ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang34/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   30   31   32   33   34   35   36   37   ...   46

PRACTICE TEST 15

Pronunciation and stress

1. A. prohibit B. pollute C. protect D. cultivate

2. A. endanger B. geometry C. geography D. opposite

3. A. dismiss B. destroy C. relax D. invitation

4. A. country B. cover C. economical D. ceiling

5. A. lose B. chose C. close D. dose

Grammar and vocabulary

6. By the time the boss comes back from England, the work _______.

A. will have been finishing B. will be finishing C. will have been finished D. will be finished

7. She had changed so much that _______ anyone recognised her.

A. almost B. not C. hardly D. some

8. Laura reminded her room mate .................... her alarm clock for 6:00

A. of setting B. to be set C. setting D. to set

9. Susan’s doctor insists...........................for a few days.

A. that she rest B. that she is resting C. her resting D. her to rest

10. Natural resources should be safeguarded and preserved _____ they can continue to be used and enjoyed.

A. so as to B. since C. therefore D. so that

11. The number of learners _________ not large; therefore, a number of headphones _________ available to them in the lab.

A. is - is B. are - are C. are - is D. is – are

12.........................a hotel, we looked for somewhere to have dinner.

A. Having found B. found C. Finding D. we found

13. Hardly ........................ to the bus stop when the bus suddenly pulled away.

A. had they got B. they had got C. did they get D. they got

14. I am wrong, _______?

A. am I B. are I C. are not I D. aren't I

15. People tend to ________________ a lot of shopping at Xmas time.

A. make B. take C. do D. get

16.She’d rather ________ a hot beverage during a meal.

A. me not to have B. me did not have C. I did not have D. I do not have

17._________________, Mozart was an accomplished composer while still a child.

A. Whatever it seems remarkable how B. No matter how seems it remarkable

C. No matter how it seems remarkable D. No matter how remarkable it seems

18. I find it quite _______ to talk in front of a group of people.

A. embarrassing B. embarrassed C. embarrassedly D. embarrassingly

19._______ is increasing, which results from economic crisis.

A. Employment B. Employ C. Unemployed D. Unemployment

20. When there are small children around, it is better to put breakable ornaments out of _______.

A. hold B. hand C. reach D. place

21. He passed the National High School Graduation Exam with _______ colours.

A. true B. red C. bright D. flying
22. The football match had to be _________ because of the bad weather.

A. put out B. put off C. put up D. put away

23. I'm afraid a rise in salary is _________ just now.
A. out of sight B. out of control C.out of date D. out of the question

24. Many of the pictures sent from outer space are presently on ______ in the public library.

A. duty B. exchange C. display D. account 

25.......................everyone working here, I would like to thank you for your generous donation.

A. with regard to B. On the whole C. On behalf of D. In view of

synonym

26.The most important thing is to keep yourself occupied.

A. busy B. comfortable C. relaxed D. free

27. In rural Midwestern towns of the USA, the decisions that affect most residents are made at generalassemblies in schools and churches.

A. gatherings B. public libraries C. concerts D. prayer services

28. My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play.

A. skillful B. famous C. perfect D. modest

antonym

29. She is a very generous old woman. She has given most of her wealth to a charity organization.

A. attractive B. kind C.mean D. hospitable

30. In England, the national examination is compulsory for all children at the age 16

A. obliged B. optional C. caring D. free

31. Peter: “Are you ready, Mary? Theres not much time left.”

Mary: “Yes, just a minute.________!”

A. No longer B. I wont finish C. Id be OK D. Im coming

32. Mark: “How long have you been here?” – Vera: “………………..”

A. About two and a half years B. I’m fine. How about you?

C. I don’t live very far from here. D. It took me two hours by bus.

33. “You look nice today. I like your new hairstyle” ...............................

A. Its nice of you to say so B. shall I. Thanks

C. Oh, well done D. I feel interesting to hear that

34. Maria: “ I’m taking my end-of-term examination tomorrow.” Sarah: “ ______________ “

A. Good luck” B. Good day C. Good time D. Good chance

35. Laura: “What a lovely house you have!”

Mary: “__________”

A.Of course not, its not costly B. Thank you. Hope you will drop in

C. I think so D. No problem

Reading 1

In the western customs (1) _____ hands is the customary form of greeting, but in China a nod of the head or (2) _____ bow is sufficient. Hugging and kissing when greeting are uncommon. Business cards are often (3) _____ and yours should be printed in your own language and in Chinese. Also, it is more respectful to present your card or a gift or -any other article using (4) _____ hands. The Chinese are (5) _____ applauders. You may be greeted with group clapping, even by small children. When a person is applauded in this practice it is the custom for that person to return the applause or a "thank you." When walking in public places, direct eye (6) _____ .and staring is uncommon in the larger cities, especially in those areas accustomed to foreign visitors. (7) _____, in smaller communities, visitors may be the subject of much curiosity and therefore you may notice some stares. (8) _____ speaking, the Chinese are not a touch-oriented society, especially true for visitors. So, avoid (9) _____ or any prolonged form of body contact. Public displays of affection are very rare. On the other hand, you may note people of the same sex walking hand-in-hand, which is simply a gesture of friendship. Do not worry about a bit of pushing and shoving in stores or when groups board public buses or trains. In this case, (10) _____ are neither offered or expected. The Chinese will stand much closer than Westerners.

36. a. taking b. shaking c. grasping d. hugging

37. a. small b. bit c. slight d. light

38. a. exchanged b. changed c. transferred d. converted

39. a. pair b. couple c. double d. both

40. a. enthusiast b. enthusiastic c. enthusiasm d. enthusiastically

41. a. contact b. look c. stare d. watch

42. a. Moreover b. Furthermore c. However d. Whatever

43. a. Generally b. Successfully c. Fortunately d. Expectedly

44. a. touch b. to touch c. touched d. touching

45. a. Contacts b. Apologies c. Gestures d. Saying goodbye

Reading 2

Although most universities in the United States are on a semester system, which offers classes in the fall and spring, some schools observe a quarter system comprised of fall, winter, spring, and summer quarters. The academic year, September to June, is divided into three quarters of eleven weeks each beginning in September, January, and March: the summer quarter, June to August, is composed of shorter sessions of vary length.

There are several advantages and disadvantages to the quarter system. On the plus side, students who wish to complete their degrees in less than the customary four years may take advantage of the opportunity to study year round by enrolling in all four quarters. In addition, although most students begin their programs in the fall quarter, they may enter at the beginning of any other quarters. Finally, since the physical facilities are kept in operation year round, the resources are used effectively to serve the greatest number of students. But there are several disadvantages as well. Many faculty complain that eleven-week term is simply not enough for them to cover the material required by most college coursed. Students also find it difficult to complete the assignments in such a short period of time.

In order to combine the advantages of the quarter system with those of the semester system some colleges and universities have instituted a three-term trimester system. In fourteen weeks, faculty and students have more time to cover material and finish course requirements, but the additional term provides options for admission during the year and accelerates the degree programs for those students who wish to graduate early.

46. Which of the following would be the best title for this passage?

A. Universities in the United States C. The Quarter System

B. The Academic Year D. The Semester System

47. A semester system……………………

A. has eleven-week sessions C. gives students the opportunity to study year round

B. Isn’t very popular in the United States D. has two major sessions a year

48. How many terms are there in a quarter system?

A. Four regular terms and one summer term B. Three regular terms and one summer term

C. Two regular terms and two summer terms D. One regular term and four summer terms

49. When is the academic year?

A. September to August B. June to August C. August to June D. September to June

50. The word “ customary” in paragraph 2 could best be replaced by……………….

A. agreeable B. traditional C. length D. limited

51. When may students begin studying in a school that uses a quarter system?

A. September B. Summer semester only

C. at the beginning of any quarter D. at the beginning of the academic year

52. The word “them” in paragraph 2 refers to……………………..

A. faculty B. weeks C. courses D. material

53. The word “instituted” in paragraph 3 is closest in meaning to……………………

A. established B. considered C. recommended D. attempted

54. Which of the following characteristics does NOT apply to trimesters?

A. They allow students to graduate early C. They are long enough to cover the course material

B. they provide more options for admission D. they last eleven weeks

55. Where would this passage most probably be found?

A. In a college catalog for a university in the United States

B. In a general guide to colleges and universities in the United States

C. In a American newspaper

D. In a dictionary published in the United States

Reading 3

Colors are one of the most exciting experiences in life. I love them, and they are just as important to me as emotions are. Have you ever wondered how the two are so intimately related?

Color directly affects your emotions. Color both reflects the current state of your emotions, and is something that you can use to improve or change your emotions. The color that you choose to wear either refects your current state of being, or reflects the color or emotion that you need.

The colors that you wear affect you much more than they affect the people around you. Of course they also affect anyone who comes in contract with you, but you are the one saturated with the color all day ! I even choose items around me based on their color. In the morning, I choose my clothes based on the color or emotion that I need for the day. So you can consciously use color to control the emotions that you are exposed to, which can help you to feel better.

Color, sound, and emotions are all vibrations. Emotions are literally energy in motion; they are meant to move and flow. This is the reason that real feelings are the fastest way to get your energy in motion. Also, flowing energy is exactly what creates healthy cells in your body. So, the fastest wau to be healthy is to be open to your real feelings. Alternately, the fastest way to create disease is to inhibit your emotions.

56. What is the main edea of the passage?

A. Colorful clothes can change your mood B. Emotions and colors are closely related to each other.

C. Colors can help you become healthy. D. Colors are one of the most exciting.

57. Which of the following can be affected by color?

A. Your need for thrills B. your friend's feelings C. your appetite D. your mood

58 Who is more influenced by colors you wear?

A. The people around you are more influenced B. neither A nor C C. You are more influenced D. Both A and C

59. According to the passage, what do color, sound, and emotion all have in common?

A. They all affect the cells of the body B. They are all forms of motion

C. They are all related to health D. none of the above

60. According to this passage, what creates disease?

A. wearing the color black B. exposing yourself to bright colors

C. being open to your emotions D. ignoring your emotions

61. The term "intimately" in paragraph 1 is closest in meaning to

A. clearly B. closely C. obviously D. simply

62. The term "they" in paragraph 3 refers to

A. emotions B. people C. colors D. none of the above

63. Why does the author mention that color and emotions are both vibrations?

A. to show how color can affect energy levels in the body. B. Because they both affect how we feel.

C. to prove the relationship between emotions and color. D. Because vibrations make you healthy.

64 The phrase "saturated with" in paragraph 3 is closest in meaning to

A. bored with B. in need of C. covered with D. lacking in

65. What is the purpose of the passage?

A. to persuade the reader that colors can influence emotions and give a person more energy

B. to show that colors are important for a healthy life

C. to give an objective account of how colors affect emotions

D. to prove the relationship between color and emotion

Identify error

66. Because the heavy flood, many people are homeless.

A B C D

67.The high the rate of inflation, the higher the price of things.



A B C D

68. In order no money would be wasted, we had to account for every penny we spent.

A B C D

69. Not until I was on my way to the airport that I realized I had left my passport at home.

A B C D

70. Being that he was a good swimmer, John managed to rescue the child



A B C D

Writing

71. If only I had taken his advice

A. I wish I followed his advice B. I wish I have taken his advice



C. I regret not having taken his advice D. I regret not to take his advice

72. No sooner had we arrived than the performance began

A. The performance had started before we arrived

B. The performance started sooner than we arrived

C. Hardly had we arrived when the performance began

D. When we arrived the performance had already started



73. Had I known more about computer programming, I would have worked for a computer company.

A. I didn’t know much about computer programming so I didn’t work for a computer company

B. A better knowledge of computer programming will help me find a job in a computer company

C. I wish I knew more about computer programming and could work for a computer company

D. Knowing more about computer programming, I would find a job in a computer company.

74. “ If you don’t apologize immediately, I’m leaving” She told him

A. She told him not to apologize immediately

B. She asked him to apologize immediately because she was leaving

C. She threatened to leave unless he apologized immediately

D. She told him she was leaving if he apologized immediately



75. He acts as though nothing matters to him

A. He acts when there’s no matter for him B. he acts although nothing matters to him



C. He seems not to care about anything D. Nothing matters to him when he acts

76. If only you had told me the truth about the theft

A. You should have told me the truth about the theft

B. Only if you had told me the truth about the theft

C. Had you told me the truth, there wouldn’t have been the theft

D. You only told me the truth if there was a theft



77. I can’t stand it when people criticize me in public

A. People can’t criticize me in public

B. When people criticize me in public I don’t stand there

C. I can’t stand in public when people criticize me

D. I hate being criticized in public

78. Friendly though he may seem, he’s not to be trusted

A. However he seems friendly, he’s not to be trusted



B. However friendly he seems, he’s not to be trusted

C. He may have friends, but he’s not to be trusted D. he’s too friendly to be trusted



79. Someone has run off with our ticket

A. Our tickets have been stolen B. Someone has run off to get out tickets

C. Our tickets has been picked up by someone D. Someone has destroyed our tickets



80.The woman was too weak to lift the suitcase.

A. The woman wasn’t able to lift the suitcase, so she was very weak.

B. The woman shouldn't have lifted the suitcase as she was weak.

C. So weak was the woman that she couldn't lift the suitcase.



D. The woman, though weak, could lift the suitcase.
KEY TO PRACTICE 15


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

D

21

D

41

A

61

B

2

D

22

B

42

C

62

C

3

D

23

D

43

A

63

A

4

D

24

C

44

D

64

C

5

A

25

C

45

B

65

A

6

C

26

A

46

B

66

A

7

C

27

A

47

D

67

A

8

D

28

A

48

B

68

A

9

A

29

C

49

D

69

C

10

D

30

B

50

B

70

A

11

D

31

D

51

C

71

C

12

A

32

A

52

A

72

C

13

A

33

A

53

A

73

A

14

D

34

A

54

D

74

C

15

C

35

B

55

B

75

C

16

C

36

B

56

B

76

A

17

D

37

C

57

D

77

D

18

A

38

A

58

C

78

B

19

D

39

D

59

D

79

A

20

C

40

B

60

D

80

C


1   ...   30   31   32   33   34   35   36   37   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương