the leaves with similar colours. 

D. By flying among colourful flowers.

Question 65: Which of the following best paraphrases the sentence in italics? The stick caterpillar is well named. 

A.The caterpillar is stuck to a popular name. B. The caterpillar is named after a well known name. 

C. The caterpillar has a good name.  D. The caterpillar is named just like the way it looks. 

Identify the words or phrases that need correcting.

Question 66: It was her(A), Elizabeth I, not her father(B) King Henry, who led(C) England into(D) the Age of Empire.

Question 67: Bacteria are one of the most abundant(A) life forms(B) on Earth, growing on and inside another(C) living things, in every type of environment(D).

Question 68: Drying (A) food by means of(B) solar energy is an ancient process applying(C) wherever climatic conditions make it possible(D).

Question 69: Supposed that (A) you failed(B) your driving test(C)would you take(D) it again?

Question 70: Neither (A) Jane nor (B) Sarah explained me (C) why they were (D) so late.



Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that expresses the best meaning formed by the given words

Question 71: way / protect / all the wildlife / must / find/ many species / in danger of extinction.

A.A way of protecting all the wildlife must be found as many species are in danger of extinction

B. A way protects all the wildlife that are found among many species in danger of extinction.

C. A way to protect all the wildlife must find as many species are in danger of extinction.

D. A way is protected for all the wildlife, finding any species which are in danger of extinction.

Question 72: Leave/ home/ first/ time/difficult/us/.

A.The first home for leaving is always difficult time

B. The first difficult time is always for home leaving.

C. Home leaving is always difficult for the first time.

D. Leaving home for the first time is always difficult.

Question 73: Excite/ exam result/ she/rush home/ tell/ family/ good news.

A.To excite over the exam results, she rushed quickly home to tell her family the good news.

B. Excited over the exam results, she rushed home to tell her family the good news.

C. Exciting over the exam results, she rushed home to tell her family the good news.

D. Excited over the exam results, she rushed to home telling her family the good news.

Question 74: How/ ungrateful/ you/ not/ greet/ former/ teacher/ meet/ him.

A.How ungrateful to you not to greet your former teacher when you met him.

B. How ungrateful of you not to greet your former teacher when you met him.

C. How ungrateful of you not to greet your former teacher to met him.

D. How ungrateful you are not greet your former teacher when you met him.

Question 75: pass/ she/ church/ work/ way/ everyday/ walk.

A.She walks to work past the church on her way everyday.

B. She walks on her way past the church to work everyday.

C. She walks the church on her past way to work everyday.

D. She walks past the church on her way to work everyday.



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 76: He’s been studying for so many years that he should have realized sooner that his grammar was incorrect.  

A.The student would have known that his grammar was incorrect if he’d had more experience.

B. The grammar wouldn’t have been so problematic if the student had been aware of it sooner. 

C. He has been a student for so long that he could quickly tell when his grammar was incorrect.

D. A student of his experience ought to have noticed his incorrect grammar earlier.

Question 77: Jennifer hadn’t expected the concert to be so good.

A.The concert was not good at all.

B. The concert was worse than Jennifer had expected.

C. Jennifer thought that the concert would be so good.

D. The concert was better than Jennifer had expected.

Question 78: She has offered me a job, but I am still sleeping on it.

A.I will get the job if I do not sleep on.

B. I am still thinking whether to take the job she has offered or not.

C. Given the job by her, I am so happy about it. 

D. After thinking carefully, she has offered me a job.

Question 79: The number of tourists visiting this area rose last year.

A.Last year there was a rise number of tourists visiting this area last year.

B. Last year there was the number of tourists visiting this area rose last year.

C. Last year there was rose in the number of tourists visiting this area.

D. Last year there was a rise in the number of tourist visiting this area.

Question 80: What the politician was saying fell on deaf ears last night.

A.No one listened to what the politician was saying last night because they had deaf ears

B. No one listened to what the politician was saying last night.

C. What the politician was saying deafened the listeners last night.

D. The politician fell deaf when he was speaking last night.


------- THE END ------
KEY TO PRACTICE 13


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

A

21

B

41

A

61

D

2

D

22

C

42

D

62

C

3

A

23

A

43

C

63

A

4

D

24

C

44

A

64

C

5

C

25

C

45

D

65

D

6

C

26

D

46

B

66

A

7

A

27

A

47

B

67

C

8

B

28

A

48

B

68

C

9

C

29

B

49

B

69

A

10

D

30

A

50

B

70

C

11

D

31

A

51

C

71

A

12

A

32

B

52

B

72

D

13

A

33

D

53

D

73

B

14

A

34




54

C

74

B

15

A

35




55

A

75

D

16

C

36

A

56

A

76

D

17

D

37

D

57

A

77

D

18

A

38

C

58

D

78

B

19

A

39

B

59

A

79

D

20

D

40

B

60

A

80

D
1   ...   28   29   30   31   32   33   34   35   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương