ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang26/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   22   23   24   25   26   27   28   29   ...   46

PRACTICE TEST 5

Choose the word that has the underlined part stressed differently from the rest :

1. A. project B. profit C. protest D. progress 2

2. A. satellite B. astronaut C. deliver D. applicant 2
3. A. family B. father C. brother D. believe 1

Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest.

4. A. stopped B.looked C. needed D. laughed 1

5. A. secret B. season C. serious D. sugar 4

Choose the best word or phrase to complete each of the following sentences.

6. I did not get the job____________ 1

A. in spite of I had some qualifications B. despite I had some qualifications

C. although my qualifications D. despite my qualification

7.The more books you read, ____________ 1

A. the knowledge more you get B. the most knowledge you get

C. more and more knowledge you get D. the more knowledge you get

8. “ Why don’t we go out for a drink?” 2

Indirect: Chris ____________for a drink.

A. asked to go out B. told us to go out

C. suggested going out D. invited us to go out

9. ____________ the door, he was very surprised at what he saw. 2

A. Have opened B. When opened C. To opening D. Opening

10. We don’t feel ______ although we have walked three miles. 1

A. tiring B. tiredly C. tired D. tire

11. Please stop looking at me like that! It’s very __________ to stare.

A. courteous B. polite C. inconvenience D. rude 2

12. By the end of next month, we _______ our English course. 1

a. have completed b. will be completed c. will have completed d. completed

13.It was ______that everyone answered it correctly. 2


A. so simple question B. such a simple question

C. too simple question D. a more simple question

14. We haven’t had a holiday together______________.

A. since several years B. for several years ago 1

C. for several years D. since a long time

15. ______________, she wouldn’t have failed the exam. 2

A. If Lan studied hard B. Unless Lan had studied hard

C. If Lan had studied hard D. If Lan studied hard

16. During the school year I’m not allowed_______T.V until I have finished my homework. 2

A. watched B. watch C. to watch D. watches

17. It’s essential that every student …………the exam before attending the course. 3

A. pass B. passes C. would pass D. passed

18. ………………..in the street yesterday was very friendly. 1

A. The police, who I saw B. The police I saw whom

C. Who is the police I saw D. The police whom I saw

19. _______ if a war happened? 1

A. What you would do B. What would you do C. What will you do D. What will you do

20. A: This grammar test is the hardest one we’ve ever had this semester! 3

B: …………………but I think it’s quite easy.

A. I couldn’t agree more. B. I understand what you’re saying.

C. You’re right. D. I don’t see in that way.

21. Deborah is going to take extra lessons to………. what she missed while she was away. 4

A. catch up on B. cut down on C. put up with D. take up with

22. I feel terrible, I didn’t sleep ___________ last night. 4

A. an eye    B. a wink   C. a jot   D. an inch

23. Margaret: Could you give me the salt, please?” Henry: "______" 4

A. I am, of course B. Yes, with pleasure C. I feel sorry D. Yes, I can

24. _“ What are you going to buy in this store?”

_ “ Nothing , _________ want is too much expensive” 2

A. That I B. What I C. That what I D. What do I



25. I’m sorry I opened your handbag, but I _________ it for mine. 4

A. took B. confused C. recognized D. imagined

26. You will be surprised at how _____________ Joe is in French after a year. 1

A. fluently B. fluent C. fluency D. influence

27. Politicians often __________not to raise taxes, especially before an election. 2

A. keep B. tell C. promise D. avoid

28. It was quite cold ____________ it was very sunny. 2

A. although B. because C. so that D. as

29.There were two small rooms in the beach house, ______ served as a kitchen.

A. the smaller of them B. the smaller of which

C. the smallest of which D. smallest of that 30. I don’t understand what this means. Can you __________ it to me?

A. talk B. answer C. say D. explain 2



Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

31. The more you practise your English, the fastest you will learn 1

A B C D

32. The last person leaving the room must turn off the lights 2



A B C D

33. In spite of the fact that he had been warned, he still got an electric shocked 2

A B C D
34. Different from they are, all advertisements are alike in one important way. 3

A B C D
35. Dresses, skirts, shoes, and the children’s clothing is advertised at reduced prices this weekend. 3

A B C D

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.



36.This woman has devoted her whole life to help others 3

A.dedicated B.appealed C.resulted D.appalled

37. “Please speak up a bit more, Jason. You’re hardly loud enough to be heard from the back”, the teacher said.

A. visible B. audible C. edible D. eligible 3

38.The choice of a particular career is influenced by a number of factors.  2
A. usefulness B. success C.desire D. selection
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

39. That afternoon at the railway station I was surprised and made happy by the unexpected arrival of Miss Margaret and her mother, from Oakland.

A. anticipated B. presumed C. supposed D. informed 2

40. She decided to remain celibate and devote her life to helping the homeless and orphans.  



A. married  B. divorced  C. separated D. single 4

Choose the correct sentence which has the same meaning as the given one

41. Most people get fewer colds in the summer than in the winter.

A person is more likely to get a cold in the winter than in the summer. 4

More people have summer colds than winter colds.

People get colder in the summer than in the winter.

The winter is much colder than the summer.

42. Nobody told us anything about the incident. 3

A. We were told anything about the accident. B. We weren’t told anything about the accident.

C. Anything weren’t told us about the accident. D. Anything were told to us about the accident.

43. I’ll finish this job and then I’ll phone you back. 2

A. I’ll phone you back as soon I’ll finish this job.

B. I’ll phone you back as soon I finished this job.

C. I’ll phone you back as soon I finish this job.

D. I’ll phone you back as soon I’m finished this job.

44. The heavy downpour brought their picnic to an abrupt end. 4

A. Their picnic didn’t end in the heavy downpour.

B. The heavy downpour ended when they brought me to their picnic.

C. Their picnic ends abruptly because of the heavy downpour.

D. They had to cut short their picnic because of the heavy downpour.

45. Jane hardly ever enjoys eating vegetables. 2

A.She enjoys eating vegetables. B.She is fond of eating vegetables.

C.She almost never eats vegetables. D.She sells vegetables for living.

46. You drink too much coffee ; that’s why you can’t sleep. 2

A. If you didn’t drink too much coffee, you could sleep.

B. You couldn’t sleep although you drank too much coffee.

C. If you hadn’t drunk too much coffee, you could have slept.

D. If you don’t drink too much coffee, you can sleep.

47. The hostess made every effort to see that her guests got the food and drinks they wanted.

The hostess was reluctant to offer her guests food and drinks. 4

The hostess tried hard to please her guests.

The guests refused the food and drinks prepared by the hostess.

Neither the guests nor the hostess had food or drinks.

48. I’m sorry that he won’t accept the job he’s been offered. 3

A. I wish he would accept the job he’s been offered 

B. I wish he had accept the job he’s been offered

C. I wish he would have accepted the job he’s been offered 

D. I wish he will accept the job he’s been offered

49.. The reforms will not succeed unless they are carefully planned. 4

A. The reforms will succeed unless they are not carefully planned.

B. The reforms will not succeed provided that they are carefully planned.                           

C. Careful planning is crucial to the success of the reforms.

D. The success of the reforms result in careful planning.

50. He acts as though nothing matters to him. 3

A. He acts when there’s no matter for him. B. He acts although nothing matters to him.

C. He seems not to care about anything. D. Nothing matters to him when he acts.

Mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase to fill in the blank in the following passage .

People in many countries grow fresh water fish from eggs. They move the small fish into lakes and rivers. The fish live and (21) ___________ there. People go (22) ___________ in these lakes and rivers. They enjoy catching fish because fish is also good food. Now the Japanese grow salt water fish. Most of them are yellow tail fish. Workers grow the fish from eggs. Every time they feed the fish, they play (23) ___________ of piano music. The fish (24) ___________that piano music means food. When the fish are small, the Japanese put them into the ocean near the land. The fish find some of their (25) ___________ food. Workers also feed them. They play the same piano music. The fish (26) ___________know the music. They swim toward it and (27) ___________ the food. In (28) ___________months the fish are large. The Japanese play the same music. The fish swim toward it and the workers (29) ___________ them. The Japanese get about 15 percent of their seafood (30) ___________farms in the ocean.

51.  A. bread       B. born       C. grow       D. develop 2

52.  A. enjoying       B. fishing       C. shopping      D. catching 1

53.  A. songs       B. films       C. tapes       D. lot 4

54.   A. think        B. recognize    C. realize         D. learn 2

55.  A. own       B. own’s        C. self        D. self’s 3

56.  A. recently        B. mostly        C. nearly        D. already 4

57.  A. see        B. find        C. bite        D. hold 3

58.  A. few       B. a few        C. couple       D. many 4

59.  A. grasp        B. catch        C. seize        D. hold 4

60.  A. on        B. of        C. from        D. in 4

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Carbohydrates, which are sugars, are an essential part of a healthy diet. They provide the main source of energy for the body, and they also function to flavor and sweeten foods. Carbohydrates range from simple sugars like glucose to complex sugars such as amylose and amylopectin. Nutritionists estimate that carbohydrates should make up about one-fourth to one-fifth of a person's diet. This translates to about 75-100 grams of carbohydrates per day.


A diet that is deficient in carbohydrates can have an adverse effect on a person's health. When the body lacks a sufficient amount of carbohydrates it must then use its protein supplies for energy, a process called gluconeogenesis. This, however, results in a lack of necessary protein, and further health difficulties may occur. A lack of carbohydrates can also lead to ketosis, a build-up of ketones in the body that causes fatigue, lethargy, and bad breath.

61. What is the main idea of this passage?  1


A. Carbohydrates are needed for good health. B. Carbohydrates prevent a build-up of proteins.
C .Carbohydrates can lead to ketosis. D .Carbohydrates are an expendable part of a good diet.
62. The word "range" as used in line 3 is closest in meaning to which of the following?  3
A. probe B. proceed C. hail D. extend
63. According to the passage, what do most nutritionists suggest?  2
A. Sufficient carbohydrates will prevent gluconeogenesis.

B. Carbohydrates are simple sugars called glucose.


C. Carbohydrates should make up about a quarter of a person's daily diet.
D. Carbohydrates should be eaten in very small quantities.
64. Which of the following do carbohydrates NOT do?  4
A. prevent ketosis B. cause gluconeogenesis

C. provide energy for the body D. flavor and sweeten food


65. Which of the following words could best replace "deficient" as used in line 6 ?  4
A. outstanding B. abundant C. insufficient D. unequal
66. What does the word "this" refer to in line 8 ?  3
A. using protein supplies for energy B. converting carbohydrates to energy
C. having a deficiency in carbohydrates D. having an insufficient amount of protein
67. According to the passage, which of the following does NOT describe carbohydrates?
  3
A. a protein supply B. a necessity C. a range of sugars D. an energy source

68. The word “lack” in line 13 is most similar to which of the following? 1
A. plethora B. shortage C. derivation D. commission
69. Which of the following best describes the author's tone?  4
A. sensitive B. emotional C. informative D. regretful
70. Which of the following best describes the organization of this passage?  4
A. Cause and result B. Comparison and contrast

C. Specific to general D. Definition and example



Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

In early civilizations, citizens were educated informally, usually within the family unit. Education meant simply learning to live. As civilizations became more complex, however, education became more formal, structured, and comprehensive. Initial efforts of the ancient Chinese and Greek societies concentrated solely on the education of males. The post-Babylonian Jews and Plato were exceptions to this pattern. Plato was apparently the first significant advocate of the equality of the sexes. Women, in his ideal state, would have the same rights and duties and the same educational opportunities as men. This aspect of Platonic philosophy, however, had little or no effect on education for many centuries, and the concept of a liberal education for men only, which had been espoused by Aristotle, prevailed.

In ancient Rome, the availability of an education was gradually extended to women, but they were taught separately from men. The early Christians and medieval Europeans continued this trend, and single-sex schools for the privileged classes prevailed through the Reformation period. Gradually, however, education for women on a separate but equal basis to that provided for men was becoming a clear responsibility of society. Martin Luther appealed for civil support of schools for all children. At the Council of Trent in the 16th century, the Roman Catholic Church encouraged the establishment of free primary schools for children of all classes. The concept of universal primary education, regardless of sex, had been born, but it was still in the realm of the single-sex school.

In the late 19th and early 20th centuries, co-education became a more widely applied principle of educational philosophy. In Britain, Germany, and the Soviet Union the education of boys and girls in the same classes became an accepted practice. Since World War II, Japan and the Scandinavian countries have also adopted relatively universal co-educational systems. The greatest negative reaction to co-education has been felt in the teaching systems of the Latin countries, where the sexes have usually been separated at both primary and secondary levels, according to local conditions.

A number of studies have indicated that girls seem to perform better overall and in science in particular in single-sex classes: during the adolescent years, pressure to conform to stereotypical female gender roles may disadvantage girls in traditionally male subjects, making them reluctant to volunteer for experimental work while taking part in lessons. In Britain, academic league tables point to high standards achieved in girls' schools. Some educationalists therefore suggest segregation of the sexes as a good thing, particularly in certain areas, and a number of schools are experimenting with the idea.

71. Ancient education generally focused its efforts on ____. 1

A. on male learners B. both sexes C. female learners D. young people only
72. Education in early times was mostly aimed at ____. 1
A. teaching skills B. learning to live
C. learning new lifestyles D. imparting survival skills
73. The first to support the equality of the sexes was ____. 2

A. the Chinese B. the Greek C. Plato D. the Jews

74: The word "informally" in this context mostly refers to an education occurring____.3

A. in classrooms B. outside the school C. in a department D. ability


75: When education first reached women, they were ____. 4

A. locked up in a place with men B. isolated from normal life


C. deprived of opportunities D. separated from men

76: When the concept of universal primary education was introduced, education____. 4

A. was given free to all B.was intended for all the sexes

C. focused on imparting skills D. was intended to leave out female learners
77: The word "espouse" is contextually closest in meaning to "____". 4
A. to introduce B. to put off C. to give D. to induce

78: Co-ed was negatively responded to in ____. 3

A. Japan B. the Scandinavian countries
C. South American countries D. conservative countries
79: The word "tables" is closest in meaning to "____". 4

A. shapes B. meeting tables C. personalities D. figures


80: The word "segregation" may be understood as "____". 4

A. grouping B. mixture C. separation D. extraction



KEY TO PRACTICE 5


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

C

21

A

41

A

61

A

2

C

22

B

42

B

62

D

3

D

23

B

43

C

63

C

4

C

24

B

44

D

64

B

5

D

25

A

45

C

65

C

6

D

26

B

46

A

66

A

7

D

27

C

47

B

67

A

8

C

28

A

48

A

68

B

9

D

29

B

49

C

69

C

10

C

30

D

50

C

70

B

11

D

31

C

51

D

71

A

12

C

32

A

52

B

72

B

13

B

33

D

53

C

73

C

14

C

34

A

54

C

74

B

15

C

35

B

55

A

75

D

16

C

36

A

56

D

76

B

17

A

37

B

57

B

77

A

18

D

38

D

58

B

78

C

19

B

39

D

59

B

79

C

20

B

40

A

60

A

80

C


1   ...   22   23   24   25   26   27   28   29   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương