PHÒng gd & ĐT ĐỀ chính thứC (Đề thi có 07 trang)



tải về 178.53 Kb.
Chuyển đổi dữ liệu14.06.2018
Kích178.53 Kb.
#39984

UBND HUYỆN ĐOAN HÙNG

PHÒNG GD & ĐT

ĐỀ CHÍNH THỨC


(Đề thi có 07 trang)


ĐỀ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN HỌC SINH GIỎI THCS

NĂM HỌC 2017 - 2018
Môn: Tiếng Anh

Thời gian làm bài: 150 phút (không kể thời gian giao đề)



Họ và tên thí sinh:..............................................................................................................

Ngày tháng năm sinh: .......................................................................................................

Trường THCS: ................................................ Lớp:........ Số báo danh:

Giám thị số 1:...............................................................

Giám thị số 2: ..............................................................

Số phách do Chủ tịch HĐ ghi



Chú ý: - Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi.

- Số lần nghe là 02 lần đĩa tự động phát: Các yêu cầu bằng Tiếng Anh, đầu mỗi đoạn có 01 phút để thí sinh đọc yêu cầu của bài tập. Giữa 2 lần nghe có thời gian trống là 10 giây. Thời gian trống giữa 2 đoạn là 2 phút để thí sinh làm bài.

- Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu gì, kể cả từ điển.

Điểm bằng số: Số phách do Chủ tịch HĐ ghi

Điểm bằng chữ: ........................................................................
Giám khảo số 1:........................................................................

Giám khảo số 2:.........................................................................



SECTION A. LISTENING:
I. Part 1. Listen to a conversation between a man and a receptionist. Fill each of the gaps in the notes with no more than two words or a number. You will listen TWICE. (1,0 pt)

MAYFAIR HOTEL - BOOKING FORM
Name: Mark (1) ………………………………...
Phone number: (2) ……………………………...
Number of days: (3) ……………………………..
Number of guests: (4) ………………………….
Price: $160 
Note: Book a (5) ……………………………. for him.

Write your answers here:

1 ……………..

2.........................

3..........................

4.........................

5......................









Thí sinh không được ghi vào phần gạch chéo này


II. Part 2:Listen to a conversation between a journalist and Kate. Fill each of the gaps with no more than two words. You will listen TWICE. (1,0 pt)

  Kate is living in Melbourne. She feels proud when it became the most liveable city in (1) …………… According to her, there are many recreational facilities, and the transport system is very (2) ……………….There are also many cultural (3) ……………….. in a year, which makes her feel great. However, Kate doesn’t like the (4) …………………..because it is so changeable and may become extreme. Kate suggests young people stay in Melbourne because of its educational (5)……………….and fantastic nightlife.



Write your answers here:

1 ……………..

2.........................

3..........................

4.........................

5......................

SECTION B. PHONETICS:

III. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer (A, B, C, or D) in the numbered box. (0,6 pt)

1.

A. equation

B. reputation

C. pollution

D. innovation

2.

A. hard

B. father

C. rather

D. sacrifice

3.

A. assume

B. sure

C. size

D. soup

Write your answers here:

1 ……………..

2.........................

3..........................

4.........................

5......................

IV. Choose the letter (A, B, C or D) next to the word whose main stress is placed differently. (0,4 pt)

1.

A. violent

B. encourage

C. occasion

D. material

2.

A. managerial

B. determination

C. unbelievable

D. inability

Write your answers here:

1 ……………..

2.........................










SECTION C. LEXICO- GRAMMAR:

V. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer (A, B, C, or D) in the numbered box ( 5,0 pts)

1. Each teacher and each student …………..to try their best to finish their work.



A. have

B. having

C. to have

D. has

2. The man ………….. by his girl friend will go on business with my father.

A. was accompanied

B. were accompanied

C. accompanied

D. accompanying

3. The newspaper contains a lot of …………… about that fifth storm.

A. news

B. information

C. fact

D. article

4. Her mother has just bought a ……………… car for her.

A. Italian beautiful black

B. beautiful black Italian

C. black Italian beautiful

D. black beautiful Italian

5. I regret …………… you that you will not be chosen the best competitor.

A. to tell

B. telling

C. told

D. tell

6. I like that photo very much. Could you make an ............... for me?

A. increase

B. enlargement

C. expansion

D. extension

7. There ………….. changes of the climate for the last ten years.

A. are

B. has been

C. have been

D. were

8. Do you mind me ……………your car to the country tomorrow?

A. drove

B. drive

C. to drive

D. driving

9. I would ................... you didnt leave just at the moment.

A. advise

B. like

C. ask

D. rather

10. Ill look in my ......... and see if Im free on Wednesday.

A. dictionary

B. diary

C. briefcase

D. calendar

11. Computers have been ............. widely all over the world nowadays.

A. in use

B. on use

C. of use

D. with use

12. We stayed in a big hotel and our breakfasts ........ in the accomodation.

A. are included

B. included

C. was included

D. were included.

13. This cloth ................... very thin.

A. touches

B. holds

C. feels

D. handles.

14. Everybody loves him because of his ..............................

A. polite

B. politely

C. more polite

D. politeness.

15. Ill call the hotel and confirm a ....... for us for Friday night.

A. protection

B. reservation

C. conservation

D. preservation

16. His parents are old and he doesnt want to rely ...... them for his expenses.

A. on

B. for

C. with

D. to

17…………….cross-word puzzles is his hobby.

A. Making B. Doing C. Producing D. Writing

18. Many rare species of animals are now ………… of extinction.

A. on the verge B. in dangers C. on the side D. at risk

19. As children, we were ……….. to respect our elders.

A. grown up B. kept up C. brought up D. held up

20. When I returned the wallet I found on the street to its owner, he gave me a big ……………

A. reward B. present C. prize D. gift

21. I don’t mind when you go on holiday. It doesn’t really ………. me.

A. effect B. affect C. matter D. suit

22. The concert received good ……….. from the critics.

A. reports B. opinions C. viewpoints D. reviews

23. I know for ……….. that he was away from home last month.

A. correct B. true C. fact D. certain

24. We have bought extra food ………. our friends stay to dinner.

A. if B. in case C. provided D. as long as

25. ……. my friends were unsuccessful at the job interviews.

A. Most B. The most of C. Most of D. Most out of



Write your answers here:

1 ……………..

2.........................

3..........................

4.........................

5......................

6 ……………..

7.........................

8..........................

9.........................

10....................

11 ……………..

12.......................

13........................

14.......................

15....................

16 ……………..

17.......................

18........................

19.......................

20....................

21……………..

22……………..

23…………….

24………………

25…………….


VI. There is one mistake in each sentence. Find the mistake and write your choice (A,B,C or D) in the space provided below choose the one that needs correction. (1,0 pt)

  1. What I told her a few days ago were not the solutions to most of her problems.

A B C D

2. He couldn't find the dictionary because it was packing in the case ready for sending.

A B C D

3. The athlete really surprised to hear that he had won the race after all.



A B C D

4. He sounded his horn sudden when he saw the really old man step carelessly off the

A B C D

sidewalk.



5. Your friends became very angrily over a seemingly little problem.

A B C D


Write your answers here:

1 ……………..

2..........................

3...........................

4...........................

5..........................

VII. Complete the sentences by filling in each blank with the correct form of the word in italic. (1,0 pt)

1. The sun and the moon are often ................... in poetry. PERSON

2. If your luggage is very............., you'll have to pay an excess charge. WEIGHT

3. Don’t you believe in ………… between men and women? EQUAL

4.They all cheered..................as their team came out. ENTHUSIASM

5. There are many people living in ................... now in the world. POOR



Write your answers here:

1 ……………..

2.........................

3..........................

4.........................

5......................

VIII. Complete the sentences with the right form of the verbs in bracket. (1,0 pt)

1. You must tell me the truth. I insist on (1. tell) ……………….. the truth.

2. Can you manage (2. finish)…………. (3. pack) …………. these parcels alone?

3. A great deal (4. happen)……………….. since I last spoke to you.

4. People always (5. blame)………..their circumstances for what they are.

Write your answers here:


1 ……………..

2.........................

3..........................

4.........................

5......................


SECTION D. READING:

IX. Read the following passage and choose the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. (2,0 pts)

Science promises to changes our lives in many ways in the twenty – first century. Most people probably(1)...................future scientific (2).................... with traveling to distant planets or with the host of new (3).................... that will be available in twenty – first – cetury homes. However, it is probably in the (4)................. of medicine that science will have the greatest (5).................... on people's lives. (6)...............is going on to find ways to (7)..................... people against AIDS, which has claimed the lives of so many young people, and to (8)..................cures for terrible (9).........................like cancer. Of course, before any of these are made available to the public, they will have been thoroughly(10)....................




1

A.connect

B. link

C. associate

D. join

2

A. developments

B. progresses

C. improvement

D. advance

3

A. mechanisms

B. gadgets

C. instruments

D. machines

4

A. subject

B. department

C. region

D. field

5

A. impact

B. force

C. change

D. affect

6

A. Research

B. Investigation

C. Studying

D. Analysis

7

A. inject

B. immunise

C. defend

D. cure

8

A. invent

B. locate

C. discover

D. make

9

A. diseases

B. illnesses

C. sicknesses

D. infections

10

A. proven

B. tried

C. checked

D. tested


Write your answers here:

1 …………..

2..........................

3..........................

4..........................

5.........................

6 …………..

7..........................

8..........................

9..........................

10.......................

X. Fill in each numbered blank ONE suitable word. (2,0 pts)

Language is a (1)………of communication so each nation has its own (2).. . However, some nations have the same language. According (3)……the speakers’ use of language, it is called the first, second or (4)……language. Among the languages, the one used by most people in the (5)…is English. This doesn’t mean that English is (6)……by greater number of speakers (7)….…any other languages, for it is easily outnumbered by Chinese in this respect. (8)….., it is the most international language (9)… it provides access to the world scholarship and world trade. That is the reason why millions of men and women try to (10)… it.



Write your answers here:

1. ………….

2. …………..

3. …………..

4. …………..

5. …………..

6. …………..

7. …………..

8. …………..

9. …………..

10. …………

XI. Read the following passage and then choose the correct answer A, B, C or D. (1,0 pt)

Rice is a kind of grass. There are more than seven kinds of rice. Most kinds are water plants. Farmers grow rice in many countries even in the southern part of the United States and in Eastern Australia. No one really knows where rice comes from. Some scientists think it started to grow in two places. They think that one kind of rice grew in Southern Asia thousands of years ago. Someone in China wrote about it almost five thousand years ago. Another kind probably grew in West Africa. Other scientists think rice came from India, and India travelers took it to other parts of the world. There are two main ways to grow rice. Upland rice grows in dry soil. Most rice grows in wet soil. People in many countries do all of the work by hand. This is the same way farmers worked hundreds of years ago. Some countries now use machines on their rice farm. The farmers all use fertilizer. Some insects are enemies of rice. Farmers poison them.



Questions:

1. Rice is a kind of …………….



A . tree

B . plant

C . flower

D . animal

2. Some scientists think that rice started to grow in two places: ………………..

A . Southern Asia and America

B. China and West Africa

C . India and China

D . Southern Asia and West Africa

3. Down land rice grows in …………………………..

a . dry land

B . hard soil

C . wet soil

D . soft soil

4. Enemies of rice are ……………………..

A . fertilizer

B . machine

C . insects

D . poison

5. “ Farmers poison them” means …………………..

A . they kill insects

B . they feed insects

C . they die of insects

D . they help insects

Write your answers here:

1 …………

2......................

3......................

4....................

5...................


SECTION E. WRITING:

XII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it or using the given words. (1,0 pt)

1. As my grandmother grows older, she becomes more intolerant.

→ The older…………………………………………………………..…………………

2.We were late because it rained so heavily.

→ But ........................................................................................................................................

3. I haven't decided yet whether to move or not.

→ I haven't made up ………………………………………………………

4. It is thought that the Prime Minister took bribes from a mafia group.

→ The Prime Minister………………………………………………………..

5. She only started writing the report when she had collected enough facts.

→ It was only……………………………………………………………..

XIII. Rewrite each sentence so that it has the same meaning as the sentence printed before. Use the given word. (1,0 pt)

1. Could you take your shoes off before you come into the house? (removed)

→ I'd.........................................................................................................coming into the house

2. The forest outside the town started burning last night. (caught)

-> The forest ………………………………………………………………………………..

3. Nothing you do will change anything. (difference)

-> Nothing ………………………………………………………………………………….

4. Amanda will probably pass the high school entrance examination. (stands)

-> Amanda.....................................................................the high school entrance examination.

5. Frederick is such a talented artist that most critics respect him. (look)

-> Frederick is so ……………………………………………………………………………

XIV. Write a paragraph of 120-150 words about the advantages of the Internet. Use the information to help you (good source of information; an effective means of communication; a wonderful of entertainment). (2,0 pts)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… THE END



UBND HUYỆN ĐOAN HÙNG

PHÒNG GD & ĐT



HƯỚNG DẪN CHẤM THI CHỌN HSG LỚP 9

THCS CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2017 - 2018

Môn: Tiếng Anh

(Hướng dẫn chấm có 03 trang)


Lưu ý: Dấu (/) có nghĩa là ta có thể lựa chọn 1 trong các cách đó. Dấu ( ) có nghĩa là phần trong ngoặc có hoặc không có vẫn được tính điểm. Nếu thí sinh có cách làm khác mà đúng thì cho điểm tối đa.

Tổng toàn bài 20 điểm
SECTION A: LISTENING

I. Listen to a conversation between a man and a receptionist. Fill each of the gaps in the notes with no more than two words or a number. You will listen TWICE. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. Gibson 2. 0404668886 3. Two/2 4. One/1/ Single 5. (city) tour



II. Listen to a conversation between a journalist and Kate. Fill each of the gaps with no more than two words. You will listen TWICE. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. 2015 2. reliable 3. festivals 4. weather 5. opportunities



SECTION B: PHONETICS

III. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer (A, B, C, or D) in the numbered box. (6 pts)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 3 = 0,6 điểm

1. A

2. D

3. B

IV. Choose the letter (A, B, C or D) next to the word whose main stress is placed differently. (4 pts) - Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 2 = 0,4 điểm

1. A

2. B


SECTION C: LEXICO- GRAMMAR

V. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer (A, B, C, or D) in the numbered box. (5,0 pts)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 25 = 5,0 điểm

1. D

2. C

3. B

4. B

5. A

6. D

7. C

8. D

9. D

10. B

11. A

12. D

13. C

14. D

15. B

16. A

17. B

18. A

19. C

20. A

21. C

22. D

23. D

24. B

25. C
















VI. There is one mistake in each sentence. Find the mistake and write your choice (A,B,C or D) in the space provided below. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. B

2. B

3. B

4. A

5. B

VII. Supply the correct form of the words in bracket. Write your answers in the space provided. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. personified 2. overweight

3. equality 4. enthusiastically 5. poverty

VIII. Complete the sentences with the right form of the verbs in bracket. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. being told 2. to finish 3. packing

4. has happened 5. are always blaming/ blame.
SECTION D: READING

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. (2,0 pts) - Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 10 = 2,0 điểm

1.C

2.A

3.B

4.D

5.A

6.A

7.B

8.C

9.A

10.D

X. Fill in each numbered blank ONE suitable word. (2,0 pts)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 10 = 2,0 điểm

1. means

2. language

3. to

4. foreign

5. world

6. spoken

7. than

8. However

9. because

10. master/study/ learn

XI. Read the following passage and then choose the correct answer A, B, C or D. (10 pts)- Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. B

2. D

3. C

4. C

5. A


SECTION E. WRITING:

XII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. The older my grandmother is, the more intolerant she becomes.

2. But for the heavy rain, we wouldn't have been late

3. I haven't made up my mind yet whether to move or not.

4. The Prime Minister is thought to have taken bribes from a mafia group.

5. It was only when she had collected enough facts that she started writing the report.


XIII. Rewrite each sentence so that it has the same meaning as the sentence printed before. Use the gien word. (1,0 pt)

Mỗi câu đúng 0,2 điểm x 5 = 1,0 điểm

1. I'd rather you removed your shoes before coming into the house.

2. The forest outside the town caught fire last night.

3. Nothing you do will make any difference.

4. Amanda stands a very good chance of passing the high school entrance examination.

5. Fredrick is so talented that most critics look up to him.


XIV. Write a paragraph of 120-150 words about the advantages of the Internet. Use the information to help you (good source of information; an effective means of communication; a wonderful of entertainment). (2,0 pts)

Suggestions:

There are three reasons why the Internet is one of the best technologies. First, the Internet is a good source of information. With one click, you can get everything you are looking for and within a short period of time. Second, the Internet is an effective means of communication. It allows people to see and speak with each other over long distances. Last but not least, the Internet is a wonderful tool of entertainment. People can listen to music, watch videos and play online games. In brief, the Internet is extremely amazing thanks to its advantages.



Contents and format

0.5

0.4


0.3

  • 3 main parts and 3 ideas – supporting ideas (and examples)

  • 3 main parts and 2 ideas – supporting ideas (and examples)

  • 3 main parts and 1 ideas – supporting ideas (and examples)

Length

0.5

0.3


0.2

0.1


  • More than 120 words

  • About 100 words

  • About 80 words

  • About 50 words

Grammar

0.5
0.4

0.3


0.2
0.1

  • Mastery of grammar taught on course – only 1 or 2 minor mistakes.

  • A few minor mistakes only (preposition, articles, etc.)

  • Only 1 or 2 major mistakes but a few minor ones.

  • Major mistakes which lead to difficulty in understanding – lack of mastery of sentence construction.

  • Numerous serious mistakes – no mastery of sentence construction- almost unintelligible.

Vocabulary

0.5

0.4
0.3

0.2
0.1


  • Use of wide range of vocabulary.

  • Good use of new words acquired – use of appropriate synonyms, circumlocution, etc.

  • Attempts to use words acquired – fairly appropriate vocabulary on the whole but sometimes restricted – has to resort to use of synonyms, circumlocution, etc. on a few occasion.

  • Restricted vocabulary – use of synonyms (but not always appropriate) – imprecise and vague – affects meaning.

  • Very restricted vocabulary – inappropriate use of synonyms – seriously hinders communication.

Notes:

    1. 2.0 pts – very positive effect on target reader.

1.5 pts – positive effect on target reader.

1.0 pts – satisfactory effect on target reader.



0.5 pts – message not clearly communicated to target reader.
_____THE END_____





tải về 178.53 Kb.

Chia sẻ với bạn bè của bạn:




Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2022
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương