ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang35/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   31   32   33   34   35   36   37   38   ...   46

PRACTICE TEST 16

Question 1: Choose the word that has the underlined part pronounced differently



A. considered

B. travelled

C. allowed

D. expressed

Question 2: Choose the word that has the underlined part pronounced differently

A. roofs

B. leftovers

C. depths

D. tricks

Question 3: Choose the word that has the underlined part pronounced differently

A. uniform

B. universal

C. curriculum

D. university

Question 4: Choose the word that has the main stress put differently from that of the others.

A. academic

B. physical

C. primary

D. chemistry

Question 5: Choose the word that has the main stress put differently from that of the others.

A. apply

B. supply

C. deny

D. scary

Question 6: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest

He started playing the guitar when he was 5 years old.

A. He has been playing the guitar since he was 5 years old.

B. He has played the guitar when he was 5 years old.

C. He played the guitar since he was 5 years old.

D. The guitar he played was 5 years ago.

Question 7: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest

Remember to bring your books,” he said.

A. He reminded me to bring my books. B. He warned me against bringing my books.

C. He asked me if I remembered to bring my books. D. He said I remembered to bring my books.

Question 8: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest



Many people think Steve stole the money.

A. It was not Steve who stole the money. B. Steve is thought to have stolen the money.

C. Many people think the money is stolen by Steve. D. The money is thought to be stolen by Steve.

Question 9: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest



"Why don't you ask the teacher for help?" Peter asked me.

A. Peter suggested that he should ask the teacher for help

B. Peter advised me to ask the teacher for help.

C. Peter recommended me not to ask the teacher for help.

D. Peter told me the reason why I did not ask the teacher for help.

Question 10: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is



The last time I saw her was three years ago.

A. I have often seen her for the last three years. B. I have not seen her for three years.

C. I saw her three years ago and will never meet her again. D. About three years ago, I used to meet her.

Question 11: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best



She / selected /just / has / been / to / take /part / in / the / competition

A. She just been has selected to take part in the competition.

B. She just has been selected to take part in the competition.

C. She has just been selected to take part in the competition.

D. She has been just selected to take part in the competition.

Question 12: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best



I/ grateful/ kindness/ visit/ your/ farm/ last summer holiday//

A. I’m grateful with your kindness when I visit your farm last summer holiday.

B. I’m grateful to your being kind when I visit your farm last summer holiday.

C. I’m grateful of your kind when I visited your farm last summer holiday.

D. I’m grateful for your kindness when I visited your farm last summer holiday.

Question 13: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best



I / study / a school / found / nineteen century.

A. I'm studying at a school which found in the nineteen century.

B. I study at a school that founded in the nineteen century.

C. I'm studying at a school which was founded in the nineteen century.

D. I'm studying in a school which was found in nineteen century.

Question 14: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best



The football/ cancelled/ was/ why/ match/ yesterday?

A. Why the football match was cancelled yesterday?

B. Why was yesterday the football match cancelled?

C. Why was the football match cancelled yesterday?

D. Yesterday why the football match was cancelled ?

Question 15: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best



The storm/prevent/ us/ go/ school/ on time/ last week.

A. The storm prevented us from going to school on time last week.

B. The storm prevented us going to school on time last week.

C. The storm prevented us going to school on time last week.

D. The storm prevent us to go to school on time last week.

Question 16: Choose the best answer for each blank.

The theory of relativity _____ by Einstein, who was a famous physicist.

A. is developed

B. develops

C. was developed

D. developed

Question 17: Choose the best answer for each blank.

The girl was used ________ birthday presents from her brothers.



A. to receive

B. to receiving

C. to being received

D. to be receiving

Question 18: Choose the best answer for each blank.

I could hear voices but I couldn’t ________what they were saying.



A. turn up

B. bring about

C. make out

D. try out

Question 19: Choose the best answer for each blank.

Do you remember ______ to help us when we were in difficulty?



A. once offering

B. to offer

C. you offer

D. being offered

Question 20: Choose the best answer for each blank.

A holiday in America can be ____________cheap.



A. surprisingly

B. surprising

C. surprised

D. surprise

Question 21: Choose the best answer for each blank.

The higher the content of carbon dioxide in the air is, ______.



A. the more heat it retains

B. the heat it retains more

C. it retains the more heat

D. more heat it retains

Question 22: Choose the best answer for each blank.

Having traveled to different parts of our country,______.

A. we are seeing a lot of interesting lifestyles and customs

B. we have learned a lot about interesting lifestyles and customs

C. much has been learned about interesting lifestyles and customs

D. many interesting lifestyles and customs have been learned by us

Question 23: Choose the best answer for each blank.

The government was finally _______ by a minor scandal.



A. take on

B. put back

C. pulled down

D. brought down

Question 24: Choose the best answer for each blank.

There __________ a big increase in the market for mobile phones recently.



A. has had

B. has been

C. is

D. was

Question 25: Choose the best answer for each blank.

Peter asked me ______



A. what time does the film start.

B. what time the film starts.

C. what time did the film start.

D. what time the film started.

Question 26: Choose the best answer for each blank.

A new school___________ in the area lately.



A. was built

B. has built

C. was being built

D. has been built

Question 27: Choose the best answer for each blank.

A woman has to_________ more in marriage than men.



A. sacrifice

B. determine

C. apologize

D. admit

Question 28: ­Choose the best answer for each blank.

Gestures such as waving and handshaking are ________ forms of communication.



A. direct

B. non-verbal

C. verbal

D. regular

Question 29: Choose the best answer for each blank.

If I _______ it was a formal party, I wouldn't have gone wearing jeans and a jumper.



A. have known

B. know

C. had known

D. knew

Question 30: Choose the best answer for each blank.

Michael’s father, _______________is 65 years old, goes jogging in the park very morning.



A. whose

B. who

C. that

D. he

Question 31: Choose the best answer for each blank.

After his death, she took the responsibility _______________ running the company.



A. up

B. on

C. for

D. into

Question 32: Choose the best answer for each blank.

English is one of____ subjects in Viet Nam .



A. useful

B. educational

C. compulsory

D. national

Question 33: Choose the best answer for each blank.

I ______Tom since I _____a little child.



A. have known/ have been

B. have known/ was

C. knew/ was

D. knew/ have been

Question 34: Choose the best answer for each blank.

We have had our car………..so we need a lift.



A. was stolen

B. to be stolen

C. stolen

D. have been stolen

Question 35: Choose the best answer for each blank.

The…………….…year in Viet Nam runs from September to May and is divided into two terms.



A. academic

B. academically

C. academical

D. academy

Question 36: Choose the best answer for each blank.

When I came home, my father ___________a magazine.



A. reads

B. has read

C. read

D. was reading

Question 37: Choose the best answer for each blank.

Mary was the last applicant __________ by that interviewer.



A. to interview

B. to be interviewed

C. to be interviewing

D. to have interviewed

Question 38: Choose the best answer that has the same meaning to the underlined word.

Whenever problems come up, we discuss them frankly and find solutions quickly.



A. happen

B. clean

C. encounter

D. arrive

Question 39: Choose the best answer that has the same meaning to the underlined word(s).

He paid a visit to Ha Long bay last week.



A. protected

B. visited

C. decided

D. obliged

Question 40: Choose the best answer that has the same meaning to the underlined word(s).

He said that he ___________his bicycle.



A. loses

B. has lost

C. will lose

D. had lost

Question 41: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

It is suggested that smoking should to be banned in pubs, restaurants, and other public places

A. B. C. D.

Question 42: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

They asked me what did happen last night, but I was unable to tell them.

A. B. C. D.

Question 43: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.



Last year my little brother got lost when we had gone shopping.

A. B. C. D.

Question 44: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs

The students who they cheated in the examination had to leave the room.

A. B. C. D.

Question 45: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs

I haven’t come back to Hanoi for my brother last visited me.

A. B. C. D.

Question 46: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Alice: Thank you for a lovely evening. Carol: _______________

A. Don’t mention it. B. I’m glad you enjoyed it.

C. Yes, I’d like that. D. Yes, that would be very nice.

Question 47: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Wendy: “Why don’t we get together next week?” Cindy: “_______________”



A. I didn’t have the time

B. Not again

C. That’s a good idea

D. It’ll take three hours

Question 48: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Marie: “I’ve passed the final exam!” → Tony: “……………………..”



A. Sorry to hear that.

B. Yes, that’s right.

C. I hope not.

D. Congratulation!

Question 49: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Tom. ''Your hairstyle is terrific, Mary" -Mary: “__________________."



A. Thanks. That's a nice compliment

B. I think so

C. Why do you say so?

D. Sorry, I don't like it

Question 50: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

- Hung: "Thank you very much for a lovely party"

- Hoa: "___________________."

A. Thanks

B. You are welcome

C. Cheers

D. Have a good day

Read the following passage taken from Microsoft Encarta and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word(s) for each of the blanks from 51 to 60.

Some students at the Open University left school 20 years old. Others are younger but ___51___ must be at least 21 years old. This is one example of how the Open University is ___52___ from all other universities. Its students must either work full-time ___53___ be at home all day, For instance mothers of families. They do not ___54___ to pass any examinations before they are accepted as students. This is why the university is called ‘open’. The university was started in ___55___ to help a group of people who missed having a university education when they were young.

The first name for the Open University was ‘The University of the ___56___’. The idea was to teach ‘on the air’, in other words on radio and television. Most of the teaching is done like this. Radio and television ___57___ brought the classroom into people’s families . But this, on its own, is not ___58___ for a university education. The Open University student also receives advice at one of 283 study centers in the country. 36 weeks of the year he has to send ___59___ work to a ‘tutor’, the person who guides his studies. He must also spend 3 weeks every summer ___60___ a full-time student. The tutors and students meet and study together, as in other universities. At the end, of the Open University’s first year, the results were good. 3 out of every 4 students passed their examinations. If they do this every year, they will finish their studies in 4 or 5 years.

Question 51:



A. all

B. others

C. the others

D. another

Question 52:

A. away

B. different

C. run

D. developed

Question 53:

A. and

B. the

C. neither

D. or

Question 54:

A. have

B. want

C. fail

D. go

Question 55:

A. way

B. order

C. reason

D. time

Question 56:

A. Air

B. Radio

C. Television

D. Open

Question 57:

A. are

B. is

C. have

D. has

Question 58:

A. good

B. bad

C. much

D. enough

Question 59:

A. writing

B. written

C. lost

D. missing

Question 60:

A. on

B. for

C. as

D. to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 61 to 70

The countryside of Britain is well known for its beauty and many contrasts: its bare mountains and moorland, its lakes, rivers and woods, and its long, often wild coastline. Many of the most beautiful areas are national parks and are protected from development. When British people think of the countryside they think of farmland, as well as open spaces. They imagine cows or sheep in green fields enclosed by hedges or stone walls, and fields of wheat and barley. Most farmland is privately owned but is crossed by a network of public footpaths.

Many people associate the countryside with peace and relaxation. They spend their free time walking or cycling there, or go to the country for a picnic or a pub lunch. In summer people go to fruit farms and pick strawberries and other fruit. Only a few people who live in the country work on farms. Many commute to work in towns. Many others dream of living in the country, where they believe they would have a better and healthier lifestyle.

The countryside faces many threats. Some are associated with modern farming practices, and the use of chemicals harmful to plants and wildlife. Land is also needed for new houses. The green belt, an area of land around many cities, is under increasing pressure. Plans to build new roads are strongly opposed by organizations trying to protect the countryside. Protesters set up camps to prevent, or at least delay, the building work.

America has many areas of wild and beautiful scenery, and there are many areas, especially in the West in states like Montana and Wyoming, where few people live. In the New England states, such as Vermont and New Hampshire, it is common to see small farms surrounded by hills and green areas. In Ohio, Indiana, Illinois and other Midwestern states, fields of corn or wheat reach to the horizon and there are many miles between towns.

Only about 20% of Americans live outside cities and towns. Life may be difficult for people who live in the country. Services like hospitals and schools may be further away and going shopping can mean driving long distances. Some people even have to drive from their homes to the main road where their mail is left in a box. In spite of the disadvantages, many people who live in the country say that they like the safe, clean, attractive environment. But their children often move to a town or city as soon as they can.

As in Britain, Americans like to go out to the country at weekends. Some people go on camping or fishing trips, others go hiking in national parks.

Question 61: We can see from the passage that in the countryside of Britain ______.

A. it is difficult to travel from one farm to another B. only a few farms are publicly owned

C. none of the areas faces the sea D. most beautiful areas are not well preserved

Question 62: The word “enclosed” in paragraph 1 is closest in meaning to ______.

A. embraced B. surrounded C. blocked D. rotated

Question 63:

Which of the following is NOT mentioned as an activity of relaxation in the countryside of Britain?

A. Going swimming B. Going for a walk C. Riding a bicycle D. Picking fruit

Question 64: What does the word “they” in paragraph 2 refer to?

A. Those who go to fruit farms in summer B. Those who go to the country for a picnic

C. Those who commute to work in towns D. Those who dream of living in the country

Question 65: Which of the following threatens the countryside in Britain?

A. Protests against the building work. B. Plants and wildlife.

C. Modern farming practices D. The green belt around cities

Question 66: The phrase “associated with” in paragraph 3 is closest in meaning to ______.

A. separated from B. supported by C. related to D. referred to

Question 67: According to the passage, all of the following are true EXCEPT ______.

A. all organizations strongly oppose plans for road construction

B. the use of chemicals harms the environment of the countryside

C. camps are set up by protesters to stop the construction work

D. the green belt is under pressure because of the need for land

Question 68: The phrase “reach to the horizon” in paragraph 4 is closest in meaning to ______.

A. are varied B. are endless C. are horizontal D. are limited

Question 69: According to the passage, some Americans choose to live in the country because ______.

A. they enjoy the safe, clean, attractive environment there

B. hospitals, schools and shops are conveniently located there

C. their children enjoy country life

D. life there may be easier for them

Question 70: Which of the following is NOT mentioned in the passage?

A. Both British and American people are thinking of moving to the countryside.

B. Towns in some Midwestern states in the US are separated by long distances.

C. Many British people think of the country as a place of peace and relaxation.

D. The majority of American people live in cities and towns.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 71 to 80

MICKEY MANTLE

Mickey Mantle was one of the greatest baseball players of all time. He played for the New York Yankees in their years of glory. From the time Mantle began to play professionally in 1951 to his last year in 1968, baseball was the most popular game in the United States. For many people, Mantle symbolized the hope, prosperity, and confidence of America at that time.

Mantle was a fast and powerful player, a “switch-hitter” who could bat both right-handed and left-handed. He won game after game, one World Series championship after another, for his team. He was a wonderful athlete, but this alone cannot explain America’s fascination with him.

Perhaps it was because he was a handsome, red-haired country boy, the son of a poor miner from Oklahoma. His career, from the lead mines of the West to the heights of success and fame, was a fairy-tale version of the American dream. Or perhaps it was because America always loves a “natural”: a person who wins without seeming to try, whose talent appears to come from an inner grace. That was Mickey Mantle.

But like many celebrities, Mickey Mantle had a private life that was full of problems. He played without complaint despite constant pain from injuries. He lived to fulfill his father’s dreams and drank to forget his father’s early death.

It was a terrible addiction that finally destroyed his body. It gave him cirrhosis of the liver and accelerated the advance of liver cancer. Even when Mickey Mantle had turned away from his old life and warned young people not to follow his example, the destructive process could not be stopped. Despite a liver transplant operation that had all those who loved and admired him hoping for a recovery, Mickey Mantle died of cancer at the age of 63.

Question 71: What is the main idea of the passage?

A. Mickey Mantle as the greatest baseball player of all time

B. Mickey Mantle’s success and private life full of problems

C. Mickey Mantle and his career as a baseball player

D. Mickey Mantle and the history of baseball

Question 72: It can be inferred from paragraph 1 that Mantle ______.

A. earned a lot of money from baseball B. played for New York Yankees all his life.

C. introduced baseball into the US D. had to try hard to be a professional player.

Question 73: According to the passage, Mantle could ______.

A. hit the ball to score from a long distance B. hit with the bat on either side of his body

C. bat better with his left hand than with his right hand D. give the most powerful hit in his team

Question 74: The word “this” in paragraph 2 refers to ______.

A. Mantle’s being a fast and powerful player. B. Mantle’s being a wonderful athlete.

C. Mantle’s being fascinated by many people. D. Mantle’s being a “switch-hitter”.

Question 75: It can be inferred from the passage that for most Americans ______.

A. success in Mantle’s career was difficult to believe

B. success in Mantle’s career was unnatural

C. Mantle had to be trained hard to become a good player

D. Mantle had a lot of difficulty achieving fame and success

Question 76: The author uses the word “But” in paragraph 4 to ______.

A. give an argument in favor of Mantle’s success and fame

B. give an example of the trouble in Mantle’s private life

C. explain how Mantle got into trouble

D. change the topic of the passage

Question 77: The word “fulfill” in paragraph 4 mostly means ______.

A. achieve what is hoped for, wished for, or expected

B. do something in the way that you have been told

C. do what you have promised or agreed to do

D. get closer to something that you are chasing

Question 78: The word “accelerated” in paragraph 5 is closest in meaning to ______.

A. worsened B. bettered C. delayed D. quickened

Question 79: Question 79: We can see from paragraph 5 that after his father’s death, Mantle ______.

A. played even better B. forgot his father’s dream

C. led a happier life D. suffered a lot of pain

Question 80: Which of the following is mentioned as the main cause of the destruction of Mantle’s body?

A. His loneliness B. His way of life

C. His liver transplant operation D. His own dream



-----------------The end----------------

KEY TO PRACTICE TEST 16

1.D

11.C

21.A

31.C

41.C

51.A

61.B

71.B

2.B

12.D

22.B

32.C

42.A

52.B

62.B

72.A

3.C

13.C

23.C

33.B

43.D

53.D

63.A

73.B

4.A

14.C

24.B

34.C

44.A

54.A

64.D

74.B

5.D

15.A

25.D

35.A

45.C

55.B

65.C

75.A

6.A

16.C

26.D

36.D

46.B

56.A

66.C

76.D

7.A

17.B

27.A

37.B

47.C

57.C

67.A

77.A

8.B

18.C

28.B

38.A

48.D

58.D

68.B

78.D

9.B

19.D

29.C

39.B

49.A

59.B

69.A

79.D

10.B

20.A

30.B

40.D

50.B

60.C

70.A

80.B

1   ...   31   32   33   34   35   36   37   38   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương