Question 23: Michael could hardly wait to _______his new motorbike.
A. sit down B. turn back C. try out D. put on
Question 24: Although the patient's condition is serious, she seems to be out of ______.
A. place B. control C. danger D. order
Question 25: They are conducting a wide ______ of surveys throughout Vietnam.
A. collection B. range C. selection D. group
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 26: After five days on trial, the court found him innocent of the crime and he was released.
A. guilty B. naive C. innovative D. benevolent
Question 27: Vietnam’s admission to the World Trade Organisation (WTO) has promoted its trade
relations with other countries.
A. boosted B. expanded C. restricted D. balanced
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 28: The life boat was launched at once to rescue the four fishermen.
A. quickly B. immediately C. carefully D. excitedly
Question 29: These were the people who advocated using force to stop school violence
A. openly criticised B. publicly said C. publicly supported D. strongly condemned
Question 30: The President expressed his deep sorrow over the bombing deaths.
A. sadness B. anxiety C. disappointment D. interest
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the
Question 31: -Teacher: "Jon, you've written a much better essay this time."
- Jon: " _______"
A. Writing? Why? B. Thank you. It's really encouraging.
C. You're welcome. D. What did you say? I'm so shy.
Question 32: -John: "Do you feel like going to the stadium this afternoon?"
- Mary: “ ______ ______”
A. I don't agree. I'm afraid. B. I feel very bored.
C. You're welcomed. D. That would be great.
Question 33: - Tom: "Make yourself at home."
- Jane: “___________”
A. Not at all. Don't mention it. B. Thanks. Same to you.
C. That's very nice. Thank you. D. Yes, can I help you?
Question 34: - Mary: "That's a very nice skirt you're wearing."
- Cindy: “ ___________”
A. How a compliment! B. That's all right.
C. It's nice of you to say so. D. I like you said so.
Question 35: - Jack: " ____________"
- Peter: "Yes, of course."
A. You won't help me this time B. You'd better give me one hand.
C. I don't think I'll need your help. D. Could you give me a hand?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer for each of the blanks from 36 to 45.
Many parents believe that they should begin to teach their children to read when they are __(36)_more than toddlers. This is fine if the child shows a real interest but forcing a child could be counter-productive if she
isn't ready. Wise parents will have a __(37)_attitude and take the lead from their child. What they should provide is a selection of __(38)_toys, books and other activities. Nowadays there is plenty of good __(39)_available for young children, and of course, seeing plenty of books in use about the house will also __(40)_them to read.
Of course, books are no longer the only source of stories and information. There is also a huge range of videos, which can reinforce and extend the pleasure a child finds in a book and are __(41)_valuable in helping to increase vocabulary and concentration. Television gets a bad review as far as children are concerned, mainly because too many spend too much time watching programmes not intended for their age __(42)_. Too many television programmes induce an incurious, uncritical attitude that is going to make learning much more difficult. However, __(43)_ viewing of programmes designed for young children can be useful. Just as adults enjoy reading a book after seeing it serialised on television, so children will pounce on books which __(44)_their favourite television characters, and videos can add a new __(45)_to a story known from a book.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55.
Herman Melville, an American author best known today for his novel Moby Dick, was actually more popular during his lifetime for some of his other works. He traveled extensively and used the knowledge gained during his travels as the basis for his early novels. In 1837, at the age of eighteen, Melville signed as a cabin boy on a merchant ship that was to sail from his Massachusetts home to Liverpool, England. His experiences on this trip served as a basis for the novel Redburn (1849). In 1841, Melville set out on a whaling ship headed for the South Seas. After jumping ship in Tahiti, he wandered around the islands of Tahiti and Moorea. This South Sea island sojourn was a backdrop to the novel Omoo (1847). After three years away from home, Melville joined up with a U.S. naval frigate that was returning to the eastern United States around Cape Horn. The novel White Jacket (1850) describes this lengthy voyage as a navy seaman.
With the publication of these early adventure novels, Melville developed a strong and loyal following among readers eager for his tales of exotic places and situations. However, in 1851, with the publication of Moby Dick, Melville's popularity started to diminish. Moby Dick, on one level the saga of the hunt for the great white whale, was also a heavily symbolic allegory of the heroic struggle of humanity against the universe. The public was not ready for Melville's literary metamorphosis from romantic adventure to philosophical symbolism. It is ironic that the novel that served to diminish Melville's popularity during his lifetime is the one for which he is best known today.
Question 46: The main subject of the passage is ____________.
A. Melville's travels B. the popularity of Melville's novels
C. Melville's personal background D. Moby Dick
Question 47: According to the passage, Melville's early novels were ____________.
A. published while he was traveling B. completely fictional
Question 48: In what year did Melville's book about his experiences as a cabin boy appear?
A. 1837 B. 1841 C. 1847 D. 1849
Question 49: The word "basis" in paragraph 1 is closest in meaning to ______
A. background B. message C. bottom D. dissertation
Question 50: The passage implies that Melville stayed in Tahiti because ______
A. he had unofficially left his ship B. he was on leave while his ship was in port
C. he had finished his term of duty D. he had received permission to take a vacation in Tahiti
Question 51: A "frigate" in paragraph 1 is probably_ ___________.
A. an office B. a ship C. a troop D. a fishing boat
Question 52: How did the publication of Moby Dick affect Melville's popularity?
A. His popularity increased immediately. B. It had no effect on his popularity.
C. It caused his popularity to decrease. D. His popularity remained as strong as ever.
Question 53: According to the passage, Moby Dick is _______.
A. a romantic adventure B. a single-faceted work
C. a short story about a whale D. symbolic of humanity fighting the universe
Question 54: The word "metamorphosis" in paragraph 2 is closest in meaning to ____________.
A. circle B. change C. mysticism D. descent
Question 55: The passage would most likely be assigned reading in a course on ____________.
A. nineteenth-century novels B. American history
C. oceanography D. modem American literature
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.
A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world's largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth's core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface.
The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.
The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands upon thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this.