VnDoc Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí SỞ gd&Đt thanh hóA



tải về 334.24 Kb.
Chuyển đổi dữ liệu15.01.2018
Kích334.24 Kb.

VnDoc - Ti tài liu, văn bn pháp lut, biu mu min phí

SỞ GD&ĐT THANH HÓA

TRƯỜNG THPT NÔNG CỐNG I

-------------------

ĐỀ THI CHÍNH THỨC



(Đề thi có 06 trang)

Mã đề 321

ĐỀ THI KHẢO SÁT CHẤT LƯỢNG

THPT QUỐC GIA LẦN III

NĂM HỌC 2015 - 2016

Môn thi: TIẾNG ANH – LỚP 12

Thời gian làm bài: 90 phút

(không kể thời gian phát đề)


SECTION A (8 points)

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 1: A. managed B. threatened C. passed D. cleared

Question 2: A. check B. cheap C. change D. chemistry

Question 3: A. island B. especial C. escape D. isolate
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 4: A. vacancy      B. family       C. consider     D. furniture

Question 5: A. prevention B. implement C. fertilize D. enterprise
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6: There is no other place near here to get your motorbike _________

A. repaired B. repair C. to repair D. repairing

Question 7: My aunt is a wildlife photographer. She _______ in London for many years.

A. have been living B. will live C. has been living D. lives

Question 8: The tourists asked me how _________to Hoan Kiem lake.

A. did they get B. they could get C. would they get D. could they get

Question 9: The government travel health advisory body recommends that pregnant women should “consider _________ travel” to areas where Zika outbreaks are currently reported.

A. to avoid B. avoiding C. being avoided D. avoid

Question 10: ____________ your help, I wouldn't have got the scholarship.

A. Had not it been for B. Unless I had C. If I had had D. But for

Question 11: The girls and flowers ___________ he painted were vivid.

A. who B. that C. whose D. which

Question 12: The kind-hearted woman _______ all her life to helping the disabled and the poor.

A. wasted B. spent C. dedicated D. lived

Question 13: Had we caught the earlier train, we__________ home by now.

A. would have been B. would be C. are D. had been

Question 14: Peter saw Linda in her new dress at the party. Choose the most suitable sentence to fill in the blank in the following exchange.

Peter: “_______________”

Landa: “Thank you for your compliment.”

A. You’ve done very well B. This is a present for you

C. I’m glad that you’re well again D. You look pretty in this dress

Question 15: Toxic chemicals in the air and land, contaminated water and increased water temperatures have also driven many spices to the verge _________ extinction.

A. for B. in C. to D. of

Question 16: The richer you are, ______.

A. the more you may become worried B. the more worried you may become

C. the more worry you may become D. you may become more worried

Question 17: Travel can ______ the mind, and exchange visits give young people experience of a _______ way of life as well as a different language.

A. broadly/different B. broaden/different C. broad/differently D. broaden/differ

Question 18: It is imperative that the world __________ towards a solution to global warming before the weather patterns of the world are disrupted irreparably.

A. work B. to work C. works D. is working

Question 19: My mother bought ___________ from a shop on Ba Dinh street.

A. a nice brown leather belt B. a brown nice leather belt

C. a leather brown nice belt D. a nice leather brown belt

Question 20: The movie is ______ Shakespeare’s Hamlet in a number of ways.

A. like to B. alike with C. similar to D. same as

Question 21: When a fire broke out in the Louvre, at least twenty______ paintings were destroyed, including two by Picasso.

A. worthless B. valueless C. priceless D. meaningless

Question 22: I could hear voices but I couldn’t ________what they were saying.

A. turn up B. bring about C. make out D. try out

Question 23: ____ I am aware, there were no problems during the first six months..

A. As far as B. So much as C. Much more than D. Except that

Question 24: Lan and Mai was taking about their study at school. Choose the most suitable response to fill in the blank in the following exchange.

Mai: “I thought your English skill was a lot better, Lan.”

Lan: “__________”

A. Thank you. I’d love to. B. Yes, please. Just a little.

C. No, thanks. I think I can do it. D. You’ve got to be kidding. I thought it was bad
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase which is CLOSEST in meaning to the underlined word or phrase.

Question 25: Early sailing ships had some disadvantages.

A. losses B. damages C. discomforts D. drawbacks

Question 26: These were the people who advocated using force to stop school violence.

A. publicly supported B. openly criticized

C. strongly condemned D. publicly said

Question 27: The Olympic Games impressed sports enthusiasts with its spirit: solidarity, cooperation for peace and development.

A. had a favourable effect on B. interested

C. amazed D. created strong relation from.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 28: Cancer is becoming one of the common diseases.

A. ordinary B. universal C. rare D. usual

Question 29: When he passes the entrance exam, his parents will be walking on the air.

A. extremely happy B. extremely light

C. feeling extremely airy D. feeling extremely unhappy
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks.

The warming of the Pacific Ocean has created weather patterns (30)___ strongly affect the world. When the water is warm, the (31)___ of rainfall in Indonesia and the surrounding regions decreases. Australia could (32)___ experience a drought in many parts. On (33)___ hand, Chile (which borders the Pacific Ocean) is preparing for (34)___ rainstorms. In Pakistan and northwestern India, the weather pattern makes the rainy season weaker and makes the area much drier. This happening is called El Nino and is used (35)___ weather forecasters to make long-range weather predictions. They also know that El Nino will (36)___ unusually heavy rains to the southwestern part of the United States and make the central part of the country drier at the same time. According to research, weather forecasters (37)___ know about the coming weather with certainty. Now everything has become completely different. El Nino itself used to be (38)___. It would occur every two to seven years. But now, this weather pattern is becoming more frequent. We cannot say when and how often tornadoes or cyclones occur. Scientists are unsure of the reason for this (39)___ on a global scale either.



(Source: vi4.ilovetranslation.com)

Question 30: A. that B. when C. what D. whether

Question 31: A. figure B. number C. deal D. amount

Question 32: A. nevertheless B. ever C. however D. even

Question 33: A. the other B. another C. other D. others

Question 34: A. strict B. severe C. cruel D. angry

Question 35: A. to B. by C. on D. at

Question 36: A. fetch B. bring C. carry D. take

Question 37: A. get used to B. are used to C. used to be D. used to

Question 38: A. remarkable B. notable C. incredible D. predictable

Question 39: A. transfer B. shift C. change D. transformation
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 40: The number of women earning Master's Degrees have risen sharply in recent years.
A B C D

Question 41: Traditionally, Americans and Asians have had very different ideas about love and married.

A B C D

Question 42: It was in 2006 when she got married to a well-known movie star.

A B C D

Question 43: Chicago’s Sears Tower, now the taller building in the world, rises 1,522 feet from the

A B C

ground to the top of its antenna.



D

Question 44: Tom likes to gossip about other people, so he doesn’t like them to gossip about him.

A B C D
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

LEVEL OF VOCABULARY

Most languages have several levels of vocabulary that may be used by the same speakers. In English, at least three have been identified and described.

Standard usage includes those words and expressions understood, used, and accepted by a majority of the speakers of a language in any situation regardless of the level of formality. As such, these words and expression are well defined and listed in standard dictionaries. Colloquialisms, on the other hand, are familiar words and idioms that are understood by almost all speakers of a language and used in informal speed or writing, but not considered acceptable for more formal situations. Almost all idiomatic expressions are colloquial language. Slang, refers to words and expressions understood by a large number of speakers but not accepted as appropriate formal usage by the majority.

Colloquial expressions and even slang may be found in standard dictionaries but will be so identified. Both colloquial usage and slang are more common in speech than writing. Colloquial speech often passes into standard speech. Some slang also passes into standard speech, but other slang expressions enjoy momentary popularity followed by obscurity. In some cases, the majority never accepts certain slang phrases but nevertheless retains them in their collective memories. Every generation seems to require its own set of words to describe familiar objects and events.

It has been pointed out by a number of linguists that three cultural conditions are necessary for the creation of a large body of slang expressions. First, the introduction and acceptance of new objects and situations in the society; second, a diverse population with a large number of subgroups; third, association among the subgroups and the majority population.

Finally, it is worth noting that the terms “standard”, “colloquial”, and “slang” exist only as abstract labels for scholars who study language. Only a tiny number of the speakers of any language will be aware that they are using colloquial or slang expressions. Most speakers of English will, during appropriate situations, select and use three types of expressions.



(Source: TOEFL Reading)

Question 45: The word "appropriate" in line 9 is closest in meaning to ________.

A. old B. large C. important D. correct

Question 46: Which of the following is the main topic of the passage?

A. Standard speech B. Different types of vocabulary

C. Idiomatic phrases D. Dictionary usage

Question 47:The word "obscurity" in line 13 could best be replaced by ________.

A. tolerance B. influence C. qualification D. disappearance

Question 48: How is “slang” defined by the author?

A. Words and phrases accepted by the majority of formal usage.

B. Words or phrases understood by the majority but not found in standard dictionaries.

C. Words or phrases that are understood by a restricted group of speakers.

D. Words or phrases understood by a large number of speakers but not accepted as formal

Question 49: Where in the passage does the author explain where colloquial language and slang are most commonly used?

A. Line 21-23 B. Line 16-17 C. Line 10-11 D. Line 3-4

Question 50:Which of the following is true of standard usage?

A. It is constantly changing B. It is limited to written language

C. It is only understood by the upper classes D. It can be used in formal and informal settings

Question 51: The word “them” in line 14 refers to ________.

A. slang phrases B. words C. the majority D. memories

Question 52:The author mentions all of the following as requirements for slang expressions to be created EXCEPT ________.

A. new situations B. a number of linguists

C. interaction among diverse groups D. new generation

Question 53: It can be inferred from the passage that the author ________.

A. does not approve of either slang or colloquial speech in any situation

B. approves of slang and colloquial speech in appropriate situations

C. approves of colloquial speech in some situations, but not slang

D. does not approve of colloquial usage in writing

Question 54: What does the author mean by the statement in line 5-7: "Colloquialisms, on the other hand, are familiar words and idioms that are understood by almost all speakers of a language and used in informal speech or writing, but not considered acceptable for more formal situations."?

A. Informal language contains colloquialisms, which are not found in more formal language.

B. Familiar situations that are experienced by most people are called colloquialisms.

C. Familiar words and phrases are found in both speech and writing in formal settings.

D. Most of the speakers of a language can used both formal and informal speech in their appropriate situations.
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the question.

PANDEMIC DISEASES

Diseases are a natural part of life on earth. If there were no diseases, the population would grow too quickly, and there would not be enough food or other resources, so in a way, diseases are natural ways of keeping the Earth in balance. But sometimes they spread very quickly and kill large numbers of people. For example, in 1918, an outbreak of the flu spread across the world, killing over 25 million people in only six months. Such terrible outbreaks of a disease are called pandemics.

Pandemics happen when a disease changes in a way that our bodies are not prepared to fight. In 1918, a new type of flu virus appeared. Our bodies had no way to fight this new flu virus, and so it spread very quickly and killed large numbers of people. While there have been many different pandemic diseases throughout history, all of them have a new thing in common.

First, all pandemic diseases spread from one person to another very easily.

Second, while they may kill many people, they generally do not kill people very quickly. A good example of this would be the Marburg virus. The Marburg virus is an extremely infectious disease. In addition, it is deadly. About 70 -80% of all people who get the Marburg virus died from the disease. However, the Marburg virus has not become a pandemic because most people die within three days of getting the disease. This means that the virus does not have enough time to spread a large number of people. The flu virus of 1918, on the other hand, generally took about a week to ten days to kill its victims, so it had more time to spread.

While we may never be able to completely stop pandemics, we can make them less common. Doctors carefully monitor new diseases that they fear could become pandemics. For example, in 2002, and 2003, doctors carefully watched SARS. Their health warnings may have prevented SARS from becoming a pandemic.



(Source: TOEFL Reading)

Question 55: According to paragraph 1, how are diseases a natural part of life on Earth?

A. They prevent pandemics B. They help control the population

C. They led the world grow quickly D. They kill too many people

Question 56: Based on the information in the passage the term “pandemics” can be explained as ______

A. diseases with no cure

B. a deadly kind of flu

C. diseases that spread quickly and kill large numbers of people

D. new disease like SARS or the Marburg virus

Question 57: According to the passage, what causes pandemics?

A. Changes in a disease that body cannot fight

B. Careless doctors who do not watch the spread of disease

C. Population growth that the world cannot support

D. The failure to make new medicines

Question 58: According to the passage, all of the following are true of the 1918 flu pandemic EXCEPT that ______

A. it involved a new kind of flu virus B. it killed over 25 million people

C. it was the last pandemic in history D. it took a little over a week to kill its victims

Question 59: The word “it” in the passage refers to _______

A. disease B. flu virus C. pandemics D. bodies

Question 60: Which of the following is mentioned as a common feature of all pandemic diseases?

A. They spread from people to people very quickly

B. It kill many people very quickly

C. They do not kill people very quickly

D. They kill all the victims

Question 61: According to paragraph 3, why hasn’t Marburg virus become a pandemic?

A. It is not a deadly disease

B. It does not spread from person to person easily

C. Doctors have prevented it from becoming a pandemic

D. It kills people too quickly

Question 62: The word ‘monitor’ in the passage is closest in meaning to _______

A. fight B. prevent C. watch D. avoid

Question 63: The author mentions SARS in order to ________

A. give an example of a highly dangerous disease

B. suggest that SARS will never become a pandemic

C. give an example of the successful prevention of a pandemic

D. suggest that there may be a new pandemic soon.

Question 64: This passage is mainly about________

A. how to prevent pandemic diseases B. pandemic diseases

C. pandemic diseases throughout history D. why pandemics happen
SECTION B (2 points)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it. Write your answers on your answer sheet.

Question 65: “Would you like to come to my party tomorrow?” Jean invited me.

 Jean _______________________________________________________________.



Question 66: You won’t lose weight if you don’t stop eating much.

 Unless ___________________________________________________________________.



Question 67: Since the invention of computer, people have saved a lot of time.

 Since the computer was ________________________________________________.



Question 68: Although his both legs were broken, he managed to get out of the car before it exploded.

 Despite _____________________________________________________________.



Question 69: The plane had hardly left the airport when the accident happened.

 No sooner ___________________________________________________________.



II. In about 140 words, write a paragraph about the benefits of playing sport. Write your
paragraph on your answer sheet.

The following prompts might be helpful to you.

- relax

- keeping fit.



- preventing diseases.

……
---------- THE END ---------



Thí sinh không sử dụng tài liệu. Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm.
Họ và tên giám thị 1: ………………………………………… Chữ ký :…………………

Họ và tên giám thị 2: ………………………………………… Chữ ký :…………………


ANSWER KEYS

(MÃ ĐỀ THI 321)

SECTION A (8 points)

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

1

C

17

B

33

A

49

C

2

D

18

A

34

B

50

D

3

A

19

A

35

B

51

A

4

C

20

C

36

B

52

B

5

A

21

C

37

D

53

B

6

A

22

C

38

D

54

A

7

C

23

A

39

C

55

B

8

B

24

D

40

C

56

C

9

B

25

D

41

D

57

A

10

D

26

A

42

A

58

C

11

B

27

A

43

B

59

B

12

C

28

C

44

B

60

C

13

B

29

D

45

C

61

D

14

D

30

A

46

B

62

B

15

D

31

D

47

D

63

B

16

B

32

D

48

D

64

B


SECTION B (2 points)

I. (0,5 điểm)

Question 65: Jean invited me to come to her party the next day.

Question 66: Unless you stop eating much, you won’t lose weight.

Question 67: Since the computer was invented, people have saved a lot of time.

Question 68: Despite his both broken legs, he managed to get out of the car before it exploded.

Question 69: No sooner had the plane left the airport than the accident happened.
II. (1.5 điểm)




Mô tả tiêu chí đánh giá

Điểm tối đa

1.

Bố cục

0.40




o Câu đề dẫn chủ đề mạch lạc

o Bố cục hợp lí rõ ràng phù hợp yêu cầu của đề bài

o Bố cục uyển chuyển từ mở bài đến kết luận





2.

Phát triển ý

0.25




o Phát triển ý có trình tự logic

o Có dẫn chứng, ví dụ, … đủ để bảo vệ ý kiến của mình






3.

Sử dụng ngôn ngữ

0.30




o Sử dụng ngôn từ phù hợp nội dung

o Sử dụng ngôn từ đúng văn phong/ thể loại

o Sử dụng từ nối các ý cho bài viết uyển chuyển





4.

Nội dung

0.30




o Đủ thuyết phục người đọc

o Đủ dẫn chứng, ví dụ, lập luận

o Độ dài: Số từ không nhiều hơn hoặc ít hơn so với quy định

5%





5.

Ngữ pháp, dấu câu và chính tả

0.25




o Sử dụng đúng dấu câu

o Chính tả: Viết đúng chính tả

_ Lỗi chính tả gây hiểu nhầm/ sai lệch ý sẽ bị tính một

lỗi (trừ 1% điểm của bài viết)

_ Cùng một lỗi chính tả lặp lại chỉ tính là một lỗi

o Sử dụng đúng thời, thể, cấu trúc câu đúng ngữ pháp. (Lỗi ngữ pháp gây hiểu nhầm/ sai lệch ý sẽ bị trừ 1% điểm bài viết.)









Tổng

1.5


LỜI GIẢI CHI TIẾT

(Mã đề 321)

SECTION A (8 points)

Câu

ĐA

Giải thích

Câu

ĐA

Giải thích

1

C

/t/ (A, B, D : /d/)

33

A

On the other hand: Mặt khác

2

D

/k/ (A, B, C : /tʃ/)

34

B

severse (adj): chỉ sự khắc nghiệt, dữ dội của thời tiết

3

A

/s câm/ (B, C, D: /s/)

35

B

By + tác nhân (Câu bị động)

4

C

[kən'sidə] (A, B, D: on the 1st syllable)

36

B

fetch (v): đem cái gì về; carry (v); mang vác; take (v): đem đi nơi khác.

5

A

[pri'ven∫n] (B, C, D: on the 1st syllable)

37

D

Used to + V(bare) ; get/ be used to + Ving

6

A

get/ have st done

38

D

predictable (v): có thể tiên đoán được

7

C

Thì HTHTTD (for many years)

39

C

change (n) hợp nghĩa nhất trong ngữ cảnh nói về thời tiết

8

B

Câu trực tiếp, gián tiếp

40

C

Sửa thành: has risen

9

B

consider + Ving

41

D

Sửa thành: marriage

10

D

Câu ĐK loại 3: But for + N,… = If it hadn’t been for = Had it not been for

42

A

Sửa thành: that

11

B

Dùng “that” để thay thế cho cả người và vật

43

B

Sửa thành: the tallest

12

C

dedicate (st) to Ving: cống hiến cái gì cho ai

44

B

Sửa thành: but

13

B

Câu ĐK hỗn hợp loại 3- loại 2

45

C

appropriate = important (a): thích hợp, quan trọng

14

D

Câu giao tiếp: Compliment

46

B

Basing on the 1st paragraph

15

D

Drive st to the verge of extinction: Đẩy/ dồn ... vào bờ tuyệt chủng

47

D

obscurity (n) = disappearance (n): sự biến đi, biến mất, tình trạng ít người biết đến.

16

B

So sánh kép

48

D

Basing on the last sentence in 1st paragraph and on the 1st , 2nd sentence in 2nd paragraph

17

B

broaden (v): mở rộng ; different (adj) # nhau

broaden the mind (idiom): mở rộng hiểu biết



49

C

Basing on the 1st sentence in 3rd paragraph

18

A

Câu giả định

50

D

Basing on the 1st sentence in 2nd paragraph

19

A

Trật tự tính từ: OSASHCOM (opnion- Size- Age- Shape- Colour- Origin- Material+ N)

51

A

slang phrases = them

20

C

giới từ like không đi với to; alike: không đi với with; trước same phải có the.

52

B

Basing on the 2nd sentence in 4th paragraph

21

C

priceless (adj) vô giá = invaluable (adj)

53

B

Basing on the last sentence in 5th paragraph

22

C

make out (phr. v): phân biệt

54

A

Basing on the 3rd sentence in 2nd paragraph

23

A

As far as: Theo như # as well as: Cũng như

55

B

Basing on the 2nd sentence in 1st paragraph

24

D

Câu giao tiếp

56

C

Basing on line 3,4,5 in 1st paragraph

25

D

disadvantage = drawback: Bất lợi

57

A

Basing on the 1st sentence in 2nd paragraph

26

A

advocate (v) = publicly support: Ủng hộ

58

C

Basing on the last sentence in 2nd paragraph

27

A

impress = have a favourable effect on

59

B

It = flu virus (…… this new flu virus….)

28

C

common (adj): phổ biến >< rare: hiếm khi

60

C

Basing on the 1st sentence in 4th paragraph

(Second, while they may kill many people,….)



29

D

walk on the air (idiom): cảm thấy vui như đi trên mây >< feel extremely unhappy.

61

D

Basing on line 4,5,6 in 4th paragraph

30

A

Dùng Đại từ quan hệ “that”

62

B

minitor = prevent: giám sát, ngăn chặn

31

D

Amount + N (không đếm được)

63

B

Basing on the last paragraph

32

D

even (adv): bổ sung ý nghĩa cho động từ experience

64

B

Basing on the last sentence in 1st paragraph and the whole passage


SECTION B (2 points)

I. (0,5 điểm)

Question 65: Jean invited me to come to her party the next day.

Question 66: Unless you stop eating much, you won’t lose weight.

Question 67: Since the computer was invented, people have saved a lot of time.

Question 68: Despite his both broken legs, he managed to get out of the car before it exploded.

Question 69: No sooner had the plane left the airport than the accident happened.


: data -> file -> 2016
2016 -> VnDoc Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí
2016 -> Những cặp con giáp hợp nhau nhất khi kết hôn
2016 -> Lịch sử ra đời ngày thành lập Đoàn 26-3 Ngày 26-3 hằng năm được chọn là ngày kỷ niệm ngày Thành lập Đoàn Thanh niên Cộng sản Hồ Chí Minh
2016 -> 50 cách siêu đơn giản giúp con thông minh ngay từ khi lọt lòng Những hành động tưởng chừng rất đỗi bình thường như thè lưỡi, cù vào ngón chân, cười với bé… cũng góp phần phát triển trí tuệ cho trẻ từ thuở lọt lòng
2016 -> Lời bài hát: Em đã biết Suni Hạ Linh tên thật là Ngô Đặng Thu Giang, từng cover rất nhiều ca khúc trên Youtube và đã từng tham gia cuộc thi Chinh Phục Ước Mơ tại Hàn Quốc cùng nhiều tên tuổi nổi tiếng như Soo Bin Hoàng Sơn
2016 -> CÁch khắc phục lỗI: htkk không chấp nhận bảng câN ĐỐi kế toán có SỐ ĐẦu năm của chỉ tiêU 411 = 0
2016 -> Hướng dẫn lập mẫu tk1 ts theo Quyết định 959/QĐ-bhxh
2016 -> Bài thuyết trình mẫu hay cho hội thi cắm hoa 8-3




Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2019
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương