SƯu tầM 50 Đề thi học sinh giỏi Anh Văn 9 MỤc lụC


PART I : LISTENING COMPREHENSION



tải về 3.84 Mb.
trang6/33
Chuyển đổi dữ liệu13.08.2016
Kích3.84 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   33
PART I : LISTENING COMPREHENSION : ( 2.0 pts )
Question 1 : Listen to the passage then state whether the following sentences are TRUE or FALSE. The passage will be read twice :


  1. April Fool’s Day is only kept in Britain and the United States.

  2. April Fool’s Day was started in the beginning of the 13th century.

  3. On April Fool’s Day, people tell others false things or play jokes to make them laugh.

  4. April Fool’s Day is only played on April 1st.


Question 2 : Listen to the passage then pick out ONE best option ( A,B,C or D ) to complete each sentence. The passage will be read twice :


  1. Most people are familiar with lotus because :

    1. it is the biggest water plant.

    2. it is planted in the Botanic Gardens.

    3. it is beautiful and useful.

    4. it is planted everywhere in the countryside.

  2. The lotus flower :

    1. is always pink.

    2. may have various colours when it is cultivated.

    3. is not used in Singapore.

    4. is less valuable than its edible products.

  3. Which kind of plant has its leaves floating on top of the water ?

A. Water-lily B. Lotus

C. Both of lotus and water-lily D. none of them

4. Which kind of plant has smaller flowers and less variety of colours ?

A. Wild lotus B. Cultivated lotus

C. Cultivated water-lily D. Wild water-lily
PART II : READING COMPREHENSION : ( 6.0 pts )
Question 3 : Read the passage below then state whether the following sentences are TRUE or FALSE :

TRADITIONS AND CUSTOMS

Every nation and every country has its own customs and traditions. In Britain, traditions play a more important part in the life of the people than in other countries.

Englishmen are proud of their traditions and carefully keep them up. It has been the law for about three hundred years that all the theatres are closed on Sundays. No letters are delivered, only a few Sunday papers are published.

To this day, an English family prefers a house with a garden to a flat in a modern house with central heating. English people like gardens. Sometimes the garden in front of the house is a little square covered with cement painted green in imitation of grass and a box of flowers.

Holidays are especially rich in old traditions and are different in Scotland, Ireland, Wales and England. Christmas is a great English national holiday, and in Scotland it is not kept at all, except by clerks in banks; all the shops, mills and factories are working. But six days later, on New Year’s Eve the Scotch begin to enjoy themselves. All the shops, mills and factories are closed on New Year’s Day. People invite their friends to their houses and “ sit the Old Year out and the New Year in”. When the clock begins to strike twelves, the head of the family goes to the entrance door, opens it wide and holds it until the last stroke. Then he shuts the door. He has let the Old Year out and the New Year in. Now greetings and small presents are offered.

A new national tradition was born in Britain. Every year, a large number of ancient motor-cars and motor-cycles__ sometimes described as Old Crocks__drive from London to Brighton. “Crocks” means something or someone who is “ crocked up”__broken down and in bad condition. Englishmen keep up the old veterans. Veteran cars are those which were made before the year 1904. Some cars look very funny,some are steered by a bar, like a boat. Some cars are driven by steam-engines ( by boiling water and not by petrol ). This run from London to Brighton is a colourful demonstration. People are dressed in the clothes of those times. The cars start from Hyde Park only in the morning, the oldest cars are leading. It is not a race, and most of the cars come to Brighton, which is sixty miles from London, only in the evening. This demonstration takes place on the day of the announcement of the law in 1896 which said that a man with a red flag must walk in front of every motor-car when it moved along the streets. These were the early days of motor-cars and people were afraid of them.


  1. In Britain, traditions are very important in the life of people.

  2. Englishmen have always changed their traditions.

  3. English families prefer living in modern flats to in houses with gardens.

  4. Christmas is the biggest holiday in Scotland.

  5. People in Britain like celebrating “ sit the Old Year out and the New Year in”.

  6. A demonstration of ancient motor-cars and motor-cycles is held in England every year.

  7. This is a national race for ancient motor-cars and motor-cycles from London to Brighton.

  8. On the early days of motor-cars, drivers had to wear red clothes when driving their cars.


Question 4 : These announcements appear at some places only. Match each announcement ( 1 – 8 ) with a proper place ( A – J ) where it usually appears :


Announcements

Appearing places





  1. No smoking – Inflamable !

  2. Keep silent

  3. Keep out of reach of children

  4. For over 18 years old only

  5. No smoking – Fasten your seat belt

  6. Be aware of bears !

  7. Dangerous ! High voltage !

  8. No picture allowed






    1. In a school-yard

B. On an airplane

C. At a gas station



  1. On the fence of a military base

  2. On a box or bottle of medicine

  3. At the gate of a supermarket

  4. In a hospital

  5. On electric posts

  6. At the entrance of forest

  7. At movie or cinema halls





Question 5 : Fill in each numbered blank with ONE word chosen from the list below to complete the meaning of the passage :

Baked , single , rich , restaurants , besides , includes , leaves , they , children , favourite


BIRTHDAYS IN ENGLAND
Birthdays are celebrated with friends and family, and are usually geared towards children although adults also enjoy celebrating their birthdays. A lot of people who have young…( 1 )... no longer have birthday parties at home.Now they go to fast-food…( 2 )… like McDonald’s or Wacky Warehouse because children’s playgrounds are there. Also …( 3 )…hold them in pubs or community centers which can hold more guests.

Food served at these parties usually…( 4 )…a birthday cake, which is sometimes called “ Fortune Telling Cake” because small charms are mixed into the batter before the cake is.. .( 5 )…These little objects all have symbolic meanings. For instance, a slice of cake with a coin in it means you will be…( 6 )….Trifle, sausage rolls, cheese and pineapple on a stick, cocktail sausages and sandwiches are other…( 7 )…party foods. Today’s popular birthday gifts might be computer games like Nintendo, Sony or Sega…( 8 )…the traditional gifts of books or clothing or money.


PART III : GRAMMAR & VOCABULARY : ( 8.0 pts )
Question 6 :


  1. Pick out ONE word that has the underlined syllable pronounced differently from the others in each case :

    1. sample , sugar , sale , soil , sun

    2. stripe , comprise , violent , dormitory , websibe

    3. ache , chemistry , mechanic , christmas , champagne

    4. closed , surfed , laughed , impressed , hiked




  1. Pick out ONE word that is of different kind or part of speech from the others in each

case:

    1. painter , embroider , repairer , climber , watcher

    2. casual , baggy , design , fashion , publish

    3. crocodile , tiger , lion , fox , bear

    4. apple , orange , banana , vineyard , plumb


Question 7 : Write the verbs in the numbered brackets into its correct tense and form :
Tam is a good student in English at a Lower Secondary School in Tien giang. Three months ago, she…( 1.take part )…in an English exam for grade 9 students and …( 2.choose ) …as an excellent student…( 3.attend )…the Upper Secondary School in Singapore next school-year. The exam…( 4.organize )…in Ho Chi Minh City for more than 50 students from provinces in the South of Viet Nam. During the exam, she…( 5.have to )…do a lot of written test, listening test, and especially an oral test. An Englishman…( 6.ask )…her many questions and she answered him immediately. Her teacher at home…( 7. train )…her a lot on spoken English, however, she felt a bit excited because she…( 8. never speak )…with a foreigner before.
Question 8 : Fill in each blank in these sentences with the suitable form of the words in

brackets :




  1. Tourists are pleased with________food of the South. ( region )

  2. These films are not good for children. There are lots of_______.( violent )

  3. Her uncle is a famous_________.( linguistics )

  4. The ________monument was built in the center of the city.( impress )

  5. These works have been________for many centuries.( collection )

  6. It is very hard for us to understand his explanation. It is________( logical )

  7. The boy was very______. He saved four of his friends from the strong flood. ( encourage )

  8. Presents were divided _______to all children. One bag of toys to every child. ( equal )


Question 9 : Rewrite these sentences, beginning with the words given in such a way that they remain the same meaning as the old ones :


  1. The last time Henry smoked a cigarette was in 2005.

Henry hasn’t……….

  1. Jack is stopped by the police because he passes the speed limit.

If ………..

  1. Bill and Peter are too young to ride motor-cycles.

Bill and Peter are not………..

  1. The flood was so high that they had to live on the roofs.

It was such………..

  1. This winter is colder than the last winter.

The last winter…………

  1. People all over the country have helped the poor people in the flood region.

The poor people………

  1. It’s cold in the morning, so the children go to school in heavy clothes.

Because of………..

  1. David has read a lot of books, however, he cannot find a good solution.

Although……….
PART IV :WRITING ( 4.0 pts )
Question 10 : Write a short passage of argument ( about 100- 120 words ) to persuade your friends to go to school by bicycle. ( while some students like going to school by motor-cycle)
Question 11 : Your classmates are having a discussion on “ What should we do to protect the environment?”. Rewrite the conversation in about 15- 20 conversational exchanges.
-------------------------------------------------The end-------------------------------------------------------

UBND TỈNH TIỀN GIANG CỘNG HÒA XÃ HỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM



SỞ GIÁO DỤC& ĐÀO TẠO Độc lập - Tự do - Hạnh phúc

------------ --------------------



HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN ANH VĂN ( ĐỀ CHÍNH THỨC ) ĐỂ SỐ 10
KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 DỰ THI CẤP TỈNH

Khóa ngày 22 tháng 01 năm 2008


PHẦN I : NGHE HIỂU : 2.0 điểm
Câu hỏi 1 : Nghe, chọn câu TRUE/ FALSE : 1.0 điểm, mỗi câu chọn đúng : 0.25 đ

1. False 2. False 3. True 4. True



Câu hỏi 2 : Nghe, chọn thông tin đúng : 1.0 điểm, mỗi câu đúng : 0.25 đ

  1. C 2. B 3. A 4. D


PHẦN II : ĐỌC HIỂU : 6.0 điểm
Câu hỏi 3: Xác định câu TRUE / FALSE: 2.0 điểm, mỗi câu đúng : 0.25 đ

1. True 2. False 3. False 4. False

5. True 6. True 7. False 8. False

Câu hỏi 4: Ghép đôi biển báo và vị trí xuất hiện: 2.0 điểm, mỗi cặp ghép đúng : 0.25 đ

1. C 2. G 3. E 4. J

5. B 6. I 7. H 8. D

Câu hỏi 5: Chọn từ thích hợp điền khuyết hoàn chỉnh bài văn: 2.0 điểm, mõi từ điền đúng:

0.25 đ


1. children 2. restaurants 3. they 4. includes

5. baked 6. rich 7. favourite 8. besides


PHẦN II : TỪ VỰNG VÀ NGỮ PHÁP : 8.0 điểm
Câu hỏi 6 :

1. Chọn 1 từ có vần gạch chân được đọc khác với các từ còn lại : 1.0 điểm, mỗi từ chọn

đúng : 0.25 đ

a). sugar b) dormitory c) champagne d) closed

2. Chọn từ khác chủ đề hoặc tự loại với các từ khác :1.0 điểm, mỗi từ chọn đúng: 0.25đ

a) embroider b) publish c) crocodile d) vineyard



Câu hỏi 7 : Viết động từ trong đoạn văn ở đúng thì và thể : 2.0 điểm, mỗi động từ viết đúng :

0.25 đ


1. took part 2. was chosen 3. to attend 4. was organized

5. had to 6. asked 7. had trained 8. had never spoken



Câu hỏi 8 : Tìm dạng thích hợp của từ, điền hoàn chỉnh câu:2.0 điểm, mỗi câu làm

đúng: 0.25 đ

1. regional 2. violence

3. linguist/ linguistician 4. impressive

5. collected 6. illogical

7. courageous 8. equally



Câu hỏi 9 :Viết chuyển đổi câu, bắt đầu với từ cho sẳn: 2.0 điểm, mỗi câu viết đúng : 0.25 đ

  1. Henry hasn’t smoked any cigarette since 2005.

  2. If Jack didn’t pass the speed limit, he wouldn’t be stopped by the police.

  3. Bill and Peter are not old enough to ride motor-cycles.

  4. It was such a high flood that they had to live on the roofs.

  5. The last winter is/was not so/as cold as this winter.

Or: The last winter is/was warmer than this winter.

  1. The poor people in the flood region have been helped by people all over the country.

  2. Because of the cold morning, children go to school in heavy clothes.

  3. Although David has read a lot of books, he cannot find a good solution


PHẦN IV: VIẾT : 4.0 điểm
Câu hỏi 10: Viết một đoạn văn nghị luận để thuyết phục bạn đi học bằng xe đạp.

  • Ý tưởng : 1.0 điểm : Nêu lên được những ưu điểm của việc đi học bằng xe đạp như : phương tiện rèn luyện sức khỏe tốt, ít tốn kém , không ô nhiểm môi trường, an toàn giao thông ( học sinh không được phép đi xe gắn máy), có thể ngắm cảnh hoặc trò chuyện với bạn trong khi đang đi…..

  • Kỹ thuật : 1.0 điểm : Viết được đoạn văn dài khoãng 100 – 120 từ, có bố cục rõ ràng, trình bày các ưu điểm dưới dạng nghị luận : Firstly…, Next…, Besides…, Finally….

Câu văn viết đúng ngữ pháp, dùng từ chính xác, phong phú.

Tùy mức độ học sinh viết được, giám khảo dựa vào thang điểm để quyết định.


Câu hỏi 11: Viết một đoạn hội thoại nói về những việc chúng ta phải làm để bảo vệ môi

trường.



  • Ý tưởng: 1.0 điểm : Nêu ra được các việc chúng ta cần làm để bảo vệ môi trường

như: thu gom rác, không thải rác bừa bải ( quét dọn, đặt thùng rác nơi công cộng )

bảo vệ không làm ô nhiểm nguồn nước ( không vứt rác, xả nước thải chưa xử lý vào

nguồn nước ), bảo vệ, giảm làm ô nhiểm không khí ( đi xe đạp, đi phương tiện công

cộng, không đốt rác…), thu gom, tái chế các phế liệu như giấy vụn, chai, lon…,

tuyên truyền, vận động những người khác cùng bảo vệ môi trường.


  • Kỹ thuật : 1.0 điểm : Viết đoạn văn dưới dạng hội thoại, dài khoãng 15 – 20 câu trao đổi, câu đối thoại tự nhiên, dùng từ phong phú ,chính xác. Nếu viết dưới dạng văn xuôi : không cho điểm kỹ thuật .


Ghi chú:

* Tổng điểm toàn bài : 20

* Chấm sát đáp án, biểu điểm

* Tổng điểm không làm tròn số, giử nguyên 2 chữ số thập phân

( ví dụ: 14.25 , 12.50 , 10.75 )

--------------------------------------------------- Hết--------------------------------



ĐỂ SỐ 11

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN
NĂM HỌC 2007-2008; KHÓA NGÀY 20-6-2007


MÔN THI: TIẾNG ANH (MÔN CHUYÊN)

Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian phát đề

A. CHOOSE THE CORRECT ANSWER TO FILL IN THE BLANK

1. The police stated that the accident ______________ soon.

A. will be investigated 
B. had investigated 
C. is being investigated 
D. would be investigated

2. There are chances that Manchester United ______________ the last match against Juventus.

A. won 
B. will win 
C. has won 
D. would win

3. ______________ to the national park before, Sue was amazed to see the geyser.

A. Being not 
B. Not having been 
C. Have not bee 
D. Having not been

4. Hardly ______________ the captain of the team when he had to face the problems.

A. had he been appointed 
B. did he appoint 
C. was he being appointed 
D. was he appointing

5. It is six years ______________ we moved to Chicago.

A. when 
B. that 
C. since 
D. after

6. I think he will join us, ______________?

A. doesn’t he 
B. won’t he 
C. will he 
D. do I

7. I am sorry. I have forgotten ______________ a table at the restaurant for you.

A. reserving  
B. to reserve 
C. having reserved 
D. to be reserved

8. ______________ our children may be, we cannot go picnicking in this weather.

A. Though excited 
B. Excited as 
C. Because of excitement 
D. Exciting

9. I am leaving the key under the pot in the garden ______________ you should be home earlier than usual.

A. because 
B. in case 
C. so that 
D. though

10. Be patient ______________ you won’t succeed.

A. because 
B. or 
C. unless 
D. otherwise

11. Sweating increases ______________ vigorous exercise or hot weather.

A. during 
B. when 
C. at the time 
D. for

12. Goddard developed the first rocket to fly faster ______________.

A. than sound is 
B. as does sound 
C. than sound 
D. as sound is

13. Herbs ______________ in soups and sauces.

A. are used to be 
B. are often used 
C. often use 
D. get used to being

14. Studies indicate ______________ collecting art today than ever before.

A. there more people 
B. more people that are 
C. that there are more people 
D. people there are more

15. Susan couldn’t help ______________ when I told her the joke.

A. laughing 
B. laugh 
C. to laugh 
D. laughed

16. Your hair needs ______________. You’d better have it done tomorrow.

A. cut 
B. to cut 
C. being cut 
D. cutting

17. Regina, ______________ you have never met before, is a genius in painting.

A. that 
B. whose 
C. whom 
D. whomever

18. Doctors advise ______________ too many hours watching television.

A. not to spend 
B. not being spent 
C. not spend 
D. not spending

19. Quite ______________ people have complained about his behavior. ______________ people have voiced their support for him.

A. a few / Many 
B. very few / Some 
C. a lot / Few 
D. a few / Very few

20. ______________ finds the treasure is entitled to twenty five percent of it.

A. Who 
B. The person who 
C. Whoever 
D. Man who

21. As soon as you hear the alarm, you all have to leave the building ______________.

A. on the verge 
B. under law 
C. at no time 
D. without delay

22. ______________ have tried their best to protect the environment, but their efforts seem to be nothing compared to what people are doing to harm it.

A. Poachers 
B. Industrialists 
C. Conservationists 
D. Producers

23. The passage ______________ that the first settlers were Spanish.

A. refers 
B. instills 
C. implies 
D. infers

24. There are not many interesting ______________ of news in the ‘Evening’.

A. parts 
B. articles 
C. loads 
D. items

25. On November 5, a lot of firework is ______________ off in England.

A. set 
B. gone 
C. sent 
D. burned

26. Can you give me the ______________ for tomato soup?

A. formula 
B. recipe 
C. order 
D. method

27. Jane likes watching films, but she is not ______________ keen on any kind.

A. specially 
B. certainly 
C. largely 
D. particularly

28. In a report submitted to the government yesterday, scientists ______________ that the building of the bridge be stopped.

A. banned 
B. complained 
C. said 
D. recommend

29. Police believe that there is a ______________ between the 2 crimes.

A. chain 
B. link 
C. connector 
D. mixture

30. If you come to the theatre late, you have to wait until the ______________ to get in.

A. break 
B. interval 
C. refreshment 
D. half-time

31. From now on, you have to ______________ responsibility for the sales figures.

A. get 
B. acquire 
C. assume 
D. accept

32. Children have to ______________ respect to their parents and teachers.

A. show 
B. take 
C. feel 
D. express

33. ______________, the reports are not good enough to be printed.

A. On my own 
B. Out of the ordinary 
C. If you ask me 
D. Telling the truth

34. During the war, we ______________ many relatives.

A. lost touch with 
B. take for granted 
C. made a mention of 
D. set an example for

35. You should pay ______________ to what the instructor is saying.

A. attendance 
B. intention 
C. convention 
D. attention

36. The jokes Jack tell are as old as ______________.

A. the earth 
B. the mountains 
C. the hills 
D. the oceans

37. The articles I have cut out from newspapers for years are now ______________ with age.

A. old 
B. yellowed 
C. blackened 
D. torn

38. You can contact us if anything ______________ with our plan.

A. goes wrong 
B. comes bad 
C. is out of luck 
D. loses control

39. It is ______________ knowledge that you have to drink more fluids when you have flu.

A. common 
B. popular 
C. widespread 
D. updated

40. As soon as Kate failed to do the job the third time, she got the ______________.

A. promotion 
B. recommendation 
C. rearrangement 
D. sack

41. Can I ask a favor ______________ you, Mark? Could you please move this sofa backwards?

A. for 
B. of 
C. with 
D. to

42. I read the contract again and again ______________ avoiding making spelling mistakes.

A. with a view to 
B. In view of 
C. by means of 
D. in terms of

43. This kind of product has to be used ______________ 3 days ______________ purchase.

A. by / of 
B. within / of 
C. on / on 
D. on /after

44. Too many tests and exams have put high school students ______________ pressure.

A. in 
B. on 
C. under 
D. into

45. The president refused to make any judgement ______________ the situation.

A. on 
B. with 
C. for 
D. of

46. ______________ your effort and talent, we wonder if you can work full time for us.

A. Regarding 
B. In regard of 
C. With respect to 
D. On behalf of

47. Let’s move ______________ to the next item on the agenda.

A. in 
B. by 
C. up 
D. on

48. I am fed ______________ hanging around here with nothing to do.

A. up on 
B. out of 
C. up with 
D. by

49. I do not know my uncle is ______________ doubt ______________ everything he sees.

A. with / about  
B. in / of 
C. of / for 
D. in / with

50. ______________ Xmas, more shopping is done.

A. On 
B. For 
C. At 
D. In

51. On farms, when the cattle are too ill, farmers often have to put them ______________.

A. in 
B. down 
C. up 
D. away

52. ______________ my shyness, they refused to give me the job as a receptionist.

A. Despite 
B. As for 
C. Due to 
D. Instead of

53. The professor broke ______________ her lecture when she heard a cell phone ringing.

A. away 
B. in 
C. off 
D. out

54. I could not ______________ the peak of the mountain in the foggy weather.

A. get over 
B. make out 
C. see through 
D. go into

55. We all need friends whom we can ______________ when we are in trouble.

A. call on 
B. break off 
C. live on 
D. go by

56. Constantly staying in cold weather may bring ______________ pneumonia.

A. in 
B. about 
C. up 
D. on

57. Don’t let poachers get ______________ hunting animals. They deserve to be punished.

A. off 
B. out of 
C. on 
D. away

58. I was named ______________ a wealthy relative of my Mom’s.

A. after 
B. to 
C. as 
D. in on

59. I cannot stay up late at night; I prefer ______________ in early.

A. going 
B. breaking 
C. turning 
D. doing

60. My little son is learning how to ______________ his shoes.

A. put off 
B. get on 
C. take to
D. do up

B. IDENTIFY THE MISTAKE IN EACH SENTENCE

61. Graham Bell was once a teacher who ran a school for the deaf in Massachusetts.

A.
B. 
C.
D.

62. Telephoto, a process for sending pictures by wire, has been invented during the 1920s, and the first transcontinental telephoto was sent in 1925.

A.
B. 
C.
D.

63. The immune system is the bodies way of protecting itself against viruses.

A. 
B.
C.
D.

64. What I told her a few days ago were not the solutions to most of her problems.

A.
B.
C.
D.

65. However cheap it is, the poor quality products cannot always appeal to customers.

A.
B.
C.
D.

66. If you do not keep my secret, I will reveal surely yours.

A.
B.
C.
D.

67. Jim’s grandfather left him 50,000 dollars, this was too big a sum to him.

A.
B.
C.
D.

68. So far Linda has been writing 5 novels on the problems teenagers have to cope with in the new world.

A.
B.
C.
D.

69. The choice of which restaurant to go to for tonight’s meal is entirely your.

A.
B.
C.
D.

70. You mustn’t have seen my sister, for I have no sister living on the other end of this city

A.
B.
C.
D.

C. PHONETICS

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others:

71. A. chapter 


     B. yatch 
     C. manage 
     D. panel

72. A. example 


      B. fee
      C. ink 
      D. inhumane

73. A. junior 


      B. humour 
      C. stew 
      D. purify

74. A. hall 


      B. doll 
      C. chalk 
      D. forecast

75. A. recite 


      B. reconcile 
      C. refund 
      D. reproduce

Choose the word whose stress pattern is pronounced different from that of the others:

76. A. relax 


      B. recognize 
      C. realize 
      D. relatively

77. A. permanent 


     B. power 
     C. permission 
     D. carpet

78. A. photography 


      B. minority 
      C. heroic 
      D. amateur

79. A. practicality 


      B. politician 
      C. uncontrollable 
      D. comfortable

80. A. managerial 


      B. determination 
      C. unbelievable 
      D. inability

D. VOCABULARY

Supply the appropriate form of the words in the brackets:

81. At the end of the concert, the audience gave the young pianist a ___________ ovation. (STAND)

82. The university has ________ the use of dictionaries during language examinations. (AUTHOR)

83. A dilemma is a situation where a difficult choice has to be made between two, sometimes unpleasant, _________. (ALTERNATE)

84. It is very difficult to find Mrs. Burton’s shop, for it was __________ from all others in the street. (DISTINGUISH)

85. When we arrived at the hotel, we were amazed at the ___________ hospitality of the fans. (COMPARE)

86. The teacher’s criticism has ___________ Tom’s interest in learning. (DIE)

87. The staff’s bad behavior has brought ________ to the whole company. (GRACEFUL)

88. Panda is _____________ to China only. (NATION)

89. Traditional _________ are a good source of fun and entertainment. (CELEBRATE)

90. The public were angry with the Minister’s ______________ to tell the truth about the bribery. (REFUSE)

Fill each blank with an appropriate word formed from one of the words in the list below: similarity – suit – advise – value – fit – dispense – predict – water – foolish – warn

It is astonishing how many people set off to climb Mount Olympus in completely (91) ________ clothing. The weather conditions on the mountain are notoriously (92) _______but people are (93) ________ into thinking that just because the bottom is sunny, the summit will be (94) ______ warm and bright. Nothing could be further from the truth. Bearing in mind that “ (95) _______ is forearmed”, consult the local climbing club about likely conditions before setting off. Such local knowledge can be absolutely (96) ________ and you would, to put it mildly, be extremely (97) _________ to ignore it. Whatever the likely weather, a good pair of boots is (98) _______ and is some form of (99) _______. And it is a steep climb so it goes without saying that a reasonable level of (100) ________ is essential.



E. REWRITE WITHOUT CHANGING MEANING

101. It was wrong of you to allow a 4-year-old child to walk home alone.

- You should ................................................................................

102. I could realize how important the family is only after I left home.

- Not until ....................................................................................

103. Mrs. Green is proud of her son’s contribution to the play.

- Mrs. Green is proud of what ........................................................

104. The recruited very few young engineers.

- Hardly .......................................................................................

105. Only two out of the five rooms we have booked have air conditioning.

- We have booked five rooms, only ..................................................

106. Jane seems to come to the performance lat.

- It looks ....................................................................................

107. I could hold a big party due to my Mom’s help.

- Had it ........................................................................................

108. Success depends on hard work.

- The harder .................................................................................

109. Fiona was so disappointed that she could not keep on working.

- Such ........................................................................................

110. Although Richard is competent in his work, he does not know how to deal with this client.

- Competent ...............................................................................

F. CLOZE TESTS

Supply each blank with one word:

The director has overall responsibility for the artistic side of a production and must (111) ____ all the rehearsal and keep an (112) _____ on all the backstage and technical departments (113) _____. Directors tend to have (114) ______ personalities and can be temperamental. But the success or (115) _____ of a play is in their (116) ______. It is their job to (117) _____ out the imaginative qualities in the actors in order to get the best response from them. Some directors let actors decide on their own interpretation while (118) _____ give detailed instruction as to (119)  ______ they want the parts to be played. Some directors also (120) ______ on duties, such as planning a season’s program and supervising the budget.



Choose the suitable word to fill in each blank:

You can rob a bank without leaving your house these days. Who needs stocking (121)______, guns and getaway cars? If you’re a computer whiz-kid, you could grab your first million (122)_______ with nothing more dangerous than a personal computer, a telephone and a modern to (123)_______them.

All you have to do is to dial into the networks which like the computers in large organizations together, type in a couple of passwords and you can rummage (124)_______in the information that’s stored there (125)_______your heart’s content. Fortunately it isn’t always quite as easy as it appears. But, as more and more information is (126)_______and stored on computer, whether it is details of your bank account or the number of tins of baked beans in the stockroom at the supermarket, a computer crime seems set to grow.

A couple of months ago a newspaper reported that five British banks were being (127)_______to ransom by a gang of hackers who had managed to (128)_______their computer. The hackers were demanding money (129) _____revealing exactly how they did it. In case like this, banks may consider paying just so that they can protect themselves better in the future.

As with (130)________else, hackers start young in the States. A 12-year-old boy in Detroit was (131)_______of entering a company’s credit rating computer and (132)_____the numbers he found there. His mother told reporters that he spent up to 14 hours on his computer during the weekend.

Prevention is probably easier than detection, and many companies now spend lots of time and money (133)______programs using passwords and codes. Of course all this is no use (134)_____if computer users tell each other their password, stick it on their screen so they don’t (135)______it or use passwords like “password”. It all happens. There are plenty of software companies which specialize in writing software that makes computers hacker-proof. One company in the States set (136)______to prove that its system can defeat hacker by asking over 2000 of them to try to hack it. The hackers were given 2 weeks to discover the secret message stored on 2 PCs in offices in New York and San Francisco. The message (137)______: “The persistent hunter who (138)____his prize (139)______becomes the hunted.” You will be relieved – or perhaps disappointed – to learn that (140)______hacker managed it.

121. A. covers 
        B. veils 
        C. masks 
        D. helmets

122. A. supported 


        B. armed 
        C. provided 
        D. tampered

123. A. connect 


        B. link 
        C. combine 
        D. join

124. A. further 


        B. out 
        C. about 
        D. off

125. A. off 


       B. to 
       C. with 
       D. within

126. A. dealt 


        B. progressed 
        C. tackled 
        D. processed

127. A. held 


        B. asked 
        C. kept 
        D. captured

128. A. turn off 


        B. break into 
        C. get into 
        D. come up with

129. A. on the verge of 


       B. with exception of 
       C. in answer to  
       D. in return for

130. A. anything 


        B. everybody 
        C. nothing 
        D. somebody

131. A. able 


        B. capable 
        C. possible 
        D. enabled

132. A. scattering 


        B. dumping 
        C. distributing 
        D. loading

133. A. thinking 


       B. discovering 
       C. devising 
       D. manufacturing

134. A. of all 


       B. in all 
       C. even 
       D. whatsoever

135. A. forget 


        B. notice 
        C. bother 
        D. mention

136. A. about 


       B. out 
       C. off 
       D. away

137. A. read 


        B. is read 
        C. was reading 
        D. had been read

138. A. offers 


        B. reaches 
        C. obtains 
        D. wins

139. A. now and then 


       B. now and again 
       C. sooner or later 
       D. safe and sound

140. A. none 


        B. not any 
        C. neither 
        D. hardly

G. Read the following passages and choose the best answer to the questions:

KETCHUP

The sauce that is today called ketchup ( or catsup) in Western cultures is a tomato_based sauce that is quite distinct from Eastern ancestors of this product. A sauce called ke-tjap was in used in China at least as early as the 17th century, but the Chinese version of the sauce was made of picked fish, shellfish, and spices. The popularity of this Chinese sauce spread to Singapore and Malaysia, where it was called kechap. The Indonesian ketjab derives its name from the same source of the Malysian sauce but is made from very different ingredients. The Indonesian ketjab is made by cooking black soy beans, fermenting them, placing them in a salt brine for at least a week , cooking the resulting solution further, and sweetening it heavily; this process results in a dark, thick and sweet variation of soy sauce.

Early in the 18th century, sailors from the Bristish navy came across this exotic sauce on voyages to Malaysia and Singapore and brought samples of it back to England on return voyages. English chefs tried to recreate the sauce but were unable to do exactly because key ingredients were unknown or unavailable in England; chefs ended up substituting ingredients such as mushrooms and walnuts in an attempt to recreate the special taste of the original Asian sauce. Variations of this sauce became quite the rage in the 18th century England, appearing in a number of recipe books and features as an exotic addition to menus from the period.

The English version did not contain tomatoes, and it was not until the end of the 18th century that tomatoes became a main ingredients in the ketchup of the United States. It is quite notable that tomatoes were added to the sauce and that tomatoes had previously been considered quite dangerous to health. That tomato had been cultivated by the Aztecs, who had called it tomalt; however, early botanists had recognized that tomato was a member of the Solanecaea family, wich does include a number of poisonous plant. The leaves of the tomato plant are poisonous, though of course the fruit is not.

Thomas Jefferson, who cultivated the tomato in his gardens at Monticello and served dishes containing tomatoes at lavish feasts, often receive credit for changing the reputation of the tomato. Soon after Jefferso had introduced the tomato to American society, recipes combining the new fashinonabe tomato with the equally fashionable and exotic sauce known as ketchap began to appear. By the middle of the 19th century, both of the tomato and tomato ketchup were stables of the American kitchen.

Tomato ketchup,popular though it was,was quite time-consuming to prepare. In 1876,the first mass-produced tomato ketchup, a product of German-American Henry Heizn,went on sale and achieved immediate success. From tomato ketchup, Heizn branched out into a number of other products, including various sauces, pickles, and relishes.

141. It is not stated in paragraph 1 that

A. the Chinese sauce was in existence in the 17th century


B. the Malaysian sauce was similar to the Chinese sauce
C. the Chinese sauce was made from seafood and species
D. the Indonesian sauce was similar to the Chinese sauce

142. “it” in paragraph 1 refers to

A. a salt brine
B. a week
C. the resulting solution
D. this process

143. What ingredient is not used to make Indonesian sauce?

A. soy beans
B. sugar
C. salt
D. mushrooms

144. It can be inferred from the second paragraph that mushrooms and walnuts were

A. difficult to find in England
B. not part of the original Asian recipe
C. not native to England
D. transported to England to Asia

145. The phrase “became quite the rage” in paragraph 2 means

A. became an anger
B. became strange
C. became popular
D. became a protest

146. The author mentions the English version at the beginning of the third paragraph in order to

A. indicate what will be discussed in the coming paragraph
B. explain why tomatoes were considered dangerous
C. make a reference to the topic of the previous pharagraph
D. provide an example of a sauce using tomatoes

147. According to the paragraph 3, the tomato plant

A. was considered poisonous plants
B. is related to some poisonous plants
C. has edible leaves
D. has fruit tat is sometimes quite poisonous

148. the word “staples” in paragraph 4 could be best replaced by

A. standard elements
B. strong attachment
C. necessary utensils
D. rare alternatives

149. Where in paragraph 4 can the following sentence go in? “It turned from very bad to exceedingly good”

A. at the beginning of the paragraph 4
B. before the sentence “ Soon after Jefferson …”
C. before the sentence “By the middle of the 19th century …”
D. at the end of the paragraph 4

150. Tomato ketchup is closest to the word

A. ketchap
B. ke-tjap
C. ketjab
D. kechap

THE BEATLES

In the 1960s, The Beatles were probably the most famous pop group in the whole world. Since then, there have been a great many groups that have achieved enormous fame, so it is perhaps difficult now to imagine how sensational The Beatles were at that time. They were four boys from the north of England and none of them had any training in music. They started by performing and recording songs by black Americans and they had some success with these songs. Then they started writing their own songs and that was when they became really popular. The Beatles changed pop music. They were the first pop group to achieve great success from songs they had written themselves. After that it became common for groups and singers to write their own songs. The Beatles did not have a long career. Their first hit record was in 1963 and they split up in 1970. They stopped doing live performances in 1966 because it had become too dangerous for them – their fans were so excited that they surrounded them and tried to take their clothes as souvenirs! However, today some of their songs remain as famous as they were when they first came out. Throughout the world many people can sing part of a Beatles song if you ask them.

151. The passage is mainly about

A. How the Beatles became more successful than other groups


B. Why the Beatles split up after 7 years
C. The Beatles’ fame and success
D. Many people’s ability to sing a Beatles song

152. The four boys of the Beatles

A. Came from the same family
B. Were at the same age
C. Came from a town in the north of England
D. Received good training in music

153. The word “sensational” is closest in meaning to

A. Notorious
B. Bad
C. Shocking
D. Popular

154. The first songs of the Beatles were

A. Written by themselves
B. Broadcast on the radio
C. Paid a lot of money
D. Written by black Americans

155. What is not true about the Beatles?

A. The members had no training in music
B. They had a long stable career
C. They became famous when they wrote their own songs
D. They were afraid of being hurt by fans

156. The Beatles stopped their live performances because

A. They had earned enough money
B. They did not want to work with each other
C. They spent more time writing their own songs
D. They were afraid of being hurt by fans.

157. The year 1970 was the time when

A. They split up
B. They changed pop music
C. They started their career
D. They stopped singing live

158. What the fans of the Beatles often did was

A. Sing together with them
B. Take their clothes as souvenirs
C. Ask them to write more songs
D. Ask them why they should separate

159. Some songs of the Beatles now

A. Are still famous as they used to be
B. Became too old to sing
C. Are sung by crazy fans
D. Are the most famous

160. The tone of the passage is that of

A. Admiration
B. Criticism
C. Neutral
D. Sarcasm

ĐÁP ÁN ĐỀ NGHỊ

 


1.

D

51.

D

2.

B

52.

C

3.

B

53.

C

4.

A

54.

B

5.

C

55.

A

6.

B

56.

D

7.

B

57.

D

8.

B

58.

A

9.

B

59.

C

10.

B

60.

D

11.

A

61.

D

12.

C

62.

C

13.

B

63.

B

14.

C

64.

B

15.

A

65.

A

16.

D

66.

C

17.

C

67.

C

18.

D

68.

A

19.

D

69.

D

20.

C

70.

A

21.

D

71.

B

22.

C

72.

B

23.

C

73.

D

24.

D

74.

B

25.

A

75.

B

26.

B

76.

A

27.

D

77.

C

28.

D

78.

D

29.

B

79.

D

30.

B

80

B

31.

C

81.

standing

32.

C

82.

authorized

33.

C

83.

alternatives

34.

A

84.

indistinguishable

35.

D

85.

incomparable

36.

C

86.

deadened

37.

B

87.

disgrace

38.

A

88.

native

39.

A

89.

celebrations

40.

D

90.

refusal

41.

B

91.

unsuitable

42.

A

92.

unpredictable

43.

B

93.

fooled

44.

C

94.

similarly

45.

A

95.

Forewarned

46.

C

96.

valuable

47.

D

97.

inadvisable

48.

C

98.

indispensable

49.

B

99.

waterproof

50.

C

100.

fitness

101. You should not have allowed a four-year-old child to walk home alone.

102. Not until I left home could I realize how important the family is.

103. Mrs. Green is proud of what her son can contribute / contributes to the play.

104. Hardly any young engineers were recruited.

105. We have booked five rooms, only two of which have air conditioning.

106. It looks as if she will come to the performance late.

107. Had it not been for Mom’s help, I could not have held a big party.

108. The harder you work, the more successful you are.

109. Such was Fiona’s disappointment that she could not keep on working.

110. Competent as/ though Richard is / may be in his work, he does not know how to deal with this client.

111.

conduct

136.

B

112.

eye

137.

A

113.

involved

138.

D

114.

strong/ powerful

139.

C

115.

failure

140.

B

116.

hands

141.

D

117.

draw

142.

C

118.

others

143.

D

119.

how

144.

B

120.

take

145.

C

121.

C

146.

C

122.

B

147.

B

123.

A

148.

A

124.

C

149.

B

125.

B

150.

A

126.

D

151.

C

127.

A

152.

B

128.

B

153.

C

129.

D

154.

D

130.

A

155.

B

131.

B

156.

D

132.

C

157.

A

133.

C

158.

B

134.

D

159.

A

135.

A

160.

A

Người giải đề: Giáo viên LÊ MINH CHÂU
(Giáo viên tiếng Anh Trường THPT chuyên Lê Hồng Phong TP.HCM)

ĐỂ SỐ 12



PHÒNG GIÁO DỤC&ĐÀO TẠO

HUYỆN BUÔN ĐÔN

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI BẬC THCS CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2009-2010
Môn: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 150 phút (Không kể thời gian giao đề)




Họ và tên:
Số báo danh:
Phòng thi:


Giám thị 1

Giám thị 2

Mã phách


ĐIỂM BÀI THI

Giám khảo 1

Giám khảo 2

Mã phách

Bằng số

Bằng chữ
















I. Listen. Then complete the notes: (2ms)

Our oceans are becoming extremely polluted. Most of this pollution comes from the land, which means it comes from people. Firstly, there is raw sewage, which is pumped directly into the sea. Many countries, both developed and developing, are guilty of doing this. Secondly, ships drop about 6 million tons of garbage into the sea each year. Thirdly, there are oil spills from ships. A ship has an accident and oil leaks from the vessel. This not only pollutes the water, but it also kills marine life. Next, there are waste materials from factories. Without proper regulations, factory owners let the waste run directly into the rivers, which then leads to the sea. And finally, oil is washed from the land. This can be the result of carelessness or a deliberate dumping of waste./.


HOW THE OCEAN IS POLLUTED

Firstly: ......................................................................................

Secondly: ..................................................................................

Thirsly: .....................................................................................

Next: .........................................................................................

Finally: .....................................................................................


II. Complete the text with a suitable word for each space:(2ms)

More than hundred years ago, the term “environmental pollution” (1)………………. quite strange to (2)………………….. They lived healthily, drank pure water, and breathed (3)………………….. air. Nowadays, the situation is quite different. People all over the world are worried about things that are happening to the environment. Actually it is man that is destroying the surroundings with many kinds of (4)…………………….We know that motobikes and cars emit dangerous gases that cause poisonous air and cancer, but no one wants to travel (5)………………………foot or by bike. Manufacturers know that wastes from factories make water and soil (6)…………………….., but they do not want to spend a lot of their money on treating the (7)……………………….safely. Scattering garbage is bad for our health, but no one wants to (8)…………………………time burying it. Is it worth talking a lot about pollution?


III. Give the corect form of the verbs (3ms)

1. Would you mind ………………….. me use your phone? (let)

2. Do you mind if I ………………….. the window? (close)

3. Would you like me …………………. Some tea? (make)

4. I wish all of classmates …………………….. the next exam (pass)

5. He wishes he ……………………… that programme last night (not watch)

6. They get a new house ……………………. (repair)

7. I don’t recognise her because she ……………….. a lot. (change)

8. When Mr Minh ………………… (look) out, she ………………..9 (see) the children ……………………. 10 (play) near the pool.

9. Are they used to …………………. up late? (stay)

10. A: What time is it?

B: It’s ten o’clock. It’s time he ……………………..News (watch).


IV. Read the text carefully and answer the questions: (2ms)

Tet is celebrated on the first day of the Lunar New Year. Some weeks before the New Year, the Viet Namese clean their houses and paint the walls. New clothes are bought for the occasion. One or two days before the festival, people make Banh Chung, which is the traditional cake. On the New Year’s Eve, the whole family gets together for a dinner. On the New Year morning, the young members of the family pay their respects to the elders. In return they receive lucky money wrapped in red tiny envelopes. Then people go to visit their neighbors, friends and relatives.


1. Are new clothes bought for the New Year?

2. When was Banh Chung made?

3. What is Banh Chung ?

4. What do the young members of the family do on the New Year morning ?




V. Rewrite the following sentences without changing the meaning: (4ms)

1. She said to him “I am going to leave soon”.

She told

2. They have lived here for ten years.

They started

3. It was too cold for children to go to school.

It was not

4. You are unfit because you don’t do enough execise.

If

5. At the weekend I get up later than during the week.



During the week I

6. We have to water these young trees during the dry season.

These young trees

7. It was such good milk that we couldn’t stop drinking it

The milk

8. This kitchen is different from mine

This kitchen is not
VI. Use the cues given to write the sentences which make a complete letter: (2ms)

Dear Ann,

1. I/ write/ letter/ thank/ you/ your family/ what/ receive.

2. It/ be/ most/ interesting/ time/ have/ England.

3. I/ grateful/ you/ help/ improve/ English.

4. I/ home/ yesterday evening.

5. I/ hope/ find/ suitable work /Hanoi.

6. Give/ regards/ parents and Jack.

7. Thank/ again/ you/ do.

8. I/ look/ forward/ see/ you/ Vietnam.

Yours sincerely,

Hoa.
VII. Rewrite the questions using comparative and superlatives: ( 3ms)

1. What / long / river / the world ?

2. Who / clever / girl / in your class?

3. Which / cheap / bananas or apples?



  1. What / exciting / film / you have ever seen?

5. Which / easy / Maths or History?

6. Who / old / person / your house?


VIII. Composition: (2ms)

There are some environment problems in your school. Make a speech (paragraph) about the plan to improve your school environment at the coming class discussion. (From 120 - 150 words).


---------THE END---------

HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI BẬC THCS CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2009-2010
MÔN: TIẾNG ANH
I. Phần nghe: (2 điểm)
HOW THE OCEAN IS POLLUTED
Firstly: Raw sewage is pumped directly into the sea. (0,5 điểm)

Secondly: Garbage is dropped into the sea. (0,5 điểm)

Thirsly: Oil spills come from ships at sea. (0,25 điểm)

Next: Waste materials come from factories. (0,5 điểm)

Finally: Oil is washed from the land. (0,25 điểm)
II. Viết đúng mỗi từ được (0,25 điểm)

1. from 5. on

2. to 6. up

3. for 7. on

4. before/by 8. for
III. Viết đúng mỗi câu được (0,25 điểm)

1. letting 2. close 3. to make 4. would pass 5. hadn’t watched 6. repaired

7. has changed 8. looked 9. saw 10. playing 11. staying 12. watching
IV. Trả lời đúng mỗi câu được (0,5điểm)

1. Yes, they are.

2. Banh Chung was made one or two days before the festival.

3. Banh Chung is the traditional cake (of Vietnamese people ).

4. They pay their respects to the elders.
V. Viết đúng mỗi câu được (0,5điểm)

1. She told him that she was going to leave there soon.

2. They started living here ten years ago.

3. It was not warm enough for children to go to school.

4. If you did enough exercise you would be fit.

5. During the week I get up earlier than at the weekend.

6. These young trees have to be watered during the dry season.

7. The milk was so good that we couldn’t stop drinking it.

8. This kitchen is not the same as mine.
VI. Viết đúng mỗi câu được (0,5 điểm)

1. I am writing this letter to thank you and your family for what I received

2. It was the most interesting time that I had in England

3. I am very grateful that you helped me improve my English

4. I came home yesterday evening

5. I hope I can find a suitable work in Hanoi

6. Please give my regards to your parents and Jack

7. Thank you again for what you have done

8. I’m looking forward to seeing you in Viet Nam.


: data -> file -> 2013 -> thang12
2013 -> DẠng 1: DÃy số MÀ CÁc số HẠng cách đỀU. Bài 1: Tính b = 1 + 2 + 3 + + 98 + 99 Nhận xét
2013 -> ĐỀ thi chọn học sinh giỏi lớP 12 thpt kỳ thi thứ hai Năm học 2012 – 2013
2013 -> BỘ quốc phòng bộ lao đỘng thưƠng binh và XÃ HỘi bộ NỘi vụ BỘ TÀi chíNH
2013 -> Em hãy khoanh vào chữ cái trước câu trả lời đúng. 1) Số thích hợp viết vào chỗ chấm (…) để : 3kg 3g = … kg là : A. 3,3 B. 3,03 C. 3,003 D. 3,0003
2013 -> NGÂn hàng nhà NƯỚc việt nam
2013 -> QuyếT ĐỊnh về thành lập Trung tâm Huấn luyện và thi đấu thể dục thể thao thành phố Hồ Chí Minh trực thuộc Sở Văn hóa, Thể thao và Du lịch chủ TỊch ủy ban nhân dân thành phố HỒ chí minh
2013 -> I. KẾt quả thực hiện chính sách hỗ trợ phát triển sản xuấT ĐỐi với hộ nghèO, CẬN nghèo và ĐỒng bào dân tộc thiểu số
2013 -> TỔng cục hải quan cộng hòa xã HỘi chủ nghĩa việt nam độc lập Tự do Hạnh phúc


1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   33


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2019
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương