ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang40/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   36   37   38   39   40   41   42   43   ...   46

PRACTICE TEST 22

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions

1.

A. support

B. satisfied

C. concern

D. religious

2.

A. chemical

B. comfortable

C. resistant

D. champion

3.

A. effective

B. impressive

C. luxury

D. foundation

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined sound that is pronounced differently from that of the other three words in each of the following questions

4.

A. expression

B. assure

C. success

D. reassure

5.

A. cheeky

B. parachute

C. chocolate

D. chopstick

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

6. Over the last few months garages _________ the price of petrol three times.

A. have risen B. have put up C. raised D. have gone up

7. I’m sorry, but the director ______the office.

A. already left B. has left C. had left D. is leaving

8. The children are so looking forward to the holiday, they can _______ wait.

A. never B. hardly C. rarely D. seldom

9. He fells that his book may make people more aware _______ the role our emotions play in everyday life.

A. of B. with C. about D. in

10. If it_________ their encouragement, he could have given it up.

A. had been for B. hadn’t been C. hadn’t been for D. would have been for

11. It is probably impossible for life to ever exist on Venus_________ its intense surface heat.

A. because B. in spite of C. although D. because of

12. It’s your own fault. You_________ them to go out on their own; they are still new here.

A. mustn’t have allowed B. can’t allow C. shouldn’t allow D. shouldn’t have allowed

13. ______, the young woman was visibly very happy after the birth of her child.

A. Despite tired B. Though tired C. Tired although she was D. She was tired

14. Before anyone steps on that stage, you _________ make sure it’s secure.

A. would better B. had better C. would rather D would prefer to

15. Part-time workers at the company are the first_______. A. that is laid off B. who lay off C. being laid off D. to be laid off

16. A man in his forties often begins to think about________ the would and not just about himself. A. making a contribution to B. contribution C. contributing D. making contribution

17. Some learners of English have_______ ideas in writing.

A. trouble expressing B. difficult in expressing C. problems with D. difficulty to express

18. Corporations have been donating more and more to________

A. the needy B. the need C. the needy people D. the needed

19. Don’t________ to conclusions, we don’t yet know all the relevant facts.

A. run B. rush C. jump D. hurry

20. I wasn’t properly dressed for the party and felt________ about my appearance

A. embarrass B. embarrassment C. embarrassing D. embarrassed

21. The criminal was sentenced to death because of ___________ of his crime

A. the severity B. the complexity C. a punishment D. the importance

22. It was so foggy that the drivers couldn’t ________ the traffic signs

A. make out B. break out C. keep out D. take out

23. The Smiths are not very responsible parents, they don’t _________ their children very well.

A. take care B. take after C. look after D. look for

24. Peter and Julie had to_______ their farewell party until next weekend because of the awful weather.

A. put off B. pick up C. put aside D. cancel

25. What my grandfather said 10 years ago about my future career _________to be true.

A. turned down to B. turning in to C. turned out to D. turned up

26. “Could I speak to Alex, please?” - “________”

A. This is Joe speaking B. Can I take a message?

C. Just a moment. I’m coming D. I’m sorry, Alex is not in

27. “It was very kind of you to help me out, John” – “________”

A. You can say that again B. I’m glad you like it

C. That was the least I could do D. Thanks a million

28. Tom: “Have you decided when you’ll leave?” Jerry: “Not exactly, but I think the sooner,_________”

A. the better B. is better C. is the better D. the best

29. –“________” - “Unfortunately, I didn’t”

A. Did you forget to lock the door this morning? B. Can you pick me up from the airport?

C. Did you install any anti-virus software? D. Have you bought any anti-virus software?

30. –“Would you mind closing the window?” - “______”

A. Yes, certainly B. yes, I would do. Go ahead C. Not at all. I will close it now D. Yes, very soon



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

31. New York is a very unusual city

A. common B. nice C. good D. famous

32. French people wanted to show their friendship with American people

A. enmity B. antagonism C. disloyalty D. detachment

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST

in meaning to the underlined part in each of the following questions.

33. We offer a very competitive rate for parcels of under 15kg.

A. effective B. emulative C. adjective D. active

34. Every woman who has enough criteria can join the beauty contest irrespective of their background.

A. regardless of B. must have gone C. was D. can have gone

35. The abominable custom of women sacrificing themselves with the pyres of their dead husbands was abolished during the right of William Bentinck.

A. social B. sacred C. disgusting D. moral

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 36 to 45.

British parents are always complaining that their children spend too much time glued to the telly and not enough time on other activities ___(36)__ sports and reading. A survey recently ___(37)__ on people’s viewing habits does not disprove this. It shows that young people in Britain spend on average 23 hours a week in front of the television ___(38)__ works out at over hours everyday.

___(39)__ is surprising, however, is the fact that the average adult watches even more: an incredible 28 hours a week. We ___(40)__ to have become a nation of addicts. Just about every household in the country has a television and over half have two or more. According to the survey, people nowadays don’t just watch television sitting in their living-rooms, they watch it in the kitchen and in bed ___(41)__

The Education Minister said a few weeks ago that Britain’s pupils ___(42)__ spend more time reading. Unfortunately, parents are not setting a good example: adults do___(43)__ reading than young people. In fact, reading is at the ___(44)__ of their list of favoring pastimes. They would ___(45)__ listen to the radio, go to the cinema or hire a video to watch on their televisions at home



36.

A. such

B. like

C. as

D. alike

37.

A. investigate

B. researched

C. carried

D. carried out

38.

A. that

B. which

C. this

D. it

39.

A. What

B. It

C. The thing

D. This

40.

A. seem

B. ought

C. used

D. would like

41.

A. in addition

B. as well

C. more

D. moreover

42.

A. might

B. could

C. should

D. would

43.

A. more

B. less

C. little

D. fewer

44.

A. tail

B. top

C. beginning

D. bottom

45.

A. better

B. rather

C. prefer

D. like

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the questions from 46 to 55

Life on mars: Does it exist?

In 1976, two American spacecraft landed on Mars in order to search for signs of life. The tests that the Viking landers performed had negative results. However, scientists still have questions about our close neighbour in space. They want to investigate further into the possibility of life on Mars.

Scientists’ interest in the Red Planet is based on an assumption. They believe that 4.5 billion years ago, Mars and Earth began their existence under similar conditions. During the first billion years, liquid water – in contrast to ice – was abundant on the surface of Mars. This is an indication that Mars was much warmer at that time. Mars also had a thicker atmosphere of carbon dioxide (CO2). Many scientists think it is possible that life began under these favourable conditions. After all, Earth had the same conditions during its first billion years, when life arose. At some point in time, Earth developed an atmosphere which is rich in oxygen and an ozone layer. Ozone (O3) is a form of oxygen. The ozone layer protects the Earth from harmful ultraviolet light from the sun. While life not only began on Earth, it also survived and became more complex. In contrast, Mars lost its thick atmosphere of carbon dioxide. Ultraviolet radiation intensified. The planet eventually grew colder and its water froze )…)

Scientist believe there are other areas on mars that are similar to specific places on Earth which support life. For example, an area in Antarctica, southern Victoria Land, which is not covered by ice, resembles an area on mars. In its dry valleys, the temperature in southern Victoria land averages below zero, yet biologists found simple life forms (microorganisms) in rocks and frozen lakes. Perhaps this is also true of places on Mars.

Scientists want another investigation of Mars. They want to search for fossils, the ancient remains of life . if life ever existed on mars, future missions may find records of it under sand or in the ice.

Even if future missions discover no evidence of past or present life on mars, the new missions may clarify our understanding of how life begins. Scientists will better understand the conditions that are necessary for the survival of life – on earth or in the universe. They will look for the answers to other intriguing questions. How is the Earth different from mars? How can we explain the development of life here on our planet and not on Mars, our close neighbor? Are we alone in the universe?

46. What is the main idea of the passage?

A. Two spacecraft looked for evidence of life on mars, but they were unsuccessful

B. Scientists are interested in the possibility that there is or wad life on Mars.

C. Mars is quite similar to Earth but there is no form of life on it.

D. Scientists are interested in how Mars is different from the Earth.

47. The phrase “ our close neighbour in space” refers to_______

A. the Viking spacecraft B. the Sun C. Mars D. people living on Mars

48. Which of the following statements is true?

A. Mars is much older than Earth

B. The Earth is much older than Mars

C. Mars and the Earth are the same age

D. Mars was much warmer than Earth during the first billion years

49. According to paragraph 2, what form does the water on Mars have today?

A. liquid B. solid C. gas D. we don’t know

50. What do CO2 and O3 in paragraph present?

A. chemical symbols B. abbreviations C. amount of gases D. the elements of the atmosphere

51. According to paragraph 4, what are fossils?

A. a source of fuel B. a part of natural resources

C. the ancient remains of life D. the ancient remains of Martians

52. What is the purpose of the dash ( --) as used in the last paragraph?

A. to add extra information B. to give a definition

C. to give an explanation or example D. to connect two sentences

53. In the beginning, Earth and Mars were similar in that_________

A. liquid water was abundant on their surface B. their atmosphere was rich in oxygen

C. simple forms of life arose on both planets D. they both lost their thick atmosphere of carbon dioxide

54. Which of the following is true?

A. American spacecraft discovered life on Mars in 1976.

B. Scientists do not want to investigate life on Mars any more

C. Scientists believe there is liquid water on mars now

D. Scientist believe they may find ancient remains of life on mars under sand or ice.

55. According to the passage, in the future scientists want to look for_____

A. evidence of past and present life on Mars

B. the conditions necessary for the survival of life on Mars

C. the explanation for the development of life on earth but not on Mars

D. the answers to the environment problems



Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the questions from 56 to 65

Dissociative identity disorder is a psychological condition in which a person’s identity dissociated, or fragments, thereby creating distinct independent identities within one individual. Each separate personality can e distinction from the other personalities in a number of ways, including posture, manner of moving, tone and pitch of voice, gestures, facial expressions and use of language. A person suffering from dissociative identity disorder may have a large number of independent personalities or perhaps only two or three.

Two stories of actual women suffering from dissociative identity disorder have been extensively recounted in books and films that are familiar to the public. One of them is the story of a woman with 22 separate personalities know as Eve. In the 1950s, a book by Corbett Thigpen and a motion picture starring Joanne Woodward, each of which was titled The three faces of Eve, presented her story; the title referred to three faces, when the woman known as Eve actually experienced 22 different personalities, because only 3 of the personalities could exist at one time. Two decades later, Carolyn Sizemore, Eve’s 22nd personalities, wrote about her experiences in a book entitled I’m Eve. The second well-known story of a woman suffering from dissociative identity disorder is the story of Sybil, a woman whose 16 distinct personalities emerged over a period of 40 years. A book describing Sybil’s experiences was written by Flora Rreta Schreiber and was published in 1973; a motion picture based on the book and tarring Sally Field followed.

56. It is NNT stated in paragraph 1 that someone suffering from dissociative identity disorder has________

A. a psychological condition B. a fragmented identity

C. a number of independent identities D. some violent and some nonviolent identities

57. It is indicated in paragraph 1 that distinct personalities can differ in all of the following ways except_______

A manner of dressing B. manner of moving C. manner of speaking D. manner of gesturing

58. The word recounted in paragraph 2 is closest in meaning to________

A. told about B. counted again C. explained clearly D. illustrated

59. The word them in paragraph 2 refers to_____________

A the two women suffering from dissociative identity disorder

B. the two stories of actual women suffering from dissociative identity disorder

C. a book and a film about the women

D. the personalities that the two women have

60. It is indicated in paragraph 2 that it is NOT true that Eve_______

A. suffered from dissociative identity disorder B. starred in the movie about her life

C. had 22 distinct personalities D. had only 3 distinct personalities at any one time

61. It is NOT stated in paragraph that The three Faces of Eve___________

A. was based on the life of a real girl B. was the title of a book

C. was the title of a movie D. was made into a movie in 1950

62. All of the following are mentioned in paragraph 2 about Carolyn Sizemore EXCEPT that she____________

A. wrote I’m Eve B. was one of Eve’s personalities

C. wrote the book in the 1970s D. was familiar with all 22 personalities

63. According to paragraph 2, it is NOT true that Sybil_________

A. was a real person

B. suffered from dissociative identity disorder

C. developed all her personalities over 16 years

D. developed 16 distinctive personalities over a long period of time

64. It is NOT indicated in paragraph 2 that the book describing Sybil’s experiences_____

A. took 40 years to write B. was written by Flora Rheta Schreiber

C. appeared in the 1970s D. was made into a movie

65. Which of the following is true about Eve and Sybil?

A. One of them wrote a book about their own experiences during one of their many personalities

B. I’m Eve is a book written about Sybil’s story

C. All the books about Eve’s and Sybil’s stories were made into films

D. They were the only two women who suffered from dissociative identity disorder

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions

66. Neither of the men arresting as terrorists would reveal information about his group

A B C D

67. If they took their language lessons seriously, they would be able to communicate with the locals now



A B C D

68. . Science with its invention and discoveries have revolutionized man’s life

A B C D

69. If someone feels faint, you should have him lied flat, keep his head low, make you him breathe deeply.



A B C D

70. Not until I was on my way to the airport that I realized I had left my passport at home

A B C D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions

71. The plane couldn’t take off because of the heavy rain.

A. The heavy rain prevented the plane from landing

B. It is impossible for the plane to take off in the heavy rain.

C. The heavy rain made impossible for the plane to take off

D. The heavy rain stopped the plane from taking off

72. As he earned more money, Mike bought more clothes.

A. When Mike earned a lot of money, he bought more and more clothes.

B. The more money Mike earned, the better clothes he bought.

C. The most money Mike earned, the most clothes he bought.

D. The more money Mike earned, the more clothes he bought.

73. . “Why don’t you reply to the offer of the Microsoft cooperation right now?” said Joanne to her husband.

A. Joanne ordered her husband to accept the offer of the Microsoft cooperation right away.

B. Joanne suggested to her husband that he should respond to the offer of the Microsoft cooperation without delay.

C. Joanne complained about her husband because he didn’t reply to the offer of the Microsoft cooperation early.

D. Joanne wondered why her husband responded to the offer of the Microsoft cooperation so late.

74. . The driver survived the car crash because he was wearing a seatbelt when the accident happened

A. The accident occurred because the driver was trying to wear the seat belt while driving

B. When the car crashed, the driver was going to wear the seatbelt.

C. The driver would not have survived if he hadn’t worn the seatbelt.

D. The driver didn’t wear the seatbelt until the accident happened

75. “If I were you, I would try to finish the pre- lab report before carrying out the experiment” said the professor to his research student.

A. The professor advised his student to try to finish the pre-lab report before carrying out the experiment.

B. The professor complained that his student didn’t finish the pre-lab report before carrying out the experiment.

C. The professor told his student that he wished he could finish the pre-lab report before carrying out his experiment.

D. The professor regretted that his student didn’t try to finish the pre-lab report before carrying out his experiment.

76. If I had known about their wedding plan earlier, I would have been able to make time to attend the reception party.

A. I knew their wedding would be planned earlier so I made some time to attend the reception party

B. I wish I had known their wedding plan sooner so that I could arrange time to attend the reception party.

C. I don’t know their wedding plan earlier so I can’t make time to attend their reception party.

D. When I knew their wedding party, it was too late to attend the reception party.

77. Neither Sherwin nor we like the Green brothers.

A. The Green brothers like neither us nor Sherwin.

B. The Greens don’t like Sherwin and us.

C. We like the Green brothers but Sherwin doesn’t

D. Sherwin and we all dislike the Green brothers.

78. When they arrived at the railway station, the train had left.

A. They got the railway station while the train was leaving

B. The train left earlier than scheduled

C. They were late for the train

D. The train left as soon as they got to the station

79. I have painted my bedroom wall three times, but I can still see the old color underneath.

A. The original color of my bedroom wall is still visible despite 3 times of painting.

B. Can you see the first color of the bedroom wall after I painted it the third time?

C. The original color of my bedroom wall is invisible after I painted it the third time.

D. Three times of painting makes my bedroom wall come back to its color underneath

80. They have been trying to sell their house before, but no one is interested.

A. They don’t want to sell the house any more

B. No one in the family is interested in buying and selling houses.

C. No one wants to buy their house

D. No one in the family really wanted to sell the house

KEYS TO PRACTICE 22



QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

B

21

A

41

B

61

D

2

C

22

A

42

C

62

D

3

C

23

C

43

B

63

C

4

C

24

A

44

D

64

A

5

B

25

C

45

B

65

A

6

B

26

D

46

B

66

B

7

B

27

C

47

C

67

A

8

B

28

A

48

C

68

B

9

A

29

C

49

B

69

C

10

C

30

C

50

A

70

C

11

D

31

A

51

C

71

D

12

D

32

A

52

A

72

D

13

B

33

B

53

A

73

B

14

B

34

A

54

D

74

C

15

D

35

C

55

C

75

A

16

A

36

B

56

D

76

B

17

A

37

D

57

A

77

D

18

A

38

B

58

A

78

C

19

C

39

A

59

B

79

A

20

D

40

A

60

B

80

C

1   ...   36   37   38   39   40   41   42   43   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương