ĐỀ CƯƠng ôn thi tốt nghiệp thpt quốc gia môn tiếng anh



tải về 4.05 Mb.
trang42/46
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích4.05 Mb.
1   ...   38   39   40   41   42   43   44   45   46

PRACTICE TEST 24

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that has the underlined part pronounced differently from the others.

Question 1: A. flood B. good C. foot D. look

Question 2 : A. handicapped B. advantaged C. organized D. raised

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the

rest in the position of the main stress in each of the following questions from 6 to 10.

Question 3: A. particular B. accidental C. outnumber D. analysis

Question 4: .A. librarian B. experiment C. historial D. entertain

Question 5: A. intention B. business C. endangered D. extinction



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 21 to 50.

Question 6: Are there enough apples for us to have one…………?

A. self B. individually C. every D. each

Question 7: If I had another $25,00 a year, I would consider myself…………

A. well-made B. well- deserved C. well-done D. well-off

Question 8: This car was the most expensive purchase I have ever…….

A. done B. taken C. made D. bought

Question 9: Of the two boys overthere , Tom is …………..

A. the best B. better C. more hard-working D .the more hard-working

Question 10: The concert didn’t come……..our expectations.

A. up with B. up against C. round D. up to

Question 11: The gymnasium facilities of this public school……………..of the finest private school in the county.

A. second after those B. first except for that

C. second only to those D. second place from that

Question 12: This is Henry, ____ works for your father.

A. that B. whom C. A & B are correct D. who

Question 13: The baby can’t even walk,…………run

A. little more B. more less C. much less D. much more

Question 14: He always did well at school…………having his early education disrupted by illness.

A. even though. B. on account of C. in addition to D. in spite of

Question 15: The assistant director recommended that Kenichi…………to the New York office.

A. transferring B. to transfer C. be transferred D. is transferred

Question 16: Don’t put Graham in charge of arranging the theatre trip; he is too………..

A. inorganized B. organized C. disorganized D. unorganized

Question 17: Out ………….from its tiny cage.

A. does the bird fly B. fly the bird C. did the bird fly D. flew the bird

Question 18: As………in Greek and Roman mythology, harpies were frightful monsters that were half woman and half bird.

A. description B. described C. describing D. to describe

Question 19: The quantum theory states…………., such as light, is given off and absorbed in tiny definite units called quanta or photons.

A. energy that B. that energy C. it is energy D. that it is energy

Question 20: Armed terrorists are reported to have………….the Embassy.

A. taken to B. taken over C. taken into D. taken up

Question 21: Corporations have been donating more and more to………..

A. the needy B. the need C. the needy people D. the needed

Question 22: No one is indifferent to praise ,……………..?

A. is one B.isn’t one C.are they D.is he

Question 23: During the Precambrian period, the Earth’s crust formed, and life…….in the seas.

A. the first to appeared B. first appeared C. the first apprearance D. apprearing first

Question24: ……………..to occur in the Earth’s crust, push pull and shake waves………….simultaneously.

A. If a break/ would be generated B. If broken/ would generate

C. A break was / would have been generated D. Were a break/ would be generated

Question 25: …………..of precious gems is determined by their hardness, color and brilliance.

A. It is valuable B. It is the value C. The value D. The valuable

Question 26: “ There aren’t many people here yet, are there?” “…….”

A. Yes, I think so B. No, but it’s still early

C. Yes, not many yet D. No, there are

Question 27: “ Want me to turn up the heater?” “…………”

A. No, go right ahead B. It’s my pleasure

C. Thanks, I’ll be right back D. Please don’t. It’s quite warm here

Question 28: “ I wonder if you could help me?” “…………”

A. I’ll do my best. What’s the problem? B. Don’t mention it

C. No, what is it? D. Really? How nice

Question 29: “ Would you like to have noodles, spaghetti or something different?” “……..”

A. Anything will do B. Yes, please C. Never mind D. I am afraid not

Question 30: “…………………”

“Yes, there is plenty of room”

A. What is the new wardrobe like? B. How much is the new wardrobe?

C. It’s a big wardrobe, isn’t it? D. How big is the new wardrobe



Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 31: I prefer to talk to people face to face rather than to talk on the phone

A. looking at them B. facing them C. in person D. seeing them

Question 32: Many movies receive disparaging reviews from film experts and yet become extremely successful .

A. lengthy B. uninteresting C. authoritative D. negative

Question 33: She simply took it for granted that the check was good and did not ask him any questions about it.

A. looked it over B. accepted it without investigation

C. objected to it D. permitted it



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 34: He is one of the most discourteous bosses I have ever worked with.

A. polite B. rude C. impolite D. unpleasant

Câu 35 : Thousands are going starving because of the failure of this year's harvest.

A. rich B. poor C. full D. hungry

Read the following passage and mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

The number of hungry people in the world is rising geometrically even though food production has (36) ___ considerably. The basic problem, that (37) ___ countries have (38) ___ and developing countries too little food, looks easy to resolve – the developed countries simply need to trade surpluses with countries that need them.

But the (39) ___ is not that simple. The developing countries (40) ___ purchasing power and a country’ food imports are directly (41) ___ to its ability to pay. A country’s (42) ___ to pay depends on the number of productive jobs in the country that generate goods and services that can be traded. Developing countries are essentially (43) ___ and present trends show they will remain so. Agriculture accounts for 35 to 40 percent of the gross domestic product and employs between 60 and 80 percent of the work force in developing countries.

Because it is so important, these countries must look to their own food production to 44) ___ their poverty. Increased food production would lead to growth of higher personal income which, in turn, would lead to growth of national (45) ___. This wealth can then be used to increase food imports to provide a better diet and thus improve the health of the total community.



Question 36: A. hopped

Question 37: A. rural

Question 38: A. too much

Question 39: A. resolution

Question 40: A. want

Question 41: A. linked

Question 42: A. chance

Question 43: A. industrial

Question 44: A. overcome

Question 45: A. riches



B. augmented

B. southern

B. abundant

B. solution

B. lack

B. attached



B. willingness

B. fish-producing

B. deny

B. money


C. enlarged

C. rich


C. too many

C. reply


C. need

C. chained

C. ability

C. rural


C. fix

C. prestige



D. increased

D. industrialized

D. much

D. solving



D. miss

D. joined

D. need

D. urban


D. solve

D. wealth



Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions .

Scientists do not yet thoroughly understand just how the body of an individual becomes sensitive to a substance that is harmless or even wholesome for the average person. Milk, wheat, and egg, for example, rank among the most healthful and widely used foods. Yet these foods can cause persons sensitive to them to suffer greatly. At first, the body of the individual is not harmed by coming into contact with the substance. After a varying interval of time, usually longer than a few weeks, the body becomes sensitive to it, and an allergy has begun to develop. Sometimes it's hard to figure out if you have a food allergy, since it can show up so many different ways. Your symptoms could be caused by many other problems. You may have rashes, hives, joint pains mimicking arthritis, headaches, irritability, or depression. The most common food allergies are to milk, eggs, seafood, wheat, nuts, seeds, chocolate, oranges, and tomatoes. Many of these allergies will not develop if these foods are not fed to an infant until her or his intestines mature at around seven months. Breast milk also tends to be protective. Migraines can be set off by foods containing tyramine, phenathylamine, monosodium glutamate, or sodium nitrate. Common foods which contain these are chocolate, aged cheeses, sour cream, red wine, pickled herring, chicken livers, avocados, ripe bananas, cured meats, many Oriental and prepared foods (read the labels!). Some people have been successful in treating their migraines with supplements of B-vitamins, particularly B6 and niacin. Children who are hyperactive may benefit from eliminating food additives, especially colorings, and foods high in salicylates from their diets. A few of these are almonds, green peppers, peaches, tea, grapes. This is the diet made popular by Benjamin Feingold, who has written the book “Why your Child is Hyperactive”. Other researchers have had mixed results when testing whether the diet is effective.

Question 46: The topic of this passage is

A. reactions to foods B. infants and allergies

C. food and nutrition D. a good diet

Question 47: According to the passage, the difficulty in diagnosing allergies to foods is due to

A. lack of a proper treatment plan

B. the similarity of symptoms of the allergy to other problems

C. the use of prepared formula to feed babies

D. the vast number of different foods we eat

Question 48: The word "symptoms" is closest in meaning to

A. diagnosis B. diet C. prescriptions D. indications

Question 49: The phrase "set off" is closest in meaning to

A. identified B. relieved C. avoided D. triggered

Question 50: What can be inferred about babies from this passage?

A. They should have a carefully restricted diet as infants.

B. They gain little benefit from being breast fed.

C. They can eat almost anything.

D. They may become hyperactive if fed solid food too early.

Question 51: The word "hyperactive" is closest in meaning to

A. unusually low activity B. excited

C. overly active D. inquisitive

Question 52: The author states that the reason that infants need to avoid certain foods related to allergies has to do with the infant's ______

A. lack of teeth B. underdeveloped intestinal tract

C. inability to swallow solid foods D. poor metabolism

Question 53: The word "these" refers to:

A. food colorings B. food additives

C. unnutritious foods . D. foods high in sacilates

Question 54: Which of the following was a suggested treatment for migraines in the passage?

A. Avoiding all Oriental foods

B. Using Vitamin B in addition to a good diet

C. Getting plenty of sodium nitrate

D. Eating more ripe bananas

Question 55: According to the article the Feingold diet is NOT

A. verified by researchers as being consistently effective

B. available in book form

beneficial for hyperactive children

designed to eliminate foods containing certain food additives



Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Niagara Falls, one of the most famous North american natural wonders,has long been a popular tourist destination. Tourists today flock to see the two falls that actually constitute Niagara Falls: the 173-foot Horseshoe Fall on the Canadian side of the Niagara River in the Canadian province of Ontario and the 182-foot high American Falls on the U.S. side of the river in the state of New York. Approximately 85 percent of the water that goes over the falls actually goes over Horseshoe Falls, with the rest going over American Falls.

Most visitors come between April and October, and it is quite a popular activity to take a steamer out onto the river and right up to the base of the falls for a close-up view. It is also possible to get a spectacular view of the falls from the strategic locations along the Niagara River, such as Prospect

Point or Table Rock, or from one of the four observation towers which have heights up to 500 feet.

Tourists have been visiting Niagara Falls in large numters since the1800s; annual visitation now averages above l0 million visitors per year. Because of concern that all these tourists would inadvertently destroy the natural beauty of this scenic wonder, the state of New York in 1885 created

Niagara Falls Park in order to protect the land surrounding American Falls. A year later Canada created Queen Victoria Park on the Canadian side of the Niagara, around Horseshoe Falls. With the area surrounding the falls under the jurisdiction of govemment agencies, appropriate steps could be taken to preserve the pristine beauty of the area.


Question 56. What is the major point that the author is making in this passage?

A. Niagara Falls can be viewed from either the American side or the Canadian side.

B. A hip to the United States isn't complete without a visit to Niagara Falls.

C. Niagara Falls has had an interesting history.

D. It has been necessary to protect Niagara Falls from the many tourists who go there.

Question 57. The word "flock" in the first paragraph could best be replaced by

A. come by plane B. come in large numbers

C. come out of boredom D. come without knowing what they will see

Question 58. According to the passage, what which of the following best describes Niagara Falls?

A. Niagara Falls consists of two rivers, one Canadian and the other American-

B. American Falls is considerably higher that Horseshoe Falls.

C. The Niagara River has two falls, one in Canada and one in the United States.

D. Although the Niagara River flows through the United States and Canada, the falls are only in the United States.

Question 59. A "steamer" in the seconl paragraph is probably

A. a bus B. a boat C. a walkway D. a park

Question 60. The expression "right up" in the second paragraph could best be replaced by

A. turn to the right B. follow correct procedures

C. travel upstream D. all the way up

Question 61. The passage implies that tourists prefer to

A. visit Niagara Falls during warmer weather

B. see the falls from a great distance

C. take a ride over the falls

D. come to Niagara Falls for a winter vacation

Question 62. According to the passage, why was Niagara park created?

A. To encourage tourists to visit Niagara Falls

B. To show off the natural beauty of Niagara Falls

C. To protect the area around Niagara Falls-

D. To force Canada to open Queen Victoria Park

Question 63. The word' Jurisdiction" in the last paragraph is closest in meaning to

A. view B. assistance C. taxation D. control

Question 64. The word "pristine" in the last paragraph is closest in meaning to

A. pure and nafural B. highly developed C. well-regulated D. overused

Question 65. The paragraph following the passage most probably discusses?

A. additional ways to observe the falls

B. steps taken by government agencies to protect the falls

C. a detailed description of the division of the falls between the United States and Canada

D. further problems that are destroying the area around the falls

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction

Question 66: .Almost medical doctors have had some training in psychology and psychiatry

A B C D

Question 67: Alike many finds in astrology, the discovery of Uranus was by accident.



A B C D

Question 68: .When radio programs became popular, approximately around 1925, many people

A B C

stopped attending movies.



D

Question 69: The residence of Greenville, Texas hold an annual Cotton Jubilee to remember

A B

the crop that caused their city to prosper.



C D

Question 70: .Commercial airliners do not fly in the vicinity of volcanic eruptions because even

A

a small amount of volcanic ash can damage its engines.



B C D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest

in meaning to each of the following questions .

Question 71: You can rely on Pat to give you any help you may need.

A. If you need help of any knid, be sure to let Pat know.

B. Let Pat know if you need any help with this.

C. Pat is the one to ask if you find you require any assistance.

D. Should you require any assistance, you can count on Pat for it.

Question 72: Domestic violence is a touchy topic.

We are not interested in the topic of domestic violence

Domestic violence id not our concern.

We should not touch the topic of domestic violence.

D. The topic of domestic violence is quite sensitive.

Question 73: I couldn’t help admiring the way he managed to finish the programme even after such a bad fall.

A. In spite of the fall, he should have finished the programme and we could have admired him for that.

B. It was really a very bad fall, but somehow he was still able to finish the programme and I had to admire him for that.

C. The way he finished the programme was certainly admirable, as the fall had shaken him up badly.

D. I really admire the way he got up after the fall and completed the programme.

Question 74: I just can’t understand why so few people are interested in this camping holiday.

A. I find it surprising that there aren’t fewer people interested in such a camping holiday.

B. Hardly anyone wants to go on this camping holiday, which I find strange.

C. It’s hardly surprising that so few people are interested in this camping holiday.

D. To my surprise almost no one was interested in such a camping holiday.

Question 75: Mary felt quite certain that her sister would stand by her, but in the end she didn’t.

A. Mary had hoped that her sister would come to her aid, but she never did.

B. Mary didn’t expect her own sister to let her down like that.

C. Mary was confident that she would have her sister’s support, but as it turned out she let her down.

D. It came as a terrible shock to Mary when her own sister turned against her like that.



Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions .

Question 76: , United would have lost the match yesterday.

A. If it hadn’t been for their goalkeeper B. If their goalkeeper didn’t play so well

C. Hadn’t their goalkeeper played so well D. Were their goalkeeper not to play so well

Question 77: , but he often gives me a hand with the housework.

A. However busy my husband is at work B. No matter how busy is my husband at work

C. My husband is very busy at work D. Although my husband is very busy at work

Question 78: that I tore up the letter.

A. I was so annoying B. I was such an annoyed

C. So was I annoyed D. Such was my annoyance

Question 79: for running a red light, Jane decided it was not in her best interest to argue since she was not wearing her seat belt.

A. The police stopped her B. When stopping by the police

C. Having been stopped by the police D. Being stopped by the police

Question 80: in the atmosphere is the temperature falling below freezing.

A. Frost is produced B. What is frost produced

C. What produces frost D. Frost


KEY TO PRACTICE TEST 24


1.A

11.C

21.A

31.C

41.A

51.C

61.A

71.D

2.A

12.B

22.C

32.D

42.C

52.B

62.C

72.D

3.B

13.C

23.B

33.B

43.C

53.D

63.D

73.B

4.D

14.D

24.D

34.A

44.A

54.B

64.A

74.B

5.B

15.C

25.C

35.C

45.D

55.A

65.B

75.C

6.D

16.C

26.B

36.D

46.A

56.D

66.A

76.A

7.D

17.D

27.D

37.D

47.B

57.B

67.A

77.C

8.C

18.B

28.A

38.A

48.D

58.C

68.C

78.D

9.D

19.B

29.A

39.B

49.D

59.B

69.A

79.C

10.D

20.B

30.C

40.B

50.A

60.D

70.D

80.C

1   ...   38   39   40   41   42   43   44   45   46


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương