ĐỀ CƯƠng và BÀi tậP Ôn luyện tiếng anh học kì 1 LỚP 10



tải về 363.57 Kb.
trang2/2
Chuyển đổi dữ liệu01.06.2018
Kích363.57 Kb.
1   2

EX: 'vision, uni'versity, phy'sician, li'brarian, Ca'nadian, Au'stralian, ex'perience, im'patience, edu'cation, a'bility, elec'tricity, bi'ology, psy'chology, Au'stralia, 'Austria, 'Asia, ge'ography, pho'tography, e'ssential, ha'bitual, me'chanical, mathe'matical, po'litical, de'licious, pho'netics, scien'tific, ge'ometry, a'stronomy...


Ngoại Trừ (exceptions): 'lunatic, a'rithmetic, 'politics, 'Arabic, 'television...

5/ Trọng âm rơi vào các vần cuối sau đây: - ADE, - OO, - OON, - EE, - EEN, - EER, - ESE, - AIRE, - SELF, - ETTE, - ESQUE. Ex: bamboo, millionaire, engineer, themselves, saloon, balloon, thirteen, Vietnamese, employee, agree, picturesque, Cartoon, guarantee, kangaroo, typhoon...

*Ngoại lệ: 'centigrade, 'coffee, co'mmittee, 'cukoo, 'teaspoon…



XIII. Word form and word meaning:

1. Nouns: Danh từ thường đứng ở các vị trí sau:

    1. Chủ ngữ của câu (S)

    2. Sau tính từ hoặc tính từ sở hữu (adj + N, her/ his/ my/ their/ ‘s ……… + N)

    3. Sau mạo từ: a/ an/ the (a/ an/ the + adj + noun)

    4. Sau giới từ: (of, in, on, from, to, about, with...) hoặc từ chỉ số lượng (a few/ little, some, any, much, most…

2. Adjectives: Tính từ thường đứng ở các vị trí sau:

    1. Trước danh từ, bổ nghiã cho danh từ

    2. Sau động từ “ to be” hoặc động từ “ linking verbs" (get, seem, keep, make, become, feel ……….)

    3. Sau các cấu trúc: so…. that, enough…, too…. to, dạng so sánh (more, most, less, as.. as.)

3. Adverbs: Trạng từ thường đứng ở các vị trí sau:

        1. Trước hoặc sau động từ thường: (S - V …. + adv hoặc S + adv + V ….)

        2. Trước tính từ: (be, seem … + adv + adj …)

        3. Đầu câu (sau dấu phẩy) hoặc cuối câu.

Exercise 1: Put the verbs in brackets in the present continuous or be going to.

1. The Browns (go)...............to the cinema this evening

2. We (have)................an English-speaking club meeting next week.

3. The cat is just behind the rat. It (catch)...............the rat

4. Where you (put)..........................this new bookcase?

5. Smoking is very bad for his health, but he (not give) ………………… it up.



B. CÁC DẠNG BÀI TẬP

I. NGỮ ÂM: Choose the word whose the underlined part is pronounced differently from the rest.

1. A. Movie B. Die C. Pie D. Lie

2. A. How B. Town C. Power D. Low

3. A. May B. Mad C. Railway D. Hate

4. A. Focus B. Post C. Most D. House

5. A. Decide B. Depress C. Mess D. Better

6. A. Health B. Eat C. Seat D. Meat

7. A. Boss B. Call C. More D. Talk

8. A. Chorus B. Champion C. Cheap D. Child

II. VOCABULARY AND STRUCTURE

1 “…….. do you get to school?’ – ‘ by bike”.

a. how b. what c. how far d. how often

2. Are you contented ………. your present job, Mrs. Tuyet ?

a. of b. to c. with d. for

3. The children argeed ..... the candy equally.

a. divide b. to dividing c. dividing d. to divide

4. The internet is an important ......... of communication in modern world.

a. meaning b. mean c. meaningful d. means

5. The reason ...... he left was that he felt lonely.

a. what b. how c. why d. which

6. Nowadays, more and more young people want to have a university .........

a. educate b. educational c. educator d. education

7. In the 19th  century, it was.......... for a woman to become a doctor

a. incapable b. couldn't c. unable d. impossible

8. Tran Hieu Ngan was the first Vietnamese athlete ..... an Olympic medal.

a. had won b. winning c. won d. to win

9. After it .......  dry for  two months, it rained heavily last night.

a. would be b. had been c. has been d. was

10. Jane had gone to the supermarket ........ she got home.

a. as soon as b. before c. after d. when

11. When I .......... to vistit him, he ...... to work.

a. came/had gone b. had come - had gone

c. had come /went d. came/gone

12. He rushed into the burning building, ........... was very brave.

a. that b. it c. who d. which

13. My father didn't ........ coffee for the breakfast.

a. used to have  b. use to having c. use be having d. use to have  

14. The government should have special policies to help the.....

a. disabled b. disablement c. disability d. disable

15.I'd like to introduce you to MrsThuy, ........ is the teacher of this special class

a. which b. that c. who d. whom

16.The children will learn how........ sums.

a. will do b. doing c. do d. to do  

17.Robert is going to be famous someday. He .... in three movies already.

a. has been appeared b. has appeared

c. had appeared d. appeared

18.The chemistry book ... was a little expensive.

a. that I bought b. what I bought c. I bought that d. that I bought it

19.I've been in this city for a long time. I .... here sixteen years ago.

a. came b. had come c. was coming d. have come

20.Oh, no! I don't believe it. My mobile phone.....

a. has been stolen b. was stolen c. is stolen d. was being stolen

21.......... presents information and entertainment orally.

a. Newspaper b. Radio  c. Television  d. The internet     

22.I ............. a cough since yesterday.

a. was having b. have had    c. had    d. have        

23.................. the heavy rain, he went our without a raincoat.

a. In spite  b. Despite c. Although  d. Even

24.There were a lot of accidents ............ the icy roads.

a. owing of   b. because of c. because  d. thanks to 

25.Tom and I ........ to Mary's birthday party together.

a. will going  b. are going to go c. am going d. are going

26.He said that he ......... going to the country soon.

a. has been b. is c. will be d. was

27.If Tom is late again, he ......... his job.

a. will lose b. would lose c. lost d. loses

III. WORD FORMATION: Complete the sentences with the correct form of the words in brackets.

1. The local...........................are listed in the local newspaper. (entertain)

2. He was absent from class yesterday because of his............. (ill)

3. Everyone needs to live in a ................environment. (health)

4. My mother has just given me a pocket......................machine. (calculate)

5. I know.............................how she felt. (exact)

6. I felt quite.......................with my day's work. (satisfy)

7. He apologized for the.........................he had caused. (convenient)

8. The school...................about 600 new students every year. (admission)

9. Sign language is very helpful for both the deaf and the....................... (muting)

10. Helen's success has............................millions of blind people to try and overcome their difficulties. (courage)

11. For your ....................., the library is on the third floor. (inform)

12. This is one of the best....................films showing the lives of working people. (document)

13. There is a great....................of water here. (short)

14. The government has introduced some...................measures to reduce unemployment. (effect)

15. John asked his teacher for...................to go to home earlier. (permit)



IV. Complete the sentences with the correct form of the words in brackets

1. I'll do the shopping when I've finished (clean)..................the house

2. Are you going to give up (smoke)...................?

3. He (leave)................London 2 years ago and I (not see)....................him since then.

4. By the time she got back, he (go).......................

5.My brother (give).........................tickets to the concert already.

6. My father used to (smoke)...................a lot

7. If it is a nice day tomorrow, we (go)..........................swimming.

8. I'm still looking for a job, but I hope (find).................something soon.

9. The lazy can never (succeed)......................

10.Although the weather was bad, they all (enjoy).................the field trip last week.

V. READING: 1.Read the passage and answer the questions:

There are two categories of newspapers: the popular and the quality. In order to decide whether a newspaper is a quality or a popular one it is not even necessary to read it, since you can tell simply by the way it looks. Popular papers are generally smaller with fewer columns per page. They have bigger headlines and more photographs. There is a greater variety of typeface and printed symbols. The articles are shorter and there are fewer per page.

Such devices are not only used to make the paper more attractive; they may also influence what the readers reads. Lager headlines, pictures and position on the page all serve to draw the reader's attention to one article rather than another.

Since popular newspapers have a much larger readership than apparently more neutral quality papers, it may be fair to conclude that the average reader not only wants to be entertained by a newspaper but prefers his reading to be guided and opinions given to him.

1. How many types of newspapers are there?

……………………………………………………………………………….

2. Is it necessary to read a newspaper to decide if it is a quality or popular one?

……………………………………………………………………………….

3.What draws the reader's attention to one article?

……………………………………………………………………………….

4. What newspaper has more readers?

……………………………………………………………………………….



2. Read the passage below and answer the questions

When robots are widely used in the home, they will probably be used to do the cleaning, table - laying, scrubbing and washing- up, but it is considered unlikely that they will be used to do the cooking - at least, not in the near future.

In factories, mobile robots are already used to carry out a large number of the distribution and assembly tasks while human beings carry out research and produce plans for new products. Among the numerous jobs on the farm, robots will drive tractors, keeping their eyes on the ground in front to guide the tractor along a straight line.

The majority of the robots used at present do not look like human beings at all because their design is chiefly functional. 

1. The word "their" in paragraph 2 refers to .....

a. Robots' b. Tractors' c. Farms' d. Peoples'

2. Why don't robots  at present look like human beings ?

………………………………………………………………………………………..

3. Which of the following statements is Not true about robots ?

a. In the near future they will be used to cook

b. They will be used to drive the tractor.

c. They will be used to do the cleaning

d. They are already used to carry out the distribution tasks.

4. What can robots do on the farm?

……………………………………………………………………………………………

3. Read the passage and fill in the blank with a suitable word from the box

know informaton helpful expert same mistakes

Computers are 1.............. in many ways. First, they are fast. They can work with..2............ much more quickly than a person. Second, computers can work lots of information at the 3............ time. Third, they can keep information for a long time. They do not forget the way to do. Also, computers are almost always correct. They are not perfect, of course, but they usually don't make .4....................

These days, it is important to.5..........something about computers. There are a number of ways to learn. Some companies have classes at work. Another way to learn is from a book. You may not be an.6......., but you can have fun.

VI. Rewritea the sentences, as directed.

1. often /do /afternoon /what /you /do /Saturday /every //(rearrange to make a complete sentence)

->....................................................................................................................................................

2.Although they have little money, they are happy.

-> In spite of.................................................

3.She's staying there for two weeks. (Make question for the underlined part)

->....................................................................................................................?

4. "I can't help you because I have too much to do.", she said

->She said........................................................................................................................................

5. We went out in spite of the heavy rain.

-> Although...................................................................................................................................

6. Rice grows well here because of the warm and wet climate.

->Because......................................................................................................................................

7. "I'll see you tomorrow, John."

-> Peter told John.......................................................................................................................

8. Make me some coffee and I'll give you one of my biscuits.

-> If you...........................................................................................................................................

9.They have postponed the class meeting. (change into passive voice)

->....................................................................................................................................

10. A building was destroyed in the fire. It has now been rebuilt. (using relative clause)



->..........................................................................................................................................

SUGGESTED ANSWERS:

  1. CÁC ĐIỂM NGỮ PHÁP CHÍNH:

I. Tense:

Exercise 1:

  1. have

  2. is working

  3. is looking

  4. goes

  5. are doing

  6. is cooking – cooks

  7. rains – is raining

  8. work

  9. sings – is singing

  10. eats

Exercise 2:

  1. have never watched

  2. watched

  3. has read

  4. had

  5. have had

  6. have not seen

  7. met – has become

  8. has not drunk

  9. has come

  10. has travelled

Exercise 3:

  1. was sitting – saw

  2. went – was shining

  3. went – was having

  4. rained – was carrying

  5. were walking - began

Exercise 4:

  1. will go – stops

  2. will stay – answers

  3. catch

  4. am – count

  5. goes

  6. will help – finishes

  7. will tell – get

  8. will not come – are

  9. will tell – ask

  10. will come – see – leave

Exercise 5:

  1. have just decided – will undertake

  2. went

  3. writes

  4. was playing – arrived

  5. are doing

  6. will come – are you

  7. did you go

  8. have not left – went

  9. will come – are coming

  10. met – have already decided

  11. have never seen

  12. bloom

  13. have not lived

  14. have lost – saw

  15. go – spend

  16. are preparing – will prepare

  17. was staying – rode – had borrowed

  18. will finish

  19. do you make

  20. was walking – met

  21. will meet – finish

  22. bought – have been stolen

II. The passive voice:

Exercise 1:

  1. has just been promoted

  2. has taken

  3. have you been

  4. have you saved

  5. has been given

  6. has risen

  7. has been called

  8. haven’t been offered

Exercise 2:

  1. My bike has been stolen.

  2. The class meeting has been postponed.

  3. A new school near our hospital has been built.

  4. Has Lan been informed of the change?

  5. Their assignments haven’t been finished.

III. Relative clauses:

Exercise 1:

  1. which / that

  2. whom / that

  3. which / that

  4. who / that

  5. who / that

  6. who / that

  7. whom / that

  8. which / that

  9. who / that

Exercise 2:

  1. The girl who was in the accident is now in the hospital.

  2. The waitress who serve us was impolite and impatient.

  3. The building which was destroyed in the fire has now been rebuilt.

  4. Some people who were arrested have now been released.

  5. The buss which goes to the airport runs every haif hour.

IV. Clause of reason and clause of concession:

Exercise 1:

  1. because

  2. aithough

  3. because of

  4. because

  5. because of – although

  6. because

  7. although

  8. because of

  9. although

  10. because of

Exercise 2:

  1. Because the sea was rough, …

  2. In spite of having a good salary, …

  3. In spite of his broken leg, …

  4. Because the road was icy, …

  5. Although it rained heavily, …

  6. In spite of his successful book, …

  7. Although car cause pollution, people srill want them.

  8. Because I wanted to see Mr Brown, I phoned his company.

  9. In spite of the fact that Jenny run fast, she didn’t win the race.

  10. Because he was ill, he didn’t go to class.

V. Reported speech of statements:

Exercise 1:

  1. He said that he would not have money to finish that job.

  2. She said that it had been a long time since she had had such a good meal.

  3. He told us (that) the weather might get much worse the day after.

  4. The doctor told me to cut down on my smoking.

  5. They said they hadn’t been to the art gallery for ages.

  6. She said she always ate lots of fresh fruit and salad.

  7. Peter told John he would see him the day after.

  8. David told me that my letter had arrived the day before.

  9. He said he liked that hotel very much.

  10. Susan told them that she had left her umbrella there 2 days ago.

VI. Conditional sentence type 1:

Exercise 1:

  1. will give

  2. stand

  3. eats

  4. will telephone

  5. will arrest

  6. will steal

  7. don’t go

  8. is

  9. doesn’t start

  10. will turn

VII. Wh- questions:

Exercise 1:

  1. What subjects are you taking this semester?

  2. How long is she staying there?

  3. What is she worried about?

  4. How do you like English?

  5. When did you begin to study English?

  6. Where do they live?

  7. What did you do last night?

  8. Why do you like “Tom and Jerry”?

Exercise 2:

  1. Who came to the party alone?

  2. Which blouse do you like, the red or the blue?

  3. How did she feel after she took a nap?

  4. How long did she talk to him?

  5. How many cars do your parents have?

  6. How often do you have an English class?

  7. What do you like to do on weekends?

VIII. Gerund and to infinitive:

Exercise 1:

  1. making

  2. to drive

  3. to book

  4. to send

  5. to meet

  6. taking

  7. wearing

  8. to take

  9. to receive

  10. opening

  11. reading

  12. driving

  13. learning

  14. to study

  15. to get

  16. to go

  17. studying

  18. to take

Exercise 2:

  1. What about going for a ride?

  2. Would you mind doing it for me?

  3. How about getting together next Sunday?

  4. Why don’t we go camping tomorrow?

  5. I must apologize for having kept you waiting.

IX. The + adj:

Exercise 1:

  1. the rich – the poor

  2. the injured

  3. the blind

  4. the dumb – the deaf

  5. the unemployed

  6. the disabled

Exercise 2:

  1. are

  2. are

  3. return

  4. succeed

  5. have

X. Used to / be used to / use:

Exercise 1:

  1. used to

  2. use to

  3. use to

  4. use

  5. use

Exercise 2:

  1. They are not used to drinking beer.

  2. He’s used to getting up ease in the morning.

  3. Today American women are used to earning their own money.

XI. be going to +V:

  1. are going

  2. are having

  3. is going to catch

  4. are you going to put

  5. is not going to give



  1. CÁC DẠNG BÀI TẬP:

  1. Ng Âm:

  1. a 2. c 3. b 4. d 5. a 6. a 7. a 8. A



  1. Vocabulary and structure:

  1. a 2. c 3. d 4. d 5. c 6. d 7. d 8. d 9. b

  1. b 11. a 12. d 13. a 14. a 15. c 16. d 17. b 18. a

19. a 20. a 21. b 22. b 23. a 24. b 25. d 26. d 27. a

  1. Word form:

    1. entertainment

    2. illness

    3. healthy

    4. calculator

    5. exactly

    6. satisfied

    7. inconvenience

    8. admits

    9. mute

    10. encouraged

    11. information

    12. documentary

    13. sgortage

    14. effective

    15. permission



  1. cleaning

  2. smoking

  3. left – have not seen

  4. had gone

  5. has been given

  6. smoke

  7. will go

  8. to find

  9. succeed

  10. enjoyed

  1. Reading:

Reading 1:

  1. There are two.

  2. No, it isn’t.

  3. Larger headlines, pictures, and the position on the page.

Reading 2:

  1. a

  2. Because their design is chiefly functional.

  3. a

  4. On the farm, ronots will drive tractors kepping theor eyes on the ground in front to guide the tractor along to straight line.

Reading 3:

  1. helpful

  2. information

  3. same

  4. mistakes

  5. know

  6. expert

  1. Rewrite:

    1. What do you do every Saturday afternoon?

    2. In spite of having little money, they are happy.

    3. How long is she staying there?

    4. She said that she couldn’t help me because she had too much to do.

    5. Although it rained heavily, we went out.

    6. Because the climate is warm and wet, rice grows well.

    7. Peter told John that he would see him the day after.

    8. If youmake me some coffe, I will give you one of my biscuit.

    9. The class meeting has been postponed.

    10. The building which was destroyed in the fire, has now been rebuilt.





: images -> upload
upload -> BỘ thưƠng mại bộ TÀi chính số: 07/2007/ttlt-btm-btc cộng hoà XÃ HỘi chủ nghĩa việt nam
upload -> BỘ y tế Số: 3814/QĐ-byt cộng hoà XÃ HỘi chủ nghĩa việt nam
upload -> Ủy ban nhân dân thành phố HỒ chí minh
upload -> QuyếT ĐỊnh của bộ trưỞNG trưỞng ban ban tổ chức cán bộ chính phủ SỐ 428/tccp-vc ngàY 02 tháng 6 NĂM 1993 VỀ việc ban hành tiêu chuẩn nghiệp vụ ngạch côNG chức ngành văn hoá thông tin
upload -> THÔng tư CỦa thanh tra chính phủ SỐ 02/2010/tt-ttcp ngàY 02 tháng 03 NĂM 2010 quy đỊnh quy trình tiến hành một cuộc thanh tra
upload -> BỘ XÂy dựng số: 2303/QĐ-bxd cộng hòa xã HỘi chủ nghĩa việt nam
upload -> BỘ CÔng nghiệp số: 673/QĐ-bcn cộng hoà XÃ HỘi chủ nghĩa việt nam
upload -> UỶ ban nhân dân thành phố HÀ NỘI
upload -> Ubnd xã/THỊ trấN
upload -> MẪu bản kê khai tài sảN, thu nhậP Áp dụng cho kê khai tài sảN, thu nhập phục vụ BỔ nhiệM, miễN nhiệM, CÁch chứC; Ứng cử ĐẠi biểu quốc hộI, HỘI ĐỒng nhân dâN; BẦU, phê chuẩn tại quốc hộI, HỘI ĐỒng nhân dâN


1   2


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2019
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương