ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang44/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   38   39   40   41   42   43   44   45   46

PRACTICE TEST 27

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 1: A. conventional B. preservative C. reliable D. intellectual

Question 2: A. environment B. superstition C. technology D. predominance

Question 3: A. computer B. customer C. property D. energy

Question 4: A. decisive B. popular C. impatient D. observant

Question 5: A. occur B. struggle C. enlarge D. survive

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6: I could hear voices but I couldn’t ______ what they were saying.

A. bring about B. turn up C. make out D. try out

Question 7: ______ he got top marks at high school, he never went to university.

A. Nevertheless B. Despite C. Although D. Meanwhile

Question 8: Applications _____ in after 30th April will not be considered.

A. send B. sent C. which sent D. that is sent

Question 9 : Sammy had worked in England for a year ______ moving to Scotland.

A. until B. once C. before D. while

Question 10: The girl was used ______ birthday presents from her brothers.

A. to being received B. to receiving C. to be receiving D. to receive

Question 11: ______ always gives me real pleasure.

A. While arranging flowers B. Arranging flowers

C. The flowers are arranged D. I arrange flowers

Question 12: The theory of relativity ______ by Einstein, who was a famous physicist.

A. was developed B. developed C. is developed D. develops

Question 13: ______ was the tea that we couldn’t drink it.

A. So strong B. No longer C. How strong D. Hardly ever

Question 14: Kay: “I wouldn’t do that if I were you.”

John: “______”

A. Wouldn’t you? Why? B. It’s out of the question.

C. Would you, really? D. I’d rather you didn’t.

Question 15: The higher the content of carbon dioxide in the air is, ______.

A. the more heat it retains B. the heat it retains more

C. it retains the more heat D. more heat it retains

Question 16: Be sure not to rely too ______ on your mother tongue when you are learning a foreign language.

A. heavily B. numerously C. severely D. abundantly

Question 17: Mary: “The hat’s so beautiful. Thanks."

Tony: “________”

A. The same to you! B. Great idea! C. Lucky you! D. I’m glad you like it.

Question 18: In our team, no person ______ John could finish this tough task in such a short time.

A. including B. other than C. outside D. rather than

Question 19: “It’s about time you ______ your homework, Mary.”

A. will do B. do C. must do D. did

Question 20: ______ a few more minutes, we could have finished the task.

A. If we had B. Unless we had C. If we have D. If we had had

Question 21: Do you remember ______ to help us when we were in difficulty?

A. once offering B. to offer C. being offered D. you offer

Question 22: Lucy: “You look really nice in that red sweater!”

Sue: “______”

A. How dare you? B. I’m afraid so. C. Thank you. D. Don’t mention it.

Question 23: Communities in remote areas are extremely _____ to famine if crops fail.

A. vulnerable B. disappointed C. defenseless D. helpless

Question 24: Tom hasn't completed the work yet and Maria hasn't ______.

A. neither B. either C. also D. too

Question 25: We could have caught the last train, but we ______ five minutes late.

A. would be B. have been C. are D. were

Question 26: The superstar, accompanied by the other members of the band, ______ to visit our school next week.

A. are going B. has had C. are D. is going

Question 27: We received a call from the teacher ______ charge of our course.

A. to B. in C. at D. on

Question 28: In my apartment there are two rooms, ______ is used as the living-room.

A. the largest one B. the large one C. the largest of which D. the larger of which

Question 29: Mrs. Chau has managed the department ______ that she’ll be promoted next month.

A. very successful B. so successfully C. too successful D. too successfully

Question 30: We hoped ______ they would come and give us new lectures.

A. what B. that C. which D. when

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 31: Now many people who shop at a health food store instead of a local supermarket are much more likely to find a healthy, sugar-free beverage.

A. harmful to health B. full of preservatives C. beneficial to health D. convenient to prepare

Question 32: Thanks to the invention of the microscope, biologists can now gain insights into the nature of the human cell.

A. far-sighted views B. spectacular sightings C. in-depth studies D. deep understanding

Question 33: Dozens of applicants showed up for the vacant position, but only a handful of them were shortlisted for the interview.

A. small number B. class C. small amount D. hand

Question 34: Even though the mountain was very steep and the climb was hazardous, several adventurous

tourists managed to reach the top.

A. bringing excitement B. resulting in depression C. costing a lot of money D. causing a lot of risks

Question 35: Just like hearing infants who start first with simple syllable babbling, then put more syllables together to sound like real sentences and questions, deaf babies follow the same pattern.

A. obedient to parents B. physically abnormal C. hard of hearing D. able to hear


Đọc bài văn, chọn đáp án điền vào chỗ trống:

 Many of the things we do (26)……… on receiving information from other people. Catching a train, making a phone call and going to the cinema all involve information (27)……. stored, processed and communicated. In the past this information had to be kept on paper (28)……….., for example, books, newspapers and timetables. Now more and more information is put (29)………. computers. 

 Computers play a role in our everyday lives, sometimes without us even realising it. (30) ….  the use of computers in both shops and offices. Big shops have to deal with very large (31)….. of information. They have to make sure that there are enough goods on the shelves for customers to buy, they need to be able to reorder before (32)…… run out. A lot of office work in the past involved information on paper. Once it had been dealt with by people, the paper was (33)…… for future reference. This way of working was never (34)….. easy or fast. A computer system is much more (35)……. .

36.   A. to depend          B. depending          C. depended          D. depend

37.   A. that has         B. has          C. is          D. that is

38.   A. in the case of          B. in the form of          C. in preparation for          D. in search of

39.   A. on          B. in          C. by          D. with

40.   A. To be considered          B. To consider          C. Consider          D. Be considered

41.   A. amount          B. number          C. numbers          D. amounts

42.   A. stocks          B. items          C. purchases          D. cargoes

43.   A. thrown away          B. torn off          C. put aside          D. recycled

44.   A. particularized          B. particular          C. particularly          D. particularity

45.   A. effective          B. skillful          C. capable          D. formal 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 16 to 25.

The ability to conduct electricity is one of the key properties of a metal. Other solid materials such as silicon can conduct electricity but only effectively at certain temperatures. Also, some substances such as salt (sodium chloride) can conduct when molten or when dissolved in water. The ability of metals to conduct electricity is due to how their atoms bond together. In order to bond together the metal atoms lose at least one of their outermost electrons. This leaves the metal atoms with a positive charge and they are now strictly ions. The lost electrons are free to move in what is known as a sea of electrons. Since the electrons are negatively charged they attract the ions and this is what keeps the structure together.

An electric current is a flow of charge and since the electrons in the sea of electrons are free to move they can be made to flow in one direction when a source of electrical energy such as a battery is connected to the metal. Hence we have an electric current flowing through the wire, and this is what makes metals such good conductors of electricity. The only other common solid conducting material that pencil users are likely to encounter is graphite (what the ‘lead’ of a pencil is made from). Graphite is a form of carbon and again the carbon atoms bond in such a way that there is a sea of electrons that can be made to flow as an electric current. Likewise, if we have an ionic substance like salt we can make the electrically charged ions flow to create a current but only when those ions are free to move, either when the substance is a liquid or dissolved in water. In its solid state an ionic substance like salt cannot conduct electricity as its charged ions cannot flow.

Electrical insulators are substances that cannot conduct electricity well either, because they contain no charged particles or any charged particles they might contain do not flow easily. Water itself is a poor conductor of electricity as it does not contain a significant amount of fully charged particles (the ends of a water molecule are partly charged but overall the molecule is neutral). However, most water we encounter does contain dissolved charged particles, so it will be more conductive than pure water. Many of the problems that occur when touching electrical devices with wet hands result from the ever-present salt that is left on our skin through perspiration and it dissolves in the water to make it more conductive.

Question 46: Electrical conductivity is ______.

A. completely impossible for silicon

B. one of the key properties of most solid materials

C. impossible for any substance when it is dissolved in water

D. one of the most important properties of metals

Question 47: According to the passage, a metal can conduct electricity due to ______.

A. the absence of free electrons

B. the loss of one electron in the core of its atoms

C. the way its atoms bond together

D. its atoms with a positive charge

Question 48: The word “outermost” in paragraph 1 mostly means ______.

A. nearest to the inside B. furthest from the inside

C. the heaviest D. the lightest

Question 49: The atoms of a metal can bond together because ______.

A. electrons can flow in a single direction

B. the lost electrons cannot move freely in the sea of electrons

C. they lose all of their electrons

D. negatively charged electrons attract positive ions

Question 50: Salt in its solid state is not able to conduct electricity because ______.

A. it has free electrons B. its charged ions are not free to move

C. its charged ions can flow easily D. it cannot create any charged ions

Question 51: The word “they” in paragraph 3 refers to ______.

A. electrical insulators B. electric currents

C. charged particles D. charged ions

Question 52: Water is a poor conductor because it contains ______.

A. only a small amount of fully charged particles

B. only a positive electric charge

C. no positive or negative electric charge

D. only a negative electric charge

Question 53: We can have problems when touching electrical devices with wet hands because ______.

A. the water dissolves the salt on our skin and becomes more conductive

B. the water contains too many neutral molecules

C. the water containing no charged particles makes it more conductive

D. the water itself is a good conductor of electricity

Question 54: Which of the following is NOT true according to the passage?

A. Salt can conduct electricity when it is molten or dissolved.

B. Some materials are more conductive than others.

C. Graphite is a common solid substance that can conduct electricity.

D. Pure water is much more conductive than most water we encounter every day.

Question 55: Which of the following could best serve as the title of the passage?

A. Electrical Devices B. Electrical Energy

C. Electrical Insulators D. Electrical Conductivity

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 61 to 70.

A radio telescope is a radio receiver that "sees" radio waves. Unlike a normal telescope, which sees light, a radio telescope is used primarily in the area of astronomy because it can detect radio waves that are emitted by celestial objects. Such objects in space, also called radio objects, can be things such as hot gas, electrons, and wavelengths given off by different atoms and molecules.

The first radio telescope was invented by Grote Reber in 1937. He was an American who graduated with a degree in engineering. He went on to work as an amateur radio operator and later decided to try to build his own radio telescope in his backyard. Reber's first two radio receivers failed to pick up any signals from outer space, but in 1938, his third radio telescope successfully picked up radio waves from space.

A radio telescope consists of a large parabolic-shaped dish antenna or a combination of two or more. The significance of the parabolic shape allows for the incoming radio waves to be concentrated on one focal point, allowing the signals to be picked up as strongly as possible. A larger dish means that more signals can be received and focalized.

In the late 1950s and early 1960s, the largest radio telescope of the time was invented with a seventy-six-meter telescope although larger telescopes have been made since then. The largest current radio telescope in the world is the RATAN-600 in Russia, whose diameter is 576 meters. It has provided valuable feedback of the sun's radio wavelengths and atmosphere. The largest radio telescope in Europe is a 100-meter diameter telescope in Germany, and the largest radio telescope in the United States is the Big Ear in the state of Ohio. The largest array of telescopes is the Giant Metrewave Radio Telescope in India.

Radio telescopes have provided scientists with valuable information about our universe. One of the most important functions of radio telescopes is their ability to allow scientists to track different space probes, the unmanned space missions in outer space. Radio telescopes allow for the travel of space probes into places like the surface of Mars that are too dangerous for men to explore. Without radio wave technology, scientists would not know much of what inhabits the universe nor would they be able to see it. Radio waves are our eyes and ears in outer space.

Question 56: According to the passage, a radio telescope enables the detection of ______.

A. creatures that inhabit celestial objects B. shapes and sizes of celestial objects

C. normal light of celestial objects D. radio waves sent out by celestial objects

Question 57:

According to paragraph 2, all of the following are true about Grote Reber EXCEPT that ______.

A. he was an inventor B. he was an amateur radio operator

C. he was an engineer D. he was an astronomer

Question 58: Grote Reber’s idea to develop a radio telescope was not successful until ______.

A. he picked up signals from outer space B. he graduated from an engineering school

C. he experimented on the third one D. he first built one in his backyard

Question 59: The verb “pick up” in paragraph 3 is closest in meaning to ______.

A. send B. lift C. receive D. select

Question 60: According to the passage, which of the following statements is TRUE?

A. A larger dish antenna helps a radio telescope produce better results.

B. The Big Ear in the United States produces the largest array of telescopes.

C. The pattern of radio waves received by radio telescopes is significant.

D. The largest radio telescope of all time is the one with a seventy-six-meter diameter.

Question 61: The word “current” in paragraph 4 is closest in meaning to ______.

A. existing B. moving C. electricity flow D. water movement

Question 62: The word “they” in paragraph 5 refers to ______.

A. places B. radio waves C. scientists D. eyes and ears

Question 63: Radio waves are scientists’ eyes and ears in outer space because ______.

A. they can recognize who dominates the universe

B. they help to track only manned space missions in space

C. they allow them to travel to such dangerous places as Mars

D. they can help them understand more about the universe

Question 64: The focus of discussion in the passage is ______.

A. radio waves B. radio telescopes C. radio operators D. atoms and molecules

Question 65: Originally, this passage was probably published in ______.

A. a business journal B. a fashion magazine

C. a scientific journal D. a book on environment

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 66: These exercises look easy, but they are very relatively difficult for us.

A B C D


Question 67: As the old one, this new copier can perform its functions in half the time.

A B C D


Question 68: After our discussion, we decided to take a later flight and so that we could spend more time

A B C D


with the clients.

Question 69: The assumption that smoking has bad effects on our health have been proved.

A B C D

Question 70: Our astronauts chosen for fly spacecraft were selected from military test pilots.

A B C D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the sentence given in each of the following questions.

Question 71: It’s difficult for me to understand what he implies.

A. What he implies is not very difficult to understand.

B. Understanding what he implies is found difficult.

C. I find it difficult to understand what he really means.

D. To understand what he really means is difficult to find.

Question 72: There is no question of changing my mind about resigning.

A. Nobody knows about my decision on resigning.

B. I certainly won’t change my mind about resigning.

C. They asked me no question about resigning.

D. I should have changed my mind about resigning.

Question 73: John said, “You’d better not lend them any money, Daisy.”

A. John ordered Daisy not to lend them any money.

B. John commanded Daisy not to lend them any money.

C. John advised Daisy not to lend them any money.

D. John asked Daisy if she had lent them any money.

Question 74: I had two job offers upon graduation, neither of which was appropriate for my qualifications.

A. Though I wasn't qualified enough, two jobs were offered to me upon graduation.

B. The two jobs offered to me after my graduation didn’t suit my qualifications.

C. I was offered two jobs soon after my graduation, both of which were suitable for my qualifications.

D. Both of the job offers I had prior to my graduation were appropriate for my qualifications.

Question 75: I forgot to lock the door before leaving.

A. I remembered that I left the door locked before going out.

B. I didn’t remember whether I locked the door before leaving.

C. I left without remembering to lock the door.

D. I locked the door before leaving, but I forgot about it.

Question 76: They arrived too late to get good seats.

A. Although they were late, they found some good seats.

B. They got good seats some time after they arrived.

C. As they got there too late, there were no good seats left.

D. They had to stand for the whole show.

Question 77: It was only when I left home that I realized how much my family meant to me.

A. Before I left home, I realized how much my family meant to me.

B. As soon as I left home, I found out what a family could do without.

C. Not until I left home did I realize how much my family meant to me.

D. I left home and didn’t realize how meaningful my family was.

Question 78: When there is so much traffic on the roads, it is sometimes quicker to walk than to go by car.

A. It is faster to walk than to drive in the heavy traffic at certain time of the day.

B. During rush hours, walking gives me much more pleasure than driving in the heavy traffic.

C. There is so much traffic these days that it is more pleasant to walk than to drive.

D. The traffic is always so heavy that you’d better walk to work; it’s quicker.

Question 79: "Get out of my car or I'll call the police!" Jane shouted to the strange man.

A. Jane politely told the man she would call the police if he didn’t leave her car.

B. Jane informed the strange man that she would call the police.

C. Jane threatened to call the police if the man didn’t leave her car.

D. Jane plainly said that she would call the police.

Question 80: This village is inaccessible in winter due to heavy snow.

A. Nobody likes to come to this village in winter because of heavy snow.

B. We have no difficulty reaching this village in winter because of heavy snow.

C. We cannot gain permission to this village in winter because of heavy snow.

D. Heavy snow makes it impossible to reach the village in winter.

KEYS TO PRACTICE TEST 27

1. D 21. A 41. A 61. A

2. B 22. C 42. D 62. C

3. A 23. A 43. C 63. D

4. B 24. B 44. C 64. B

5. B 25. D 45. A 65. C

6. C 26. D 46. D 66. C

7. C 27. B 47. C 67. A

8. B 28. D 48. B 68. C

9. C 29. B 49. D 69. D

10.B 30. B 50. B 70. A

11. B 31. C 51. A 71. C

12.A 32. D 52. A 72. B

13.A 33. A 53. A 73. C

14. A 34. D 54. D 74. B

15. A 35. D 55. D 75. C

16. A 36. C 56. D 76. C

17. D 37. D 57. D 77. C

18. B 38. B 58. C 78. A

19. D 39. A 59. C 79. C

20 D 40. C 60. A 80. D

PRACTICE TEST 28

Mark A,B,C or D to indicate the word that is pronounced differently from the rest.

1.A. days B. says C. ways D. plays

2. A. compared B. shared C. hatred D. repaired

3. A. architect B. scholarship C. character D. champagne

1   ...   38   39   40   41   42   43   44   45   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương