ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang38/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   34   35   36   37   38   39   40   41   ...   46

PRACTICE TEST 20

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that has different stress from the rest.

Question 1: A. interrogate B. efficiency C. committee D. entertain

Question 2: A. manufacture B. apologize C. diagnosis D. preferential

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words.

Question 3: A. measure B. decision C. pressure D. pleasure

Question 4: A. wicked B. booked C. laughed D. glanced

Question 5: A. application B. pharmacy C. photography D. extracurricular

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer in each of the following questions.

Question 6: Mr. Hopkins is going to have his old family mansion _______. The building lost its glamour after his ancestors died several years ago.

A. recovered B. resumed C. restored D. revived

Question 7: James had, ________, saved the manuscript of his first novel from the burning house.

A. lastly B. at last C. lately D. at least

Question 8: Mr. Nixon refused to answer the questions on the ________that the matter was confidential.

A. reasons B. excuses C. grounds D. foundations

Question 9: Helium is not inflammable, ________therefore safer than hydrogen.

A. that is B. and is C. but is D. and it

Question 10: Is Jane getting married to Korean? - _______

A. I think B. I think not C. I don’t think so D. I don’t think that

Question 11: “ Is this sweater easy to care for?” – “Being made of cashmere, ___ only.”

A. to be dry cleaned B. you can dry clean it C. being dry cleaned D. it can be dry cleaned Question 12: A: “A motorbike knocked Ted down.” B: “ _________”

A. What is it now? B. Poor Ted! C. How terrific! D. What a motorbike!

Question 13: A: “How’s life?” –B: “ ______”

A. Sure B. Not too bad, but very busy C. Very well, thank you D. Pleased to meet you

Question 14: A: “_________” B: “Oh, It’s great!”

A. How is the music of the film like ? B. Would you like the music of the film?

C. What do you like the music of the film ? D. What do you think of the music of the film?

Question 15: It’s a shame they didn’t pick you, but it doesn’t __________out the possibility that you might get a job in a different department.

A. cancel B. strike C. rule D. draw

Question 16: He sat there with his arms __________doing nothing, waiting for us.

A. flapped B. folded C. turned D. twisted

Question 17: ______that increasing numbers of compact-disc players will be bought by consumers in the years to come.

A. They are anticipated B. In anticipation C. Anticipating D. It is anticipated

Question 18: He opened the letter without __________to read the address on the envelope.

A. worrying B. caring C. fearing D. bothering

Question 19: The widely- publicized demonstration did not after all __________________

A. come off B. go off C. get on D. break out

Question 20: The floor was so rotten that it almost ___________ under his weight.

A. gave up B. gave away C. gave back D. gave way

Question 21: You ___ out yesterday without a coat. No wonder you caught cold.

A. shouldn’t have gone B. haven’t gone C. hadn’t gone D. mustn’t have gone

Question 22: On no account ____ in the office be used for personal materials.

A. the photocopy machines B. the photocopy machines should

C. should the photocopy machines D. does the photocopy machines

Question 23: He works for UNESCO in a purely ___________ role.

A. advisable B. advising C. advisory D. advice

Question 24: They showed a total __________for the local wildlife.

A. danger B. ignorance C. destruction D. disregard

Question 25: Such ……………….that we didn’t want to go home.

A. a beautiful flower display B. a beautiful flower display was

C. beautiful the flower display was D. was a beautiful flower display

Question 26: She is not a teenager any more. She looks quite ______ now.

A. grown-up B. grown through C. overgrown D. outgrown

Question 27: ______ in astronomy, the discovery of Uranus was by accident.

A. It was like many finds B. Like many finds C. Alike many finds D. Many alike finds

Question 28: My neighbor is driving me mad! It seems that _____ it is at night, _____ he plays his music!

A. the less / the more loud B. the less / less

C. the more late / the more loudlier D. the later / the louder

Question 29: The chairman requested that .

A. The members studied more carefully the problem

B. The problem was more carefully studied

C. The members study the problem more carefully

D. With more carefulness the problem could be studied

Question 30: , “Alice in the wonderland” appeals to many adult readers, too.

A. Though written for children B. It was written for children

C. Though for children written D. Though it written for children.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 31: Biologists long regarded it as an example of adaptation by natural selection, but for physicists it bordered on the miraculous.

A. agility B. inflexibility C. adjustment D. flexibility

Question 32:The clubs meet on the last Thursday of every month in a dilapidated palace.

A. neglected B. regenerated C. furnished D. renovated

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 33: The aircraft carrier is indispensable in naval operations against sea or shore based enemies.

A. unique B. novel C. exotic D. vital

Question 34: The use of lasers in surgery has become relatively commonplace in recent years.

A. absolutely B. relevantly C. almost D. comparatively

Question 35: There were so many members of the political party who had gone against the leader that he resigned.

A. apposed B. insisted C. invited D. opposed

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correcting.

Question 36: It is essential that vitamins are supplied either by foods or by supplementary tablets for

A B C

normal growth to occur.



D
Question 37: Bacteria lives in the soil play a vital role in recycling the carbon and nitrogen needed by plants

A B C D


Question 38: When the Panic of 1857, some US citizens who had been rich or comfortable became poor

A B while a few others, capitalizing on economic shifts, became richer.

C D

Question 39: Every year, tornadoes cause a lot of damages to property and a tremendous loss of human and animal life.



A B C

D

Question 40: Migrant workers live in substandard unsanitary and dilapidated housing and often are lacking medical care. A B C D


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 41 to 50.

Mobile phones emit microwave radio emissions. Researchers are questioning whether exposure to these radio waves might (41) _____ to brain cancer. So far, the data are not conclusive. The scientific evidence does not (42) _____ us to say with certainty that mobile phones are categorically (43) _____. On the other hand, current research has not yet (44) _____ clear adverse effect associated with the prolonged use of mobile phones.

Numerous studies are now going (45) _____ in various countries. Some of the results are contradictory but others have shown an association between mobile phone use and cancer. (46) _____, these studies are preliminary and the issue needs further, long - term investigation.

(47) _____ the scientific data is more definite, it is prudent for people to try not to use mobile phone for long (48) _____ of time. Don't think that hands free phones are any safer either. At the moment, research is in fact showing the (49) _____ and they may be just as dangerous. It is also thought that young people (50) _____ bodies are still growing may be at particular risk.

Question 41: A. bring B. lead C. produce D. cause

Question 42: A. enable B. able C. let D. make

Question 43: A. unhealthy B. secure C. safe D. risky

Question 44: A. created B. demonstrated C. proved D. caused

Question 45: A. by B. on C. through D. about

Question 46: A. While B. Additionally C. However D. Though

Question 47: A. Until B. Provide C. When D. As

Question 48: A. quantities B. amounts C. periods D. intervals

Question 49: A. fact B. truth C. way D. opposite

Question 50: A. with B. that C. whose D. as
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 51 to 60.

The development of genetically modified (GM) plants and animals had led to a huge global controversy. Opponents say that GM “Frankenfoods” are a threat to our well-being, and proponents say that the risks are minimal. There is one aspect of the war over GM that is often overlooked. Anyone who wears a cotton shirt these days is using a GM crop. Cotton is the only major non-food GM crop at present, but others are coming.

GM cotton plants that is not food has not stopped the most passionate GM opponents from objecting. If GM cotton is grown in a field next to fields of non-GM cotton, they argue, then how to keep genes from being transferred from field to field. This danger, however, is not as compelling to the public as possible health hazards in food, so there is no great fury over GM cotton.

GM cotton seeds produce higher yields, and they do without the need for pesticides. Planting of GM cotton has increased fivefold since 1997; three-quarter of cotton in America, and over half in China, is now GM. Farmers like it because it increases their profits.

Other options for non-food GM include new variety of flowers with different colors or scents, tougher grasses for lawns, and plants designed to soak up pollutants from the soil. The paper industry provides another example of potential for GM to help produce better and cheaper products. Paper is made from pulp, and pulp is generally made from trees. Researchers in New Zealand and Chile have been working on insect-resistant pines, and a Japanese firm has combined carrot genes with tree genes to make them grow better in poor soil.

Another interesting case is that of tobacco. It is not food crop, but it is consumed, and GM tobacco plants with both more and less nicotine have been created. The tobacco plant, however, is an ideal target for GM, since its genetics are very well understood and it produces a lot of leaves. The value of the drugs that could be produced by GM tobacco is so high, many farmers could switch from growing tobacco for cigarettes to growing it for medicine. Since medical cost is rising, consumers would also be happy to use drugs produced in bulk by GM tobacco.

Question 51: Why does the author mention a cotton shirt in paragraph 1?

A. To show that cotton is one of the most popular materials for clothing.

B. To give an example of a common GM product that is not a food.

C. To give an example of a controversy surrounding GM products.

D. To show that the risk of GM products are minimal.

Question 52: The word “that” in line 3 refers to ______

A. war B. aspect C. GM D. risk

Question 53: The word “compelling” in line 10 is closest in meaning to ______

A. interesting B. annoying C. dangerous D. obvious

Question 54: Which country plants the most GM cotton mentioned in the passage?

A. America B. Japan C. Chile D. China

Question 55: Which of the following is TRUE, according to the passage?

A. GM cotton is less controversial than other GM products.

B. There are several major non-food GM products at present.

C. There have been no objection to GM cotton.

D. GM cotton has no significant advantage over controversial cotton.

Question 56: Which options for non-food GM is NOT mentioned in the passage?

A. flowers B. grass C. tobacco D. rubber

Question 57: According to the passage, why are researchers developing GM trees?

A. To improve or make paper less expensive. B. To produce more fruit.

C. To find a way to make paper without pulp. D. To replace trees cut down for paper.

Question 58: It can be inferred from the passage that GM tobacco ______

A. is already in the market. B. produces drugs that are very expensive.

C. makes cigarettes harmless to smokers. D. can have lower or higher levels of nicotine.

Question 59: What is the topic of the paragraph?

A. Controversial GM products. B. The hazards of GM products.

C. Non-food GM products. D. GM cotton and tobacco.

Question 60: The word ”switch” in the last paragraph can best be replaced by _______

A. select B. plant C. change D. replace
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 61to 70.

Long ago prehistoric man began to domesticate a number of wild plants and animals for his own use. This not only provided more abundant food but also allowed more people to live on a smaller plot of ground. We tend to forget that all of our present-day pets, livestock, and food plants were taken from the wild and developed into the forms we know today.

  As centuries passed and human cultures evolved and blossomed, humans began to organize their knowledge of nature into the broad field of natural history. One aspect of early natural history concerned the use of plants for drugs and medicine. The early herbalists sometimes overworked their imaginations in this respect. For example, it was widely believed that a plant or part of a plant that resembles an internal organ would cure ailments of that organ, Thus, an extract made from a heart-shaped leaf might be prescribed for a person suffering from heart problems.

  Nevertheless, the overall contributions of these early observers provided the rudiments of our present knowledge of drugs and their uses.

Question 61: What does this passage mainly discuss?

A. Cures from plants.   B. The beginning of natural history.

C. Prehistoric man.   D. Early plants and animals.

Question 62: Domestication of plants and animals probably occurred because of ______ .

A. need for more readily available food  B. lack of wild animals and plants
C. early mans power as a hunter  D. the desire of prehistoric man to be nomadic

Question 63: The word “This” in the first paragraph refers to ________ .

A. providing food for man  B. man’s domestication of plants and animals 

C. mans ability to live on a small plot of land  D. the earliest condition of prehistoric man

Question 64: The word “blossomed” in the second paragraph is closest in meaning to ______ .

A. produced flowers   B. changed   C. learned   D. flourished

Question 65: An herbalist is which of the following?

A. A dreamer.   B. An early historian.  C. Someone who uses plants in medicine.   D. A farmer.

Question 66: The phrase “in this respect” in the second paragraph refers to ______.

A. the development of human culture  B. the development of the field of natural history 

C. the use of plants for drugs and medicine  D. the origin of knowledge of nature

Question 67: The word “extract” in the second paragraph is closest in meaning to ________.

A. design   B. substance   C. flavour   D. ailment

Question 68: Which of the following can be inferred from the passage?

A. The shape of a plant is indicative of its ability to cure ailments of a similarly shaped organ.

B. There is little relation between a cure for illness and the physical shape of a plant.

C. The work of early herbalists has nothing to do with present day medicine. 

D. Early herbalists were unimaginative. 

Question 69: The word “rudiments” in the last paragraph is closest in meaning to _______.

A. beginnings   B. history   C. requirements   D. proofs

Question 70: The passage would most likely lead to a more specific discussion in the field of _____ .

A. zoology   B. biology   C. anatomy   D. astrology


Choose one option A, B, C or D corresponding to the sentence which has the same meaning as the original one.

Question 71: Peter is very different from what he used to be.

A. Peter has changed a lot. B. Peter changes a lot.

C. Peter looks very different. D. Peter has been very different.

Question 72: The accident wasn't her fault because her car was stationary at the time.

A. You can't blame her for not moving when the accident occurred.

B. She wasn't responsible for the accident since it took place after she'd stopped.

C. She was too slow at stopping the car in time to avoid the accident.

D. As her car wasn't moving when the accident happened, she wasn't to blame for it.

Question 73: In Japan, as in Turkey, it is unthinkable to enter a house wearing shoes.

A. The Japanese and the Turks are culturally very similar, an example of which is not wearing shoes inside.

B. Nobody even considers going into a home with shoes on in Japan, and this custom is the same in Turkey.

C. What the Turks appreciate about the Japanese is that, like them, they too don't like wearing shoes in the house.

D. Japan and Turkey are exactly the same, even to the point that shoes are not worn in the house.

Question 74: Taking photographs inside the museum is strictly forbidden.

A. We were only able to take photos of the museum's exterior.

B. It's not advisable to try to bring a camera into the museum.

C. People are not allowed to photograph the interior of the museum.

D. No one has ever taken a photo inside the museum.

Question 75: Of the people interviewed, all were in favour of the government proposal.

A. No one was interviewed unless they thought the government's proposal was advantageous.

B. They only interviewed people who were positive about the government's proposal.

C. Only the people who weren't interviewed were against the government's proposal.

D. Everyone who was interviewed thought that the government's proposal was a good idea.

Question 76: There had been prior warning of the flood; nevertheless, it came as a shock to the people living in remote villages.

A. Even though the flood had been predicted, inhabitants of isolated villages were taken by surprise by it.

B. There had been warnings about the flood, so the people in isolated villages must not have been surprised by it.

C. The flood had been predicted, so even those people living in isolated villages were prepared for it.

D. The flood had been predicted, yet the people in isolated villages were struck before they received the warnings.

Question 77: It isn't just that the level of education of this school is high, it's that it's also been consistent for years.

A. The level of education in this school, which is usually quite high, shows only slight variations from year to year.

B. The standard of education is not high in this school, but at least all the students are at the same level.

C. Not only are the standards of education good in this school, but it has maintained those standards over the years.

D. It isn't fair to deny that this school is successful, as it has had the same high standards for many years now.

Question 78: As opposed to being beneficial, too much sleep can actually lower a person's performance.

A. Sleeping a little more than necessary can greatly improve one's health.

B. An excess of sleep may be worse for a person rather than better.

C. People who are very active feel the benefit of rest more than those who aren't.

D. If a person is really tired, it is better for him to sleep a little more than he really needs.

Question 79: So far, thanks to the fine weather, the project has gone according to schedule.

A. There hasn't yet been any bad weather to cause a change in the project's schedule.

B. Unless the weather turns in our favour, trying to keep to the schedule is far from being realistic.

C. The plans could not have gone ahead so quickly if they hadn't been helped by good weather.

D. The project can only proceed as scheduled if the climate permits.

Question 80: I feel completely exhausted when I've listened to Marion for half-an-hour.

A. Half-an-hour listening to Marion leaves me feeling completely exhausted.

B. It is completely exhausting after half-an-hour I listening to Marion.

C. Feeling completely exhausted, I spent half-an-hour listening to Marion.



D. When I've listened to Marion for half-an-hour, she feels exhausting completely.
KEY TO PRACTICE 20


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

D

21

A

41

B

61

D

2

B

22

C

42

A

62

A

3

C

23

C

43

C

63

B

4

A

24

D

44

C

64

D

5

A

25

D

45

B

65

C

6

C

26

A

46

C

66

C

7

D

27

B

47

A

67

B

8

C

28

D

48

C

68

B

9

B

29

C

49

D

69

A

10

C

30

A

50

C

70

B

11

D

31

C

51

B

71

A

12

B

32

D

52

B

72

D

13

B

33

D

53

A

73

B

14

D

34

D

54

A

74

C

15

C

35

D

55

B

75

D

16

B

36

A

56

D

76

A

17

D

37

A

57

A

77

C

18

B

38

A

58

D

78

B

19

A

39

B

59

C

79

A

20

D

40

D

60

C

80

A


1   ...   34   35   36   37   38   39   40   41   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương