ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang23/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   19   20   21   22   23   24   25   26   ...   46

III, Read the passage and choose one word or phrase marked A, B, C or D that best fits each of the gaps:

When you read something in a foreign language, you frequently come across words you do not (36)______ understand. Sometimes you (37)______ the meaning in a dictionary and sometimes you guess. The strategy you adopt depends very much upon the (38)______ of accuracy you require and the time at your disposal.

If you are the sort of person who tends to turn to the dictionary frequently, it is (39)______ remembering that every dictionary has its limitations. Each definition is only an approximation and one builds up an accurate picture of the meaning of a word only after meeting it in a (40)______ of contexts. It is also important to recognize the special dangers of dictionaries that translate from English into your native language and vice versa. If you must use a dictionary, it is usually far safer to (41)______ an English-English dictionary.

In most exams you are not permitted to use a dictionary. (42)______ you are allowed to use one, it is very time-consuming to look up words, and time in exams is usually limited. You are, (43)______ , forced to guess the meaning of unfamiliar words.

When you come across unknown words in an exam text, it is very easy to panic. However, if you develop efficient techniques for guessing the meaning, you will (44)______ a number of possible problems and help yourself to understand far more of the text than you at first thought likely.

Two strategies which may help you guess the meaning of a word are: using contextual clues, both within the sentence and outside, and making use of clues (45)______ from the formation of the word.

36: A. wholly B. fully C. totally D. completely

37: A. inspect B. control C. check D. examine

38: A. extent B. level C. degree D. range

39: A. worth B. essential C. valuable D. vital

40: A. multiple B. variation C. variety D. diversity

41: A. survey B. consult C. refer D. inquire

42: A. In case B. Provided C. Although D. Even if

43: A. therefore B. so C. however D. so that

44: A. go over B. overcome C. get over D. surpass

45: A. coming B. extracted C. derived D. originated



IV, Read the passage and choose the best answer:

Since the world became industrialized, the number of animal species that have either become extinct or have neared extinction has increased. Bengal tigers, for instance, which once roamed the jungles in vast numbers, now number only about 2,300. By the year 2025, it is estimated that they will become extinct. What is alarming about the case of the Bengal tiger is that this extinction will have been caused almost entirely by poachers who, according to some sources, are not always interested in material gain but in personal gratification. This is an example of the callousness that is contributing to the problem of extinction. Animals such as the Bengal tiger, as well as other endangered species, are valuable parts of the world’s ecosystem. International laws protecting these animals must be enacted to ensure their survival – and the survival of our planet. Countries around the world have begun to deal with the problem in various ways. Some countries, in an effort to circumvent the problem, have allocated large amounts of land to animals reserves. They then charge admission prices to help defray the costs of maintaining the parks, and they often must also depend on world organizations for support. This money enables them to invest in equipment and patrols to protect the animals. Another response to the increase in animal extinction is an international boycott of products made from endangered species. This has had some effect, but by itself it will not prevent animals from being hunted and killed.

46. What is the main topic of the passage?

A. Endangered species B. Problems with industrialization

C. The Bengal tiger D. International boycotts

47. The word “poachers” could be best replaced by which of the following?

A. Concerned scientists B. Enterprising researchers

C. Illegal hunters D. Trained hunters

48. The word “callousness” could be best replaced by which of the following?

A. incompetence B. indirectness C. insensitivity D. independence

49. The previous passage is divided into two paragraphs in order to contrast:

A. A comparison and a contrast B. A problem and a solution

C. A statement and an illustration D. Specific and general information

50. What does the word “this” refer to in the passage?

A. Bengal tiger B. Interest in material gain

C. Killing animals for personal satisfaction D. The decrease in the Bengal tiger population

51. Where in the passage does the author discuss a cause of extinction?

A. Lines 4-6 B. Lines 7-9 C. Lines 10-16 D. Lines 1-3

52. Which of the following could best replace the word “allocated”?

A. set aside B. combined C. taken D. organized

53. The word “defray” is closest in meaning to which of the following?

A. make a payment on B. raise

C. lower D. make an investment toward

54. What does the term “international boycott” refer to?

A. A global increase in animal survival

B. A refusal to buy animal products worldwide

C. Defraying the cost of maintaining national parks

D. Buying and selling of animal products overseas

55. Which of the following best describes the author’s attitude?

A. indifferent B. forgiving C. concerned D. surprised



V, Circle one option A, B, C or D that best rewrites each of the following sentences:

56. The robbers made the bank manager hand over the money.

A. The bank manager was forced to hand over the money by the robbers.

B. The bank manager was allowed to hand over the money by the robbers.

C. The bank manager was made hand over the money by the robbers.

D. The robbers helped the bank manager to hand over the money.

57. "I will let you know the answer by the end of this week,” Tom said to Janet.

A. Tom suggested giving Janet the answer by the end of the week.

B. Tom promised to give Janet the answer by the end of the week.

C. Tom insisted on letting Janet know the answer by the end of the week.

D. Tom offered to give Janet the answer by the end of the week.

58. He survived the operation thanks to the skillful surgeon.

A. He survived because he was a skillful surgeon.

B. Though the surgeon was skillful, he couldn’t survived the operation

C. There was no skillful surgeon, so he died.

D. He wouldn’t have survived the operation without the skillful surgeon.

59. People believe that 13 is an unlucky number.

A. People are believed that 13 is an unlucky number.

B. 13 are believed to be an unlucky number.

C. It’s believed that 13 is an unlucky number.

D. It’s believed 13 to be an unlucky number.

60. Much as he loved her, he couldn’t forgive her for what she had done.

A. He didn’t forgive her for what she had done despite loving her very much.

B. He loved her so much, that’s why he forgave her for what she had done.

C. He didn’t forgive her for what she had done as he loved her very much.

D. She loved him very much, so he forgave her for what she had done.

61. Le: “I can’t understand how you missed the exit.”

Linh: “Well, it was so dark that ______.”

A. we could see hardly the road signs B. we could see the road signs hardly

C. hardly could we see the road signs D. we could hardly see the road signs

62. “Sorry, Madam. Looking after the garden is not my duty.”

A. He apologized for not looking after the garden.

B. He not promised to look after the garden.

C. He said that he was not responsible for looking after the garden.

D. He asked if looking after the garden was his duty.

63. You/ should/ doctor/ see/ that cut.

A. You should have a doctor seen to that cut.

B. You should get a doctor seen to that cut.

C. You should have a doctor see to that cut.

D. You should ask a doctor see to that cut.

64. I only called the police when I had tried everything else.

A. I didn’t call the police because I had tried everything else.

B. I only called the police after I have tried everything else.

C. I only called the police as a last resort.

D. Because I had tried everything else, I called the police.

65. She/ urge/ her husband/ accept/ post.

A. She urged that her husband accept the post.

B. She urged her husband accept the post.

C. She urged her husband accepted the post.

D. She urged her husband should be accepted the post.



VI, Read the passage and circle the best option A, B, C or D to complete the following questions or statements:

The Sun today is a yellow dwarf star. It is fueled by thermonuclear reactions near its center that convert hydrogen to helium. The Sun has existed in its present state for about four billion six hundred million years and is thousands of times larger than the Earth. By studying other stars, astronomers can predict what the rest of the Sun’s life will be like. About five billion years from now, the core of the Sun will shrink and become hotter. The surface temperature will fall. The higher temperature of the center will increase the rate of thermonuclear reactions. The outer regions of the Sun will expand approximately 35 million miles, about the distance to Mercury, which is the closest planet to the Sun. The Sun will then be a red giant star. Temperatures on the Earth will become too high for life to exist. Once the Sun has used up its thermonuclear energy as a red giant, it will begin to shrink. After it shrinks to the size of the Earth, it will become a white dwarf star. The Sun may throw off huge amounts of gases in violent eruptions called nova explosions as it changes from a red giant to a white dwarf. After billions of years as a white dwarf, the Sun will have used up all its fuel and will have lost its heat. Such a star is called a black dwarf. After the Sun has become a black dwarf, the Earth will be dark and cold. If any atmosphere remains there, it will have frozen over the Earth’s surface.

66. It can be inferred from the passage that the Sun ______.

A. is approximately halfway through its life as a yellow dwarf

B. will continue to be a yellow dwarf for another 10 billion years

C. has been in existence for 10 billion years

D. is rapidly changing in size and brightness

67. What will probably be the first stage of change for the Sun to become a red giant?

A. Its surface will become hotter and shrink.

B. It will throw off huge amounts of gases.

C. Its central part will grow smaller and hotter.

D. Its core will cool off and use less fuel.

68. When the Sun becomes a red giant, what will the atmosphere be like on the Earth?

A. It will be enveloped in the expanding surface of the sun.

B. It will become too hot for life to exist.

C. It will be almost destroyed by nova explosions.

D. It will freeze and become solid.

69. When the Sun has used up its energy as a red giant, it will ______.

A. get frozen B. cease to exist C. stop to expand D. become smaller

70. Large amounts of gases may be released from the Sun at the end of its life as a ______.

A. black dwarf B. white dwarf C. red giant D. yellow dwarf

71. As a white dwarf, the Sun will be ______.

A. the same size as the planet Mercury B. around 35 million miles in diameter

C. a cool and habitable planet D. thousands of times smaller than it is today

72. The Sun will become a black dwarf when ______.

A. the Sun moves nearer to the Earth B. it has used up all its fuel as a white dwarf

C. the core of the Sun becomes hotter D. the outer regions of the Sun expand

73. The word “there” in the last sentence of paragraph 4 refers to ______.

A. the planet Mercury B. the core of a black dwarf

C. our own planet D. the outer surface of the Sun

74. This passage is intended to ______.

A. describe the changes that the Sun will go through

B. present a theory about red giant stars

C. alert people to the dangers posed by the Sun

D. discuss conditions on the Earth in the far future

75. The passage has probably been taken from ______.

A. a scientific journal B. a news report

C. a work of science fiction D. a scientific chronicle



VII, Identify one underlined part that is incorrect in each of the following sentences by circling the corresponding letter A, B, C or D:

76. Food prices have raised so rapidly in the past few months that some families have been

A B C

forced to alter their eating habits.

D

77. Many of the population in the rural areas is composed of manual labourers.



A B C D

78. Educated in the UK, his abilities are widely recognized in the world of professionals.

A B C D

79. Unlike many writings of her time, she was not preoccupied with morality.



A B C D

80. Justice is often personified as a blindfolded woman to hold a pair of scales.



A B C D

………………..The end………………



KEY TO PRACTICE 1


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

C

21

D

41

B

61

D

2

C

22

A

42

D

62

C

3

B

23

B

43

A

63

C

4

C

24

D

44

B

64

C

5

A

25

B

45

C

65

A

6

B

26

A

46

A

66

A

7

C

27

B

47

C

67

C

8

D

28

A

48

C

68

B

9

B

29

B

49

B

69

D

10

C

30

A

50

C

70

C

11

D

31

D

51

A

71

D

12

B

32

D

52

A

72

B

13

D

33

D

53

A

73

C

14

C

34

C

54

B

74

A

15

D

35

A

55

C

75

A

16

A

36

B

56

A

76

A

17

B

37

C

57

B

77

A

18

A

38

C

58

D

78

B

19

B

39

A

59

C

79

A

20

A

40

C

60

A

80

C


PRACTICE TEST 2

Pick out the words whose underlined and bold part is pronounced differently from that of the other words.

1. A. bound B. sound C. county D. poultry

2. A. examine B. determine C. valentine D. heroine

Mark the letter A, B ,C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

3. A. conference B. announcement C. arrival D. reception

4. A. argument B. define C. museum D. permanent

5. A. decision B. reference C. refusal D. important



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

6. My employer’s……..of my work doesn’t matter to me at all.

A. opinion B. belief C. meaning D. expression

7. “Those students study a lot” “ Yes,……students are very serious.”

A. almost of B. almost C. most of D. most

8. I love this painting of an old man. He has such a beautiful…….smile.

A. childlike B. childish C. childless D. childhood

9. She applied for training as a pilot, but they turned her……because of her poor eyesight.

A. down B. up C. over D. back

10. She had no…….of selling the clock. It had belonged to her grandfather.

A. intention B. meaning C. interest D. opinion

11. “Can you wait while I run into the library?” – “Ok,…………you harry”

A. even though B. when C. as long as D. unless

12. “ I couldn’t take the history class I wanted last semester.”

- “ Why didn’t you talk to your advisor? She……able to help you get in.”

A. might have been B. wasn’t C. might be D. couldn’t have been

13. Working as volunteer gives her a chance to develop her interpersonal skills, promote friendship, and…………her own talent.

A. discover B. discovered C. discovering D. to discover

14. The tourist guide walked so……..that most of the party could not keep up with him

A. lively B. quick C. rapid D. fast

15. The more you pull on it,…….it gets.

A. the tightest B. the tighter C. the more tightest D. the most tightest

16. English is a…………easy language to learn.

A. compared B. comparable C. comparative D. comparatively

17. The…….about travelling by train rather than by car is that you can sleep or read during of the journey.

A. enjoyable B. enjoyed C. enjoying D. enjoyment

18. By the time you receive this letter, I…………for Japan.

A. will leave B. will have left C. could have left D. have left

19. ………………, but it also filters harmful sun ray.

A.The atmosphere gives us air to breathe.

B.Not only does the atmosphere give us air to breathe.

C.Not only the atmosphere gives us air to breathe.

D.The atmosphere which gives us air to breathe.

20. “ Did you finally paint your house?” – “ Yes, It should……..a long time ago.”

A. have done B. be done C. have been done D. been done.

21. I wish you…………stop interrupting me whenever I speak.

A. will B. did C. would D. might

22. I don’t think he’ll ever…….the shock of his wife’s death.

A. get through B. get by C. get over D. get off

23. In the newspaper today, there…………a lot of news about the food.

A. was B. were C. is D. are

24. They always kept on good………with their next-door neighbors for the children’s sake.

A. will B. friendship C. terms D. relations.

25. He has always looked……his elder brother.

A. up to B. back on C. into D. up and down

26. “ Would you mind closing the window?” - “……………………..”

A. Not at all.I’ll close it now. B. Yes, very soon C. Yes,certainly D. Yes,I would. Go ahead

27. “ Excuse me, is anybody sitting here?” – “……………………”

A. yes,I’m so glad. B. No, thanks C. Sorry, the seat is taken D. Yes,yes,you can sit here

28. “ Do you mind if I ask you one or two questions?” – “…………………….”

A. Not at all. Fire away. B. That’s quite all right C. Why not D. I’m sorry I have no idea

29. “ More coffee? Anybody? – “…………………………”

A. I don’t agree, I’m afraid. B. Yes, I’d love to C. Yes, please D. It’s right. I think

30. John : “ Would you like to have a get-together with us next weekend?

Mickey : “………………………………”

A. Yes, I’d love to B. No, I wouldn’t C. Yes, let’s D. No, I won’t


1   ...   19   20   21   22   23   24   25   26   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương