SỞ gd&Đt bắc ninh trưỜng thpt hàn thuyêN



tải về 249.79 Kb.
Chuyển đổi dữ liệu07.07.2016
Kích249.79 Kb.

SỞ GD&ĐT BẮC NINH

TRƯỜNG THPT HÀN THUYÊN


ĐỀ KIỂM TRA HSG CẤP TRƯỜNG LẦN 2

NĂM HỌC 2014-2015

MÔN: TIẾNG ANH - LỚP 12

Thời gian làm bài: 180 phút (không kể thời gian phát đề)

==============


Điểm bài kiểm tra

Giám khảo 1

Giám khảo 2

Số phách




Bằng số:


Họ tên:

Họ tên







Bằng chữ:


Chữ ký:

Chữ ký:







* Ghi chú: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi.

PART I: PHONETICS (1 point)

I: Find a word in each line whose underlined part is pronounced differently from that of the other three by circling A, B, C or D. (0.5 p)

1. A. Vintage B. massage C. Luggage D. Passage

2. A. Considerate B. Candidate C. Associate D. Adequate

3. A. Chronicle B. Chorus C. Orchard D. Orchid

4. A. Foul B. Frown C. Sprout D. Dough

5. A. Houses B. Faces C. Horses D. Sources



II: Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question by circling A, B, C or D. (0.5 p)

6. A. Majority B. Ceremony C. Photography D. Astronomy



7. A. Telegraph B. Telegraphy C. Diplomat D. Competent

8. A. Particular B. Carefully C. Muscular D. Applicant

9. A. Imaginary B. Popularity C. Investigate D. Magnetic



10. A. Guarantee B. Circumstance C. Discipline D. Eloquence

PART II: LEXICO - GRAMMAR (7 points)

Part 1: Choose the word or phrase which best completes each sentence. Circle the letter A, B, C or D next to the correct word or phrase. (1 point)

1. Not only was there no tea, ………………….there was no food either.

A. and B. nor C. but D. so

2. The restaurant is popular with film stars and the …………………..

A. like B. same C. similar D. such

3. It’s much more expensive if you use the phone at………………….rate.

A. high B. busy C. peak D. heavy

4. Politicians often promise to solve all problems…………………….

A. thick and fast B. on the whole C. of set purpose D. at a stroke

5. Karen was terribly nervous before the interview, but she managed to pull herself……………and act confidently.

A. through B. over C. together D. off

6. …………to the invention of the steam engine, most forms of transport were horse-drawn.

A. Akin B. Prior C. In addition D. With reference

7. The truant was………………………from school for unbecoming behavior.

A. dispelled B. repelled C. expelled D. compelled

8. ………………it or not, I’ve just been given a totally unexpected pay rise.

A. Believe B. Accept C. Presume D. Allow

9. During the war, the black market in luxury goods ………………………………….

A. flourished B. flowered C. bloomed D. blossomed

10. It’s expected that all members will……………………to the rules of the club.

A. comply B. concede C. conform D. compromise

11. I’m afraid I’m rather……………….about the existence of ghosts.

A. skeptical B. partial C. adaptable D. incapable

12. Nothing was arranged, it was all very ………………….

A. taken away B. worn out C. slapdash D. slap up

13. He gambled ……………………………his life’s savings before starting on his wife’s.

A. across B. around C. out D. away

14. Employees who have a ………………… are encouraged to discuss it with the management.

A. hindrance B. grievance C. disadvantage D. disturbance

15. Global warming has progressed ………………….glaciers everywhere are shrinking.

A. too much that B. enough to cause C. to such an extent that D. so great an extent that

16. Mr. Average was just a run-of-the-………………….worker.

A. road B. Mill C. week D. wheel

17. The police …………………..a good deal of criticism over the handling of the demonstration.

A. came in for B. brought about C. opened up D. went down with

18. They can’t ……………………on the name for the baby

A. conclude B. consent C. assent D. decide

19. It’s a shame they didn’t pick you, but it doesn’t .................. out the possibility that you might get a job in a different department.

A. rule B. strike C. cancel D. draw

20. Jane wasn't in when I arrived. I suppose she _______ I was coming.

A. must have forgotten B. must forget C. may forget D. can't have forgotten



Part 2: Complete the sentences with suitable preposition. (1 point)

1. We were lucky that the floodwater didn’t get…………………………..the second floor.

2. These steps have ice on them, so hang…………………………to my arm.

3. It’s important to start your day……………….with a good breakfast.

4. Ann cut her hair in the bathroom, and she clogged the sink…………….with hair.

5. Don’t let the baby get……………….the table- he might fall off.

6. Throwing……………………all that junk in the garage made a lot more soon

7. As Jerry was getting……………..the train, he realized that he had forgotten his ticket.

8. The trail to the top of the mountain starts………………level, but then it gets steeper and steeper

9. That stock I bought really paid…………….. It went up nearly 100 percent in only three months.

10. After the new manager takes………………….next month, you can expect a lot of changes.

11. Will you keep your voices……………….., please? I’m on the phone.

12. I told you to stop. If you keep……………..doing that, I’m going to get pissed off.

13. If you go outside to play, keep ………………..from that pile of junk- it’s full of broken glass

14. I need to talk to Jerry about his bad breath, but I’m nervous about bringing it …………….

15. Dan is so sad about what happened that he can’t keep……………..crying

16. When I went to the car rental office, they had already rented all the good cars, and they stuck me …………………….a beat – up piece of junk

17. The legislature passed a tough new law designed to keep drunken drivers……………..the streets.

18. When you’re depressed you should talk to people about what’s troubling you, not keep it ……………..yourself

19. I’m broke - Do you think you could help me………………………..till payday?

20. I can’t believe that my daughter would steal money from me. That awful boyfriend of hers must have put her up ……………………………it.

Part 3: The following paragraph has 10 mistakes. Identify the mistakes in the lines and correct them. Write your answer in the space provided. (1 point)

Who were the people responsible for collection and sending plants from one country to another? And why did they do it? Initially they were travelers with other purposes: traders, colonists, pilgrims and missionaries have all been important in providing new plants for English gardens. They sent back indigenous wild plants, or sometimes, as in the cases of visitors to China and Japan, plants which have been cultivated and improved for hundreds of years. This worked, of course, in both directions: English gardens were making in the most unlikely places. Travelers did not always recognize an interesting plant on seen it – interesting, that is, to the collector at home. So in the 16th and 17th century, attempts were made to collect on a most professional basis, either by patrons sending collections into the field, or by subscriptions to finance local enthusiasts in the most promised areas. By 1611 John Tradescant was traveling and collecting in France and other parts of Europe. Lately, Peter Collinson, a London merchant, who had seen the richness of the plant material sending back by Tradescant, organized a syndicate to finance the amateur botanist John Bartram. Before long, special collectors were being dispatched to all parts of the world by institutions such as the Chelsea Physic Garden.



Mistake

Correction

Mistake

Correction

1.




6.




2.




7.




3.




8.




4.




9.




5.




10.




Part 4: Give correct forms of verbs in brackets (1 point)

1. The matter (discuss) ………………..and (look) …………….at from angles. I (suggest) ………….. we (take) ………………a vote on what is to be done.

2. Before I go to church, I (meet) ……………..and (interview) ……………..ten applicants for the job.


  1. It’s very cold. Mr. Taylor, who (be)……………………ill recently, is walking along the road without a raincoat. He (wear)………………….a coat in fact.

  2. I know she really (forget)……………………(lend)………………..me the money; anyway I (return)………… ……………it to her tomorrow.

  1. Although he (go)…………………to the doctor for three months, he didn’t feel better.

  2. Hoa wishes that she (work)…………………harder, but it (be)………………..too late now.

  3. “Do you like frog’s eggs?” – (Never/try)………………………….them, I don’t really know.

  4. I (visit)…………………………you sooner had someone told me you were in hospital.

  5. I hope it (not/rain)…………………………..when the bride and the groom (leave)……………….the church.

  6. I could tell from the (frighten)……………………….look on her face that something terrible (happen)……………………………….

ANSWER:

1………………………………………………….. 2……………………………………………… 3………………………………………………….. 4……………………………………………… 5…………………………………………………. 6……………………………………………… 7…………………………………………………. 8……………………………………………… 9…………………………………………………. 10……………………………………………..



Part 5: Give correct forms of the verbs in brackets to complete the paragraph (1 point)

The statistics on the safety of flying (1. BE) ………immensely comforting. It seems that the chances of being involved in an accident (2. BE) ……………………………a million to one – the equivalent of flying safely everyday for 95 years. Try telling that to the white-faced, petrified aero-phobic, who (3. SEE) ………….every frown on a stewardess’s face as a portent of disaster. For some years now, psychologist Henry Jones (4. TRY)…………… to tell them, and he (5. DO)……………………………. a lot more besides. He has developed both a theory and practice for treating air travel anxiety. Apparently, it is a widespread phobia. One American survey puts it as the fourth most common fear, preceded only by snakes, heights and storms. Jones has had nearly 500 clients during the last decade. Before they came to him, some of his clients (6. NEVER FLY)…………………, others had just one bad experience after years of flying. One man (7. TAKE)………………. over 200 flights a year for 5 years and (8. NEVER WORRY) …………….up till then. Then, one day on a flight to Chicago the pilot (9. ANNOUNCE) …………. that they (10. GO) ………………. to turn back because of an engine fault. The man had a panic attack and tried to get off the plane in mid-air. After Jones’s course, the man overcame his fears and managed to fly again.



ANSWER:

1………………………………………………….. 2……………………………………………… 3………………………………………………….. 4……………………………………………… 5…………………………………………………. 6……………………………………………… 7…………………………………………………. 8……………………………………………… 9…………………………………………………. 10……………………………………………..



Part 6: Use correct form of the words in brackets (1 point)

1. If you want to (social)………………………, you must not be shy.



  1. There is no (likely)……………………………of that happening.



  1. I don’t care if you had had too much to drink. Your behavior last night was quite defend) ……………………

  2. Tom has toy soldiers with (move)………………………arms and legs.

  3. The Mekong River’s delta is the greatest rice (produce)…………………………region of Vietnam.

  4. Due to (electric)…………………………..the difference between urban life and rural life is more and more reduced.

  5. You should go on a diet if you are (weigh)…………………………..

  6. If you eat too much rich food, you often get (digest)………………………….

  7. A doctor may prescribe (biotic)……………………………if the patient has an infection.

  8. I think it a bit (real)……………………….to hope that the world peace can be gained so easily.

  9. Religious (tolerate)……………………………..forced them to leave their country.

  10. He’s the most (please)…………………………., ill-mannered person I’ve ever met.

  11. Despite his failure, the inventor was not (courage)………………………

  12. Don’s father wrinkled his brow in (please)……………………………..when he heard that Don had failed the examination.

  13. This man is wanted in many countries for having committed many law)………………………….acts.

  14. Many people donated money to help the people in Africa who are starving as a result of (scarce)………………………of food.

  15. The government said that it would ensure that basic health care remained (afford)………………….

  16. You should work hard but don’t (do)…………………….it and make yourself ill.

  17. Take a deep breath and see how long you can stay (water)………………………………..

  18. We’ve (spend)…………………………….our budget this year.

Part 7: From one of the words listed in the box, form a new word that fits each of the blank in the text (1 point)

Apply Converse Courage Educate Employ

Global Graduation Instruct Interest Productive

With the (1)…………………….of information technology (IT) and worldwide access to the internet, people from all areas of learning are finding themselves using some form of IT in the workplace.

The corporate world has seen a boom in the use of IT tools, but (2)…………………………, not enough people with IT skills that can enter the workplace and be (3)…………………..with minimal on-the-jog training.

A recent issue of the New York Times reports that many companies are looking for smart students who may have a building interest in IT. Some companies, trying to (4)…………….students to attend interviews, provide good salary packages and challenging work environments. For example, one American IT consulting company offers high salaries, annual bonuses, and immediate stock options to potential students. It also brings in 25 to 40 prospective (5)……………..at a time for a two-day visit to the company. This time includes interviews, team exercises and social events. The idea behind the team exercises is that the applicants get to see that they will be working with other smart people doing really

(6)……………………….things, rather than sitting alone writing code.

In the past ten years, (7)………………………..have seen marked benefits from collaborative projects in product development. Apart from the work environment, there is also a similar body of research indicating that small team-based (8)……………………….can lead to different kinds of desirable educational results. In order to prepare IT (9)…………………………to meet these workplace requirements, colleges and universities are also beginning to include team-based (10)…………..models.



ANSWER:

1………………………………………………….. 2……………………………………………… 3………………………………………………….. 4……………………………………………… 5…………………………………………………. 6……………………………………………… 7…………………………………………………. 8……………………………………………… 9…………………………………………………. 10……………………………………………..



PART III. READING (7 points)

Part 1: For questions 1 – 15, read the advertisement and decide which word best fits each space(0.9 point)

Save money on the book that aims to save animals

Do you want to take part in the battle to save the world’s wildlife? Animal Watch is a book which will (1) ………… you in the fight for survival that (2) ………… many of our endangered animals and show how they struggle on the (3) ………… of extinction.

As you enjoy the book’s 250 pages and over 150 colour photographs, you will have the (4) ………… of knowing that part of your purchase money is being used to (5) ………… animals (6) ………… . From the comfort of your armchair, you will be able to observe the world’s animals close-up and explore their habitats. You will also discover the terrible results of human (7) ………… for land, flesh and skins.

Animal Watch is packed with fascinating facts. Did you know that polar bears cover their black noses (8) ………… their (9) ………… so they can hunt their prey in the snow without being seen, for example? Or that (10) ………… each orang-utan which is captured, one has to die?

This superb (11) ………… has so (12) ………… Britain’s leading wildlife charity that it has been chosen as Book of the Year, a (13) ………… awarded to books which are considered to have made a major contribution to wildlife conservation. You will find Animal Watch at a special low (14) …………price at all good bookshops, but hurry while (15) ………… last.

1. A. combine B. involve C. bring D. lead

2. A. meets B. opposes C. forces D. faces

3. A. edge B. start C. limit D. end

4. A. satisfaction B. enjoyment C. virtue D. value

5. A. enable B. help C. allow D. assist

6. A. preserve B. conserve C. revive D. survive

7. A. greed B. interest C. care D. concern

8. A. with B. by C. for D. from

9. A. feet B. claws C. paws D. toes

10. A. with B. by C. for D. from

11. A. publicity B. periodical C. publication D. reference

12. A. imposed B. impressed C. persuaded D. admired

13. A. symbol B. title C. trademark D. nickname

14. A. beginning B. preparatory C. original D. introductory

15. A. stores B. stocks C. goods D. funds

Part 2: Fill in the blank with ONE suitable word 3.1 points)

A. Throughout the ages, the (1)………………………….of the earth has been built up in some places and worn down in other places. The wearing down of the land is called erosion.

Wind, water, air, ice and heat all help to (2)…………….erosion. As the wind (3)……………….over the land, it often picks up small grains of sand. When these grains of sand strike (4)………………..solid rocks, the rocks are slowly worn away later, the wind many pick up these new rock particles and with them wear other rocks. In this way, even very (5)………………………rocks are worn away by the wind. When articles of rock or soil become loosened in any way, running (6)…………………..carries them down the hillsides. Some rock and soil particles are carried into streams. The streams may then carry them into rivers, and the rivers many carry them into the (7)………………………….

Land that is (8)……………….with trees, grass and other plants wears away very slowly, and so (9)……………………..very little of its soil. The (10)……………..of plants help to (11)……….. the rocks and soil in place.

B. Men have lived in groups and societies (1) ________ all times and in all places , as (2)

________ as we know. They do not seem ( 3) _______ to survive as human beings ( 4) ________ they live in (5) ________ cooperation with one (6) ________ . The most basic of (7) __________ human groups is the family in (8) ________ various forms. The most important reason for this is the simple (9)_________ that human beings take many years to (10) _________. In (11) _________ they are the most helpless of all earthly creatures. For several years after (12) ______, a child has to be (13 ) _______, clothed and protected day and night. In all societies such duties normally fall ( 14) _________ a family group of some ( 15) ________.

Men (16) ________ groups for countless (17) _______ reasons. For instance, it is ( 18) ______ by cooperating that they are able to (19) ________ their environment and defend (20) _______.

Part 3: Read the passage and choose the correct answer for the following questions (1 point)

It’s a sound you will probably never hear, a sickened tree sending out a distress signal. But a group of scientists has heard the cries, and they think some insects also hear the trees and are drawn to them like vultures to a dying animal. Researchers with the U.S. Department of Agriculture’s Forest Service fastened sensors to the bark of drought-stricken trees and clearly heard distress calls. According to one of the scientists, most parched trees transmit their plight in the 50- to 500-kilohertz range. (The unaided human ear can detect no more than 20 kilohertz.) Red oak, maple, white pine, and birch all make slightly different sounds in the form of vibrations at the surface of the wood. The scientists think that the vibrations are created when the water columns inside tubes that run the length of the tree break, a result of too little water flowing through them. These fractured columns send out distinctive vibration patterns. Because some insects communicate at ultrasonic frequencies, they may pick up the trees’ vibrations and attack the weakened trees. Researchers are now running tests with potted trees that have been deprived of water to see if the sound is what attracts the insects. “Water-stressed trees also smell differently from other trees, and they experience thermal changes, so insects could be responding to something other than sound,” one scientist said.

1: Which of the following in the main topic of the passage?

A. the vibrations produced by insets. B. the mission of the U.S. Forest Service

C. the effect of insects on stress D. the sounds made by trees

2: The word “them” in line 2 refers to

A. trees B. scientists C. insects D. vultures

3: The word “ parched” is closest in meaning to which of the following?

A. burned B. dehydrated C. recovered D. damaged

4: The word “plight” is closest in meaning to

A. cry B. condition C. need D. agony

5: It can be inferred from the passage that the sounds produced by the trees

A. serve as a form of communication among trees.

B. are the same no matter what type of tree produces them

C. cannot be heard by the unaided human ear

D. fall into the 1 - 20-kilohertz range

6: The word “fractured” is closest in meaning to

A. long B. blocked C. hollow D. broken

7: Which of the following could be considered a cause of the trees’ distress signals?

A. torn roots B. attacks by insects

C. experiments by scientists D. lack of water

8: The phrase “pick up” could best be replaced by which of the following?

A. perceive B. lift C. transmit D. attack

9: All of the following are mentioned as possible factors in drawing insects to weakened trees EXCEPT

A. thermal changes B. smells C. sounds D. changes in color

10: It can be inferred from the passage that research concerning the distress signals of trees.

A. was conducted many years ago B. has been unproductive up to now

C. is continuing D. is no longer sponsored by the government



Part 4 Read the following passage and answer the questions (2 points)

1. ………………..

Telephone, television, radio, and the telegraph all help people communicate with each other. Because of these devices, ideas and news of events spread quickly all over the world. For example, within seconds, people can know the results of an election in Japan or Argentina. An international soccer match comes into the home of everyone with a television set. News of a disaster such as an earthquake or a flood can bring help from distant countries. Within hours, help is on the way.

2. ………………..

How has speed of communication changed the world? To many people, the world has become smaller. Of course, this does not mean that the world is physically smaller. Two hundred years ago, communication between the continents took a long time. All news was carried on ships that took weeks or even months to cross the oceans. In the seventeenth and eighteenth centuries, it took six weeks for news from Europe to reach the Americas. This time difference influenced people's actions. For example, one battle in the war of 1812 between the English and the United States armies could have been avoided if the warring sides had known that a peace agreement had already been signed. Peace was made in England, but the news of peace took six weeks to reach America. During those six weeks, the large and serious Battle of New Orleans was fought and many lives were lost.

3. ………………..

An important part of the history of the world is the history of communication. In prehistoric times, people had limited knowledge of the world. They had little information about geography, the study of the Earth. People knew very little beyond their small groups except what was happening near their homes. Later, people were organized into villages, and verbal communication between small towns was possible. Still, the people's knowledge was limited because they had no outside information. Kingdoms and small countries then developed, with a king directing the people. Cities developed, too, but still communication was limited to the small geographical area of the country. Much later in history, after the invention of the printing press, many more people learned to read, and communication was improved.

4. ………………..

In this modern age, communication is so fast that it is almost instant. People's lives have been changed because of the immediate spread of news. Sometimes the speed is so great that it does not allow people time to think. For example, leaders of countries have only minutes, or, at most, hours to consider all the parts of a problem. They are expected to answer immediately. Once they had days and weeks to think before making decisions.

5. ………………..

The speed of communication demands a new responsibility from all people of the world. People in different countries must try harder to understand each other. An example is that people with different religions must try to understand each other's beliefs and values, even if they do not accept them. Sometimes their cultures are quite different. What one group considers a normal part of life is strange to another culture. In some cases, a normal part of one culture might be bad or impolite to people of another culture. That kind of difference is a possible basis for misunderstanding. People must learn not to judge others, but to accept them as they are. As the world grows smaller, people must learn to talk to each other more effectively as well as communicate more rapidly.

Match the headings given in the box below with their appropriate numbers (101 -105) that lead the five paragraphs and write the letters A-H in the corresponding numbered boxes. (The headings outnumber the paragraphs, so you will not use all of them).


  1. A disadvantage of fast communication

  2. High speed of communication and its benefits

  3. Our shrinking world

  4. Communication devices

  5. A brief history of communication development

  6. Modern communication and a change in thinking pattern

  7. The changing world resulting from fast communication

  8. Modern communication and expected responsibility

Then choose the correct answer to each of the following questions by circling A, B, C, or D.

  1. Modem communications have ………….

  1. affected the results of elections and news of disasters

  2. only allowed people to see world sports events at home

  3. kept people better Informed of their world and beyond

  4. made people happier, busier, but less informed

7. Before the Invention of communication devices, …………….

A. people gave better care to their local affairs

B. there was no transportation between countries

C. people were much interested in world affairs

D. people were mostly kept in the dark about the world


  1. A negative aspect of fast communication is that it …………….

A. makes people think too fast B. will push governments into dead ends

C. deprives decision makers of correct information D. may rush governments into decisions

9. There were instances in which lives could have been saved if …………..

A. Intercommunication had been established B. there had not been a delay in communication

C. officers' demands of information had been met D. carrier pigeons had arrived in time

10. The speed of communication has helped create opportunity for ……………

A. mutual understanding and cultural tolerance B. better understanding and freer trade

C. the expansion of cultural differences D. the growth of the physical world



PART 4: WRITING (6 points)

Part 1: Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the one printed above.(2 points)

1. Nobody can deny that she has a beautiful voice.

It…………………………………………………………………………………………………….

2. We have been able to increase our exports every year although we have some economic difficulties.

No…………………………………………………………………………………………………….

3. She had no cause to ask for a higher salary.

She was……………………………………………………………………………………………….

4. We will not delay our voyage whether there is a rain or not.

Regardless……………………………………………………………………………………………

5. Considering your position, we won’t press charges.

Under………………………………………………………………………………………………..

6. Gary is proud of the fact that he is never late.

Gary………………………………………………………………………………………………….

7. There is absolutely no truth in that rumour.

That………………………………………………………………………………………………….

8. The students didn’t take to their new lecturer.

The new lecturer…………………………………………………………………………………….

9. Their problems are all self-inflicted.

Their problems……………………………………………………………………………………….

10. She never seems to succeed, even though she works hard.

Hard………………………………………………………………………………………………….

Part 2: For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered in any way.(2 points)

1. If interest rates are cut, the economic situation may improve. (REDUCTION)

………………………………………………………………………………………………………

2. The architect’s new design was heavily criticized. (CRITICISM)

………………………………………………………………………………………………………

3. Very little money was raised by the charity appeal. (RESPONSE)

………………………………………………………………………………………………………

4. I choose very carefully who I discuss my private life with. (PARTICULAR)

………………………………………………………………………………………………………

5. I made sure that I didn’t offend them. (CAREFUL)

………………………………………………………………………………………………………

6. She chooses the kind of hotels she stays in very carefully. (FUSSY)

………………………………………………………………………………………………………

7. He always makes everything look so difficult. (WEATHER)



………………………………………………………………………………………………………

8. I don’t feel like going to the party. (MOOD)

………………………………………………………………………………………………………

9. He didn’t mention our previous conversation at all. (REFERENCE)

………………………………………………………………………………………………………

10. My impression of her is that she is a very effective teacher. (STRIKES)

………………………………………………………………………………………………………

Part 3: Make all the changes and additions necessary to produce, from the cues given below, a complete letter.(1 point)

Dear David,



  1. My husband/ just/ lose job/ ten years before/ he / due/ retire.

………………………………………………………………………………………………………

  1. He/ be/ very upset/ not know/ what/ do.

………………………………………………………………………………………………………

  1. He / not have/ much chance/ find/ another job/ his age.

………………………………………………………………………………………………………

  1. He/ work/ 20 years/ same firm.

………………………………………………………………………………………………………

  1. When/ he/ start/ they be/ only/ small firm/ employ/ only ten men.

………………………………………………………………………………………………………

  1. Since then/ they/ expand/ and/ become/ largest employer/ in area.

………………………………………………………………………………………………………

  1. Now because/ sales/ drop/ and they/ introduce/ automation, /his job/ no longer/ exist.

………………………………………………………………………………………………………

  1. He/ get/ redundancy pay/ but/ he/ miss/ work/ as/ he enjoy/ company/ of workmates.

………………………………………………………………………………………………………

  1. We/ have/ more time together/ but/ he/ already/ start/ get bored/ do nothing.

………………………………………………………………………………………………………

  1. What/ you/ think/he/ ought/ do?

………………………………………………………………………………………………………

Love,


Best regards,

-The end-

SỞ GD&ĐT BẮC NINH

TRƯỜNG THPT HÀN THUYÊN


HƯỚNG DẪN CHẤM

ĐỀ KIỂM TRA HSG CẤP TRƯỜNG LẦN 2

NĂM HỌC 2014-2015

MÔN: TIẾNG ANH - LỚP 12

Thời gian làm bài: 180 phút (không kể thời gian phát đề)



==============

PART I: PHONETICS (1 point)
Part 1: Find a word in each line whose underlined part is pronounced differently from that of the other three by circling A, B, C or D. (0.2 p each correct answer)

1. B

2. C

3. C

4. D

5. A

Part 2: Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question by circling A, B, C or D. (0.2 p each correct answer)

1. B

2. B

3. A

4. B

5. A

PART II: LEXICO - GRAMMAR (7points)

Part 1: Choose the word or phrase which best completes each sentence. Circle the letter A, B, C or D next to the correct word or phrase. (1 point)

0.05 point for each correct answer

1. C

6. B

11. A

16. B

2. A

7. C

12. C

17. A

3. A

8. A

13. D

18. D

4. D

9. A

14. B

19. A

5. C

10. C

15. C

20. A

Part 2: Fill in the blank with one suitable preposition or a particle (1 point) 0.05 point for each correct answer

1. to

6. away

11. down

16. with

2. on

7.on

12. on

17. off

3.off/ up

8. off

13. away

18. to

4. up

9. off

14. up

19. out

5. on

10. over

15. from

20. to

Part 3: Finding mistakes and correct them (1 point) 0.1 point for each correct answer




Mistake

Correction




Mistake

Correction

1.

collection

collecting

6.

most

more

2.

cases

case

7.

collections

collectors

3.

have

had

8.

promised

promising

4.

making

made

9.

Lately

Later

5.

seen

seeing

10.

sending

sent

Part 4: Give correct form of the verbs (1 point)

0.05 point for each correct verb

    1. has been discussed/ looked/ suggest/ should take

    2. will have met/ interviewed

    3. has been/ should be wearing

    4. forgets/ lending/ will return

  1. had been going

  2. had worked/ is

  3. Never having tried

  4. would have visited

  5. will not be raining/ leave

10. frightened/ had happened

Part 5: Give correct form of verbs (1 point)

0.1 point for each correct answer

1. is 2. are 3. sees 4. has been trying 5. has done

6. had never flown 7. had taken 8. had never worried 9. announced 10. were going

Part 6 (1 point) 0.05 point for each correct answer

1. socialize

6. electrification

11. intolerance

16. scarcity

2. likelihood

7. overweight

12. unpleasant

17. affordable

3. indefensible

8. indigestion

13. discouraged

18. overdo

4. moveable

9. antibiotics

14. displeasure

19. underwater

5. producing

10. unrealistic

15. unlawful

20. overspent

Part 7: From one of the words listed in the box, form a new word that fits each of the blank in the text (1 point) 0.1 for each correct anser

1. globalization 2. conversely 3. productive

4. encourage 5. applicants 6. interesting 7. employers

8. instruction 9. graduates 10. educational



PART III. READING

Part 1: For questions 1 – 15, read the advertisement and decide which word best fits each space (0.9 point) 0.06 point for each

16. B

17. D


18. A

19. A


20. B

21. D


22. A

23. A


24. C

25. C


26. C

27. B


28. B

29. D


30. B

Part 2: Fill in the blank with ONE suitable word (3.1) points)

A (1.1 points) 0.01 points for each

1. surface 2. cause 3. blows 4. against 5. had

6. water 7. ocean 8. covered 9. loses 10. roots

11. hold



B (2 points) 0.1 points for each

1. ……at……………. 6.……another…………. 11……infancy……. 16.……form…….

2.………far……. 7.……these…. 12.…birth…………. 17.……other…….

3.………able……. 8.…its…………. 13.…fed…………. 18.……only…….

4.……unless……. 9.……fact………. 14.……to…………. 19.……control….

5.……close……. 10.……develop……. 15.…kind/sort/ type 20.……themselves….



Part 3: Read the passage and choose the correct answer for the following questions (1 point) 0.1 point for each

1. D 2. A 3. B 4. B 5. C 6. D 7. D

8. A 9. D 10. C

Part 4 Read the following passage and answer the questions (2 points) 0.2 point for each

1. B 2. G 3. E 4. F 5. H

6. C 7. D 8. D 9. B 10. A

PART 4: WRITING

Part 1: Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the one printed above. (2 points) 0.2 point for each

1. It is a fact that she has a beautiful voice.

2. No matter what economic difficulties we have, we have been able to increase our exports every year.

3. She was unreasonable to ask for a higher salary.

4. Regardless of raining, we will not delay our voyage.

5. Under the (any) circumstances, we wont press charges.

6. Gary prides himself on very being late.

7. That rumor is absolutely false.

8. The new lecturer was unpopular with his students.

9. Their problems are of their own making.

10. Hard as she works, she never seems to succeed.

Part 2: For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered in any way.(2 points) 0.2 point for each

1. A reduction of/in interest rates may improve the economic situation/ may cause/lead to an improvement in/of the economic situation.

2. There was strong/heavy/ a lot of/ much/ great criticism of the architect’s new design.

3. There was very little/a weak/ only a small response to the charity appeal.

The response to the charity appeal was very poor/ terrible.

Very little money was raised in response to the charity appeal

4. I am very particular about who I discuss my private life with.

5. I was careful not to offend them.

6. She is very fussy about the kind of hotels she stays in.

7. He always makes heavy weather of everything.

8. I am not on the right mood for going to the party.

9. He made no reference to our previous conversation.

10. What strikes me about her is that she is a very effective teacher.

It strikes me that she is a very effective teacher

She strikes me as (being) a very effective teacher.

Part 3: Make all the changes and additions necessary to produce, from the cues given below, a complete letter (1 point) 0.1 point for each

1. My husband has just lost his jobs ten years before he was due to retire.

2. He’s very upset and doesn’t know what to do

3. He doesn’t have much chance to find another job at his age.

4. He has been working for 20 years with the same firm.

5. When he started they were only a small firm which employed only ten men

6. Since then they have expanded and have become the largest employer in the area.

7. Now, because sales have dropped and they introduced automation, his job no longer exists.

8. He got his redundancy pay but he misses work as he enjoyed the company of his workmates.

9. We have more time together but he’s already starting to get bored with doing nothing.

10. What do you think he ought to do?

Best regards,



- THE END -


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương