ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang27/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   23   24   25   26   27   28   29   30   ...   46

PRACTICE TEST 6

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently.

Câu 1: A. knowledge B. comfort C. popular D. college

Câu 2: A. orchestra B. scholarchip C. chemistry D. charity

Câu 3: A. announced B. struggled C. observed D. repaired

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Câu 4: A. understanding B. anniversary C. experience D. celebration

Câu 5: A. invite B. intimate C. divorce D. imagine

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Câu 6: I didn’t see anyone but I felt as though I ______.

A. have been watched B. was being watched C. being watched D. am watched

Câu 7: This shirt is ______ that one.

A. much far expensive than B. a bit less expensive

C. not nearly as expensive as D. as much expensive as

Câu 8: Mary is unhappy that she hasn't ______ for the next round in the tennis tournament.

A. qualifying B. qualification C. quality D. qualified

Câu 9: - "Would you like to join our volunteer group this summer?" - "______"

A. I wouldn't. Thank you. B. Do you think I would?

C. Yes, I'd love to. Thanks. D. Yes, you're a good friend.

Câu 10: - “Today’s my 20th birthday.” - “______”

A. Have a good time! B. Take care! C. I don’t understand. D. Many happy returns!

Câu 11: I accidentally ______ Mike when I was crossing a street downtown yesterday.

A. paid attention to B. kept an eye on C. caught sight of D. lost touch with

Câu 12: The factory is said ________ in a fire two years ago.

A. being destroyed B. to have been destroyed

C. to destroy C. to have destroyed

Câu 13: I ________ with my aunt when I am on holiday in Ho Chi Minh City next month.

A. will have been staying B. will have stayed

C. stay D. will be staying

Câu 14: To solve this problem, it is advisable that a drastic measure _________.

A. to be adopted B. adopt C. be adopted D. is adopted

Câu 15: _________from Bill, all the students said they would go to the party.

A. Except B. Only C. Apart D. Separate

Câu 16: Had the drought not lowered, the reservoir of the ancient village__________.

A. wouldn't be discovered B. wouldn't have been discovered

C. can't have been discovered D. can't be discovered

Câu 17: There's someone at the door. _________them.

A. I'm answering B. I answer C. I answered D. I'll answer

Câu 18: I remember ________ to Paris when I was a very small child.

A. to be taken B. to take C. being taken D. taking

Câu 19: The party starts at 8 o'clock so I'll ________ at 7.45.

A. look for you B. pick you up C. bring you along D. take you out

Câu 20: ________ happened, I didn't want to lose Sarah's friendship.

A. Whatever B. Wherever C. However D. Whenever

Câu 21: I believe that everyone has had ________ experiences in their life.

A. memorable B. observable C. acceptable D. reflexible

Câu 22: At present we are ______ an anti-drug campaign.

A. setting up B. carrying out C. taking part in D. joining with

Câu 23: No sooner ______ the corner than the wheel came off.

A. the van turned B. did the van turned C. the van had turned D. had the van turned

Câu 24: They were fortunate ______ from the fire before the building collapsed.

A. rescuing B. to have rescued C. to rescue D. to have been rescued

Câu 25: I remember ________ to Paris when I was a very small child.

A. to be taken B. to take C. being taken D. taking

Câu 26: The boys were taken ______ a fishing trip last weekend.

A. in B. to C. on D. for

Câu 27: We managed to ______ over $4,000 through donations and other events.

A. deposit B. donate C. raise D. exchange

Câu 28: If you _______ to my advice in the first place, you wouldn't be in this mess now.

A. had listened B. will listen C. listen D. listened

Câu 29: The rapid growth of population led to an acute _______ of housing.

A. shortfall B. shortcut C. shortcoming D. shortage

Câu 30: Our school has managed to collect a lot of books to _______ to the children in a village school.

A. publish B. distribute C. employ D. depart
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Câu 31: I clearly remember talking to him in chance meeting last summer.

A. unplanned    B. deliberate  C. accidental    D. unintentional

Câu 32: Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus.



A. large quantity       B. small quantity      C. excess     D. sufficiency
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that is CLOSET in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Câu 33: I had a glance at the article, but I haven't read it yet.

A. close look B. quick look C. direct look D. furtive look

Câu 34: These anniversaries mark the milestones of a happy and lasting relationship between married couples.

A. signs B. achievements C. landmarks D. progresses

Câu 35: Teachers have been asked to concentrate on literacy and numeracy.

A. the ability to read and write B. basic skills in mathematics

C. good knowledge of literature D. the ability to write books



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions .

Câu 36: It is extremely important for an engineer to know to use a computer.

A B C D

Câu 37: Despite modern medical technology, many diseases causing by viruses I are still not curable.

A B C D

Câu 38: Members of high school clubs learn to participation in teams through their involvement in



A B C

community projects.

D

Câu 39: We have heard so many news about recent developments in computer technology.



A B C D

Câu 40: Fifteen hundred dollars a year were the per capita income in the United States in 1950.

A B C D

Read the following passage carefully and then choose best option to fit each space. Identify your choice by circling letter A, B, C or D on the answer sheet.

The reality of an interview is never as bad as your fears. For some (41) _____ people imagine the interviewer is going to jump on over tiny mistake they (42) _____. In truth, the interviewer is as keen for the meeting to go well as you are. It is what (43) _____ his or her job enjoyable.

The secret of a good interview is preparing for it. What you wear is always important as it creates the first impression. So (44) _____ neatly, but comfortably. Make (45) _____ that you can deal with anything you are (46) _____. Prepare for questions that are certain to come up, for example: Why do you become a nurse? What is the most important quality a good nurse should have? Apart from nursing, what other careers have you considered? What are your interest and hobbies?

Answer the questions fully and precisely. For instance, if one of your interests is reading, be prepared to (47) _____ about the sort of books you like. (48) _____, do not learn all answers off (49) _____ heart. He interviewer wants to meet a human being, not a robot. Remember, the interviewer is genuinely interested in you, so the more you relax and are yourself, the more (50) _____ you are succeed.

Câu 41: A. idea B. reason C. explanation D. excuse

Câu 42: A. perform B. do C. make D. have

Câu 43: A. does B. happens C. causes D. makes

Câu 44: A. have on B. wear C. put on D. dress

Câu 45: A. evident B. sure C. definite D. clear

Câu 46: A. asked B. enquired C. questioned D. requested

Câu 47: A. say B. talk C. discuss D. chat

Câu 48: A. Therefore B. Although C. Despite D. However

Câu 49: A. at B. by C. on D. in

Câu 50: A. easy B. possible C. likely D. probable



Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Perhaps it was his own lack of adequate schooling that inspired Horace Mann to work so hard for the important reforms in education that he accomplished. While he was still a boy, his father and older brother died, and he became responsible for supporting his family. Like most of the children in his town, he attended school only two or three months a year. Later, with the help of several teachers, he was able to study law and became a member of the Massachusetts bar, but he never forgot those early struggles.

While serving in Massachusetts legislature, he signed a historic education bill that set up a state board of education. Without regret, he gave up his successful legal practice and political career to become the first secretary of the board. There he exercised an enormous influence during the critical period of reconstruction that brought into existence the American graded elementary school as substitute for the older distinct school system. Under his leadership, the curriculum was restructured, the school year was increased to a minimum of six months, and mandatory schooling was extended to age sixteen. Other important reforms included the establishment of state normal schools for teacher training, institutes for in-service teacher education, and lyceums for adult education. He was also instrument in improving salaries for teachers and creating school libraries.

Mann’s ideas about school reform were developed and distributed in twelve annual reports to the state of Massachusetts that he wrote during his tenure as secretary of education. Considered quite radical at the time, the Massachusetts reforms later served as a model for the nation. Mann was recognized as the father of public education.

Câu 51: Which of the following titles would best express the main topic of the passage ?

A. The Father of American Public Education B. Philosophy of Education

C. The Massachusetts State Board of Education. D. Politics of Educational Institutions

Câu 52: Which of the following describes Horace Mann’s early life ?

A. He attended school six months a year. B. He had to study alone, without help.

C. He supported his family after his father died. D. He was an only child.

Câu 53: The word “struggles” in line 5 could best be replaced by

A. valuable experiences B. happy situations C. influential people D. difficult times

Câu 54: The word “regret” in line 7 could best be replaced by

A. consideration B. feeling sorry C. limitation D. acceptance

Câu 55: What did Horace Mann advocate ?

A. The state board school system. B. The district school system.

C. The substitute school system. D. The graded school system.

Câu 56: The word “mandatory” in line 11 is closest in meaning to

A. required B. equal C. excellent D. basic

Câu 57: How were Mann’s educational reforms distributed ?

A. In twelve annual reports to the state of Massachusetts

B. In reports that he wrote for national distribution.

C. In speeches that he made throughout the country.

D. In books that could be found in school libraries.

Câu 58: The reforms that Horace Mann achieved were

A. not radical for the time. B. used only by the state of Massachusetts

C. adopted by the nation as a model. D. enforced by the Massachusetts bar.

Câu 59: Among Mann’s school reforms, which of the following is NOT mentioned ?

A. Restructuring curriculum B. Schools for teacher training

C. Lyceums for adult education D. Creating museums

Câu 60: Which of the following statements best represents Mann’s philosophy ?

A. Think in new way B. Help others C. Study very hard D. Work hard



Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Probably the most famous film commenting on the twentieth-century technology is Modern Times, made in 1936. Charlie Chaplin was motivated to make the film by a reporter who, while interviewing him, happened to describe the working conditions in industrial Detroit. Chaplin was told that healthy young farm boys were lured to the city to work on automotive assembly lines. Within four or five years, these young men’s health was destroyed by the stress of work in the factories.

The film opens with a shot of a mass of sheep making their way down a crowded ramp.

Abruptly, the film shifts to a scene of factory workers jostling one another on their way to a factory. However, the rather bitter note of criticism in the implied comparison is not sustained. It is replaced by a gentle note of satire. Chaplin prefers to entertain rather than lecture.

Scenes of factory interiors account for only about one-third of Modern Times, but they contain some of the most pointed social commentary as well as the most comic situations. No one who has seen the film can ever forget Chaplin vainly trying to keep pace with the fast-moving conveyor belt, almost losing his mind in the process. Another popular scene involves an automatic feeding machine brought to the assembly line so that workers need not interrupt their labor to eat. The feeding machine malfunctions, hurling food at Chaplin, who is strapped in his position on the assembly line and cannot escape. This serves to illustrate people’s utter helplessness in the face of machines that are meant to serve their basic needs.

Clearly, Modern Times has its faults, but it remains the best film treating technology within a social context. It does not offer a radical social message, but it does accurately reflect the sentiment of many who feel they are victims of an over-mechanised world.

Câu 61: According to the passage, Chaplin got the idea for Modern Times from ______.

A. a movie B. a conversation C. a newspaper D. fieldwork

Câu 62: The young farm boys went to the city because they were ______.

A. promised better accommodation B. driven out of their sheep farm

C. attracted by the prospect of a better life D. forced to leave their sheep farm

Câu 63: The phrase “jostling one another” in the third paragraph is closest in meaning to “______”.

A. jogging side by side B. pushing one another

C. hurrying up together D. running against each other

Câu 64: According to the passage, the opening scene of the film is intended ______.

A. to reveal the situation of the factory workers B. to introduce the main characters of the film

C. to produce a tacit association D. to give the setting for the entire plot later

Câu 65: The word “vainly” in the fourth paragraph is closest in meaning to “______”.

A. recklessly B. carelessly C. hopelessly D. effortlessly

Câu 66: The word “This” in the fourth paragraph refers to ______.

A. the scene of an assembly line in operation

B. the scene of the malfunction of the feeding machine

C. the malfunction of the twentieth-century technology

D. the situation of young workers in a factory

Câu 67: According to the author, about two-thirds of Modern Times ______.

A. entertains the audience most B. is rather discouraging

C. was shot outside a factory D. is more critical than the rest

Câu 68: The author refers to all of the following notions to describe Modern Times EXCEPT “______”.

A. satire B. entertainment C. criticism D. revolution

Câu 69: Which of the following statements is NOT true according to the passage?

A. The working conditions in the car factories of the 1930s were very stressful.

B. In Modern Times, the factory workers’ basic needs are well met.

C. The author does not consider Modern Times as a perfect film.

D. Modern Times depicts the over-mechanised world from a social viewpoint.

Câu 70: The passage was written to ______.

A. criticize the factory system of the 1930s B. explain Chaplin’s style of acting

C. review one of Chaplin’s popular films D. discuss the disadvantages of technology

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following sentences.

Câu 71: “You should have finished the report by now,” John told his secretary.

A. John reminded his secretary of finishing the report on time.

B. John reproached his secretary for not having finished the report.

C. John said that his secretary had not finished the report.

D. John scolded his secretary for not having finished the report.

Câu 72: There is absolutely no truth in that rumour.

A. That rumour is absolutely true. B. That rumour is absolutely false.

C. There is some absolutely true rumour. D. That rumour is true to some extent.

Câu 73: Without skilful surgery he would not have survived the operation.

A. Had it been for skilful surgery he would not have survived the operation.

B. He wouldn't have survived the operation if he hadn't had skilful surgery.

C. But for skilful surgery he would not have survived the operation.

D. With skilful surgery he would have survived the operation.

Câu 74: He is determined to continue working when he is 65.

A. There is a determination of him to continue working when he is 65.

B. Not until he is 65, he is determined to continue working.

C. He has no intention of stopping working when he is 65.

D. His determination to continue working only when he is 65.

Câu 75: He started computer programming as soon as he left school.

A. No sooner had he started computer programming than he left school.

B. Hardly had he started computer programming when he left school.

C. No sooner had he left school than he started computer programming.

D. After he left school, he had started computer programming.

Câu 76: I regret going to his party last night.

A. I didn’t go to his party last night. B. I refused to go to his party last night.

C. I wish I didn’t go to his party last night. D. I wish I hadn’t gone to his party last night.

Câu 77: We cut down many forests. The Earth becomes hot.

A. The more forests we cut down, the hotter the Earth becomes.

B. The more we cut down forests, the hotter the Earth becomes.

C. The more forests we cut down, the Earth becomes hotter.

D. The more we cut down forests, the Earth becomes hotter.

Câu 78: His car has just been stolen.

A. He has just had his car stolen. B. He has his car stolen.

C. He has got someone steal his car. D. He had had his car stolen.

Câu 79: "Don’t be so disappointed, Bill. You can take the driving test again," said Helen.

A. Helen told Bill not to be disappointed and not to take the driving test again.

B. Helen told Bill to be disappointed because of the driving test again.

C. Helen said Bill not to be disappointed in order to take the driving test again.

D. Helen encouraged Bill to take the driving test again.

Câu 80: The film didn’t come up to my expectations.

A. The film was as good as I expected. B. I expected the film to end more abruptly.



C. The film fell short of my expectations. D. I expected the film to be more boring.

KEY TO PRACTICE 6


QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

QUESTION

ANSWER

1

B

21

A

41

B

61

B

2

D

22

B

42

C

62

C

3

A

23

D

43

D

63

B

4

C

24

D

44

D

64

C

5

B

25

C

45

B

65

C

6

B

26

C

46

A

66

B

7

C

27

C

47

B

67

C

8

D

28

A

48

D

68

D

9

C

29

D

49

B

69

B

10

D

30

B

50

C

70

C

11

C

31

B

51

A

71

B

12

B

32

B

52

C

72

B

13

D

33

B

53

D

73

B

14

C

34

C

54

B

74

C

15

C

35

A

55

D

75

C

16

B

36

D

56

A

76

D

17

D

37

B

57

A

77

A

18

C

38

B

58

C

78

A

19

B

39

B

59

D

79

D

20

A

40

B

60

B

80

C

1   ...   23   24   25   26   27   28   29   30   ...   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương