SỞ gd-đt hà TĨnh trưỜng thpt trần phú ĐỀ thi thử thqg năm họC 2014 2015



tải về 2.7 Mb.
trang1/20
Chuyển đổi dữ liệu15.08.2016
Kích2.7 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20


SỞ GD-ĐT HÀ TĨNH

TRƯỜNG THPT TRẦN PHÚ


ĐỀ THI THỬ THQG - NĂM HỌC 2014 - 2015

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 90 phút (không kể thời gian giao đề)




Mã đề thi 01

Họ, tên thí sinh:..........................................................................

Số báo danh:...............................................................................



Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. Hand B. Bank C. Sand D. Band

Question 2: A. Cooks B. Loves C. Joins D. Spends

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. Investigate B. Aborigine C. Convenient D. Supervisor

Question 4: A. Determine B. Diversity C. Occupation D. Miraculous

Question 5: A. Suitable B. Eliminate C. Accent D. Cultural

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6: Okay, I …………… the popcorn if you buy the drinks.

A. will buy B. buy C. would buy D. bought

Question 7: ...................... flowers are usually made of plastic or silk.

A. Unreal B. False C. Artificial D. Untrue

Question 8: Computers are said to be ……….…… for the development of mankind.

A. here today, gone tomorrow B. here and there C. here to stay D. neither here nor there

Question 9: If only the Prime Minister ........his arts policy would lose him the election.

A. had known B. knows C. was knowing D. could have knowing

Question 10: How can the boss act ……………… nothing had happened?

A. therefore B. so C. if D. as though

Question 11: I don’t remember ………….. of your decision to change our vocation plan.

A. to tell B. being told C. telling D. to be told

Question 12: Last year Matt earned …………. his brother, who had a better position.

A. twice as much as B. twice more than C. twice as more as D. twice as many as

Question 13: Most people prefer flying ………….. going by the sea because it’s too much faster.

A. over B. than C. from D. to

Question 14: We have a party tonight and Daisy is worried about ……………. .

A. what to wear B. which wearing C. these wearing D. that she wearing

Question 15: Paul was .... of himself for having stolen money from his mother.

A. shy B. ashamed C. timid D. embarrassed

Question 16: While studying, he was financially dependent …………….. his parents.

A. of B. to C. from D. on.

Question 17: Mr. Pike …………. English at our school for 20 years before he retired last year.

A. had been teaching B. has been teaching C. was teaching D. is teaching

Question 18: Don't worry about trying to catch last train home, as we can easily ……you up for the night.

A. keep B. put C. take D. set

Question 19: This is valuable ................ chair which dates back to the eighteeth century.

A. traditional B. old-fashioned C. antique D. ancient

Question 20: Come with me. I’m seeing “The killer” tomorrow. ……………….

A.  Do you? B.  Shall you? C. Are you? D. Will you?

Question 21: It is a ……………………… .

A. polyester sleeping blue bag B. blue sleeping polyester bag

C. blue polyester sleeping bag D. sleeping blue polyester bag

Question 22: It is essential that every student ………….. to learn English at university.

A. had B. have C. has D. to have

Question 23: James: “How about a game of cards?” - Susan: “……………………….”

A. Good idea. B. I’m afraid I do.

C. No, it’s interesting, isn’t it? D. Sorry, I don’t like.

Question 24: Tom: “How did you get here?” - John: “………………..”

A. The train is so crowded. B. I came here last night.

C. I came here by train. D. Is it far from here?

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 25: It was inevitable that the smaller company should merge with the larger. 

A. urgent B. unavoidable C. important D. necessary

Question 26: Around 150 B.C. the Greek astronomer Hipparchus developed a system to classify stars according to brightness.

A. shine B. record C. categorize D. diversify

Question 27: S. Mayo Hospital in New Orleans was so named in recognition of Dr. Mayo’s outstanding  humanitarianism. 
A. exhaustive B. charitable C. remarkable D. widespread

Question 28: The weather is horrible at the moment, isn’t it? I hope it clears up later.

A. becomes brighter B. shines C. is not cloudy D. clean

Question 29:. There used to be a shop at the end of the street but it went out of business a year ago.

A. closed up B. closed C. closed down D. closed into

In these sentences, each one has four underlined words or phrases marked A, B, C, and D. Choose the one word or phrase that must be changed in order for the sentence to be correct.

Question 30: Students suppose to read all the questions carefully and find out the answers to them.

A B C D

Question 31: It was suggested that Pedro studies the material more thoroughly before attempting to pass the exam. A B C D

Question 32: My father used to give me a good advice whenever I had a problem.

A B C D


Question 33: Not until I was on my way to the airport that I realized I had left my passport at home.

A B C D


Question 34: Each of the nurses report to the operating room when his or her name is called.

A B C D


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

The latest addiction to trap thousands of people is Internet, which has been (35) ............... for broken relationships, job losses, finacial ruin and even one suicide. Psychologists now recognize Internet Addiction Syndrome (IAS) as a new illness that could (36) ................... serious problems and ruin many lives. Special help groups have been set up to (37) .................. sufferers help and support.

IAS is similar to (38) ................... problems like gambling, smoking and drinking : addicts have dreams about Internet; they need to use it first thing in the morning; they (39) ............... to their partners about how much time they spend online; they (40) .................. they could cut down, but are unable to do so . A recent study found that many users spend up to 40 hours a week on the Internet; (41) .................... they felt guilty, they became depressed if they were (42) ................... to stop using it.

Almost anyone can be at risk. Some of the addicts are teenagers who are already hooked on computer games and who (43) .................... it very difficult to resist the games on the Internet. Surprisingly, however, psychologists (44) .................. that most victims are middle-aged housewives who have never used a computer before.



Question 35: A. accused B. mistaken C. blamed D. faulted

Question 36: A. take B. cause C. affect D. lead

Question 37: A. recommend B. offer C. suggest D. advise

Question 38: A. others B. another C. the other D. other

Question 39: A. lie B. cheat C. deceive D. betray

Question 40: A. rather B. want C. prefer D. wish

Question 41: A. unless B. without C. although D. despite

Question 42: A. made B. allowed C. let D. had

Question 43: A. have B. find C. feel D. say

Question 44: A. say B. tell C. object D. promise

Read the following passage carefully and then choose the best answer to each question.

Butterflies are among the most extensively studied insects - an estimated 90 percent of the world's species have scientific names. As a consequence, they are perhaps the best group of insects for examining patterns of terrestrial biotic diversity and distribution. Butterflies also have a favorable image with the general public. Hence, they are an excellent group for communicating information on science and conservation issues such as diversity.

Perhaps the aspect of butterfly diversity that has received the most attention over the past century is the striking difference in species richness between tropical and temperate regions.

For example, in 1875 one biologist pointed out the diversity of butterflies in the Amazon when he mentioned that about 700 species were found within an hour's walk, whereas the total number found on the British islands did not exceed 66, and the whole of Europe supported only 321. This early comparison of tropical and temperate butterfly richness has been well confirmed.

A general theory of diversity would have to predict not only this difference between temperate and tropical zones, but also patterns within each region, and how these patterns vary among different animal and plant groups. However, for butterflies, variation of species richness within temperate or tropical regions, rather man between them, is poorly understood. Indeed, comparisons of numbers of species among the Amazon basin, tropical Asia, and Africa are still mostly "personal communication" citations, even for vertebrates, In other words, unlike comparison between temperate and tropical areas, these patterns are still in the documentation phase.

In documenting geographical variation in butterfly diversity, some arbitrary, practical decisions are made. Diversity, number of species, and species richness are used synonymously; little is known about the evenness of butterfly distribution. The New World butterflies make up the preponderance of examples because they are the most familiar species. It is hoped that by focusing on them, the errors generated by imperfect and incomplete taxonomy will be minimized.



Question 45: Which aspect of butterflies does the passage mainly discuss?

A. Their adaptation to different habitats B. Their names

C. Their physical characteristics D. Their variety

Question 46: The word consequence in the passage is closest in meaning to "………….".

A. explanation B. result C. analysis D. requirement

Question 47: Butterflies are a good example for communicating information about conservation issues because they …………… .

A. are found mainly in temperate climates B. have been given scientific names

C. are simple in structure D. are viewed positively by people

Question 48: The word striking in the passage is closest in meaning to "……………..".

A. successful B. noticeable C. confusing D. physical

Question 49: The word exceed in the passage is closest in meaning to "……………".

A. come close to B. locate C. go beyond D. allow

Question 50: All of the followings are mentioned as being important parts of a general theory of diversity EXCEPT ……………….. .

A. migration among temperate and tropical zones

B. variation of patterns of distribution of species among different animals and plants

C. differences between temperate and tropical zones

D. patterns of distribution of species in each region

Question 51: The author mentions tropical Asia in the passage as an example of a location where ……….

A. butterflies are affected by human populations

B. documenting plant species is more difficult than documenting butterfly species

C. butterfly behavior varies with climate

D. a general theory of butterfly diversity has not yet been firmly established

Question 52: Which of the following is NOT well understood by biologists?

A. Differences in species richness between temperate and tropical regions

B. Comparisons of behavior patterns of butterflies and certain animal groups

C. European butterfly habitats

D. Differences in species richness within a temperate or a tropical region

Question 53: The idea "little is known about the evenness of butterfly distribution" is that ………… .

A. we know about butterfly evenness distribution to some extent

B. we don't know anything about butterfly evenness distribution

C. there are many other things that we don't know about butterfly evenness distribution

D. we know much about butterfly evenness distribution

Question 54: The word generated in the passage is closest in meaning to "……………".

A. caused B. assisted C. estimated D. requested

Read the following passage carefully and then choose the best answer to each question.

During the seventeenth and eighteenth centuries, almost nothing was written about the contributions of women during the colonial period and the early history of the newly formed United States. Lacking the right to vote and absent from the seats of power, women were not considered an important force in history. Anne Bradstreet wrote some significant poetry in the seventeenth century, Mercy Otis Warren produced the best contemporary history of the American Revolution, and Abigail Adams penned important letters showing she exercised great political influence over her husband, John, the second President of the United States. But little or no notice was taken of these contributions. During these centuries, women remained invisible in history books.

Throughout the nineteenth century, this lack of visibility continued, despite the efforts of female authors writing about women. These writers, like most of their male counterparts, were amateur historians. Their writings were celebratory in nature, and they were uncritical in their selection and use of sources.

During the nineteenth century, however, certain feminists showed a keen sense of history by keeping records of activities in which women were engaged. National, regional, and local women’s organizations compiled accounts of their doings. Personal correspondence, newspaper clippings, and souvenirs were saved and stored. These sources from the core of the two greatest collections of women’s history in the United States one at the Elizabeth and Arthur Schlesinger Library at Radcliffe College, and the other the Sophia Smith Collection at Smith College. Such sources have provided valuable materials for later Generations of historians.



Despite the gathering of more information about ordinary women during the nineteenth Century, most of the writing about women conformed to the “great women” theory of History, just as much of mainstream American history concentrated on “great men.” To demonstrate that women were making significant contributions to American life, female authors singled out women leaders and wrote biographies, or else important women produced their autobiographies. Most of these leaders were involved in public life as reformers, activists working for women’s right to vote, or authors, and were not representative at all of the great of ordinary woman. The lives of ordinary people continued, generally, to be untold in the American histories being published.

Question 55: What does the passage mainly discuss?

A. The role of literature in early American histories

B. The place of American women in written histories

C. The keen sense of history shown by American women

D.The “great women” approach to history used by American historians

Question 56: The word “contemporary” in the 1st paragraph means that the history was

A. informative B. thoughtful C. written at that time D. faultfinding

Question 57: In the first paragraph, Bradstreet, Warren, and Adams are mentioned to show that _______

A. a woman’s status was changed by marriage

B. even the contributions of outstanding women were ignored

C. only three women were able to get their writing published

D. poetry produced by women was more readily accepted than other writing by women

Question 58: The word “celebratory” in the 2nd paragraph means that the writings referred to ________

A. related to parties B. religious C. serious D. full of praise

Question 59: The word “they” in the 2nd paragraph refers to________

A. efforts B. authors C. counterparts D. sources

Question 60: In the 2nd paragraph, what weakness in nineteenth-century histories does the author point out?

A. They put too much emphasis on daily activities

B. They left out discussion of the influence of money on politics.

C. The sources of the information they were based on were not necessarily accurate.

D. They were printed on poor-quality paper.

Question 61: On the basis of information in the third paragraph, which of the following would most likely have been collected by nineteenth-century feminist organizations?

A. Newspaper accounts of presidential election results

B. Biographies of John Adams

C. Letters from a mother to a daughter advising her how to handle a family problem

D. Books about famous graduates of the country’s first college

Question 62: What use was made of the nineteenth-century women’s history materials in the Schlesinger Library and the Sophia Smith Collection?

A. They were combined and published in a multivolume encyclopedia

B. They formed the basis of college courses in the nineteenth century.

C. They provided valuable information for twentieth- century historical researchers.

D. They were shared among women’s colleges throughout the United States.

Question 63: In the last paragraph, the author mentions all of the following as possible roles of nineteenth-century “great women” EXCEPT ________

A. authors B. reformers

C. activists for women’s rights D. politicians

Question 64: The word “representative” in the last paragraph is closest in meaning to _________

A. typical B. satisfied C. supportive D. distinctive

WRITING

Part I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.

Question 65: This is my first game of water-polo.

> I have ............................................................................................................................... .

Question 66: “What time does the film start, Peter?”

> I asked ............................................................................................................................... .

Question 67: Smith Ltd are supplying our company with furniture.

> Our company ............................................................................................................................... .



Question 68: I didn't have an umbrella with me and so I got wet.

> I wouldn't ............................................................................................................................... .



Question 69: It was a mistake for you to buy that car.

> You shouldn’t ............................................................................................................................... .



Part II. In about 140 words, write a paragraph about one of the parties you have ever attended.

----------- The End ----------

ĐÁP ÁN

PHẦN TRẮC NGHIỆM (8 điểm)

Câu hỏi

Đáp án

Câu hỏi

Đáp án

Câu hỏi

Đáp án

1

B

23

A

45

D

2

A

24

C

46

B

3

D

25

B

47

D

4

C

26

C

48

B

5

B

27

C

49

C

6

A

28

C

50

A

7

C

29

C

51

D

8

C

30

A

52

A

9

A

31

A

53

C

10

D

32

B

54

A

11

B

33

C

55

B

12

A

34

B

56

C

13

D

35

C

57

B

14

A

36

B

58

D

15

B

37

B

59

B

16

D

38

D

60

C

17

A

39

A

61

C

18

B

40

D

62

C

19

C

41

C

63

D

20

D

42

A

64

A

21

C

43

B







22

B

44

A







PHẦN VIẾT ( 2 điểm)

I. (0,5 điểm)

Câu 65: I have never played water-polo before.

Câu 66: I asked Peter what time the film started.

Câu 67: Our company is being supplied with furniture by Smith Ltd.

Câu 68: I wouldn’t have got wet if I had had an umbrella with me.

Câu 69: You shouldn’t have bought that car.

II. (1.5 điểm)




Mô tả tiêu chí đánh giá

Điểm tối đa

1.

Bố cục

0.40




o Câu đề dẫn chủ đề mạch lạc

o Bố cục hợp lí rõ ràng phù hợp yêu cầu của đề bài

o Bố cục uyển chuyển từ mở bài đến kết luận





2.

Phát triển ý

0.25




o Phát triển ý có trình tự logic

o Có dẫn chứng, ví dụ, … đủ để bảo vệ ý kiến của mình






3.

Sử dụng ngôn ngữ

0.30




o Sử dụng ngôn từ phù hợp nội dung

o Sử dụng ngôn từ đúng văn phong/ thể loại

o Sử dụng từ nối các ý cho bài viết uyển chuyển





4.

Nội dung

0.30




o Đủ thuyết phục người đọc

o Đủ dẫn chứng, ví dụ, lập luận

o Độ dài: Số từ không nhiều hơn hoặc ít hơn so với quy định 5%





5.

Ngữ pháp, dấu câu và chính tả

0.25




o Sử dụng đúng dấu câu

o Chính tả: Viết đúng chính tả

_ Lỗi chính tả gây hiểu nhầm/ sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi (trừ 1% điểm của bài viết)

_ Cùng một lỗi chính tả lặp lại chỉ tính là một lỗi

o Sử dụng đúng thời, thể, cấu trúc câu đúng ngữ pháp. (Lỗi ngữ pháp gây hiểu nhầm/ sai lệch ý sẽ bị trừ 1% điểm bài viết.)








Tổng

1.5



SỞ GD-ĐT HÀ TĨNH

TRƯỜNG THPT TRẦN PHÚ


ĐỀ THI THỬ THQG - NĂM HỌC 2014 - 2015

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 90 phút (không kể thời gian giao đề)




Mã đề thi 02

Họ, tên thí sinh:..........................................................................

Số báo danh:...............................................................................



Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others:

Question 1: A. Adventure B. Future C. Mature D. Figure



Question 2: A. Young B. Plough C. Couple D. Cousin

Choose the word whose stress position is different from that of the others:

Question 3: A. Open B. Happen C. Offer D. Begin

Question 4: A. Difficulty B. Simplicity C. Discovery D. Commodity

Question 5: A. Obligatory B. Geographical C. International D. Undergraduate

Choose the best answer among A, B, C, D to complete each sentence below:



Question 6: _________ he is old, he wants to travel around the world.

A. In spite of B. Although C. Despite D. Because


Question 7: Had I studied harder, I_________________better in the last exam.

A. would do B. would have done C. had done D. wouldn’t have done



Question 8: The larger the apartment, the __________________ the rent is.

A. expensive B. more expensive C. expensively D. most expensive



Question 9: Nam wanted to know what time _______.

A. the movie began B. the movie begins

C. does the movie begin D. did the movie begin

Question 10: On attaining maximum size, ______ by drawing itself out and dividing into two daughter amoebas, each receiving identical nuclear materials.

A. the reproduction of the amoeba B. the amoeba, which reproduces

C. reproducing the amoeba D. the amoeba reproduces

Question 11: Last week, our class went to Ha Long Bay for a picnic, ________ made us very happy then.

A. which B. that C. it D. of which



Question 12: Lenses, ____________, are used to correct imperfections in eyesight.

A. are the forms of glasses and contact lenses B. in the form of glasses and contact lenses

C. glasses and contact lenses which form D. glasses and contact lenses may be formed

Question 13:Tim: “____________” – Jeycy: “Certainly”
A. Welcome back! B. What are you doing there?

C. I’m sorry I am late D. May I borrow a pencil , please?


Question 14: Jane:“Would you mind if I use you computer for an hour?” Tony:”________”

A. Not at all. I’ve finished my job B. Yes, you can use it.

C. Of course not. I still need it now D. Yes, It’s all right.

Question 15: Thanks to the laser beams, at last, he could get rid of the __________birthmark on his face.

A. normal B. abnormal C. abnormality D. abnormally



Question 16: That beautiful girl died of an________ morphine.

A. overweight B. overhear C. overdo D. overdose



Question 17: He is the postman _____ I got this letter.

A. from who B. to whom C. from whom D. with whom



Question 18: We usually do go by train, even though the car _________ is a lot quicker.

A. travel B. journey C. trip D. voyage



Question 19: I suggest the room ………………..before Christmas.

A. be decorated B. is decorated C. were decorated D. should decorate



Question 20: Many species of plants and animals are in___________ of extinction.

A. dangerous B. endangered C. danger D. dangerously



Question 21: The last person ______ the room must turn off the lights.

A. to leave B. who leave C. that leave D. all are correct



Question 22: “What’s the matter? You don’t look very well.” – “I feel a little _________________.”

A. out of the blue C. out of order B. under the weather D. under the impression



Question 23: I know we had an arguement, but now I'd quite like to _________.

A. look down B. make up C. fall out D. bring up



Question 24: Nowadays women ___the same wages as men

A.should pay B.will be paid C.will pay D.should be paid

Mark the letter A,B,C or D on your sheet to indicate the word(s) SIMILAR in meaning to the underlined words in each of the following sentences.

Question 25: As tourism is more developed, people worry about the damage to the flora and fauna of the island.

A. fruits and vegetables B. flowers and trees

C. plants and animals D. mountains and forests

Question 26: “It is a really difficult matter to decide how to solve now. I will need time to think it over”.

A. to sleep on it. B. to make it better C. to make up for it D. to think out of time

Mark the letter A,B,C or D on your sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined words in each of the following sentences.

Question 27: “That is a well-behaved boy whose behaviour has nothing to complain about”

A. good behavior B. behaving improprely

C. behaving nice D. behaving cleverly

Question 28: After five days on trial, the court found him innocent of the crime and he was released.

A. benevolent B. innovative C. naive D. guilty



Question 29: His creer advancement was slow and he did not gain any promotion until he was 40, when he won the position of the company’s Chief Excutive.

  1. Progress B. elevation C. rise D. decrease

Choose the option among A, B, C, D which needs correcting to make a complete sentence

Question 30: I didn’t feel like to go to church this morning because it was raining hard

A B C D


Question 31: Tom likes to gossip about other people, so he doesn’t like them to gossip about him.

A B C D



Question 32: Have a headache, an upset stomach, and a bad case of sunburn did not put me in a good mood for the evening.

A B C D



Question 33: . Genetic engineering is helping researchers unravel the mysteries of previously incurable

A B


diseases so that they get to its root causes and find cures.

C D


Question 34: The novelist Shirley Hazzard is noted for the insight, poetic style, and sensitive she demonstrates in her works.

D A B C


Choose the word or phrase (A, B, C or D)) that best fits the blank space in the following passage:

Environmental Concerns

Earth is the only place we know of in the universe that can support human life. (35) _____ human activities are making the planet less fit to live on. As the western world (36) _____ on consuming two-thirds of the world's resources while half of the world's population do so just to stay alive we are rapidly destroying the (37) _____ resource we have by which all people can survive and prosper. Everywhere fertile soil is (38) _____ built on or washed into the sea. Renewable resources are exploited so much that they will never be able to recover (39) _____. We discharge pollutants into the atmosphere without any thought of the consequences. As a (40) _____ the planet's ability to support people is being reduced at the very time when rising human numbers and consumption are (41) _____ increasingly heavy demands on it.

The Earth's (42) _____ resources are there for us to use. We need food, water, air, energy, medicines, warmth, shelter and minerals to (43) _____ us fed, comfortable, healthy and active. If we are sensible in how we use the resources, they will (44) _____ indefinitely. But if we use them wastefully and excessively, they will soon run out and everyone will suffer.

Question 35: A. Although B. Yet C. Still D. Despite

Question 36: A. continues B. repeats C. follows D. carries

Question 37: A. individual B. alone C. very D. solitary

Question 38: A. neither B. sooner C. rather D. either

Question 39: A. utterly B. completely C. quite D. greatly

Question 40: A. result B. reaction C. development D. product

Question 41: A. making B. doing C. having D. taking

Question 42: A. living B. real C. natural D. genuine

Question 43: A. maintain B. stay C. hold D. keep

Question 44: A. remain B. go C. last D. stand

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Ocean water plays an indispensable role in supporting life. The great ocean basins hold about 300 million cubic miles of water. From this vast amount, about 80,000 cubic miles of water are sucked into the atmosphere each year by evaporation and returned by precipitation and drainage to the ocean. More than 24,000 cubic miles of rain descend annually upon the continents. This vast amount is required to replenish the lakes and streams, springs and water tables on which all flora and fauna are dependent. Thus, the hydrosphere permits organic existence.

The hydrosphere has strange characteristics because water has properties unlike those of any other liquid. One anomaly is that water upon freezing expands by about 9 percent, whereas most liquids contract on cooling. For this reason, ice floats on water bodies instead of sinking to the bottom. If the ice sank, the hydrosphere would soon be frozen solidly, except for a thin layer of surface melt water during the summer season. Thus, all aquatic life would be destroyed and the interchange of warm and cold currents, which moderates climate, would be notably absent.

Another outstanding charateristic of water is that water has a heat capacity which is the highest of all liquids and solids except ammonia. This characterisitc enables the oceans to absorb and store vast quantities of heat, thereby often preventing climatic extremes. In addition, water dissolves more substances than any other liquid. It is this characteristic which helps make oceans a great storehouse for minerals which have been washed down from the continents. In several areas of the world these minerals are being commercially exploited. Solar evaporation of salt is widely practised, potash is extracted from the Dead Sea, and magnesium is produced from sea water along the American Gulf Coast.



Question 45: The author’s main purpose in this passage is to ___________.

A. illustrate the importance of conserving water B. describe the properties and uses of water

C. compare water with other liquids D. explain how water is used in commerce and industry

Question 46: The phrase “this vast amount” in line 4 of paragraph 1 refers to __________ .

A. 80,000 million cubic miles of water B. 24,000 cubic miles of rain

C. 80,000 cubic miles of water D. 300 million cubic miles of water

Question 47: The word “replenish” in paragraph 1 can best replaced by ________ .

A. fill again B. replace C. evaporate D. form

Question 48: According to the passage, fish can survive in the oceans because ________ .

A. evaporation and condensation create a water cycle

B. there are currents in the oceans

C. they do not need oxygen

D. ice floats



Question 49: Which of the following is NOT mentioned as a characterisitic of water?

A. Water can absorb heat B. Water is good solvent.

C. Water contracts on cooling D. Water expands when it is frozen



Question 50: The word “outstanding” in paragraph 3 is closest in meaning to ________ .

A. exceptionally good B. special C. amusing D. important

Question 51: According the passage, the hydrosphere is NOT ___________ .

A. the part of the earth covered by water B. responsible for all forms of life

C. in danger of freezing over D. a source of natural resources



Question 52: The author’s tone in the passage can best be described as ________ .

A. dispassionate B. speculative C. biased D. dogmatic

Question 53: The author organizes the passage by _______.

A. juxtaposition of true and untrue ideas B. comparison and contrast

C. general statement followed by examples D. hypothesis and proof



Question 54: Which of the following statements would be the most likely to begin the paragraph immediately following the passage?

A. Water has the ability to erode land



B. Droughts and flooding are two types of disasters associated with water

C. Another remarkably property of ice is its strength

D. Magnesium is widely used in metallurgical processes

Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer for each of the questions.

U

ntil recently, most American entrepreneurs were men. Discrimination against women in business, the demands of caring for families, and lack of business training had kept the number of women entrepreneurs small. Now, however, businesses owned by women account for more than $40 billion in annual revenues, and this figure is likely to continue rising throughout the 1990s. As Carolyn Doppelt Gray, an official of the Small Business Administration, has noted, "The 1970s was the decade of women entering management, and the 1980s turned out to be the decade of the woman entrepreneur". What are some of the factors behind this trend? For one thing, as more women earn advanced degrees in business and enter the corporate world, they are finding obstacles. Women are still excluded from most executive suites. Charlotte Taylor, a management consultant, had noted, "In the 1970s women believed if they got an MBA and worked hard they could become chairman of the board. Now they've found out that isn't going to happen, so they go out on their own". 



In the past, most women entrepreneurs worked in "women's" fields: cosmetics and clothing, for example. But this is changing. Consider ASK Computer Systems, a $22-million-a-year computer software business. It was founded in 1973 by Sandra Kurtzig, who was then a housewife with degrees in math and engineering. When Kurtzig founded the business, her first product was software that let weekly newspapers keep tabs on their newspaper carriers-and her office was a bedroom at home, with a shoebox under the bed to hold the company's cash. After she succeeded with the newspaper software system, she hired several bright computer-science graduates to develop additional programs. When these were marketed and sold, ASK began to grow. It now has 200 employees, and Sandra Kurtzig owns $66.9 million of stock. 

O


f course, many women who start their own businesses fail, just as men often do. They still face hurdles in the business world, especially problems in raising money; the banking and finance world is still dominated by men, and old attitudes die hard. Most businesses owned by women are still quite small. But the situation is changing; there are likely to be many more Sandra Kurtzigs in the years ahead.

Question 55: What is the main idea of this passage?

A.Women today are better educated than in the past, making them more attractive to the business world.

B.The computer is especially lucrative for women today.

C. Women are better at small business than men are.

D. Women today are opening more business of their own.

Question 56:The word “excluded” is closest meaning to _________ .

A. not permitted in B. often invited to C. decorators of D. charged admission to



Question 57: All of the following were mentioned in the passage as detriments to women in the business world EXCEPT _________ .

A.Women were required to stay at home with their families.

B. Women lacked ability to work in business.

C.Women faced discrimination in business.

D.Women were not trained in business.

Question 58: The word “that” refers to _________.

A. a woman becomes chairman of the board.

B. Women working hard

C. Women achieving advanced degrees

D. Women believing that business is a place for them.

Question 59: According to the passage, Charlotte Taylor believes that women in 1970s _________ .

A. were unrealistic about their opportunities in business management.

B. were still more interested in education than business opportunities

C. had fewer obstacles in business than they do today.

D. were unable to work hard enough to success in business.

Question 60: The author mentions the “ shoesbox under the bed” in order to _________ .

A. Show the frugality of women in business

B. show the resourcefulness of Sandra Kurtzig

C. Point out that initially the financial resources of Sandra Kurtzig’s business were limited

D. suggest that the company needed to expand

Question 61: The expression “ keep tabs on” is closest meaning to _________ .

A. recognize the appearance of B. keep records of

C. provide transportation for D. pay the salaries of

Question 62: The word “hurdles” can be best replaced by __________ .

A. fences B .obstacles C. questions D. small groups



Question 63: It can be inferred from the passage that the author believes that business operated by women are small because ________ .

A. Women prefer a small intimate setting.

B. Women can’t deal with money.

C. Women are not able to borrow money easily.

D. many women fail at large businesses.

Question 64: The author’s attitude about the future of women in business is ________ .

A. skeptical B. optimistic C. frustrated D. negative



WRITING




  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2019
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương