Một số giải pháp nâng cao hiệu quả dạy học câu điều kiện trong chương trình tiếng anh lớp 11- trường ptdtnt tỉnh phần thứ nhấT: phần mở ĐẦU



tải về 246.37 Kb.
trang2/3
Chuyển đổi dữ liệu28.05.2018
Kích246.37 Kb.
1   2   3

a. Change present situations into conditional sentences ( Type 2)

Exercise 6: Rewrite the following sentences using conditional sentences: type 2


1. They are poor, so they can’t help us.

If they .........................................................................

2. He doesn’t do his homework. He is always punished.



If he .............................................................................

3. He doesn’t have enough time. He can’t help me.



If he .............................................................................

4. She doesn’t take any exercise, so she is overweight.



If she .........................................................................................................

5. He doesn’t have a bicycle, so he always goes to class late.



He wouldn’t .............................................................................................

6. I am bad at English, so I can’t do homework.



I could ......................................................................................................

7. He doesn’t practise speaking French, so he doesn’t speak it fluently.



If he ..........................................................................................................

8. The meeting can be cancelled because it snows heavily.



If it .....................................................................................................

9. We don’t go because it will rain.



If it ........................................................................................................

10. John is fat because he eats so many chips.



If John ..................................................................................................

b. Change past situations into conditional sentences ( Type 3)

Exericse 7: Rewrite the following sentences using conditional sentences: type 3

1. He didn't hurry, so he missed the train.



If ...................................................................................................................

2. We didn't go because it rained.



If it hadn't ....................................................................................................

3. We got lost because we didn't have a map.



If we .............................................................................................................

4. He lost his job because he was late every day.



If he ..............................................................................................................

5. The airport was closed. She didn't fly to Rome.



If ...................................................................................................................

6. Sue felt sick because she ate four cream cakes.



If Sue ............................................................................................................

7. My brother didn't leave the car keys, so I couldn't pick him up at the station.



If my brother ................................................................................................

8. We didn't go on holiday because we didn't have enough money.



If we .............................................................................................................

9. He didn't have the ticket to the game last week. He wasn't be able to get in.



If ...................................................................................................................

10. Robert got a bad cough because he started smoking cigarettes.



If Robert .......................................................................................................

Exercise 8: Rewrite the following sentences, beginning with the given

1. It’s too cold, they can’t go swimming.



If it………………………………………………………………………..

2. We didn’t know you were in hospital, so we didn’t visit you.



If we…………………………………………………………………………..

3. The doctors can’t find out the remedy, they can’t save a lot of people.



If the doctors…………………………………………………………

4. We don’t use public bus service, we will not get rid of pollution in the city.



If we…………………………………………………………………………

5. The patient didn’t get the treatment so he died.



If………………………………………………………

6. I didn’t have an umbrella so I got wet in the rain.



If………………………………………………………

7. I am tired so I can’t cycle to work.



If I ………………. …………………………………………….

8. That house is too expensive, so I can’t buy it.



If …………………………………………………………………

9. Because he didn’t work hard last term, he lost his job.



If ………………………………………………………………..

10. It was cold yesterday, so I didn’t not go for a walk.



If it ………………………………………………………………

11. Mary didn’t have money with her, so she couldn’t buy that present.



If ………………………………………………………………..

12. There was a test yesterday. You didn’t know that, so you didn’t study.



If I had known that ….. …………………………………………..

13. The building is too high, so he can’t climb up.



If …………………………………………………………………….

14. I don’t know her phone number so I can’t phone her.



If………………………………………………………………………

15. He won’t receive the letter tomorrow if you don’t post it today.



Unless ......................................................................................................

2. BÀI TẬP TRẮC NGHIỆM

Exercise 9: Choose the best answer by circling A, B, C or D to complete the following sentences.

1. If I …………hungry now, I……………..five sandwiches, but I’m not.

A. am – can eat B. were – can eat

C. were – could eat D. were – will eat

2. What would you do if you ……………..a lottery.

A. win B. will win C. won D. had won

3. If you………………….a millionaire, you might be happy.

A. became B. will become C. become D. had became

4. If you had tried your best, you…………………………the job.

A, will get B. got C. had got D. would have got

5. If he …………………now, he…………………..the rush hour.

A. leaves / missed B. leaves / will miss

C. leaves / would miss D. left / missed

6. If I…………..in his shoes, I ……………..the Browns.

A. am / wouldn’t invite B. were / wouldn’t invite

C. were / won’t invite D. would be/ invite

7. If he…………………..late, he would have caught his bus.

A. worked B. has worked C. had not worked D. would work

8. It ............................... quicker if you use a computer.

A. will be B. would be C. were D.been

9. If I knew his address, I ................................. round and see him.

A. go B. will go C. would go D. went

10. If we want to get higher salary, we………………….harder.

A. work B. would work C. worked D. must work

11, If I …………………her, I……………….her your love.

A. see / would give B. see / will give

C. saw / gave D. saw / will give

12. If I were him, I………………..somebody for help

A. asked B. would ask C. will ask D. had asked

13. If you fell, you……………….yourself.

A. would hurt B. are hurting C. will hurrt D. hurt.

14. What …………..you do if you stop this work?

A. would B. do C. are D. will.

15. If I ….. time, I’ll help you

A. have B. had C. had had D. will have

16. If I found a wallet in the street, I ……….take it to the police.

A. will B. should C. would D. B and C

17. What would you do if you …. a million pounds?

A. win B. won C. will win D. A and C

18. If Ken ……….. the train, he would have been late for his interview.

A. missed B. has missed C. miss D. had missed

19. It ............................. be a pity if she married Fred.

A. will B. would C. can D. may

20. I know I’ll feel better if I .................................. smoking.

A. will stop B. stopped C.stop D. had stopped

21. I … that coat if I ….you.

A. wouldn’t buy/ were B. didn’t buy/ were

C. don’t buy/ am D. won’t buy/ am

22. If the driver in front … so suddenly, the accident wouldn’t have happened

A. hasn’t stopped B. hadn’t stopped C. didn’t stop D. don’t stop

23. If I … a lot of money now, I … .....a new car.

A. have/ will buy B. have/ would buy

C. had/ will buy D. had/ would buy

24. If you ….here yesterday, you …me.

A. were/ would meet B. had been/ would meet

C. were/ would have met D. had been/would have been

25. If I find it, I … you.

A. will tell B. shall tell C. would tell D. A and B

26. If I … you were in hospital, I … to see you.

A. know/ will go B. knew/ would go

C. had known/ would have gone D. all are incorrect

27. You are late. If you …… a few minutes earlier, you …… him.

A. came / would meet B. had come / would have met

C. come / will meet D. had come / would meet

28. I’d have gone swimming yesterday afternoon if I …… time.

A. had B. have had C. had had D. would have had

29. If you didn’t do this, you …… punished.

A. are B. will be C. should D. would be

30. If he had told me the truth, I …… him.

A. will not punish B. would not have punished

C. would not punis D.would have not punished

31. “What do you think about the U.S?”

“If I had known it was so industrialized, I …… come here”

A. would never have B. would never C. will never D. have been

32. If they had not given me advice, I …… again.

A. would have failed B. would fail

C. would have been failed D. wouldn’t fail

33. If I …… a scholarship to England, my parents would be very proud of me.

A. get B. got C. had got D. will get

34. Bill …… more photographs if he …… more film.

A. would take / had had B. would have taken / had

C. would take / has had D. would have taken / had had

35. I would have met you at the bus terminal if I …… that you were arriving.

A. know B. had known C. knew D. would know

36. If there …… no floods last year, the crop …… better.

A. had been / would have been B. were / would be

C. had / would have been D. was / would have been

37. I don’t have enough time. If I …… more time, I …… to see you.

A. have / will come B. had / would come

C. have had / will have come D. had had / would have come

38. Peter failed the final exam. If he …… harder, he …….

A. has worked / will succeed B. worked / succeeded

C. had worked / would succeed D. had worked /would have succeeded

39. If he …… taller, he …… able to join the police.

A. is / will be B. was / would be

C. were / would be D. were / will be

40. If I had known it would rain, I …… my umbrella.

A. will take B. would take

C. am going to take D. would have taken

41. If he worked harder, he …….

A. will not be sacked B. will not have been sacked

C. had not been sacked D. would not be sacked

42. If he had arrived late, we …… without him.

A. would have begun B. would begin

C. would have began D. will begin

43.We …… on time if we waited for him.

A. will not be B. would not be

C. would not have been D. had not been

44. I would not have got lost if I …… the map.

A. studied B. have studied C. had studied D. would study

45. If energy …… inexpensive an unlimited, many things in the world would be different.

A. is B. will be C. were D. would be

46.We …… the game if we’d had a few more minutes.

A. might have won B. won C. had won D. will win

47. Unless you …… all of my questions, I can’t do anything to help you.

A. answered B. answer C. would answer D.are answering

48. Had you told me that this was going to happen, I …….............. it.

A. would never have believed B. don’t believe

C. hadn’t believed D. can’t believe

49. If I …...............… you, I’d get some rest before the game tomorrow.

A. am B. could be C. were D. had been

50. “Here’s my phone number”

“Thanks. I’ll give you a call if I ……............... some help tomorrow”

A. will need B. need C. would need D. needed

51. If I were you, I …...............… that job.

A. would apply for B. will ask for

C. will have changed D. can take

52. If I …… a wish, I’d wish for happiness for my family.

A. have B. am having C. had D. was having

53. If we …… enough rain, we could have grown rice.

A. had had B. had C. have had D. didn’t have

54. If he … us the truth in the first place, things wouldn’t have gone so wrong.

A. has told B. had told

C. would have told D. should have told

55. I’ll be able speak English well if I …… hard.

A. studied B. study C. have studied D. has studied

56……................... if I take a map.

A. I will get lost B. I will not get lost

C. I would get lost D. I would not get lost

57......……, I’d have told you the answer.

A. If you asked me B. Unless you asked me

C. You had asked me D. Had you asked me

58. If you …… careful with electricity, you may get a shock.

A. don’t B. won’t C. wouldn’t D. aren’t

59. If I ……the trick with my own eyes, I would never have believed it possible.

A. don’t see B. didn’t see C. hadn’t seen D. haven’t seen

60. If someone …… into the store, smile and say, “May I help you?”

A. comes B. came C. come D. could come



Exercise 10. Choose the best answer

1. If I _______you, I ________him the secret.

A. was/ would tell B. were/would tell C. had been/would tell D. had been/would have told

2. He _______tired now if he didn’t work hard yesterday.

A. wouldn’t be B. won’t be C. won’t have been D. wouldn’t have been

3. If Mr. Tom had left Paris two hours ago, he _______in London an hour ago.

A. would arrive B. may arrive C. may have arrived D. would have arrived

4. If Mary _______ to the movies last night, she may still be sleeping now.

A. went B. had gone C. would go D. would have gone

5. Unless you start at once, you ________late.

A. are B. will be C. would late D. won’t late

6. I _______ you when I go to bed.

A. phone B. would phone C. will phone D. don’t phone

7. Supposing you saw a flying saucer, what ____________?

A. would you do B. you would do C. will you do D. you will do

8. He _______now if he watched football late last night.

A. is sleeping now B. sleeps C. would be sleeping D. will be sleeping

9. If they _________to Huong Pagoda by coach, they wouldn’t have got carsick.

A. didn’t go B. had gone C. hadn’t gone haven’t gone

10. I ________on condition that you go with me.

A. won’t go B. shall go C. shan’t go D. didn’t go

11. Assuming we had good weather now, we _________be there by dusk.

A. will be B. won’t be C. would be D. wouldn’t be

12. If only he _______me some money, I could have bought that new hi-fi.

A. gave B. has given C. hadn’t given D. had given

13. Should you want to get good marks, you ______harder.

A. must learn B. mustn’t learn C. had to learn D. would learn

14. Had we only thought of it in time, we ________troubles.

A. wouldn’t get B. would get C. would have got D. wouldn’t have got

15. Were we to find them at home, we ________them to go to the cinema with us.

A. will invite B. would invite C. would have invited D. will have invited

16. If Jack and Alice get married next year, they ________their sweetmoon in Paris.

A. would have B. have C. had D. will have

17. If our baby ________a girl, we will call her Marilyn.

A. is B. was C. will be D. shall be

18. If her sister is at home now, she ________with her mother.

A. is cooking B. will cook C. will be cooking D. will be cooked

19. They will have had some children if they ________married for 15 years.

A. are married B. were C. had be D. had been

20. Peter ________on the Great Wall if he had visited China last week.

A. will be visiting B. would visit C. would be visiting D. would have visited

Exercise 11: Error identification

1. If I had had some money, I would give you some. A B C D

2. If he jogs regularly, his health wouldn’t be so bad as it is now. A B C D

3. I won’t go to school tomorrow unless I don’t feel better. A B C D

4. I didn’t know about it. If I had known about it I would come. A B C D

5. I would make a very interesting film about mathematicians if I am a film

A B C D

director.



6. We could have saved more time if we took the plane.

A B C D


7. If the class is full, we would find another one.

A B C D


8. If I graduated from college, I wouldn’t have missed the opportunity last year

A B C D


9. If I were in your position, I would have changed the job.

A B C D


10. If she bought that house now, she ran out of money.

A B C D


11. Were our train arrived punctually, we should have time to visit your sister.

A B C D


12. If Jack had not been honest, he would have returned the money.

A B C D


13. We would be making a profit if all will go according to the plan.

A B C D


14. I’ll be at the cinema on time unless I’ll have to work overtime.

A B C D


15. If you had been careless, you wouldn’t have had an accident. A B C D

16. If I die, please to inform my wife. A B C D

17. If it hadn’t rain yesterday, I would have come to see you.

A B C D


18. If we had known the news, we would have been told you.

A B C D


19. If we were serious about pollution, we spent more money on research.

A B C D


20. They would be glad unless the rain stopped soon. A B C D

21. Tom would feel better if he takes the medicine. A B C D

22. If I am 10 centimeters taller, I would play basketball.

A B C D


23. If I were you, I will go to the dentist’s and have the tooth checked.

A B C D


24. If the weather weren’t too bad, we would to go swimming.

A B C D


25. If the doctors could find in the remedy, a lot of people would be saved.

A B C D


26. Unless there had been a heavy storm, the climber will not have died.

A B C D


27. What would you have do if you were in my position?

A B C D


28. If I had knew the time when the match started, I would have told you.

A B C D


29. If had I known you were in financial difficulty, I would have helped you.

A B C D


30. If she had listened to my direction, she will not turn down the wrong street.

A B C D


PHẦN THỨ BA: KẾT LUẬN

I. Ý NGHĨA CỦA CHUYÊN ĐỀ

Trong quá trình giảng dạy Tiếng Anh tại trường PTDTNT Tỉnh, tôi đã giới thiệu cho các em những kiến thức cơ bản về câu điều kiện trong Tiếng Anh. Đối với từng đối tượng học sinh khác nhau thì yêu cầu về kiến thức cũng khác nhau. Đối với những học sinh yếu tôi chỉ giới thiệu những kiến thức cơ bản để các em phân biệt được ba loại câu điều kiện trong bài tập tự luận và trắc nghiệm. Đối với học sinh có lực học khá giỏi tôi cung cấp kiến thức cao hơn. Vì vậy trong quá trình giảng dạy tôi nhận thấy phần lớn học sinh đã nắm được các kiến thức cơ bản và áp dụng lám được các bài tập trắc nghiệm phục vụ cho thi tốt nghiệp THPT.



II. ĐỀ XUẤT Ý KIẾN

Khi thực hiện chuyên đề này giáo viên nên chú ý đến chủ điểm, cấu trúc ngữ pháp và từng đối tượng học sinh để đề ra yêu cầu phù hợp. Hướng dẫn cho học sinh hiểu rõ yêu cầu, song nó phải mang tính logic, mặt khác phải tôn trọng tính độc lập và sáng tạo của học sinh.



III. SUY NGHĨ CỦA BẢN THÂN

Khi nghiên cứu chuyên đề nầy tôi mong muốn áp dụng những nội dung yêu cầu của lí thuyết và dạng bài tập rèn luyện ngữ pháp vào việc giảng dạy môn Tiếng Anh trong trường THPT. Đồng thời tôi cũng mong muốn được sự tham gia đóng góp của bạn bè đồng nghiệp để nội dung vấn đề thêm phong phú và hoàn hảo hơn.


Tôi xin chân thành cảm ơn!
Phú Thọ, ngày 24 tháng 03 năm 2015

Người viết

Mai Thị Thu Hằng


PHẦN THỨ TƯ: ANSWER KEY

Exercise 1:


1. is

11. doesn’t start

2. don’t go

12. will you repay

3. will start

13. won’t be able

4. are

14. won’t be

5. doesn’t arrive

15. will steal

6. is

16, sells

7. accepts

17. won’t let

8. falls

18. don’t go

9. comes

19. eats

10. washes

20. will happen


Exercise 2 :


1. would write

10. would you buy

19. would catch

2. were

11. knew

20. passed

3. painted

12. lived

21. told

4. wouldn’t come

13. would you feel

22. were elected

5. would buy

14. got

23. were

6. wouldn’t have

15. were – would tell

24. didn’t work

7. were - wouldn’t worry

16. had

25. worked

8. had

17. had




9. wouldn’t pass

18. would you choose





Exercise 3:


1. had worn

9. had been – wouldn’t have bitten

2. wouldn’t have had

10. had been

3. wouldn’t have felt

11. wouldn’t have overslept

4. had had

12. had spoken

5. hadn’t rained

13. wouldn’t have been

6. would have bought

14. had been

7. had spoken

15. had known – would have gone

8. had had – would have taken





Exercise 4:

1. were – would apply

16. would phone

2. spoke

17. had – would travel

3. make

18. had told – would have visited

4. didn’t eat

19. will catch

5. will accept

20. would have met

6. had been

21. had

7. is

22. hadn’t operated

8. take

23. would give

9. were – would be able

24. will give

10. reads

25. is – will go

11. would wear

26. didn’t eat

12. miss

27. had taken

13. did

28. will be

14. wouldn’t have left

29. would feel

15. would you do

30. didn’t have


Exercise 5:

1. Unless I feel better, I won’t go to school.

2. Unless you question Tony, he won’t talk to you.

3. Unless you put on your overcoat, you’ll be cold.

4. Unless you work hard, you will fail the exam.

5. Unless you keep your feet dry, you will get a cold.

6. Unless I leave now, I’ll miss my flight.

7. Unless you are going to the party, I won’t go.

8. Unless you give me your address, I can’t send you a postcard.

9. Unless I won a big prize in a lottery, I wouldn’t build a school for the poor.

10. Unless you leave me alone, I’ll call the police.

Exercise 6:

1. If they weren’t poor, they could help us.

2. If he did his homework, he wouldn’t be punished.

3. If he had enough time, he could help me.

4. If she took some exercise, she wouldn’t be overweight.

5. He wouldn’t go to class late if he had a bicycle.

6. I could do homework if I weren’t bad/ were good at English.

7. If he practised speaking French, he would speak it fluently.

8. If it didn’t snow heavily, the meeting couln’t be cancelled.

9. If it didn’t rain, we would go.

10. If John didn’t eat so many chips, he wouldn’t be fat.

Exercise 7:

1. If he had arrived, he wouldn’t have missed the train.

2. If it hadn’t rained, we would have gone.

3. If we had had a map, we wouldn’t have got lost.

4. If he hadn’t been late every day, he wouldn’t have lost his job.

5. If the airport hadn’t been closed, she could have flown to Rome.

6. If Sue hadn’t eaten four cream cakes, she wouldn’t have felt sick.

7. If my brother had left the car keys, I could have picked him up at the station.

8. If we had ahd enough money, we would have gone on holiday.

9. If he had had the ticket to the game last week, he could have got in.

10. If Robert hadn’t started smokinng cigarettes, he wouldn’t have got a bad cough.

Exercise 8.

1. If it weren’t too cold, they could go swimming.

2. If we had known you were in hospital, we would have visited you.

3. If the doctors could find out the remedy, they could save a lot of people.

4. If we used public bus service, we would get rid of pollution in the city.

5. If the patient had got the treatment, he wouldn’t have died.

6. If I had had an umbrella, I wouldn’t have got wet.

7. If I weren’t tired, I could cycle to work.

8. If that house weren’t too expensive/ were cheaper, I could buy it.

9. If he had workes hard last term, he wouldn’t have lost his job.

10. If it hadn’t been cold yesterday, I would have gone for a walk.

11. If Mary had had money with her, he would have bought that present.

12. If I had known that there was a test yesterday, I would have studied.

13. If the building weren’t too high, he would climb up.

14. If I knew her phone, I would phone her.

15. Unless you post it today, he won’t receive.



Exercise 9:


1. C

11. B

21. A

31. A

41. D

51. A

2. C

12. B

22. B

32. A

42. A

52. C

3. A

13. A

23. D

33. B

43. B

53. A

4. D

14. D

24. D

34. D

44. C

54. B

5. B

15. A

25. D

35. B

45. C

55. B

6. B

16. D

26. C

36. A

46. A

56. B

7. C

17. B

27. A

37. B

47. B

57. D

8. A

18. D

28. C

38. D

48. A

58. D

9. C

19. B

29. D

39. C

49. C

59. C

10. D

20. C

30. C

40. D

50. B

60. A



Exercise 10:

1. B

5. D

9. C

13. A

17. A

2. A

6. C

10. B

14. D

18. C

3. D

7. A

11. D

15. B

19. A

4. A

8. D

12. D

16. D

20. D


Exercise 11:


1. A

11. B

21. A

2. A

12. D

22. A

3. D

13. D

23. B

4. D

14. D

24. D

5. D

15. C

25. B

6. D

16. C

26. D

7. C

17. B

27. B

8. B

18. D

28. B

9. D

19. C

29. A

10. C

20. B

30. D

1   2   3


Cơ sở dữ liệu được bảo vệ bởi bản quyền ©hocday.com 2016
được sử dụng cho việc quản lý

    Quê hương