ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang39/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   35   36   37   38   39   40   41   42   ...   46

PRACTICE TEST 21

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

Câu 1: A. faces B. horses C. houses D. places

Câu 2: A. leisure B. measure C. pleasure D. failure

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Câu 3: A. mysterious B. historical C. heritage D. particular

Câu 4:A. applicant B. category C. eventually D. shortcoming

Câu 5: A. inhabitant B. compulsory C. interview D. contribute



Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Câu 6: They gave ___________ an application form and asked us to fill it.

A. we each B. each of we C. each us D. us each

Câu 7: ___________ improperly, the device doesn’t work.

A. Installing B. Being installed C. Installed D. Having installed

Câu 8: I won’t change my mind _________ what you say.

A. whether B. no matter C. because D. although

Câu 9: (Mrs. Brown to her neighbor): I'm very happy because my daughter, who is studying abroad, ___________ me next weekend. She has just phoned me.

A. is going to visit B. will visit C. is visiting D. visits

Câu 10: The number of the people who __________ cars __________ increasing.

A. own/are B. owns/ are C. owns/is D. own/is

Câu 11: These ___________ boots belong to Jim.

A. leather riding red B. red leather riding C. red riding leather D. leather red riding

Câu 12: Consequently, 12-year-old Charles was sent to work in a factory.

Consequently” means ___________.

A. Of course B. As a result C. In the end D. Unfortunately

Câu 13: ___________ that I could hardly hear her.

A. succeed B. So quietly did she speak

C. So quietly she speak D. She spoke so quiet

Câu 14: Scientists believe the first inhabitants of the Americans arrived by crossing the land bridge that connected Siberia and __________ more than 10,000 years ago.

A. Alaska is now B. what is now Alaska C. is now Alaska D. this is Alaska now

Câu 15: Tuition fees in public schools are often __________ those in state schools.

A. twice as higher as B. twice as high as

C. higher twice than B. as high as twice

Câu 16: In front of us _________ with a beard and blue eyes.

A. is standing a big man B. a big man is standing

C. is a big man standing D. stand a big man

Câu 17: __________ today, we would put off the match till next Monday.

A. Were it rained B. Were it to rain C. If it would rain D. Had it rained.

Câu 18: Employers are not allowed to discriminate against an applicant because of their social or financial _________ .

A. past B. history C. precedent D. background

Câu 19: His sister was full of ___________ for the way in which he so quickly learned to drive a car.

A. jealousy B. surprise C. admiration D. pride

Câu 20: It was very __________ of him to leave his little son alone at home.

A. responsible B. irresponsible C. responsibility D. unresponsible

Câu 21: Money is the main cause of many ___________ in his family.

A. compliment B. disputes C. arguments D. leftovers

Câu 22: Doctors and nurses have to work ___________a night shift at least once a week.

A. in B. on C. for D. of

Câu 23: It is a ___________ ruler.

A. two-feet-long B. two-foot-long C. two feet long D. two long foot

Câu 24: I was just walking across the street when I ___________ someone I hadn’t seen for years.

A. came off B. came by C. came across D. came over

Câu 25. While Tom is traveling around the world, he often……….enough local languages to get by.

gets in B. takes off C. puts up D. picks up

Câu 26: A: “Shall we go out tonight?” B: ___________”

A. You are welcome. B. What a great idea!

C. That’s understandable. D. No, we shan’t.

Câu 27: A: “May you have all the happiness in your marriage!” B: “__________”

A. That’s a good idea. B. Thanks. It is very kind of you to say so.

C. I think so. D. You are welcome.

Câu 28: A: " Thanks for your help, Judy." B: " ___________ ."

A. Never remind me B. With all my heart C. Wish you D. It’s my pleasure

Câu 29. “Do you know that this house is haunted?” “………….”

Who was haunted? C. Where on earth have you been?

Yes I would. Go ahead. D. Haunted? You are pulling my leg!

Câu 30. “Why did you leave the dog outside last night?” “………………….”

For a good answer

To fill in the gaps

I was not going to but I think it enjoyed it

Because our neighbor complained this morning.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is closest in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Câu 31. Crime frequently increases during periods of social upheaval

A. ruin B. unrest C. havoc D. trends

Câu 32. Around 150 B.C. the Greek astronomer Hipparchus developed a system to classify stars according to brightness.

A. shine B. record C. categorize D. diversify

Câu 33. I take my hat off to all those people who worked hard to get the contract.

A. congratulate B. respect C. welcome D. encourage

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Câu 34. The classroom was chaotic once the teacher left the room.

A.Confused B.messy C.Entertaining D.orderly

Câu 35. There are substantial differences between two spies

A. slight B. amazing C. considerable D. difficult to explain

Read the following passage and mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blank.

An American professor who studied the Mayas has come up with a new theory about the sudden end of their empire. (36)_____ to Professor Richard Hansen , an archaeologist at the University of California , the (37)_____ of the Mayan civilization in central American was (38)_____ about by the Mayans themselves .

Their object was to display their (39)_____ and power by making their buildings and decoration as beautiful as possible. This involved using large quantities of lime , which they put on the walls to make them smooth. (40)_____ , the creation of lime is a process which requires intense heat, and they therefore had to cut down huge numbers of trees . This (41)_____ the quality of the soil , and it became almost impossible to farm.

Professor Hansen , who has just returned from an excavation in the El Mirador region of northern Guatemala , told a meeting of archaeologists in Philadelphia that the Mayas , having made this mistake in the 3rd century , repeated it 600 years later, at which time it proved fatal. Increasing food (42)_____ among the Mayas created a Central American equivalent of the Peloponnesian War which ravaged (43)_____ Greece . However, (44____ the Greek civil war, which only lasted for 27 years , the Mayas wars went on for many centuries and left many of their great cities and temples in (45)___

Câu 36. A. Respecting B. Referring C. Relating D. According

Câu 37. A. stop B. crash C. collapse D. drop

Câu 38. A. made B. turned C. came D. brought

Câu 39. A. wealth B. cash C. fortune D. salary

Câu 40. A. suddenly B. Unfortunately C. particularly D. gradually

Câu 41. A. influenced B. poisoned C. affected D. effected

Câu 42. A. failures B. droughts C. lack D. shortages

Câu 43. A. past B. ancient C. old D. antique

Câu 44. A. unless B. apart C. without D. unlike

Câu 45. A. spoils B. ruins C. injuries D. damaged



Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

With a GPS receiver, you need never be lost again. Whether you are driving in a new city or climbing a mountain path, you can use GPS (Global Positioning System) to find out exactly where you are. In recent years, the development of very small and inexpensive receivers has made possible all kinds of other uses. Many cars now come equipped with GPS receivers and computerized maps to show where you are. Parents or pet owners put receivers on their children or their dogs so they cannot be lost. However, what makes GPS so useful – the way it allows us to keep track of people and things – could also make it dangerous if it is used for the wrong purposes. Some organizations that are concerned about rights to privacy have argued that there should be limits to who can use GPS and for what purpose. In the United States, several cases have been brought to court to question the right of the government or private companies to track people “without their knowledge”.

One important case came up in 2003 before the Supreme Court in the state of Washington. Under American laws protecting the right to privacy, the government or the police are not allowed to investigate a person’s private life if there is no evidence that he or she has committed a crime. In the Washington case, the police had wanted to learn more about the habits of a man they suspected, so they hid a GPS receiver in his car. Lawyers for the suspect argued that this was illegal because it went against his right to privacy. The Washington Supreme Court agreed. In their view, hiding a GPS receiver in a car was like putting an invisible police officer in the back seat. This was acceptable practice only if the police already had evidence that the suspect had been involved in a crime and if they had permission from a judge. Otherwise, it could not be used.

In 2005, another interesting case involving GPS was brought before the Supreme Court in Connecticut. This vase involved a rental car company that decided to use GPS technology to prevent customers from driving their cars too fast. They hid GPS receivers in all their rental cars, which allowed them to know where each car was at any time. The receivers could also be used to calculate the speed at which a car moved from one place to another. If the car was driven faster than 80 miles per hour (120 km/hour), the driver was charged an extra $150. Though the rental contract did mention GPS in very small print, customers were not told about it or about the extra charge. One customer who was charged $450 for speeding three times became very angry and he decided to bring the rental company to court. In his view, the rental company had used GPS to spy on him illegally and the charges were unfair. The Connecticut Supreme Court agreed that this use of GPS was not acceptable and told the rental company to return the $450. According to the judges, the rental company should have informed the driver about the existence of a GPS receiver in the car and about the speeding charge.

Câu 46. The passage is written to…………

advertise GPS

describe the use of GPS and its controversial issues

explain how GPS works

describe the development of GPS

Câu 48. GPS is used to locate………..

people B. things C. moving objects D. A & B

Câu 49. According to the passage, the wrong use of GPS is………

expensive B. dangerous C. concerned D. lost

Câu 50. Some of organizations are concerned that the use of GPS in some cases may violate……….

privacy B. limits C. human rights D. legal purpose

Câu 51. The phrase “without their knowledge” means…………

they don’t have knowledge about it

they don’t understand it

they are not informed of its existence

they are thankful to it

Câu 52. The word “case” in the first line of the second paragraph refers to…………

a container B. a court case C. a pillow case D. a situation

Câu 53. According to the passage, the word “privacy” can be used interchangeably with…………

public life C. private life

personal problems D. criminal life

Câu 54. According to the Washington Supreme Court, hiding a GPS receiver to investigate a person’s habit without prior evidence that he had been involved in a crime is…………

useful B. hard C. acceptable D. illegal

Câu 55. The Connecticut Supreme Court thought that hiding a GPS receiver in the car without the customer’s knowing it is………

understandable B. informal C. unfair D. unacceptable

Câu 56. The word “they” in line 4 of the last paragraph refers to………..

customers C. police

rental car company D. the Supreme court Connecticut



Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

The growth of cities, the construction of hundreds of new factories, and the spread of railroads in the United Stases before 1850 had increased the need for better illumination. But the lighting in American homes had improved very little over that of ancient times. Through the colonial period, homes were lit with tallow candles or with a lamp of the kind used in ancient Rome- a dish of fish oil or other animal or vegetable oil in which a twisted rag served as a wick. Some people used lard, but they had to heat charcoal underneath to keep it soft and burnable. The sperm whale provided superior burning oil, but this was expensive. In 1830 a new substance called “camphene” was patented, and it proved to be an remained expensive, had an unpleasant odor, and also was dangerously explosive.

Between 1830 and 1850 it seemed that the only hope for cheaper illumination in the United States was the wider use of gas. In the 1840s American gas manufacturers adopted improved British techniques for producing illuminating gas from coal. But the expense of piping gas to the consumer remained so high that until mid- century gas lighting was feasible only in urban areas, and only for public buildings for the wealthy. In 1854 a Canadian doctor, Abraham Gesner, patented a process for distilling a pitch like mineral found in New Brunswick and Nova Scotia that produced illuminating gas and an oil that he called “kerosene” (from “keros”, the Greek word for wax, and “ene” because it resembled camphene). Kerosene, though cheaper than camphene, had an unpleasant odor, and Gesner never made his fortune from it. But Gesner had aroused a new hope for making illuminating oil from a product coming out of North American mines.

Câu 57. Which of the following is NOT mentioned as a reason why better lighting had become necessary by the mind- nineteenth century?

A. development of railroads B. demand for better medical facilities

C. increases in the number of new factories D. growth of cities

Câu 58. The phrase “served as” inline 5 is closest meaning to __________.

A. differed from B. functioned as C. rested upon D. reacted to

Câu 59. The word “this” in line 7 refers to __________.

A. lard B. charcoal C. wick D. oil

Câu 60. Which of the following is NOT mentioned as a disadvantage of camphene?

A. high cost B. bad smell C. potential to explode D. greasy texture

Câu 61. What can be inferred about the illuminating gas described in the paragraph?

A. It was first developed in the United States. B. It was not allowed to be used in public buildings.

C. It was not widely available until mid- century. D. It had an unpleasant smell.

Câu 62. The word “resembled” in line 16 is closest in meaning to__________.

A. was similar to B. cost the same as C. was made from D. sounded like

Câu 63. According to the passage, what advantage did the kerosene patented by Gesner have over camphene?

A. Kerosene had a more pleasant smell. B. Kerosene was less expensive.

C. Kerosene burned more brightly. D. Kerosene was safer to use.

Câu 64. The word “it” in line 17 refers to__________.

A. fortune B. odor C. camphene D. kerosene

Câu 65. Which of the following best describes the organization of the passage?

A. a description of events in chronological order

B. a comparison of two events

C. an analysis of scientific findings

D. the statement of a theory and possible explanations

Câu 66. Where in the passage does the author mention the origin of a word?

A. Lines 4-6 B. Lines 7-8 C. Lines 12-13 D. Lines 13-16

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction

Câu 67. A number of novelists submitted their manuscripts under pseudonyms to conceal the fact that

A B C

there were women.

D

Câu 68. Although a doctor may be able to diagnose a problem perfectly, he still may not be able to



A B C

find a drug which the patient will respond.

D

Câu 69. What happened in that city were a reaction from city workers, including firemen and



A B C

policemen who had been laid off from their jobs.

D

Câu 70. It is essential that vitamins are supplied either by foods or by supplementary tablets for



A B C

normal growth to occur.

D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.



Câu 71. Her living conditions were difficult. However, she studied very well.

A. Difficult as her living conditions, she studied very well.

B. She studied very well thanks to the fact that she lived in difficult conditions.

C. She studied very well in spite of her difficult living conditions.

D. Although she lived in difficult conditions, but she studied very well.

Câu 72. You won’t be allowed in until your identity has been checked.

A. It is not until your identity has been checked will you be allowed in.

B. Not until your identity has been checked that you will be allowed in

C. You will be allowed in unless your identity has been checked.

D. Only when your identity has been checked will you be allowed in.

Câu 73. You’d be welcome to join us if you changed your mind.

A. You didn’t change your mind, so we weren’t welcome to join you.

B. If it were not for your mind, you had been welcome to join us.

C. We are welcome to join you unless you change your mind.

D. Were you to change your mind, you would be welcome to join us

Câu 74. The thing that impressed me more than anything else was your generosity.

A. Your generosity impresssed me more than anything else.

B. It is your generosity that I impressed more than anything else.

C. All what I impressed more than anything else was your generosity.

D. Your generosity makes me impressed more than anything else.

Câu 75. She said “How pleasant! Jane comes to dinner with us”

A. She said with joyfully that Jane came to dinner with us.

B. She cried joyfully that Jane came to dinner with them.

C. She was very delightedly that Jane came to dinner with them.

D. She said that it is pleasant because Jane comes to dinner with them.

Câu 76. He applied for the job abroad because he wanted to earn more money.

A. With a view of earning more money, he applied for the job abroad.

B. He applied for a job abroad in order to he could earn more money.

C. So as to earn more money, he applies for a job abroad.

D. To earn more money was the reason why he applied for a job abroad.

Câu 77. I had an irresistible urge to buy the painting because it was very impressive.

A. The painting was too impressive for me to buy it.

B. It was so impressive a painting that I had an irresistible urge to buy it.

C. So impressive was the painting that I had an irresistible urge to buy.

D. It was such an impressive painting that I had an irresistible urge to buy.

Câu 78. It is expected that tax increases will be announced in tomorrow’s budget.

A. Tax increases are expected to be announced in tomorrow’s budget.

B. They expected that tax will be increased in tomorrow’s budget.

C. Tax increases is expected to announced in tomorrow’s budget.

D. They expect that tax increases are announced in tomorrow’s budget

Câu 79. The college was closed for a month. It was the the summer holidays.

A. The college was closed for a month as a result of the summer holidays.

B. The college was closed for a month as a result of that it was the summer holidays.

C. The college was closed for a month owing the fact of the summer holidays.

D. The college was closed for a month because the summer holidays.

Câu 80. We hadn't been out all day. We decided to go to the cinema.


A. As a result of that we hadn't been out all day, we decided to go to the cinema.

B. Owing to the fact we hadn't been out all day, we decided to go to the cinema.

C. Owing to the fact that we hadn't been out all day, we decided to go to the cinema.

D. Because the fact we hadn't been out all day, we decided to go to the cinema.




KEY TO PRACTICE 21


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

C

21

C

41

C

61

C

2

D

22

B

42

D

62

A

3

C

23

B

43

B

63

B

4

C

24

C

44

D

64

D

5

C

25

D

45

B

65

A

6

D

26

B

46

B

66

D

7

C

27

B

47

D

67

D

8

B

28

D

48

B

68

D

9

C

29

D

49

B

69

B

10

D

30

C

50

A

70

A

11

B

31

B

51

C

71

C

12

B

32

C

52

B

72

D

13

B

33

B

53

C

73

D

14

B

34

D

54

D

74

A

15

B

35

A

55

D

75

B

16

A

36

D

56

B

76

D

17

B

37

C

57

B

77

B

18

D

38

D

58

B

78

A

19

C

39

A

59

D

79

A

20

B

40

B

60

D

80

C

1   ...   35   36   37   38   39   40   41   42   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương