KỲ thi tuyển sinh lớP 10 thpt chuyên năm họC 2013-2014 ĐỀ thi môN: tiếng anh



tải về 116.88 Kb.
Chuyển đổi dữ liệu30.08.2016
Kích116.88 Kb.

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

—————


ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN NĂM HỌC 2013-2014

ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH

Dành cho các thí sinh thi vào lớp chuyên Tiếng Anh

Thời gian làm bài 150 phút, không kể thời gian giao đề.

—————————



PART 1. LISTENING

I. Write NO MORE THAN TWO WORDS and/or A NUMBER for each answer. You will listen TWICE

You'll hear a man talking on the radio about a national art centre. First, you'll have some time to look at the questions.

SECTION 1: Questions 1-8

THE NATIONAL ARTS CENTRE

Well known for (1)___________

Complex consists of concert rooms

theatres


cinemas

(2)____________

public library

restaurants

a (3)___________

Historical background 1940 – area destroyed by (4)__________

1960s – 1970s – Centre was (5)_________ and built

In (6)________- opened to public

Managed by: The (7)___________ Council

Open: (8)___________days per year


SECTION 2: Questions 9-15

Day

Time

Event

Venus

Ticket prices

Monday and Tuesday

(9)____ pm

"The Magic Flute"

(opera by Mozart)



(10)______ Hall

From £8.00

Wednesday

8.00 pm

(11)______________

(Canadian film)



Cinema 2

(12) £________

Saturday and Sunday

11.00 am to 10.00 pm

(13)________ of China

(art exhibition)



(14)__________

(15)__________

PART 2. GRAMMAR AND VOCABULARY

II. Complete the following sentences by choosing the correct answer among four options (A, B, C or D).

1. All students went to the magic show, which we thought was really________.

A. amused B. amusing C. amusingly D. amuse

2. Don't speak so fast, please. I cannot keep _______ with you.

A. on B. away C. up D. out

3. "Would you like to go to the movie downtown?"

"Thanks, but I ________ already."

A. had seen B. was seeing C. have seen D. would see

4. You can stay here ________ you don't make a bad noise.

A. until B. unless C. so long as D. otherwise

5. You might not get better but this medicine will do you no_______.

A. harm B. danger C. worse D. illness

6. Whenever we meet, we stop________.

A. talking B. to talk C. to talking D. talk

7. If I had known how difficulty the job was, I _________ it.

A. won't have taken B. wouldn't take C. won't take D. wouldn't have taken

8. My older brothers are 22, 20 and 18 years old ________.

A. respectively B. together C. reliable D. orderly

9. She is one of the few people __________.

A. I look up to them B. to whom I look up

C. to that I look up D. to who I look up

10. Both my parents work in ________ education, teaching at a college.

A. greater B. bigger C. higher D. longer

11. The more he tried to help her, ________ she seemed to appreciate it.

A. less B. the less C. lesser D. the lesser

12. He is known ________ a man who keeps his word.

A. for B. in C. at D. as

13. She _______crying although he begged her to stop.

A. paused B. insisted C. tried D. kept on

14. Because of the rain, many people have called to ask________ canceled.

A. that the parade was B. whether the parade was

C. if or not the parade was D. that the parade would be

15. The prices at the garage I use are very________.

A. reasonable B. logical C. suitable D. rational



III. Find 10 UNNECESSARY words in the following passage. You should also write the line of these words.

1

2



3

4

5



6

7

8



9

10

11



12

13

14



15

Dear Audrey,

I just have been to write and tell you about the new flat which George and I have just bought and where we are intend to live after I retire next year. As you know, I have spent most of my childhood living in Scotland, and I have always dreamed of moving back there one day. Although George loves the place where we live now, however he is very fond of Edinburgh and he agreed to go and look at some properties on the outskirts of the city. Unfortunately, despite of the fact that houses are usually cheaper in Scotland, everything we like was too much expensive for us , and after a week of looking, we came up to the conclusion that we would have to think about living somewhere else. But then, on our last day in Edinburgh, while we were walking along Prince’s Street, we came across to an old school friend of mine, who told me that the school we were used to go had just been converted into flats. Naturally, I was very curious about to see the old building, so George and I went to have a look. As soon as the salesman showed us the first flat, we knew where we had to buy it – that’s what we did. Now we are the proud owners of the old gymnasium.



Example:

Line

Unnecessary word

Line 1:

been





IV. Write the correct form of the word to fill in the blanks in the following sentences.

1. Tom spoke ________ because he was so excited. (breathe)

2. The film is entertaining but full of historical ________. (accurate)

3. Mr. Henry is said to be a weak and _________ man. (decide)

4. It is important to keep ourselves healthy so that we can always be vibrant and ____. (energy)

5. A _______ has been made in AIDS research. (break)

6. Her rudeness was most ________. (regret)

7. The disappearance of the aircraft remains ________. (explain)

8. He told me ________ that he's thinking of resigning next year. (confide)

9. They were totally ________ by the girl's disappearance. (mystery)

10. In ________ with the rules of the competition, the team was disqualified. (accord)

PART 3. READING

V. Read the following passage and choose the correct answer (A, B, C or D) for the following questions.

The Beatles became the most popular group in rock music history. This quartet of extraordinary talented musicians generated a phenomenal number of pieces that won gold records. They inspired a frenzy that transcended countries and economic strata. While all of them sang, John Lennon and Paul McCartney wrote the majority of their songs. Originally Lennon and five others formed a group called the Quarrymen in 1956, with McCartney joining them later that year. George Harrison, John Lennon and Paul McCartney, together with Stuart Sutcliffe, who played the bass guitar and Pete best on the drums, performed together in several bands for a few years, until they finally settle on the Silver Beatles in 1960. American rock musicians, such as Chuck Berry and Elvis Presley, influenced Lennon's and McCartney's music, whose first hits consisted of simple tunes and lyrics about young love, "Love Me Do" and "Please, Please me". The Beatles' US tour propelled them to stardom and led to two movies A Hard Day's Night and Help!, filmed in 1964 and 1965. The so – called British invasion of the United States was in full swing when they took the top five spots on the singles chart, followed by the release of their first film.

During the 1960s, their music matured and acquired a sense of melody. The lyrics of their songs became deeper and gained in both imagination and meaning. Their popularity continued to grow as the Beatles turned their attention to social problems and political issues in "Nowhere Man" and "Eleanor Rigby". Loneliness and nostalgia come through in their ballads "Michelle" and "Yesterday" which fully displayed the group's professional development and sophistication. Lennon's sardonic music with lyrics written in the first person, and McCartney's songs that created scenarios with off beat individuals, contributed to the character of the music produced by the group. In addition to their music, the Beatles set a social trend that popularized long hair, Indian music, and mod dress.

For a variety of reasons, the musicians began to drift apart, and their last concert took place in San Francisco in 1966. The newspapers and tabloids publicized their quarrels and lawsuits, and the much idolized group finally disbanded in 1970. However, their albums had outsold those of any other band in history. Although all of the Beatles continued to perform solo or form new rock groups, alone, none could achieve the recognition and success that they had been able to win together.

1. What does the passage mainly discuss?

A. The history and music of the Beatles

B. The history and milestones of rock music.

C. The fashion and music popular in the 1960s.

D. The creation and history of a music group.

2. According to the passage, which of the Beatles had the greatest musical talent?

A. George Harrison and John Lennon.

B. John Lennon and Paul McCartney

C. Stuart Sutcliffe and Elvis Presley

D. John Lennon, Paul McCartney and George Harrison

3. The author of the passage implies that the Beatles_________.

A. competed with American musicians B. wrote their music as a group

C. became popular relatively quickly D. were active in social movements

4. According to the passage, the Beatles' fame grew as a result of________.

A. Chuck Berry's involvement B. their American tour

C. two movies made in the US D. their first two hits

5. The author of the passage implies that over time, the music and lyrics by the Beatles_____.

A. declined in quality and political significance

B. became more complex than at the beginning of their career

C. were dedicated to women named Eleanor and Michelle

D. made them the richest musicians in the world

6. The word "acquired" in paragraph 2 is closest in meaning to ________.

A. imparted B. attached C. attained D. imprinted

7. According to the passage, when did the Beatles experience their greatest success?

A. In the late 1950s B. After their break-up in 1970

C. Through their lifetimes D. During the early and mid-1960s

8. The word "scenarios" in paragraph 2 is closest in meaning to_______.

A. situations B. sceneries C. life stories D. love themes

9. According to the passage, how did John Lennon and McCartney enhance the music of the group?

A. They struggled to reach stardom in the United States.

B. They composed lyrics to scornful songs and ballads.

C. Their music added distinctiveness to the Beatle's repertoire.

D. Their loneliness and sadness made their music popular.

10. What does the word "disbanded" mean?

A. separated B. slipped C. rebelled D. bonded

VI. Complete the following passage by choosing A, B, C or D to fill in each blank.

Recent research has (1)________ that a third of people in Britain have not met their (2) _______ neighbors, and those who know each other (3)_______ speak. Neighbors gossiping over garden fences and in the street was a common (4)________in the 1950s, says Dr Carl Chinn, an expert on local communities. Now, however, longer hours spent working at the office, together with the Internet and satellite television, are eroding neighborhood (5)_________. "Poor neighborhoods once had strong kinship, but now prosperity buys privacy," said Chinn.

Professor John Locke, a social scientist at Cambridge University, has analyzed a large (6)________ of surveys. He found that in America and Britain the amount of time spent in social activity is decreasing. A third of people said they never spoke to their neighbors at (7)________. Andrew Mayer, 25, a strategy consultant, rents a large apartment in West London, with two flat mates, who work in e – commerce. "We have a family of teachers upstairs and lawyers below, but our contact comes via letters (8)________ to the communal facilities or complaints that we've not put out our bin bags properly," said Mayer.

The (9)________ of communities can have serious effects. Concerned at the rise in burglaries and (10)_______ of vandalism, the police have relaunched crime prevention schemes such as Neighborhood Watch, call on people who live in the same are to keep an eye on each others' houses and report everything they see which is unusual.

1. A. exhibited B. conducted C. displayed D. revealed

2. A. side-on B. next-door C. close-up D. nearside

3. A. barely B. roughly C. nearly D. virtually

4. A. outlook B. view C. vision D. sight

5. A. ties B. joins C. strings D. laces

6. A. deal B. amount C. number D. measure

7. A. least B. once C. all D. most

8. A. concerning B. regarding C. applying D. relating

9. A. breakout B. breakup C. breakdown D. breakaway

10. A. acts B. shows C. counts D. works



VII. Complete the following passage by filling each blank with ONE word.

The country is more beautiful than a town and pleasant to live in. Many people think so, and go to the country (1)________ the summer holidays though they cannot live (2)______ all the year round. Some have a cottage built in a village (3)_______ that they can go there whenever they can find the time.

English villages are not all alike, but (4)_______ some ways they are not very different from each other. Almost every village has a church, the round and square tower (5)_________ can be seen from many miles around. Surrounding the church is the churchyard, (6)_______ people are buried.

The village green is a wide stretch of grass, and houses or cottages are (7)______ round it. Country life is now fairly comfortable and many villages (8)_______ water brought through pipes into each (9)_______.

Most villages are so close to some small towns that people can go there to buy (10)_______ they can't find in the village shops.

PART 4. WRITING

VIII. Rewrite the following sentences so that it has a similar meaning to the original one.

1 We were very impressed by the new cinema but found it rather expensive.

--> Impressed________________________________________________________

2. I never intended to go to the meeting.

--> I never had_______________________________________________________

3. While I strongly disapprove of your behavior, I will help you this time.

--> Despite__________________________________________________________

4. I regret not paying much attention to the lecture.

--> I wish ___________________________________________________________

5. Without his help, we would all have died.

--> If it _____________________________________________________________

IX. Writing task: Write about 200 - 300 words about the following topic:

Computers can translate all kinds of languages well, so children don't need to learn more languages in the future.

Do you agree with the statement? Give reasons and examples for your answer.

____________________THE END____________________

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

—————


ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN NĂM HỌC 2013-2014

HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN: TIẾNG ANH

Dành cho các thí sinh thi vào lớp chuyên Tiếng Anh

—————————



PART 1.

I. 1.5 pt: 0.1pt/item



1. classical music/concerts

2. art galleries

3. bookshop/bookstore

4. bombs

5. planned

6. 1983/the 1980s

7. City

8. 363

9. 7.30

10. (the) Garden

11. Three Lives

12. 4.50

13. Faces

14. Gallery 1

15. free




PART 2.

II. 1.5 pt: 0.1pt/item



1. B

2. C

3. C

4. C

5. A

6. B

7. D

8. A

9. B

10. C

11. B

12. D

13. D

14. B

15. A

III. 1.0 pt: 0.1pt/item

Line

Unnecessary word

2

Are

3

Have

5

However

6

Of

7

Much

8

Up

10

To

11

Were

12

About

14

Where

IV. 1.0 pt: 0.1pt/item

1. breathlessly

2. accuracies

3. indecisive

4. energetic

5. breakthrough

6. regretful

7. unexplained

8. confidentially

9. mystified

10 accordance

PART 3.

V. 1.0 pt: 0.1pt/item



1. A

2. B

3. C

4. B

5. B

6. C

7. D

8. A

9. C

10. A

VI. 1.0 pt: 0.1pt/item

1. D

2. B

3. A

4. D

5. A

6.C

7. C

8. D

9. C

10. A

VII. 1.0 pt: 0.1pt/item



1. for

2. there

3. so

4. in

5. which/that

6. where

7. built

8. have/get

9. house

10. what/things

PART 4.


VIII. 0.5 pt: 0.1pt/item

1. Impressed as we were by the new cinema, we found it rather expensive.

2. I never had intention to go/of going to the meeting.

3. Despite strongly disapproving of your behavior, I will help you this time.

Despite my strong disapproval of your behavior, I will help you this time.

4. I wish I had paid much attention to the lecture.

5. If it hadn't been for his help, we would all have died.

IX. 1.5 pt

- 0.2 pt: structure (introduction, development, closing)

- 1.0 pt: content (logical ideas, reasons and examples, sentence structures)

- 0.3 pt: correct grammar, vocabulary and spelling.

______________THE END______________






: data -> file -> 2015 -> Thang03
Thang03 -> LỜi bài háT : MỘt nhà Sáng tác và trình bày: Nhóm Da Lab Lời bài hát: Một nhà
Thang03 -> Luận văn Đánh giá công tác đăng ký đất đai, cấp giấy chứng nhận quyền sử dụng đất, lập hồ sơ địa chính
Thang03 -> I. Trắc nghiệm: Khoanh vào chữ cái đặt trước câu trả lời đúng (3đ) Câu 1
Thang03 -> Kinh nghiệm Du lịch Hội An
Thang03 -> Hướng dẫn cách hạch toán hàng thiếu chờ xử lý
Thang03 -> ĐỀ Cương Ôn Thi Môn LỊch SỬ LỚP 6 hkii nhà Lương siết chặt ách đô hộ như thế nào?
Thang03 -> Advanced level – Test 1
Thang03 -> ĐỀ CƯƠng ôn tập học kỳ II môN: tiếng anh lớP 11 NÂng cao
Thang03 -> Section I: listening (3 points) HƯỚng dẫn phần thi nghe hiểU




Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2019
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương